Tippmix Férfi NB I: A Körmend két hosszabbítás után verte a DEAC-ot
02
Dec
2020
Tippmix Férfi NB I: A Körmend két hosszabbítás után verte a DEAC-ot
2020. december 2.  |  20:47
Sorozatban harmadik győzelmére készült az Alba Fehérvár, amely az előző körben Debrecenben alulmaradó Ose Lionshoz látogatott. A vendégeknél továbbra sem léphetett pályára a Vojvoda-Csorvási-Markovics hármas.
 
Jobban kapta el a rajtot az Alba, de Bailey egymaga hét pontot is beszórt az első percekben, így nem tudott ellépni a vendég gárda. Ahmad játékára építve aztán szépen lassan elkezdte felőrölni az ellenfelét a Fehérvár, a negyed derekán már a tízet is átlépte a különbség. Öt percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy második pontszerző is bekerüljön a jegyzőkönyvbe a hazai oldalon, Anderson triplája hullott be. Továbbra is tartotta magabiztos előnyét az Alba, de a negyed végén egy 7-2-es futással visszajött a meccsbe az OSE. 19-24.
 
Ahmad folytatta a pontgyártást, míg a túloldalon Illés vitt új lendületet a csapata játékába. A szezonban először pályára lépett a hazaiaknál az 1999-es születésű Mucza Tamás, aki meg is szerezte az első kosarait. Sikerült kettőre is felkapaszkodnia az oroszlányiaknak, de megint elléptek a vendégek (28-36). A csereként beálló Hayes vezérletével jobban zárta a félidőt az OSE, négy volt közte a nagyszünetben. 38-42.
 
A fordulás után az Alba bennragadt az öltözőben, 11-2-vel indított az Oroszlány és átvette a vezetést. Tovább pörgött a hazai csapat, de szépen lassan felébredtek a vendégek is. Ahmad mellé Davis is fellépett pontszerzésben a fehérváriaknál, a fordítás azonban nem sikerült a záró negyed előtt. 60-59.
 
Az utolsó felvonásban gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést a vendégek, foggal-körömmel kapaszkodott az OSE (64-68). Ezután fej-fej mellett haladtak a felek, az utolsó három percre hárompontos oroszlányi vezetéssel fordultak a csapatok, izgalmas végjátékra volt kilátás. Curry egymaga megfordította az állást, de Bailey egyenlített, amikor már csak egy perc volt vissza. Abell büntetőivel az Oroszlány járt előrébb és a visszatámadásnál nem is tudott kosarat szerezni az Alba, de később Curry 2+1-es akciójával még felcsillant a remény 17-el a vége előtt (87-86). Abellnek ütöttek oda, akinek nem remegett meg a keze, ezzel eldöntötte a találkozó végkimenetelét.
 
OSE Lions – Alba Fehérvár 91-86 (19-24, 19-18, 22-17, 31-27)
 
Bajnokság, 5. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Győrffy P., dr. Mészáros B., Török R. (Forrai S.)
 
OSE: Anderson 6/6, Abell 20/6, Bíró 2, Bailey 13/3, Anda -. Cserék: Illés 12/12, Kucsora 3/3, Mucza 2, Morgan 8, Garamvölgyi 3, Hayes 22.
 
Alba: Turner 9/3, Curry 19/3, Lukács 5/3, Davis 20/12, Ahmad 20/6. Cserék: Takács Mi. -, Takács Ma. 3, Awogbemi -, Omenaka 10.
 
 
 
Két jó csapat, izgalmas csatára volt kilátás a paksiak és a szegediek mérkőzésén. Mindkét együttes jól kezdte a bajnokságot.
 
A mérkőzést viszont a Szrecsko Szekulovics együttese kezdte jobban, a légiósok mellett Kerpel-Fronius Gáspár is nagyon jól játszott, és a palánk alatt is határozottabbnak tűntek a vendégek, több lepattanót szedtek, több lehetőségük volt második szándékból kosarat dobni. Ennek ellenére a 18-21-es első negyed után, a nagyszünetre már a hazaiak mehettek előnnyel. Lóránt és Shepard játéka feljavult, és jobban is dobtak a paksiak a második etapban. 40-37.
 
Óriási küzdelemmel folytatódott a mérkőzés. A Szeged próbált meglépni, de Dzunics gyors időkéréssel reagált Govens pontjaira, és az ASE vissza is vette a vezetést. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, taktikai csata folyt a pályán, amibe olykor csúsztak hibák, ennek ellenére nagyon élvezetes volt a mérkőzés. 51-51-el fordultak a végjátékra a csapatok.
 
Kihagyott dobásokkal, nagy feszültségben kezdődött az utolsó negyed. Mindkét csapat rengeteg energiát mozgósított a győzelemért, de nagyon sok volt a rontott dobás. Két percig kosár sem született, akkor Dickey egyik büntetőjét bedobta a kettőből. Aztán Lóránt állt csapata élére, az ASE apró lépésekkel, de kezdte felőrölni a szegedieket. A vendégek mindent elkövettek, hogy a javukra fordítsák a meccset, de az ASE nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából.
 
Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 71-66 (18-21, 22-16, 11-14, 20-15)
 
Bajnokság, 10. forduló
Paks
Benczur T., Söjtöry T., Pozsonyi L. (Németh Cs.)
 
Atomerőmű SE: Baker 4, Shepard 15/3, Pupp 2,Lóránt 21/6, Jackson 7. Cserék: Capers 10, Eilingsfeld 5/3, Kovács Á. 4, Kis R. -, Pajor 3/3.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 13, Govens 11/3, Brown 11/6, Dzeletovics 10/3, Dickey 16/3. Cserék: Kerpel-Fronius B. 4, Olasz -, Keller I. 1.
 
 
 
Az 5. fordulóból elhalasztott mérkőzés pótlásán a DEAC látta vendégül az Egis Körmend együttesét. Mindkét csapat megnyerte a legutóbbi mérkőzését, a debreceniek hazai pályán, a körmendiek idegenben diadalmaskodtak. A Debrecennél nem tudott pályára lépni Moody és Polyák sem, viszont Kovács Adrián vezetőedző leülhetett a kispadra.
 
Mócsán gyorsan berámolt öt pontot az összecsapás elején, de nem engedte elszakadni az ellenfelét a DEAC, sőt, négy és fél perccel a feldobás után újra egyenlő volt az állás (10-10). Újabb rohamot indítottak a vasiak, akik ebben a játékrészben bőven 50% felett értékesítették a hármasokat, de apró kosarakkal meccsben tudtak maradni a hazaiak. A negyed utolsó perceiben aztán még egy fokozattal feljebb kapcsolt a vendég gárda, amely már meglátszott az eredményjelző táblán is. 16-24.
 
Ferencz jelezte, hogy a kisebb szünetben nem hagyott alább sem a körmendi dobókedv, sem a dobóforma, a mérkőzésen először átlépte a tízet a különbség. Guyton és Tóth vette a hátára a Debrecent, hetet szereztek zsinórban, megválaszolatlanul. Többször is sikerült megállítania a hazaiak felzárkózási kísérletét a Körmendnek, beállt egy 8-10 pontos különbségre a mérkőzés. A nagyszünet előtt aztán megtáltosodott a DEAC és egy nagy futással feljött háromra. 36-39.
 
A fordulás után több lehetősége is adódott a Debrecennek, de végül Taylor szerezte meg a második félidő első kosarát. Továbbra is ott loholt az ellenfele nyakán a DEAC, amely végül a 25. percben egyenlített, a fordítás viszont nem jött össze, sőt, megint kezdett ellépni a Körmend (46-53). Guyton hármasa a legjobbkor hullott be hazai szempontból, azonban négy gyors vendég pont is érkezett még az utolsó másodpercekben. 49-57.
 
Nagy lendülettel vágott neki az utolsó felvonásnak Kovács Adrián együttese, amely 11-2-vel nyitotta a záró játékrészt és átvette a vezetést (60-59). Megtorpant a Körmend, mindössze egy büntetőt tudott csak értékesíteni a csapat a következő két percben, miközben fokozatosan lépett el a DEAC. Mosely hármasával és Taylor büntetőivel zárkóztak volna a vendégek, de mindig volt valaki (főleg Drenovac), aki előlépett amikor kellett. Taylor nagyot küzdött a palánk alatt, amiből Williams dobott egy hármast, 1 perc 19 másodperccel a vége előtt újra egyenlő volt az állás. Williams aztán újra betalált, 73-70-re ment a vasi csapat, de azonnal érkezett a válasz a túloldalról, az utolsó fél percre egálról fordultak a felek. 22 másodperc volt vissza a rendes játékidőből, amikor a piros-feketék támadhattak, de Thames próbálkozása lejött, Hines pedig már nem tudott rendesen beleállni az ő kísérletébe, jöhetett a hosszabbítás. 73-73.
 
A Körmend szerezte meg a vezetést, Thames büntetőzött jól, viszont Somogyi triplája beakadt a túloldalon (76-75). Ezután Guyton szépen találta meg az üresen hagyott Drenovacot a palánk alatt, időt kellett kérnie a piros-feketéknek. Thames és Mosely kosaraival egyenlítettek a vendégek, 38 másodperc volt vissza ekkor (78-78). Hines triplája lejött, egy támadásra maradt még idő, viszont nem talált be a Körmend, újabb ráadás következett.
 
Somogyi egy nagy triplával jelentkezett, de Thames azonnal válaszolt, nem tudtak dűlőre jutni a felek. Drenovac csak az egyik büntetőjét értékesítette, Taylor pedig kihasználta az alkalmat és egy ziccerrel fordított (82-83). Látszott, hogy már csak a szívük viszi előre a játékosokat, az utolsó utáni energiatartalékokat is felhasználták. Somogyi kipontozódott, Thames viszont csak az egyik büntetőjét dobta be, 51-el a vége előtt kétpontos körmendi vezetésnél kért időt Kovács Adrián. Mosely lélektanilag is fontos ziccerével négy lett közte, innen pedig már nem tudott visszajönni a DEAC.
 
Az Egis Körmend egy roppant izgalmas meccsen, kétszeres hosszabbítás után hozta el a két pontot Debrecenből.
 
DEAC – Egis Körmend, kétszeres h.u.: 83-87 (16-24, 20-15, 13-18, 24-16, 5-5, 5-9)
 
Bajnokság, 5. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Ádám J., Goda L. (Bogárdi J.)
 
DEAC: Somogyi 15/9, Guyton 19/6, Drenovac 21/6, Hines 14/3, Tóth 12. Cserék: Kis -, Neuwirth -, Molnár 2.
 
Körmend: Thames 26/6, Mócsán 13/9, Ferencz 11/9, Durázi 2, Taylor 15. Cserék: Takács -, Oroszi -, Mosely 7/3, Kiss -, Williams 13/9, Tóth -.
 
 
 
Fotó - kosarlabda.deac.hu

Vármegyei szövetségek