Mindenki maximálisan hozzátett a sikerhez - interjú Madár Eszterrel
08
Sep
2020
Mindenki maximálisan hozzátett a sikerhez - interjú Madár Eszterrel
2020. szeptember 8.  |  12:30

A bő egy hete véget ért debreceni 3x3 Ifjúsági Fesztivál több szempontból is különleges lehet számunkra: egyrészt hosszú idő után ez volt az első torna, amely nézők részvételével zajlott, másrészt a női mezőnyben magyar csapat diadalmaskodott. Először próbálta ki magát komolyabb 3x3-as versenyen a Vasas Akadémia 18 esztendős játékosa, Madár Eszter – és ha már ott volt, rögtön kulcsemberré avanzsált. Soha rosszabb debütálást!

 

 

Először is gratulálni szeretnék az Ifjúsági Fesztiválon elért győzelmetekhez! Veretlenül nyertétek meg a tornát, mi lehetett a siker kulcsa véleményed szerint?

Nagyon szerettük volna megmutatni, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Mindenki maximálisan hozzátett ehhez a sikerhez. Szerintem aki követte az eseményeket, nézte a mérkőzéseket, a saját szemével is meggyőződhetett erről.

 

 

A felkészülés alatt az U20-as női válogatottal is töltöttél időt Székesfehérváron. Nem először kerültél be az 5-5-ös nemzeti csapatba, így mondhatjuk, hogy „hagyományos” kosárlabdában is korosztályod legjobbjai közé tartozol. Mely szakágban jönnek ki jobban az erősségeid, melyik fekszik jobban?

Mindkét játékstílust nagyon szeretem, bár az 5-5 közelebb áll hozzám, mert ott jobban ki tudom használni a pálya adta lehetőségeket, és jobban helyzetbe tudok kerülni. Ott sokkal fontosabb a csapatjáték, és kevésbé lehet egyéni akciókat végrehajtani. A 3x3-as mérkőzéseken is ki tudtam teljesedni, melyet elősegített a csapattársak és az edzők bizalma. Nagyon tetszett a hangulat, és Debrecenben minden körülmény adott volt. Az is jó volt, hogy a szabadban játszhattunk, ahonnan ez a szakág olimpiai ággá nőtte ki magát.

 

 

Mikor jött az első 3x3-as felkérés?

Ez volt az első év, amikor rendelkezésre tudtam állni, és Attila (Földi Attila szövetségi kapitány) úgy gondolta, hogy helyem van a nemzeti csapatban.

 

 

Földi Attila egyik alapelve 3x3-ban, hogy mindig, de legalábbis gyakran legyen egy benti ember, akinek be lehet adni a labdát, ne hárman álljanak a triplavonal körül. Az „A” válogatottban ez az ember legtöbbször te voltál, és jó százalékkal értékesítetted is helyzeteidet. A dobóversenyre is nevezve lettél, így joggal mondhatjuk, hogy kintről és bentről is veszélyt jelentesz a gyűrűre. Érzésed szerint melyik játékelemet tudod majd nagyobb hatásfokkal átvinni a felnőtt mezőnybe?

Úgy érzem, hogy a fizikai adottságaim nem teszik lehetővé a palánk alatti küzdelmeket, ezért úgy gondolom, hogy inkább külső poszton fogok tudni érvényesülni, melyhez még rengeteget kell gyakorolnom.

 

 

Testvéreiddel együtt a Vasast erősítitek. Ha jól tudom, egészen fiatalon megismerkedtetek a játékkal. Mi fogott meg a kosárlabdában?

Igen, most már mindkét testvérem a Vasas színeiben játszik. Valóban, a nővérem 11 éve, én pedig 10 éve űzzük ezt a sportot. Nagyon szeretem ezt a kérdést, bár egy egész oldal is kevés lenne annak felsorolásához, hogy mi miatt imádom a kosárlabdát - hogy a kérdésre válaszoljak, a szépen kijátszott csapatjáték, ahol látszódik a felkészültség, az összhang a játékosok és az edző között. Még egy számomra fontos dolog a kosárlabdában: amikor valaki kedvezőbb/ jobb helyzetben van, akkor meg tudjam játszani egy szép passzal vagy adott esetben egy hosszú indítással.

 

 

Van esetleg kedvenc hazai vagy nemzetközi játékosod / csapatod? Követsz más bajnokságokat?

Mivel a BLF-ben kezdtem el kosárlabdázni, az első olyan élményem, ahol már egy akkor is híres kosárlabdázóval személyesen találkozhattam, ott volt - a személy pedig Hanga Ádám volt. Remélem, egyszer megismételhetjük azt a fotót, ami annak idején készült.

 

 

Mik a céljaid a következő szezonra, illetve a közeljövőre nézve?

Szeretnék fejlődni, mind támadásban mind védekezésben egyaránt. Van még hová… Biztos vagyok benne, hogy a csapattársaimtól és az edzőktől is rengeteget fogok tudni tanulni a felnőtt korosztályban. Szeretnék ott is pályára kerülni, és hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

 

 

A sport mellett a tanulást sem veszed félvállról – amikor megemlítettem Földi mesternek, hogy szeretnék interjút készíteni veled, első szavai azok voltak, hogy hamar fel fog tűnni, milyen értelmes lány Eszter. Hogy fér meg egymás mellett az iskola és a sport? Merre tovább a tanulmányokban?

Ahogy arról már korábban is szó esett, 10 éve kosárlabdázom, így régóta szoros napirend szerint élem az életemet. Nem mondom, hogy nincsenek nehezebb / fárasztóbb napok, de ez ezzel jár. Szerencsére a Kölcsey Ferenc Gimnázium sporttagozatára járok, ahol együttműködőek a tanárok és az iskola vezetése egyaránt. Főbb érdeklődési területem a természettudomány, azon belül is kedvencem a biológia, ezért bármerre vetődnék, mindenféleképpen ebbe az irányba tanulnék tovább.

 

 

Földi Alexandra (az U18-as 3x3-as válogatott másodedzője) mesélte, hogy külön figyelmet fordítottál a felrajzolt játékok memorizálására. Fejben is játszod tehát a játékot, egy jövőbeli edzővel van esetleg dolgunk?

Ezen a kérdésen még nem gondolkoztam, de soha ne mondd, hogy soha. Ami azt illeti, szeretem memorizálni, és átlátni a játékokat, ezért akár le is rajzolom nem is egyszer őket. Illetve sokszor fejben is lejátszom az adott szituációt, a lehetséges kimeneteleket is számításba véve.

Vármegyei szövetségek