Tippmix Férfi NB I: A Szolnok a Kaposvárt, a Falco a ZTE-t ütötte ki
04
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok a Kaposvárt, a Falco a ZTE-t ütötte ki
2020. december 4.  |  09:02
Az eddig két győzelemmel és egy vereséggel álló Szolnoki Olajbányász látta vendégül a 2-5-ös mérleget magáénak tudó, idegenben eddig nyeretlen Kaposvári KK csapatát a bajnokság 12. fordulójában. A hazaiaknál nem léphetett pályára a sérüléssel bajlódó Juhos Levente, míg a vendégeknél hosszú idő után mindenki játékra készen várta a találkozót.
 
A Szolnok kezdeti agresszív védekezése nem ízlett a kaposváriaknak, kis idő után már 7-0 állt az eredményjelzőn. A hazaiak kemény játékának megvolt a hátulütője is, hamar beütötték a negyedik faultjukat, de még így is meglett a kétszámjegyű különbség a negyed derekán (12-2). Jó energiával játszott az Olajbányász, Fekete Ádám úgy kért időt öt perccel a játékrész vége előtt, hogy csapatának még nem volt mezőnykosara. Végül Curry törte meg a rossz szériát, de egyszerűen nem tudta felvenni a ritmust a somogyi csapat. 30-12.
 
Kevesebb üres helyzetet tudtak kidolgozni a piros-feketék, de így is növelni tudták az előnyüket. A mérkőzés egyik legszebb jelenete mégis a kaposváriakhoz fűződött, Rivers egy labdaszerzést követően faulttal együtt rántotta a gyűrűbe a labdát. Ez sem rázta fel azonban a vendégeket, Rudner egymás után bevágott két triplát, amivel már 43-17 volt az állás és még messze volt a félidő vége. A későbbiekben sem változott a játék képe, óriási fölényben kosárlabdázott az Olajbányász, a kaposváriak szinte már csak a csodában bízhattak. A nagy feltámadáshoz az első apró esély kisvártatva meg is érkezett, Potocnik addig reklamált egy, a csapata javára megítélt faultot – vagy inkább az előtte be nem fújtat -, amíg kiállították, végül be is jöttek húsz alá a kék-fehérek. 46-27.
 
A fordulás után nem tűnt úgy a Szolnok, mint aki megilletődött volna a vezetőedzője elvesztésétől, továbbra is remek dobóformával dolgoztak a mezőnyből Rudnerék. Csordogált a meccs, egy kicsit feljavult a Kaposvár támadójátéka, miközben a zónavédekezés is bejött Fekete Ádám alakulatának, de még így is növelte előnyét a hazai gárda. 71-45.
 
A záró etapra már szinte csak az maradt meg kérdésként, hogy mennyi lesz a különbség, a Szolnoki Olajbányász már az első másodperctől kezdve fölényben játszva, valósággal kiütötte a Kaposvári KK csapatát. 100-69.
 
Szolnoki Olajbányász - Kaposvári KK 100-69 (30-12, 16-15, 25-18, 29-24)
 
Bajnokság, 12. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Praksch P., Nagy V., Balogh Gy.
 
Szolnok: Warner 10/3, Kovács 6, Pallai 2, Subotic 14/6, Cakarun 6. Cserék: Pongó 12/12, Rudner 15/15, Badzim 22/15, Zsíros 7/3, Taiwo 6, Frank -.
 
Kaposvár: Curry 15, Krnjajski 3, Rivers 17/6, Hendlein 11, Jukic 7. Cserék: Hock -, Miliszavljevics 14/6, Bogdán -, Révész 2, Paár -, Baki -.
 
 
 
Pontosan egy hónappal ezelőtt, november 3-án a Lublin elleni győztes BL-meccsen lépett utoljára pályára a Falco KC Szombathely, mely eddig mindössze két bajnoki találkozót játszhatott le a vírushelyzet következtében – mindkettőt októberben. A ZTE más utat járt be, a kék-fehérek november 11-én tudták csak megkezdeni a bajnokságot, s három hazai meccset tudtak eddig lejátszani.
 
A hétfői Alba Fehérvár elleni vereség után okosabb játékot várt csapatától Ante Nazor, s bízott abban, hogy vállával bajlódó csere-irányítója, Simon Kristóf mellett Polster Attila is visszatér a pályára – ez így is lett, mindkét játékos bevethető volt. A Falconál nem volt egyszerű a helyzet, hiszen hiába tréningezhetett már valamennyi játékos a hét elején, heten még sportorvosi engedélyre vártak. A tüzetes orvosi vizsgálatokat követően kedden aztán szinte valamennyien zöld utat kaptak, így Gasper Okorn számára Evan Bruinsma kivételével a teljes rotáció rendelkezésre állhatott.
 
Searcy két ziccerére Duren hármasa és középtávolija volt a válasz, pontgazdagon indult a találkozó. Anderson és Doktor távoli dobásai után már 12-7-re vezetett a vasi csapat, ám érkezett Tonko Vuko és egy szép betöréssel és hármassal máris ismét tapadt a ZTE. Searcy nagyon élt a palánkok alatt, a sárga-feketék 16 pontjából 8 fűződött a nevéhez. A 7. percben, 14-20-as állásnál időt kért Ante Nazor, s a fejmosás után Szabó Zsolt 2+1-es akciójával ismét közelebb került ellenfeléhez a Zalaegerszeg.
 
18-20-ról folytatódott a játék, a ZTE pedig nagyon magára talált. Simon Kristóf kapta meg a karmesteri pálcát, Ante Delas egyenlített, majd Vuko lerohanásból szerzett ziccerével vezetett a ZTE. Sőt, Simon Kristóf ziccere és ráadás büntetője után már 25-20 állt az eredményjelzőn. 11-0-ás zalai rohanást állított meg Váradi Benedek, a Falco csapatkapitánya, 6 perces sárga-fekete kosárcsendet követően. Jól védekeztek a kék-fehérek ebben a periódusban, a Falcon pedig nagyon érződött még a hosszú kihagyás. Az egykori ZTE játékos, Kovács Benedek 2+1-es akciójával egyenlített a vasi csapat. Ismét Váradi talált be, ezúttal távolról, majd Benke Szilárd büntetői következtek. Ám mielőtt elhúzhattak volna kicsit jobban a szombathelyiek, Glenn szerzett egy kosarat Milosevicsen keresztül, s a ráadás büntetőt is helyére küldte. Kiegyenlített játék folyt a pályán, Vuko mellett Duren is ponterősen játszott. A félidő végén volt néhány érdekes játékvezető fújás, egypontos Falco-előnnyel vonultak öltözőbe a csapatok. Az első húsz percben mindkét csapat hadilábon állt a triplákkal, 11-11 próbálkozásból a hazaiak kétszer, a vendégek háromszor találtak be mindössze.
 
Duren hármasa és Bonifert Bendegúz önfeláldozó vetődése jelezte, hogy a ZTE komolyan gondolja, hogy a jóval erősebb keretű Falcot nagy küzdelemre kényszeríti. Searcy villanásai után időt kért Nazor, ám Delas két hármast is elrontott, az őt fogó Benke Szilárd pedig megszerezte első akciókosarát. 5 perc után talált be újra a ZTE, Vuko révén, majd a betegségből visszatérő Perl Zoltán szép betörése után 8 ponttal léptek meg a vendégek. Jött azonban Bonifert, aki egy szép saroktriplával köszönt be, majd Perlt szerelték és a lerohanásból Szabó szerzett ziccert. Egy büntető után két pontra zárkóztak a kék-fehérek, ám a negyed végi rohanó játékból a vasiak kerültek ki győztesen. 50-56-al zárult a 3. negyed.
 
Az utolsó tíz percben a Falco megmutatta, mit jelent keretének mélysége. Az első percben még tudta tartani a lépést a ZTE, aztán Perl zsákolása után volt először tízpontos a különbség, majd Váradi triplája után érte el a 15-öt. Kovács Benedek szerzett ismét egy szép kosarat, ezzel már 23 volt közte. Az utolsó percekben a zalaiaknál csak a fiatal magyar játékosok voltak a pályán, Ante Nazor Csuti Kornélnak és Szalay Domonkosnak is lehetőséget adott. 64-90 lett a vége, a Falco remekül használta ki, hogy az utolsó negyedre a ZTE fejben elfáradt, a koncentráció már nem volt olyan, mint az első 30 percben.
 
Szabó Zsolt ismét jól szállt be, ezúttal 10 pontig és 7 lepattanóig jutott; de eladott labdái ellenére Tonko Vuko is nagyot melózott. Ante Delas nagyon rosszul dobott távolról ezen ez estén, ami Benke Szilárd védőmunkáját is dicséri. A ZTE sokat javult hétfői játékához képest, ám a talán legerősebb keretű magyar gárda még Bruinsma hiányában is túl nagy falatnak bizonyult. Lepattanóban és a festékben is sokkal erősebb volt a vendégcsapat, ezt pedig a dupla-dupláig jutó Searcy révén remekül ki is használták. Kyan Anderson tanári módon irányítva 12 asszisztig jutott; de Váradi, Benke és Perl is biztatóan tért vissza betegsége után, ami jó előjel a jövő heti BL-meccs előtt.
 
Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 64-90 (18-20, 16-15, 16-21, 14-34)
 
Bajnokság, 6. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Farkas G., Minár L.
 
ZTE: Duren 15/6, Delas 9, Bonifert 3/3, Vuko 16/6, Glenn 4. Cserék: Simon 5, Plézer 2, Völgyi -, Polster -, Szabó 10/3, Szalay -, Csuti -.
 
Falco: Anderson 6/3, Benke 11/3, Doktor 6/6, Milosevics 5/3, Searcy 18. Cserék: Váradi 19/9, Perl 14, Kovács 5, Lake 6, Dancsecs -.

Vármegyei szövetségek