Hogyan lett Tóth Cecília az első női játékvezető a FIBA 3x3 Európa-bajnokság férfi döntőjében
08
Jul
2020
Hogyan lett Tóth Cecília az első női játékvezető a FIBA 3x3 Európa-bajnokság férfi döntőjében
2020. július 8.  |  13:00
Tóth Cecília megkönnyezte, mikor megtudta, hogy beválogatták az első nagy 3x3 tornájára.
 
Az öröm könnyei voltak ezek a magyar játékvezetőtől, aki nagyra becsült sípmester lett a sportágban, mióta két évvel ezelőtt berobbant a kínai FIBA 3x3 U23-as világbajnokságon.
 
"Az U23-as világbajnokságon azt gondoltam, 'Oké, Cecília, ez egy egyszeri dolog. Nyújtsd a tőled telhető legtöbbet, mert lehet, hogy soha nem lesz még egyszer lehetőséged egy ilyen nagy tornán részt venni. Élvezd ki, de hozd a legjobb formád." - mondta Tóth a FIBA hivatalos honlapjának.
 
Mint kiderült, sokkal több volt benne, mint egy egyszeri csoda. Foglalkoztatott játékvezető lett, a csúcspontot pedig a tavalyi, debreceni FIBA 3x3 Európa-bajnokság férfi döntője jelentette.
 
"A legjobb visszajelzés volt számomra, hogy azt a döntőt vezethettem. Emlékszem, csak pár nappal a finálé után fogtam fel, hogy én voltam az aranyéremről döntő mérkőzés játékvezetője. Kellett két nap, mire leesett, hogy mi történt velem."
 
"A 2019-es nyár egy csoda volt. Egyik álom vált valóra a másik után, életem legjobb időszaka volt."
 
Eredetileg 5-5-ös játékvezető volt, de a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége megkérte arra, hogy múltja miatt adjon egy esélyt a 3x3-nak is. A 30 éves Tóth 2012-ben játszott először 3x3-ban, és állandó tagja lett a magyar válogatottnak, amelyet a 2014-es és a 2016-os világbajnokságon is képviselt.
 
"A szövetség keresett meg, hogy egy játékvezetőt el tudnak küldeni a horvátországi Lipikbe egy játékvezetői táborba. Arra gondoltak, hogy mivel 3x3 játékos voltam, miért ne mennék el és szereznék licenszt? Nagy megtiszteltetés volt, és gondolkodás nélkül igent mondtam."
 
Elmerült a sportágban, és aprólékosan tanulmányozta a korábbi tornák felvételeit, miközben webinarokon vett részt, hogy folyamatosan fejlődhessen játékvezetőként.
 
Nagy kihívás a játékosokkal és a szurkolókkal megértetni a szabálytalan elzárás szabályát, főleg elzárás-leválás helyzeteknél, de egyáltalán nem tapasztalt ellenséges hozzáállást, még ha a játékvezetők sokszor kapnak hideget-meleget a sportban.
 
Ez is mutatja, mennyire különleges a kapcsolat a 3x3-ban a játékosok, a játékvezetők és a közönség között.
 
"Imádom, mert rengeteg embert ismerhetek meg a világ minden tájáról. Együtt kell dolgoznom velük a pályán és azon kívül is. A tornák végére egy családdá kovácsolódunk, még néhány játékos is barátként viszonyul hozzánk."
 
Gyorsan jutott előre a ranglétrán, így a fiatal játékvezetők mentorává vált, és példakép lett a női sípmesterek között, akik most kezdik a szakmát. "Nagyon remélem, hogy egyre több női játékvezető lesz majd, és nemcsak a 3x3-ban, hanem minden sportban."
 
"Azt tanácsolom a női játékvezetőknek, hogy legyenek erősek, dolgozzanak keményen, legyenek alázatosak és magabiztosak."
 
"És sose féljenek kérdezni."
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Megyei szövetségek