Hozzászokott az A csoporthoz - interjú Mányoky Rékával
23
Nov
2020
Hozzászokott az A csoporthoz - interjú Mányoky Rékával
2020. november 23.  |  13:00

A Ludovika-FCSM-Csata azon együttesek közé tartozik, akiket viszonylag későn ért utol a járvány - hét mérkőzést tudtak lejátszani a fővárosiak, ebből ötöt meg is nyertek, így jelenleg az ötödik helyet foglalják el a tabellán. A gárda némiképp átalakult a legutóbbi évadot követően, a tavalyi három helyett ezúttal két légióssal dolgozik Tursics Krisztián vezetőedző. Ez nagyobb teret nyitott a fiatal magyar játékosok előtt, a korosztályos válogatottakat végigjáró Mányoky Réka pedig egyelőre meghálálja a bizalmat.

 

 

A Mányoky név sokaknak ismerősen cseng a kosárlabda világában. Mikor döntötted el, hogy kosaras szeretnél lenni?

Óvodában a legjobb barátnőmet elvitte az anyukája kosárlabdázni, és mivel össze voltunk nőve, én is mentem vele. Nagyon élveztem, de valamiért abbamaradt. Aztán a nővérem elkezdett kosárlabdázni és az összes meccsén kint voltam. Én is kedvet kaptam, és már kiskoromban tudtam, hogy kosaras szeretnék lenni.

 

 

5-2-vel álltok jelenleg, a Sopron mellett a Cegléd tudott elcsípni titeket hazai pályán. A közvetlen riválisnak nevezhető DVTK-t és TFSE-t azonban legyőztétek, az összkép tehát – ha jól gondolom – eddig pozitív. Milyennek ítéled az idei Csatát?

Teljesen más a csapat, mint tavaly vagy akár tavalyelőtti szezonban. Nagyon fiatalok vagyunk, ezért mindenkiben ott van a lendület és a bizonyítási vágy. Remélem, ez sokáig kitart, és tudunk meglepetéseket okozni.

 

 

Stabil kezdőjátékossá avanzsáltál a csapatban, és jócskán hozzá is teszed a magadét: 10.4 pont, 5.1 lepattanó, 3.3 gólpassz, 1.7 szerzett labda és 1.3 blokk az eddigi mutatóid idén. Mi változott a tavalyi szezon óta?

”Hozzászoktam” az A csoportos játékhoz. Rengeteget edzettem a karanténban és nyáron is, ami nagyon sokat segített a fejlődésemben. Visszatértem edzeni a nevelőegyesületemhez és az U20-as válogatotthoz is, ahol új impulzusok értek.

 

 

Igen sokoldalú játékot sejtet a fenti számsor, de kiemelném a meccsenkénti 1.3 blokkodat, amivel az egész mezőny 5. legjobb „sapkázója” vagy. A védekezésed fejlesztése fókuszban volt az utóbbi időben?

Az elmúlt években tudtam, hogy a védekezésemmel tudok a pályán maradni, így leginkább erre fókuszáltam. A „sapkázáshoz” szerencsére jó érzékem van.

 

 

A pontátlagodat megnégyszerezted tavalyhoz képest, a hatékonyságod is javult. Mi lesz a következő fejlesztendő terület?

Úgy gondolom, mindig mindenben van hova fejődni. Szeretnék támadásban stabilabb lenni, és ezt összehangolni a védekezéssel.

 

 

Idén nem rendeztek korosztályos nemzetközi versenyeket, de az elmúlt években tagja voltál Völgyi Péter szép sikereket elért együtteseinek. Hogyan emlékszel vissza arra az időszakra, mik a legkedvesebb emlékeid?

Már évek óta összeszokott csapat vagyunk pályán és pályán kívül is. Nagyon sok tehetséges játékos van a válogatottunkban, és remélem egyszer együtt érjük el a felnőtt válogatottsági szintet. Vannak közülünk olyan játékosok, akik már a keret tagjai – rájuk nagyon büszkék vagyunk. Az összes évre nagyon jól érzésekkel emlékszem vissza, de személy szerint a Minszkben rendezett U17-es világbajnokság és az udinei U18-as Európa-bajnokság, tehát a 2018-as nyarunk volt a legkedvesebb emlékem.

 

 

A korosztályos válogatottság után lassacskán a felnőttek ajtaján kopogtatsz. Meglepne, ha mondjuk a februári bő keretbe meghívna Székely Norbert? Érzésed szerint mely játékelemekben tudnál leginkább hasznára lenni a nemzeti csapatnak?

Hatalmas megtisztelés lenne, de tisztában vagyok vele, hogy nagyon sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy odakerüljek egyszer a felnőtt válogatotthoz. Természetesen nagyon meglepne. Ha egyszer ott leszek szeretnék minél többet megtenni, hogy a csapat sikeres legyen.

 

 

Végezetül tekintsünk a jövőbe. Ha mondjuk öt év múlva visszaolvasod ezt az interjút, mivel lennél elégedett addigra? Bajnoki cím, külföldi szereplés?

Ez nagyon jó kérdés, erre nehezen tudok válaszolni. A legjobb az lenne ha mindkettő összejönne. Addigra szeretnék egy Európa-kupás vagy Euroligás csapatban játszani, de nyitott vagyok egy külföldi szereplésre is.

 

 

 

 

 

 

 

Vármegyei szövetségek