A statisztikát nézték, de nem hittek a szemüknek
29
Apr
2020
A statisztikát nézték, de nem hittek a szemüknek
2020. április 29.  |  15:20
Bár a koronavírus miatt csonka lett a 2019/20-as évad, s bajnokokat nem hirdettek, négy trófea azért csak "elkelt". A női és a kerekesszékes Magyar Kupa, valamint a női és a férfi Hepp-kupa. A csonka évad legizgalmasabb döntője a női Hepp-kupa fináléja volt, amely hosszabbításban dőlt ez az Ajka javára. Az együttes vezetőedzőjével, Rónaszéki Szilviával a végső diadalig vezető utat "jártuk végig" újból.
 
- Milyen céllal vágtatok neki a szezonnak jelentősen megerősödve? - kérdeztük az Ajka szakvezetőjét.
 
- Tény, hogy sikerült az előző évadhoz képest erősíteni. Voltak a csapatban tapasztalt és fiatal játékosok egyaránt. Ezzel az állománnyal, úgy gondoltuk, megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot, és megcélozzuk a feljutást. Közben két rangadót, az amerikai centerrel felálló BKG, valamint a Csata elleni meccset elveszítettük - kíváncsi lettem volna a visszavágókra, amelyek előtt azonban beszüntették a bajnokságot.
 
- A két nagy riválisra később még visszatérünk. A Hepp-kupában mi volt a cél?
 
- Mivel a két említett vereséggel azért a bajnokság megnyerése kicsit távolabb került tőlünk, és azért nem szerettünk volna trófea nélkül maradni, így ennek a sorozatnak így azzal mentünk neki, hogy megpróbáljuk megnyerni.
 
- Sikerült is, pedig a négyesdöntőbe jutásért a sorozat addigi meglepetéscsapata, a BEAC-ot, majd a Vasast is elbúcsúztató MAFC volt...
 
- Kezdjük az elején! Az első körben a Sportdarázs csapatához, a soproni fiatalokhoz szólított minket a sorsolás. Ellenfelünk próbált mindenkit "mozgósítani", a legerősebb összetételében felállni, nagyon szerette volna meglepni, "elkapni" csapatunkat. Végig nagyon kemény, agresszív letámadást játszottak ellenünk, de nagyobb tapasztalatunknak köszönhetően végül, ha "vért izzadva" is, de nagy nehezen, hét ponttal nyertünk. Utána jött a MAFC elleni meccs, amelyen szoros első félidőt követően a másodikban sikerült a fizikai fölényünket érvényre juttatva aránylag biztosan nyerni, s így bejutni a négyesdöntőbe.
 
- Ahol az első elődöntőn, a BKG-Csata meccsen hatalmas meglepetés született. A bajnokságban veretlen éllovas BKG huszonnégy pontos verést kapott az NB I-ben szereplő játékosai nélkül, tehát erősen tartalékosan felálló Csatától. Ebből a meccsből mennyit láttatok, hogy értékeltétek a bombameglepetést?
 
- Mivel egyik játékosunk az elődöntők napjának délelőttjén még vizsgázott, úgy terveztük, hogy az első elődöntő szünetére érkezünk meg Pécsre, a négyesdöntő helyszínére. Így is történt, de természetesen kíváncsiak voltunk a másik meccs alakulására, s a telefonjainkon néztük a statisztikát. Néztük, de nem hittünk a szemünknek: az amatőr bajnokságban szereplő csapatának második sorával felálló Csata 20-3-mal kezdett. Szünetre aztán lejött tíz pont alá a BKG, a második félidőt pedig már láttam is. Egy erőlködő, görcsös BKG játszott a bátran, vagányan, könnyedén, veszítenivaló nélkül kosarazó Csata-tinikkel. A Szigetszentmiklós amerikai centere nem tudott érvényesülni, a Csata visszavert minden felzárkózási kísérletet, és végül nagy fölénnyel nyert. Ami minket illet, el kell ismerni, a sorsolással szerencsénk volt, hogy a rendező PINKK csapatát kaptunk, nem pedig a BKG-t vagy a Csatát. A hazaiakat úgy győztük le simán, hogy próbáltam pihentetni is a kulcsjátékosokat.
 
- A Csata a döntőben a ti dolgotokat is alaposan megnehezítette, hosszabbításban vívtátok ki a győzelmet. Pár hónap távlatából visszaemlékezve, hogy alakult a finálé?
 
- Biztosak voltunk benne, hogy nehéz dolgunk lesz. A Csata Hepp-kupa döntőjében szereplő csapatánál nagyon sok korábbi remek kosaras gyermeke játszott. Ők jóval többet is edzenek, mint mi, a döntőben is veszítenivaló nélkül léphettek pályára, ráadásul nyilván a BKG legyőzése is feldobhatta őket. Éppen ezért próbálunk koncentráltan kezdeni, sikerült is tíz pont körüli előnyt szerezni. Utána azonban feljavult ellenfelünk, nekünk pedig jött egy kis hullámvölgy. A hajrá váltott vezetés mellett zajlott. A végén egy triplával egyenlítettünk, majd kivédekeztük ellenfelünk támadását, s volt még esélyünk nyerni, de a játékvezetők a szerintünk faultgyanús esetnél nem akarták eldönteni a meccset. A hosszabbításban játékosaink nagyobb tapasztalata vezetett győzelemre minket, a sikerült többször átdobni ellenfelünk zónáját, így nyertük meg a kupát.
 
- Mi a helyzet most a csapatnál, s mi várható a következő évadban a Hepp-kupa győztesénél?
 
- Mivel amatőr csapat vagyunk, nálunk nincs online edzésprogram, ráadásul a jövő teljesen bizonytalan. Májusban lesz egy egyeztetés a klub vezetése és az ajkai önkormányzat között, utána már többet tudunk.

Vármegyei szövetségek