Egyetemi bajnokság, nők: Két izgalmas, három sima meccs
29
Feb
2020
Egyetemi bajnokság, nők: Két izgalmas, három sima meccs
2020. február 29.  |  08:55
Öt mérkőzést játszottak a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. Két mérkőzés volt izgalmas, az ELTE BEAC nagy csatában győzte le a Szegedet, a BME-MAFC pedig 35 percig ugyan futott az eredmény és a Petőfi csapata után, de a záró etap közepén fordított és nyert. A másik három találkozó elég egyoldalú volt.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport
 
A 6. fordulóból elhalasztott mérkőzés
 
ELTE BEAC – Szegedi RSC 67-59 (14-13, 15-13, 18-11, 20-22)
Budapest, Tüskecsarnok B terem, 30 néző. V.: Simon, Fekete.
 
ELTE BEAC: Glavinics, KULCSÁR 18/3, NAGYI 18, Szakolczi 9, STEKLER 10. Csere: VARGA 12/6, Scheiber. Edző: dr. Gyarmati István.
 
Szegedi RSC: Boros 4, 1 KŐHÁZI 2/3, Kajtár 2, VÁRADI 14, Fodor 3. Csere: BURJÁN 15, Finsztál 6, Kálló 3, Kedvessy, Vizes, Hevesi. Edző: Földi Alexandra.
 
A kiegyenlített játékot és nagy küzdelmet hozó első félidőt követően a harmadik negyed elején is fej-fej mellett haladtak a csapatok. A szakasz közepén aztán "robbantott", s egy 14-4-es rohammal 10 pontos előnyt szerzett a 10 pontos, 19 lepattanós dupla-duplát elérő Stekler Kamilla, valamint Kulcsár Bianka, Nagyi Tímea és Varga Anna eredményességére építő hazai együttes. A szegediek nem adták olcsón a bőrüket, szívósan küzdve másfél perccel a befejezés előtt a szintén dupla-duplát (14 pont, 12 lepattanó) elérő Váradi Nóra, továbbá Burján Bianka és Kőházi Fanni vezérletével ledolgozták hátrányukat. Ez azonban a jelek szerint nagyon sokat kivett a vendégek játékosaiból: a hazaiak egy 10-2-es végjátékkal megnyerték a kemény, küzdelmes, helyenként színvonalas összecsapást. 
 
dr. Gyarmati István: - Küzdöttünk, hajtottunk, néhány dolgot nem értettünk (aki itt volt, érti mire gondolok). Nagyon büszke vagyok a lányokra! Köszönjük a játékot a szegedi csapatnak!
 
Földi Alexandra: - Gratulálok az ellenfélnek, megérdemelten győztek! Sokat hibáztunk egész meccsen, főleg védekezésben, és már az is nagy teljesítmény volt, hogy több mint tízpontos hátrányt le tudtunk dolgozni, izgalmassá téve a végjátékot. Most ennyi volt a lányokban, azt gondolom mindent kiadtak magukból.
 
 
 
8. forduló
 
Debreceni Egyetem – ELTE BEAC 75-44 (18-5, 21-14, 18-14, 18-11)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 20 néző. V.: Hegedűs, Kokas.
 
Debreceni Egyetem: NAGY L. 11/3, MEZEI 12/3, Szabó 3, GÖTTLINGER 9/3, FÖLDVÁRI 28. Csere: Ruzsa-Kiss, Vasas 2, Foltin 3, Gaszner 3, Sükei 4. Edző: Kovács Imre.
 
ELTE-BEAC: Varga 9/6, Glavinics 6/3, NAGYI 9 Lendér 7/3, STEKLER 7. Csere: Scheiber 2, Kása 4. Edző: dr. Gyarmati István.
 
Az első perctől kezdve irányította a mérkőzést a hazai csapat, a debreceniek főleg védekezésben tudtak a vendég csapat fölé nőni. Kovács Imre tanítványai az első negyedben 5 ponton tartva a két nappal korábbi, a Szeged elleni kemény mérkőzése hatását nyilván még érző, tartalékos ELTE csapatát, több mint húszpontos előnyt szereztek a félidőre. A harmadik és negyedik negyedben sem sokat változott a játék képe: valamivel ugyan kiegyenlítettebb lett a játék, de a dupla-duplától egyetlen lepattanóval elmaradó Földvári Andrea (28 pont, 9 lepattanó) vezetésével kézben tartotta a meccset a Debrecen, és magabiztos győzelmet aratott a szimpatikusan küzdő ELTE BEAC felett.
 
Kovács Imre: - Gratulálok a csapatomnak, mert a lányok negyven percig küzdöttek és próbáltak mindent megtenni támadásban és védekezésben! A célunkat elértük. Köszönjük az ELTE-nek a mérkőzést!
 
Gyarmati István: - Gratulálok a hazaiaknak, és sok sikert kívánok nekik a rájátszásra!
 
 
 
 
Nyugati csoport, 11. forduló
 
PTE-PEAC – Széchenyi Kosárlabda Akadémia 52-93 (9-25, 21-17, 13-17, 9-24)
Pécs, 30 néző. V.: Téczely, Szalóki.
 
PTE-PEAC: TEMES 16/6, Szabó Nikolett 5/3, Szabó Nóra 2, Süle, Bátai. Csere: Krikler 2, Propszt 7/3, Kóbor 8, Szenteszki 8, Szomor 4. Edző: Bekk Zsanett.
 
Széchenyi Kosárlabda Akadémia: BAFFY 17/3, Horváth D. 2, SZŰTS 15, NAGY R. 12, BICZÓ 33/3. Csere: Horváth K. 1, Bánszegi 12, Perl 1. Edző: Barthalos István.
 
A Győr csapata már a mérkőzés elejétől agresszívan játszott, és az első negyedben nagy előnyre tett szert. A második negyedben Temes Boglárka vezérletével nagyon feljavult a PEAC, és meg is tudta nyerni a negyedet. A hazaiak jó játéka a harmadik negyedben is tartott, amit csak pár ponttal veszítettek el. A negyedik negyedben elfáradt a vendéglátó, így a végén biztos győzelmet aratott az esélyesebb Győr. A vendégeknél sokkal több volt a jó egyéni teljesítmény, s közülük is kiemelkedett az igen "mutatós", 33 pontos, 24 lepattanós dupla-duplát elérő Biczó Laura játéka.
 
Bekk Zsanett: - Nagyon örülünk, hogy az első félideig egy aránylag szoros mérkőzést tudtunk játszani a sokkal nagyobb erőt demonstráló Győr ellen. Remek felkészülés volt a jövő heti, Csata elleni mérkőzésre, ahova győzni megyünk.
 
Barthalos István: - Az előző egymás elleni meccsünk óta látszik, hogy sokat fejlődött a PEAC és így különösen örülök, hogy tartalékos csapatom nagyarányú győzelmet tudott aratni.
 
 
 
NKE-CSATA – SMAFC 118-19 (33-5, 25-3, 31-6, 29-5)
Budapest, Ludovika Aréna, 60 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Varga-Záray.
 
NKE-CSATA: Takács 20, Kovács 10, Gaál 15/3, Kundráth 30/24, Székely 25. Csere: Polgári 10, C Szarka 2, Juhász 6. Edző: Mányoky Fanni.
 
SMAFC: Rabatin 4, Pados, Kollár 4, Pagonyi 2, Czirják 9. Csere: Ádám, Határ, Besenyei. Edző: Panta István.
 
Az első pontot még a SMAFC csapata szerezte, de aztán a Csata nagy lendülettel játszva, kiváló védekezésére építve, könnyű kosarakkal már az első negyedben eldöntötte a mérkőzést. A hosszú utat megtevő vendég csapatnak csak ritkán jött össze egy-két akció. Hazai oldalon több kiemelkedő teljesítmény is volt, a végig nagy fölényben játszó NKE helyenként örömjátékot bemutatva győzte le a megilletődött soproniakat. Kundráth Kiara 61,5%-kal (8/13) dobta a triplákat, Székely Réka (25 pont, 14 lepattanó) és Takács Emese (20 pont, 12 lepattanó) pedig dupla-duplát ért el.
 
Mányoky Fanni: - Köszönjük a játékot a Sopron csapatának! Lányaim be szerették volna bizonyítani, hogy önhibán kívüli elveszített húsz-nullás első mérkőzés után győzelemmel tudunk lejönni a pályáról. Mindenki nagyon szépen játszott, igyekeztem elosztani a játékperceket is. A mai napon rendben volt a védekezésünk (sikerült az egyik kulcsjátékosukat 0 ponton tartani), és ebből könnyen tudtunk támadásban is sikeresek lenni. Gratulálok mindkét csapatnak! Kemény mérkőzések várnak még ránk!
 
Panta István: - Úgy gondolom, hogy nem igazán a tudásunknak megfelelően játszottunk. Eléggé indiszponáltak voltunk, megijedtünk az ellenféltől. Most sajnos a játék minden elemében jobb volt a Csata nálunk. Gratulálok az ellenfélnek, és megyünk előre tovább!
 
 
 
PTE-Petőfi SE - BME-MAFC 53–57 (20-11, 14-16, 11-16, 8-14)
Pécs, Cserepka iskola, 20 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.
 
PTE-Petőfi SE: Tóth 4, Pap 28, Séra 8, Miltner 6, Horváth 3/3. Csere: Hajgató 3/3, Molnár 1. Edző: Sipos Ádám.
 
BME-MAFC: Hizsnyik 19/9, Horváth 10/3, Bozsó 21/6, Munteán 7/3, Kardos. Csere: Király, Benkő. Edző: Górácz Árpád.
 
Remekül kezdett a Pap Regina (28 pont, 15 lepattanó) vezette hazai csapat, amely 9 pontos előnyre tett szert az első negyedben. A folytatásban fokozatosan találtak magukra a fővárosiak, de még a harmadik negyedet is előnnyel zárták a pécsi lányok. A záró etap elején egy triplával fordított a BME, majd a szakasz közepéig váltott vezetéssel haladtak a felek, amikor a csapatként "több lábon álló", a Bozsó Katica-Hizsnyik Dóra-Horváth Anna trió vezette fővárosiak egy 7-0-lal eldöntötték a meccset a maguk javára.
 
Sipos Ádám: - Sok mindent tudnék mondani, de egy ilyen fontos meccset huszonöt százalékos mezőnymutatóval soha nem fogunk megnyerni.
 
Górácz Árpád: - Viszonylag gyengébb támadójátékkal, de jó védekezéssel és akarattal sikerült megnyernünk ezt a mérkőzést.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek