Férfi NB I: Az utolsó negyedben csodát tett a Körmend
05
Jan
2020
Férfi NB I: Az utolsó negyedben csodát tett a Körmend
2020. január 5.  |  08:25
Egerszegen is nyert a Falco
 
Telt ház fogadta a csapatokat, teljesen megtelt a vendégszektor is, felfokozott hangulatban indult a találkozó, ahol végül csereként – igaz beinjekciózva – az idegbecsípődéssel bajlódó Zsarko Djurics is pályára léphetett.
 
Reddic zsákolása nyitotta a pontok sorozatát, melyre Johnson felelt egy távoli duplával. Curry is beköszönt, ám Bibbins hármasa és Johnson triplája után ZTE-vezetést mutatott az eredményjelző – mint később kiderült ezen az estén utoljára. Hooker távolijával hamar meglépett tíz ponttal a vendég csapat. Négy perc hazai gólcsend után Szabó szerzett kosarat, ám a Falco a negyed második felében érvényesítette a keretek közti különbséget és magabiztos előnyt kiépítve tízpontos előnnyel vonulhatott a kétperces pihenőre.
 
Váradi lépett elő főszereplővé a második negyed elején: hármast hintett, majd labdát lopva ziccerezett, aztán a Bibbinsszel támadt nézeteltérését követően technikait kapott. Lake zsákolását követően már hússzal mentek a sárga-feketék (18-38), köszönhetően az egyre nagyobb (támadó)lepattanózásbeli különbségnek. Agafonov szerzett két ziccert. A ZTE-szimpatizánsok folyamatosan anyázták a játékvezetőket, még a találkozó félbeszakítása is felmerült. Mégis a kék-fehéreknek adott lendületet a közjáték, Johnson hármast szerzett, majd Williams lopott labdát és értékesítette a büntetőket. A tizenötödik percben Okorn mester időt kért, hogy rendezze a sorokat, ám Johnson újabb duplája után a hazaiak bizakodhattak tovább. 7-0-ás futásban volt a ZTE, amikor Filipovity hosszabb szünet után vendégkosarat ért el. Potyogtak a hármasok, Johnson, Perl, Djurics volt a sorminta. Szabót faultolták, és a megítélt büntetőkkel négyre zárkózott a hazai csapat. A negyed vége azonban ismét Perléknek sikerült jobban, Filipovity zsákolása és Curry “pöcije” után ismét tíz fölé nőtt a vendégelőny. 43-54 állt az eredményjelzőn a szünetben.
 
Williams, Johnson, majd Curry és Agafonov is pontosan célzott, majd Hooker-Reddic alley-oopnak tapsolhatott a csarnok Vas megyével szimpatizáló szektora. A Falco magasemberét képtelen volt tartani a ZTE, már ekkor dupla-duplánál járt. Johnson negyedik trojkáját is bepörkölte – hibátlanul célzott a 6,75-ösön túlról ezen a találkozón a ZTE amerikai hátvédje – ám ő sem tudta megakadályozni, hogy a különbség egy kicsit még nőjön is a félidőhöz képest.
 
62-77-es állásról folytatódott a mérkőzés, Johnson mint kés a vajon tört át a vendégek védelmén, majd Bibbins célzott pontosan távolról. Curry extrájával tett róla ismét a vendégcsapat, hogy a ZTE ne kerüljön tíz pont alá, s bár Williams és Bibbins is elkapták a fonalat triplából, ezek a hármasok csak a különbség tartására voltak elegendőek. Gasper Okorn kihasználta 11-es rotációját, az utolsó percekben Krivacsevicset és Bírót is pályára küldte, s csupán utóbbi maradt ponttalan a vendégeknél. Az utolsó percben Dirk Williams gyújtotta be a rakétákat, előbb Benke Szilárd testén át szerzett 2+1-es kosarat, majd blokkolt, végül pedig az utolsó támadásból megszerzett hármassal 9 pontra csökkentette a különbséget.
 
A meccset megérdemelten, az első percek kivételével végig vezetve húzta be a listavezető Falco, mely közel kétszer annyi lecsorgó labdát gyűjtött be, mint a ZTE - írta a BB1.hu.
 
Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 89-98 (17-27, 26-27, 19-23, 27-21)
 
Bajnokság, 14. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Kapitány G., Csabai-Kaskötő B., Kulcsár T. (dr. Páli K.)
 
ZTE: Bibbins 16/12, Johnson 28/12, Williams 19/12, Szabó 7, Agafonov 14. Csere: Djurics 5/3, Simon -, Doktor -, Gulyás -.
 
Falco: Hooker 8/6, Curry 23/9, Benke 6, Filipovity 7, Reddic 15. Csere: Perl 19/3, Váradi 11/3, Lake 2, Washington 5, Krivacsevics 2, Bíró -.
 
 
 
Az utolsó negyedben csodát tett a Körmend
 
Kis késéssel kezdődött a mérkőzés, mert mindkét csapat piros mezben volt, aztán végül a hazaiak engedtek a divatból, és már fekete mezben szerezték meg az első támadás lehetőségét, de Abell dobása rövid volt. Hibáztak a vasiak is, így Mohácsi triplája volt a piros-fekete rangadó első kosara. Rontott kísérletek után Taylor talált be a másik oldalon. Két perccel később azonban már időt kellett kérnie a vendégeknek, miután 9-2-re elhúzott az OSE. Hayes nagyon jól játszott a folytatásban is, nyolc pontnál járt, amikor az Oroszlány már kilenccel vezetett. Bozsovics és Illés hajrában dobott triplái után, tíz pont feletti előnyt harcolt ki a hazai csapat. 23-9.
 
Illés triplájával folytatódott a mérkőzés, míg a vendégek első kosarát Kastrati szerezte ebben a negyedben. A hazaiak hihetetlen nagy kedvvel játszottak, a szemmel láthatóan megilletődött Körmend ellen. Állandósult a tizenöt pontos előnyük, ráadásul Rizvic is elkezdte a pontgyártást. Az OSE 35-24-es állásnál kért időt, Sebastjan Krasovec igyekezett megállítani a magára találó vasiakat. Ferencz duplája “vitte” tízen belülre a vendégeket, de Rizvic azonnal válaszolt, így maradt a lélektani határ. 41-28.
 
A harmadik negyedben sem változott a játék képe. A Körmend, ahogy elkapta a fonalat, az OSE mindig merített valahonnan erőt, hogy visszaverje a támadást. A negyed végére aztán Turner begyújtott a rakétákat, a tőle jövő pontok után – két perccel a negyed vége előtt – hétre olvadt az oroszlányiak előnye. Demeter dobta a következő kosarat, Kastrati rontott kísérlete után, Rizvic is betalált a vonalról. 59-45.
 
A Körmend – bajnokesélyeshez méltó módon – nem adta fel, de az Oroszlány nagyon jól kosarazott. Bozsovics, Washington fantasztikusan játszott, míg a másik oldalon Turner nőtt fel a feladathoz. Ennek ellenére fordítani tudtak a vasiak. Harminc másodperccel a vége előtt egyenlítettek, majd egy büntetővel a győzelmet is megszerezték. Edwards nagy pillanatai voltak ezek - írta a BB1.hu.
 
OSE Lions - Egis Körmend 71-72 (23-9, 18-19, 18-17, 12-27)
 
Bajnokság, 14. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
Játékvezető: Földházi T., Minár L., Lengyel Á. (Bodrogváry I.)
 
OSE Lions: Abell 4, Washington 14, Mohácsi 3/3, Bozsovics 14/3, Hayes 12. Cserék: Illés 7/6, Rizvic 9, Demeter 6, Zsiros -, Garamvölgyi 2.
 
Egis Körmend: Turner 30/6, Edwards 13/6, Takács -, Varnado 6, Taylor 9. Cserék: Ferencz 8/6, Kastrati 5, Durázi 1.
 
 
 
Ki-ki meccset játszott egymással a Szeged és a Pécs
 
Andrija Csirics mellett Nenad Sulovics is ismerősként, ám már ellenfélként tért vissza Szegedre. A PVSK zsinórban hét (a nemzetközi kupával együtt tíz) vereség után edzőt váltott, Dragan Alekszics első alkalommal ült a baranyaiak kispadján.
 
Mindkét csapatnak égetően nagy szüksége volt a győzelemre, a kiesés elől menekülő Szeged legutóbb hiába vezetett szinte végig Pakson, végül kikapott.
 
Elsöprő lendülettel kezdték a mérkőzést a vendégek, nyoma sem volt a viharvert állapotuknak. Balmazovicsék csak szenvedtek, rohantak az eredmény után. Az első negyedet követően 16-29 volt az állás.
 
Ahogy arra számítani lehetett, a folytatásban visszaesett a Vasút az extra pontgyártásából, kicsit közeledtek a hazaiak, de még mindig rengeteget hibáztak, így a félidőben 32-41-es eredményt mutatott a tábla.
 
Alapos fejmosást tarthatott a szünetben Szekulovics edző, mert pillanatok alatt fordított a Szedeák. Varázsütésre megváltozott a játék képe. Könnyű kosarakra törekedtek a hazaiak, leginkább a palánk alatt gyors és mozgékony Asbury-re építettek. Hirtelen visszatértek az izgalmak, 58-55-ről indult a záró felvonás.
 
Egy darabig még fej-fej mellett haladtak a csapatok, de aztán a hajrára elkészült erejével a Szeged, Smith, Horti és Sulovics vezérletével megérdemelt vendég siker született.
 
A PVSK ezzel újra 50 %-os mutatóval áll a nyolcadik helyen - írta a BB1.hu.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Pécsi VSK-Veolia 72-84 (16-29, 16-12, 26-14, 14-29)
 
Bajnokság, 14. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Tőzsér D., dr. Mészáros B., Györfy R. (Valovics I.)
 
Szeged: Miliszavljevics 8, Wirth 2, Krapic 19/3, Balmazovics 8/6, Asbury 24. Csere: Kerpel-Fronius B. 2, Vágvölgyi 9/9, Olasz -.
 
PVSK: Pongó 9/3, Diggs 9/3, Smith 20/6, Budimir 10/6, Horti 12/3. Csere: Sulovics 10, Ruják 7/3, Antóni -, Csirics 7/3.
 
 
 
Az utolsó negyedben bedarálta a Jászberényt a Sopron
 
Zsinórban negyedik győzelmére készült a Sopron és minden lehetősége meg is volt rá, hiszen a sereghajtó Jászberényt fogadta.
 
Carter közelijével indult a találkozó, majd Miller volt pontos a vonalról kétszer is. Az első percekben minden soproni kosárra jutott egy jászberényi is, így nem tudott ellépni egyik csapat sem (7-7). Ekkor aztán feljebb kapcsolt eggyel az SKC és 14-7-re módosította az állást, vendég időkérés következett. Nelson triplájával zárkóztak volna a vendégek, de Supola is betalált kintről. Nelson négyre is felhozta az övéit, de Pantelics nem sokkal a vége előtt odaütött Carternek, aki kettőből egyet bedobva állította be a negyed végeredményét. 24-19.
 
Brbaklics pontjait követően egy labdányira jött fel a JKSE, de ezután tízet dobtak a hazaiak, 34-21-nél kért időt Lo Elhadji Malick. Jogela ellenállhatatlanul játszott ebben a szakaszban, 13 pontnál járt kevesebb, mint 8 játszott perc alatt. Ehhez képest úgy tűnt, hogy kicsit megállt a szekér, amit Kosztasz Flevarakisz is érezhetett, pihenni hívta a fiait (17. perc: 41-29). Közel járt hozzá, hogy bejöjjön tíz alá a Jászberény, de a Sopron minden kísérletre válaszolt. Nelson révén végül sikerült egyszámjegyűre csökkentenie a hátrányát a vendégeknek, majd Brbaklics is hozzátett még kettőt a csapata pontjaihoz, amire Kinney reagált egy duplával, így 49-40-nel mehettek a nagyszünetre a felek.
 
Nelson – a legeredményesebb jászberényihez híven – kezdte meg a második félidei pontgyártást, öt pontra hozta fel az övéit. Takács egy hármassal szerezte az első soproni kosarat, de Nelson egy középtávolival és egy közelivel válaszolt. Rivers triplájára szintén a JKSE irányítójától jött a reakció, tényleg egymaga tartotta életben a csapatát ezekben a percekben (25. perc: 55-51). Ekkor érkezett Carter, bedobott két büntetőt, majd zsákolt egyet, a Jászberény pedig időt kért. Nem tört meg a lendület, Jogela jött ezúttal, újra tíz felett volt a differencia, de a negyed végére még maradt erő a Jászberényben. 65-56.
 
4-0-val nyitotta a záró felvonást a Sopron, Alekszandrov triplája azonban nem hagyta hátradőlni a csapatot. Az előzőhöz hasonlóan ez sem volt egy pontgazdag játékrész, egészen addig, amíg nem csinált egy 11-2-es futást a hazai együttes, amivel gyakorlatilag három perccel a vége előtt le is zárta a mérkőzést (80-61). Carter két szabaddobásával már a húsz is meglett közte, az SKC pedig innentől már jól sáfárkodott az előnyével, megérdemelten nyerte meg zsinórban a negyedik mérkőzését is - írta a BB1.hu.
 
Sopron KC - Jászberényi KSE 91-66 (24-19, 25-21, 16-16, 26-10)
 
Bajnokság, 14. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Benczur T., Nagy V., Hervay T. (Dernei G.)
 
Sopron: Kinney 13/9, Supola 12/6, Takács 3/3, Rivers 22/9, Carter 13. Csere: Jogela 23/3, Molnár -, Werner 2, Scholl -, Fazekas 3/3.
 
JKSE: Nelson 24/9, Miller 4, Mészáros 3/3, Alekszandrov 13/6, Pantelics 8. Csere: Ruják -, Buzás -, Szigedi -, Brbaklics 12/3, Peringer 2.

Vármegyei szövetségek