Tervezés és szervezés a négy fal között - interjú Székely Norberttel
31
Mar
2020
Tervezés és szervezés a négy fal között - interjú Székely Norberttel
2020. március 31.  |  10:43
A játékvezetői síp nem harsan, a labda nem pattog, az edzők nem adnak taktikai utasításokat, a szurkolótáborok nem tombolnak. Bár a koronavírus miatt sok minden mással egyetemben gyakorlatilag "tetszhalott" a magyar kosárlabda, nem unatkozik Székely Norbert utánpótlás-szakágvezető és női szövetségi kapitány, hanem tervez és szervez.
 
- Hogyan telnek a napjai ebben a különleges helyzetben?
 
- Van feladat bőven, de ezek egészen más jellegűek, mint ezt erre az időszakra terveztem. Tartom a kapcsolatot a felnőtt válogatott keret tagjaival, az utánpótlás válogatottak edzőivel. Tervezek, szervezek, edzésterveket készítek, sőt a tervezés során több verziót is próbálunk kidolgozni a kollégákkal, természetesen annak a függvényében, hogy mikortól lehet majd újra érdemi, közös edzésmunkát végezni. Egészen más a szituáció az U18-as leány válogatottnál, amely június elsején kezdene, s más az U20-asnál, amelynek csak augusztus közepén van, lenne "fellépése" Sopronban. Nem tudni semmit, lesznek-e korosztályos Eb-k, s kérdés, mikor dől el, derül ki, mi lesz. Ami biztos, ez az időszak kiváló az utánpótlás korú játékosoknak az erőnlét fejlesztésére.
 
- A felnőtt válogatott játékosainál mit próbál elérni?
 
- Elsősorban azt, hogy ne "eresszenek le" fizikálisan, legyen bizonyos mértékű szinten tartás. Ennek kapcsán persze nem csak velük, hanem a klubjaikkal is tartom a kapcsolatot. Igaz, hogy csak novemberben lesz selejtező, de terveztünk május 11-től egy összetartást, amiből nem lesz semmi. Aztán volt egy olyan tervünk is nemrég, hogy személyesen találkozunk a kerettagokkal, s megbeszéljük a tennivalókat, de a kijárási korlátozás miatt ez sem valósulhat meg. Azt is figyelembe kell venni, hogy kinek milyen lehetőségei vannak a mozgásra. Nyilván aki kertes házban lakik, neki azért jobb, mint annak, aki mondjuk egy panellakásban él. Fontos lenne, hogy nyáron legyen összetartás, kellene pár hét együtt, hogy ne csak napokkal a selejtező előtt jöjjünk össze. Egy biztos: mihelyst lehet kezdeni dolgozni, a lehető leghamarabb szeretnénk elkezdeni.
 
- Mi az, ami a legjobban hiányzik, a leginkább megviseli?
 
- Nagyon szeretek edzéseket nézni, látogatni, s közvetlenül tartani a kapcsolatot a kollégákkal, valamint "szakmázgatni", jó kis beszélgetésekkel indítani a napot a szövetségben. Most mindezt csak itthonról, a négy fal közül telefonról tudom megtenni, és ez azért nem ugyanolyan.

Megyei szövetségek