Alakulnak a jövő évi játékoskeretek a hazai élvonalban
13
May
2020
Alakulnak a jövő évi játékoskeretek a hazai élvonalban
2020. május 13.  |  16:00

A 2019/20-as magyar kosárlabdaszezon sajnos idő előtt ért véget, nem hirdettek bajnokot egyik sorozatban sem. Az MKOSZ elnöksége május 4-i ülésén két időpontot jelölt meg a következő évad lehetséges kezdeteként: ha a vírushelyzet engedi, október 3-án vagy október 31-én rajtolna a 2020/2021-es pontvadászat.

A férfi és női élvonalbeli klubok ha egyelőre óvatosan is, de nekiláttak jövő évi kereteik kialakításának.

 

 

Férfi bajnokság

 

A legnagyobb szenzáció kétségkívül Vojvoda Dávid hazatérése, a válogatott kiválóság az Alba Fehérvárral írt alá hároméves szerződést egy év olaszországi légióskodás után. Egy biztos távozója is van a fehérvári együttesnek, a legutóbbi évad egyik felfedezettje, Molnár Márton ugyanis a DEAC-hoz igazolt.

 

A legutóbbi „teljes” idény bajnoka, a következő évadban is Bajnokok Ligája-induló Falco-Vulcano Energia KC Szombathely tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy saját nevelésű kulcsjátékosuk, Perl Zoltán marad sárga-feketében – Vojvodához hasonlóan itt is három évre szól a megállapodás. Két másik meghatározó hazai kosaras is maradhat a szombathelyi klubnál – Váradi Benedek és Filipovity Márkó megfelelő külföldi ajánlat esetén távozhat, ha ilyen nem érkezik, úgy ők is a Falcónál kezdik meg az idényt. A Gasper OkornMilos Konakov edzőpárost szintén marasztalták Gráczer Györgyék, csakúgy mint az immáron első számú centerré előlépő De'Quon Lake-et. A jövőre életbe lépő „fiatalszabályra” is gondoltak az együttesnél, így visszatér soraikba a saját nevelésű Dancsecs András, valamint megszerezték a ZTE-től Doktor Pétert. Mint ismert, a következő évadban az alapszakasz-mérkőzések első félidejében legalább egy U23-as korú játékosnak a pályán kell lennie minden csapatban.

 

A fentebb említett Molnár Márton megszerzésén kívül is aktív szereplője az egyelőre csendes piacnak a DEAC. Továbbra is Kovács Adrián látja el a vezetőedzői feladatokat, és a rendelkezésére álló keret is alakul: Molnár Dániel Kecskemétről érkezik a hajdúságiakhoz, a tavalyi állományból pedig marad Tóth Ádám, Polyák László, Bognár Kristóf, Somogyi Ádám, Tóth Bence, Gáspár Mátyás, valamint két légiós, Stefan Moody, illetve Djordje Drenovac is.

 

Szintén jöttek hírek a Szolnoki Olajbányász háza tájáról is: Gasper Potocnik marad a piros-feketék kispadján, Marjan Cakarunnal pedig kétéves megállapodást kötött a vezetőség. Pongó Máté a PVSK-tól, a szolnoki nevelésű Zsíros Péter pedig az OSE Lions gárdájától érkezik a Tisza partjára. Rudner Gábort is megtartja a klub, csakúgy mint a rutinos Kovács Péter Juhos Levente párost.

 

Az Atomerőmű SE Gulyás Milánnal egyezett meg, a 22 esztendős játékos visszatér Paksra – a gárda magja továbbra is a Lóránt Péter Eilingsfeld János duó marad.

 

A többi élvonalbeli férfi együttesnél egyelőre nem jelentettek be új érkezőket, és sok helyen nem tudni a távozók sorsáról sem.

 

 

Női bajnokság

 

A hölgyeknél is elkezdtek szállingózni az első átigazolási hírek, sőt néhány helyen egész nagy a jövés-menés.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd mindjárt két érkező magyar játékost is bejelentett: Szabó Fanni a PEAC-Pécstől, Zele Dorina pedig az Aluinvent DVTK-tól igazolt a tolnai kosárvárosba. Szara Krnjics, valamint a leukémiát sikeresen leküzdő Gereben Lívia szerződését meghosszabbították, ők is maradnak kék–fehérben.

 

A Sopron Baskettől hat közös év után távozik Aleksandra Crvendakic, a szerb klasszis a francia LDLC Asvel Feminin játékosa lesz. Bár Határ Bernadett WNBA-s debütálására még várni kell, Gáspár Dávid együttesében abszolút kulcsember lesz a következő évadban a center.

 

Az Aluinvent DVTK-nál volt a talán a legnagyobb mozgás eddig: Cziczás László vezetőedző távozik, csakúgy mint Szűcs Réka, Katona Szidónia, vagy a fentebb említett, Szekszárdra igazoló Zele Dorina. Kányási Veronika és a rutinos Medgyessy Dóra marad, hasonlóan a tehetséges Kiss Angelikához, a légiósokról azonban egyelőre nincs hír. Tóth Franka, a korábbi korosztályos válogatott magasember a Vasas és a BEAC után ezúttal Miskolcon próbál szerencsét.

 

Az Uni Győr-MÉLY-ÚT a kispadon erősített: a játékosként tízszeres bajnok, tizenegyszeres kupagyőztes, 134-szeres válogatott legenda, Iványi Dalma lesz a gárda vezetőedzője a következő években. Székely Norbert, a női válogatott kapitánya is a győri szakmai stáb tagja lesz, a Széchenyi Akadémia munkáját segíti tanácsadóként. Török Ágnes biztosan marad az együttesnél, hosszabbítottak a bedobóval.

 

A tavalyi szezonban az újonc létére valósággal berobbanó TF megtartotta két kulcsemberét, az amerikai Alisia és Chanise Jenkinst. A gárda veterán vezére, Süle Krisztina befejezte profi pályafutását.

 

A PEAC-Pécs a DVTK-hoz hasonlóan erőteljes fiatalításba kezd. A légiósok közül nagy valószínűséggel senki nem tér vissza, Szabó Fanni pedig Szekszárdra igazolt. Wentzel Nóra mellett előléphet a 2003-as születésű Habling Lara is, hiszen elsősorban helyi kötődésű játékosokra számít a jövőben a szakmai stáb.

 

A ZTE NKK, a BEAC, a PINKK és a Cegléd körül egyelőre csend van, a Vasas Akadémia azonban ma jelentette be, hogy elválnak útjaik Földi Attila vezetőedzővel – az ifjú mester három évig irányította a pasarétieket, emellett a női 3x3-as U18-as válogatott szövetségi kapitányi teendőit is ellátja.

 

Vármegyei szövetségek