Tippmix Férfi NB I: Sorozatban harmadjára győzött a Kaposvár
30
Jan
2021
Tippmix Férfi NB I: Sorozatban harmadjára győzött a Kaposvár
2021. január 30.  |  20:39
Abban a reményben lépett pályára a Kaposvári KK, hogy a Falco és a Paks után a Pécs csapatát is legyőzze. A baranyaiak is jó formában voltak a mérkőzés előtt, hiszen a Szegedet verték meg legutóbb.
 
Brkics centerezésére egy Rivers dupla érkezett a sarokból, majd a légiós faulttal együtt is a gyűrűbe juttatta a labdát, a somogyiak kezdtek jobban. Remek ritmusban kosárlabdáztak a felek, ráadásul a vezető csapat kiléte is változott többször, izgalmas mérkőzésre volt kilátás (8-7). Egypontos pécsi vezetésnél Hendlein is a pályára került, és ha már ott volt, be is dobott egy büntetőt (11-11). Nem estek be a hazai triplák, miközben a PVSK már hármat is a helyére küldött, ezzel pedig a vezetést is megszerezte a negyed végére a csapat. 15-19.
 
Bár a második felvonás első két pontját a vendégek szerezték, ritmust váltott a Kaposvár és kiegyenlített (21-21). Curry az első somogyi triplát értékesítette, ezzel pedig a vezetést is megszerezte. Csakúgy, mint az első tíz percben, itt is felváltva potyogtak a kosarak, öt és fél perccel a nagyszünet előtt egál volt az állás (27-27). Megint a PVSK-nak volt egy jobb periódusa, mínusz négynél kért időt Nikola Lazics. A játékosok betartották a szezon közben érkező vezetőedző szavait, egy utolsó másodperces triplával pedig kiegyenlítettek a félidő előtt. 39-39.
 
A fordulás után 6-0-át repesztettek a vendégek, Curry törte meg a kaposvári kosárcsendet (41-45). Két jó támadással – köztük egy triplával – zárkóztak a kék-fehérek, egyre kiélezettebb végjátékra volt kilátás (46-47). Egymás után potyogtak a kosarak, aztán egyre több hibát vétett a Pécs, le is hívta az övéit Dragan Alekszics (57-51). Továbbra sem jöttek a baranyai kosarak, jó periódus után várhatta a záró játékrészt a KKK. 59-53.
 
Krnjajski egy szép testcsel után gyorsan nyolcra növelte a hazai előnyt, ami Curry betörésével kétszámjegyűre váltott (63-53). Kemény védekezésre váltottak a csapatok, pontszegényebb volt ez a pár perc mint a többi, de a KKK előnye továbbra is kitartott (68-57). Nőtt a hazai fölény, miközben az idő egyre csak fogyott, nagy csodára volt szüksége a Pécsnek a győzelemhez (72-58). Funderburk 2+1-es kosarával nyolcra olvadt a somogyi előny, két perc, negyvenhat másodperccel a vége előtt. Riverst találták meg üresen a festékben a társak, majd Curry tett hozzá egy duplát, ezzel pedig eldőlt a mérkőzés. A Kaposvári KK végül megszerezte zsinórban a harmadik győzelmét is. 76-64.
 
Kaposvári KK - PVSK-VEOLIA 76-64 (15-19, 24-20, 20-14, 17-11)
 
Bajnokság, 21. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Földházi T., Papp P., Pozsonyi L.
 
Kaposvár: Curry 20/6, Krnjajski 5, Baki -, Rivers 21, Révész 6. Cserék: Puska -, Miliszavljevics 20/12, Hendlein 1, Bogdán 3/3.
 
Pécs: Ruják 7/3, Carev -, Funderburk 17/9, Demeter 2, Brkics 14. Cserék: Lewis 8, Dragasevics 8/6, Budimir 7, Meleg 1.
 
 
 
A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet fogadta a listavezető Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a bajnokság alapszakaszának 21. fordulójában.
 
Doktor és Váradi is egy-egy hármassal kezdett, míg a KTE részéről az első percekben a közeli dobások ültek: alig három perc elteltével már 16 egységet jegyeztek fel a csapatoknak, egyenlő elosztásban. Hullottak a Falco-triplák – most éppen Bruinsma –, amire Jaramaz is kintről felelt. Váradi a második tripláját is helyre tette, hibátlan dobómutatóval (1/1 kettes, 2/2 hármas, 1/1 büntető) már a tíz pontot közelítette hat perc után, miközben három gólpasszt is kiosztott (19-15). Lukács-távolival zárkózott egyre a Kecskemét, amely továbbra is szorongatta a Falcót. Lukács ismét triplát dobott, ezzel már át is vette a vezetést a vendég együttes, de a negyed hajrája a Falcóé lett: Perl vezetésével 25-23-ra nyerte az első tíz percet.
 
Perl ott folytatta, ahol a kisszünet előtt abbahagyta: triplával kezdte a második negyedet. Kucsera is távolról engedte el, hibátlanul, aztán Thomas egyenlített. Sőt, át is vette a vezetést a Kecskemét, majd minimálisan növelte is a fórt, egy újabb elrontott támadás után aztán – 30-33-nál – időt kértek a hazaiak. Megindult a KTE, Perl büntetőire hét ponttal felelt, így az addigi legnagyobb különbség alakult ki a felek között (32-40). Ráadásul Lukács a harmadik tripláját is bedobta, már tizenegy volt közte, amikor Váradi megtörte a Falco-pontcsendet. Ugyanő fújt riadót, újabb tripláját egy dupla is követte, mínusz hatnál jött megint egy hazai időkérés. Keller két gólpasszából Bruinsma révén kapaszkodott a Szombathely: Karahodzsics kimaradt büntetői után 44-47-nél jött a félidei szünet.
 
Bruinsma triplájával egyenlített a Falco, Keller zsákolásával pedig vissza is vette a vezetést. Nem kellett sokat várni a KTE-pontokra sem, újra a vendégeknél volt az előny, egészen egy újabb Keller-zsákolásig (51-51). Minden hazai találatra érkezett vendég kosár, 57-57-nél még mindig egál volt a meccs. Wittmann is dobott egy hármast, de azt négy hazai pont követte, így ismét minimális hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Váradi egy hármassal elérte a húsz pontot, a Falco ezzel 64-60-ra vezetett, most a vendégek kértek időt. A maradék másfél perc egyetlen Djeraszimovics-pontot hozott, 64-61-ről jöhetett az utolsó tízperces etap.
 
Barac szerezte meg első pontjait, rögtön négyet. Perl büntetői is utat találtak a gyűrűbe, most már a Falco támadhatott a tízpontos különbségért. Barac és Lake is adós maradt eddig a pontokkal, azonban most ők ketten hozták a következő találatokat – nagyon beragadt a KTE, 10-0-nál járt a Falco ebben a negyedben, ráadásul a kiállított Wittmannt is elveszítette a vendég csapat. Majdnem öt percet kellett várni a negyed első KTE-kosarára, de a hazai együttes ekkor már 16 egységnél járt ebben a periódusban (80-63). Pillanatokkal később már a húszat is elérte a különbség. Innen már nem engedte ki kezéből a meccset a Falco, amely 88-68-ra nyert.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 88-68 (25-23, 19-24, 20-14, 24-7)
 
Bajnokság, 21. forduló
V.: Benczur T., Fodor A., Szilágyi B. (Dr. Gincsai J.)
 
Falco: Váradi 20/12, Doktor 3/3, Benke 1, Bruinsma 18/6, Keller Á. 6. Csere: Perl 24/3, Barac 10, Lake 6, Kovács B. -, Dancsecs -.
 
KTE: Wittmann K. 3/3, Thomas 20/3, Djeraszimovics 7, Kucsera 3/3, Karahodzsics 3. Csere: Dramicsanin 7, Jaramaz 12/6, Lukács D. 9/9, Horti 2, Lewis 2.
 
 
 
Sorozatban négy megnyert meccset követően érkezett a Sopron KC otthonába a DEAC a bajnokság 21. fordulójában.
 
Borisov kettese, majd Halász hármasa nyitotta a mérkőzést, hat ponttal felelt a gyorsan fordító DEAC. Felváltva vezettek a csapatok, majd Tóth jegyzett négy pontot, de még ezzel sem tudott egy kosáron túlra lépni a DEAC (9-12). Borisov jelezte, jó formában van: az ő pontjai is kellettek, hogy 13-17-ről 20-17-re módosítsák az állást. Két soproni büntető talált célt az utolsó percben – 22-19-nél zárult az első negyed.
 
Jobban kezdte a második tíz percet a DEAC, a döcögősebb hazai támadásokat kihasználva egy Molnár Dániel-triplával a vezetést is átvette. Jogéla talált be közelről, de öt perc után így is csak négy pontnál jártak a hazaiak a második etapban, míg a DEAC már kilencnél. Jogéla egyenlített egy hármassal, ennek ellenére nem a sikeres támadásokról szólt ez a periódus egyik csapatnál sem. Ismét szusszanásnyi előnyt harcolt ki a DEAC, de Elmore triplájának köszönhetően hamar egyre olvadt a vendégek előnye. Felváltva estek a pontok a félidő végén is: 38-38-nál mehettek pihenőre a csapatok.
 
Hines, Tóth, Moore, Moody – előbbi kettő két-két, utóbbi páros három-három ponttal jelentkezett a második félidő elején, 10-0-s futással ugrott meg a DEAC. Jött is a soproni időkérés. Próbálkoztak a hazaiak, de nem nagyon engedte közelebb ellenfelét a DEAC. Borisov kapott ismét erőre, 45-53 után egy 7-0-s hazai szakaszt zárt le a triplája, amivel újra minimális lett a különbség a felek között. A vendégek időkérését Polyák triplája követte, majd Drenovac is betalált. Jól jött a Sopronnak Thompson hármasa 53-61-nél, amit még egy pontváltás követett: 57-63-ról jött a negyedik negyed.
 
Drenovac talált be, majd Tóth egy büntetőt értékesített, ismét közelítette a tíz pontot a különbség a vendégek javára. Elmore egy triplával gondoskodott róla, hogy ne legyen kétszámjegyű a különbség. Állandósulni látszott a 6-7 pontos differencia, a DEAC-találatokra mindig érkezett hazai pont, közelebb viszont ezúttal sem tudott lépni a Sopron. Drenovac és Moody talált be egymás után, gyorsan 11 lett közte négy perccel a vége előtt. Kicsivel később ismét Drenovac villant, 67-81-nél eldőlni látszott a találkozó. Innen már nem is volt visszaút a Sopronnak: 83-71-es sikert arattak a debreceniek.
 
Sopron KC – DEAC 71-83 (22-19, 16-19, 19-25, 14-20)
 
Bajnokság, 21. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Cziffra Cs., Goda L., Sörlei A. (Forrai S.)
 
SKC: Halász 3/3, Fazekas 5/3, Thompson 13/6, Borisov 13/3, Padgett 10. Csere: Elmore 13/6, Jogéla 12/3, Takács N. 2, Werner -, Bagó -.
 
DEAC: Moore 13/9, Somogyi 1, Polyák 10/6, Hines 2, Tóth Á. 16. Csere: Drenovac 20/3, Molnár M. 11, Moody 7/3, Molnár D. 3/3, Balázsi -.
 
 
 
A találkozó első kosarait Eilingsfeld szerezte meg és mindkét csapat sokat hibázott a mérkőzés elején. (0-4) Williams kiharcolt egy faultot, így a vonalhoz állhatott és mindkettő büntetőjét bedobta, majd kis időn belül Coleman talált be a hármasról, ezzel átvéve a vezetést. (5-4) A vendégek elléptek négy ponttal, de a hazaiak szépen ledolgozták ezt és kis idő múlva Jarvis triplájával a hazaiak megint átvették a vezetést. (12-11) A csapatok ezután fej-defej mellett haladtak, majd Filipovic kosarával kis előnyre tett szert a hazai csapat. (19-15) Az első tíz perc végéig még Lóránt szerzett kosarat, míg a hazaiaktól Czirbus, így négy ponttal vezetett a Jászberény. 21-17
 
Pár eladott labda után és kihagyott dobást követően majdnem egy perc eltelte után, a hazaiak rövid időn belül egy 9-2-es futást csináltak, ekkor a vendégek időt is kértek. (30-19) Jackson előbb egy ziccert, majd egy hárompontost szerzett, így nyolc pontra csökkentette a különbséget. (32-24) Majd egy 2-7-es vendég futást követően a hazaiak időt kértek. (34-31) Capers kosarával egy pontra zárkóztak a vendégek, ezután fej-fej mellett haladtak a csapatok. (38-36) Előbb Primorac, majd Coleman szerzet kosarat, így kisebb fölényre tett szert a hazai gárda. (41-36) Eilingsfeld kosara után Czirbus kiharcolt egy faultot, ezt követően a paksiak időt kértek. (41-38) A negyed végéig még Czirbus szerzett pontokat és Coleman a hazaiaknak, míg a vendégektől Eilingsfeld dobott kosarat, így öt pontos hazai vezetéssel mentek szünetre a csapatok. 45-40
 
A szünet után az összecsapás Shepard kosarával folytatódott, majd Jarvis egy triplát szerzett. (48-42) A vendégek egy 2-10-es futás után átvették a vezetést. (50-52) A csapatok ezután fej-fej mellett haladtak tovább, majd egyszer csak Lóránt kosara után a jászberényiek időt kértek. (61-62) Williams kétszer is szerzett triplát, míg Paige erre egy hármassal tudott válaszolni, így négy ponttal vezetett a Jászberény. 69-65
 
Az utolsó felvonást a hazaik jól kezdték, de rövid időn belül kiegyenlített a vendégcsapat Shepard kosarával, ekkor időt kértek a jászberényiek. (73-73) Coleman büntetőire Kovács tudott válaszolni, így továbbra is egál volt a mérkőzés. Primorac egy ziccert dobott, miközben Jackson szabálytalankodott ellenne, ekkor időt kértek a vendégek. (80-79) A röpke megbeszélés után Primoracot Czirbus váltotta, így ő állhatott a vonalhoz és be is dobta a plusz egyét, majd a következő támadásban Eilingsfeld szerzett kosarat, majd Shepard állhatott a vonalhoz, ahol az elsőt bedobta, de a másodikat kihagyta, így kiegyenlített. (81-81) A következő támadásban Shepard szabálytalankodott Brbakliccsal szemben, így megint büntetők következtek, amiket érvényesíteni is tudott a jászberényi játékos, majd két gyors paksi kosár született, ami Kovácsnak és Capersnek volt köszönhető, ezt követően időt kértek a hazaiak. (83-85) Coleman kosarával egyenlített a hazai csapat, amit vendég időkérés követett. Coleman szerzett még kosarat, így egál lett a rendes játékidő és következhetett a hosszabbítás. 85-85
 
A hosszabbítás közel első másfél percében nem született kosár, majd Capers állhatott a büntetőhöz, ahol csak egyiket tudta érvényesíteni, majd a kis idő múlva egy eladott vendég labda után Jarvis szerzett kosarat. (87-86) Williams tripláról betalált, így négy ponttal vezetett a hazai csapat és jött is egyből az időkérés a másik oldalról. (90-86) Előbb Jackson dobott kosarat, majd Eilingsfeld egy triplát, így átvették a vezetést a vendégek egy perccel a mérkőzés vége előtt és ekkor Patai Benjamin időt kért. (90-91) Kihagyott jászberényi lehetőségek után Paige állhatott a vonalhoz, ahol csak az egyiket dobta be, majd a következő támadásban Primorac vállalt el egy triplát, amit nem sikerült bedobnia, a lepattanóból jött is a kontra támadás, amit Williams egy faulttal akadályozott meg. Capers még dobhatott egy büntetőt, melyet érvényesíteni is tudott, így három ponttal nyert a Paks. 90-93
 
Jászberényi KSE - Atomerőmű SE 90-93 h.u.(21-17, 24-23, 24-25, 16-20, 5-8)
 
Bajnokság, 21. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,
V.: Frányó P., Győrfy R., Lengyel Á.
 
Jászberény: Ruják -, Füzi -, Coleman 21/3, Williams 22/18, Primorac 10. Csere: Jarvis 12/6, Czirbus 5, Filipovic 11, Brbaklics 2, Katona 5/3.
 
ASE: Capers 14/3, Shepard 17, Valerio-Bodon 4, Eilingsfeld 13/3, Jackson 19/3. Csere: Paige 3/3, Lóránt 15, Kovács 7, Gulyás -, Kis -.

Vármegyei szövetségek