Jó érzés a másikért küzdeni a pályán - interjú Szerencsés Tamarával
07
Sep
2020
Jó érzés a másikért küzdeni a pályán - interjú Szerencsés Tamarával
2020. szeptember 7.  |  13:30

Veretlenül nyerte meg a bő egy hete lezárult 3x3 Ifjúsági Fesztivált a magyar női U18-as „A” válogatott. A végig kiemelkedő teljesítményt nyújtó Szerencsés Tamara lett a torna legértékesebb játékosa – vele beszélgettünk folyamatos fejlődéséről, a csapatjáték fontosságáról, valamint egyéni motivációjáról.

 

 

Először is gratulálni szeretnék a tornagyőzelemhez! Nem sok kétséget hagytatok afelől, hogy melyik a legjobb csapat. Beavatnál egy kicsit a részletekbe, mitől működött ennyire ez a négyes?

Köszönjük szépen! Nagyon jót tett a csapatnak az a két hónap, amit együtt tudtunk tölteni az edzőtáborban, összehangolódtunk. Nagyon jól tudtunk összedolgozni a pályán, de mindezek mellett szerintem a győzelmünk kulcsa a védekezésünk volt, és persze az akaraterőnk. Mindent kiadtunk magunkból.

 

 

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül egyéni teljesítményed mellett sem. Ellentmondást nem tűrő védekezés, agilis támadójáték – és egy MVP-cím mindennek megkoronázásaként. Mikor érezted úgy először, hogy számodra ez akár egy különleges torna is lehet?

Amikor kiderült, hogy nem lesz világbajnokság, és ez lesz az egyetlen torna, ami meg lesz rendezve. Ez nagyon motivált minket, ráadásul hazai közönség előtt játszhattunk, ami plusz erőt adott.

 

 

A kemény védekezés tőled gyakorlatilag elvárás. Ami szembetűnő volt számunkra ezen a tornán, az a támadójátékod nagy léptékű fejlődése – magabiztos betörések, jó 1-1-ek, helyes helyzetfelismerés. Ha jól érzem, ezen rengeteget dolgoztál a tavalyi mongóliai vb óta.

Igen, sok minden történt azóta. Rengeteg időm volt a javításra és fejlődésre. Sokat dolgoztam a betöréseimen, és az ahhoz szükséges önbizalmamon is. Minél jobban akartam megoldani ezeket a helyzeteket, és a tornán sikerült is.

 

 

Földi Attila szövetségi kapitány, korábbi edződ kiemelte, hogy a legutóbbi évad volt az első, ahol komoly A csoportos rutinra tettél szert. Úgy néz ki, kifizetődött.

Nagyon sokat tudtam tanulni az idősebb és rutinosabb játékosoktól. Mindegyik meccs egy lehetőség volt a fejlődésre. Nagyon hálás is voltam, hogy ennyit tudtam játszani.

 

 

Mi lesz a következő terület, ahol érzésed szerint csiszolásra szorul a játékod?

Mindig van mit javítani. Továbbra is a támadójátékomat szeretném csiszolni: a játék és a védők jobb olvasása, helyzetfelismerés, magabiztosság - ehhez hasonlók.

 

 

Kanyarodjunk kicsit vissza a kezdetekhez. Ha jól tudom, a játék alapjaival Szolnokon ismerkedtél meg, majd következett a Vasas. Miért éppen a kosárlabdára esett a választásod?

A csapatjátékok tetszettek a legjobban már kiskorom óta. Általános iskolában volt lehetőségem kipróbálni a kosárlabdát, és azonnal megszerettem.

 

 

A 3x3 hogyan került képbe az életedben?

Attila hívott meg még 2019-ben, ami persze nagyon meglepett, hisz előtte csak diákolimpiákon játszottam. Nagyon kíváncsi voltam, milyen is lehet. Eleinte nyilván nehéz volt átállni 5-5-ből 3x3-ba, de ahogy egyre jobban megismerkedtem a játékkal és belerázódtam, nagyon nagy élvezettel csináltam, csinálom mai napig. Nagyon örülök, hogy az életem része lett, mert sok tapasztalattal és élményekkel lettem gazdagabb.

 

 

Az egyik, ha nem a leghajtósabb játékos vagy a honi mezőnyben. Honnan ered ez a megalkuvást nem tűrő játék?

Versenyző típus vagyok, nagyon nem szeretek veszíteni. Mindig ki akarom hozni magamból a maximumot, a lehető legjobban akarok teljesíteni, és a legtöbbet segíteni a csapattársaimnak.

 

 

Mik a közelebbi, illetve távlati céljaid a sportágon belül?

Ebben a szezonban is szeretnék minél jobban játszani az A csoportban, és tovább fejlődni. Szeretnék ezzel foglalkozni a jövőben is, szóval minden megteszek annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

 

 

Ha egy 8-10 éves gyereket kellene meggyőznöd arról, miért érdemes elkezdeni kosarazni, mivel csábítanád a játékhoz?

Mindenképpen megmutatnám neki, milyen jó csapatban játszani, milyen jó érzés a másikért küzdeni a pályán - mennyire más is az, amikor nem magadra vagy utalva, hanem ott vannak a társaid melletted.

Vármegyei szövetségek