Nyolc ponttal kaptunk ki Irántól
10
Aug
2019
Nyolc ponttal kaptunk ki Irántól
2019. augusztus 10.  |  22:05
A szervezők ingyenessé tették a torna második mérkőzésére a belépést. Amikor a két csapat megérkezett a Heraklion Arénába, a görögök éppen befejezték az edzésüket. Az iráni játékosok azonnal meg is rohamozták Jannisz Antetokunmpót, a szerencsésebbek készíthettek egy-egy szelfit az NBA MVP-jével. Ahogy azt már korábban Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány elmondta, Ferencz Csaba helyett ezúttal Darrin Govens és Juhos Levente maradt ki az aktív rotációból, a két játékos a bemelegítésnél Pór Péter edző vezénylése mellett különmunkát végezett az oldalvonal mellett.
 
Ferencz faultja után Jamshidi értékesítette mindkét büntetőjét, majd nem sokkal később Eilingsfeldet látták szabálytalannak Hassanzadehhel szemben, és ő sem hibázott a vonalról. Az első két kosarunkat Ferencz jegyezte, mindkettőt távolról, ezzel egyenlítettünk (6-6). Váradi is ponterősen kezdett, a negyedik perc elején átvettük a vezetést. 13-8-nál volt a legnagyobb különbség, de aztán elkezdtünk hibázni, akadozott a támadójátékunk, és egy 10-0-ás rohammal fordított Irán. Golomán hat perc alatt összeszedett három faultot, néha az volt az ember érzése, hogy a görög játékvezetők szétfújják a meccset… Az első negyed végén 17-24 állt a táblán.
 
A második etap is büntetőkkel indult, de Yakhchali csak egyet dobott be. Kezdett elmenni az ellenfél, 19-29-nél már tízzel vezettek a világranglista 27. helyén álló piros mezesek, nagyon kellett Ferencz újabb, harmadik hármasa. Harcos, agresszív csapat volt az ázsiai, próbáltuk felvenni velük a kesztyűt. Sikerrel. A tizenhatodik percben, 28-35-nél Shahintab kért időt. Hiába, feljöttünk négyre. Továbbra is eléggé vontatott volt a meccs, sok faulttal mindkét oldalon. A félidő egy labdaszerzést követően, Váradi ziccerével zárult (39-40). 
Negyvenhárom büntetőnél jártak a csapatok.
 
Ferencz negyedik hármasával újra nálunk volt az előny, majd Haddadi fordult le szépen center pozícióban. Váradi továbbra is jól irányított, fej-fej mellett haladtak a csapatok, de ekkor már inkább a mi kezünkben volt az irányítás. A hajrához érkezvén egy-két furcsa ítélet ismét kizökkentette a mieinket, de még így sem volt veszve minden, hiszen 61-67-ről indult a záró felvonás.
 
Jamshidi nagyon élt, a negyedik etap elején kétszer is összehozhatott volna 2+1-es akciót, de csak a másodiknál dobta be a büntetőt (63-72). Váradi hármasával zárkóztunk, majd Perl szerzett labdát, és zsákolt egy nagyot (68-72). A hasznosan játszó Keller bal karját „szétkarmolták” az irániak, és mivel vérzett, le kellett cserélni. Nem sokkal később az ellenfél centere, Haddadi egy fault után addig-addig reklamált, mígnem kiállították a játékvezetők. 10-0-val sikerült is megfordítanunk a meccset (73-72). A harmincötödik percben Golomán, a harminchetedikben Ferencz pontozódott ki, ennek ellenére is végig partiban maradtunk. A vb-résztvevő irániak megfeszültek, hogy megnyerjék a meccset, és a hajrában szerencsésebbek is voltak, így ha nehezen is, de végül összejött nekik. Ami a mieinket illeti: az összkép mindenképpen biztató a jövőre nézve - írta a BB1.hu.
 
 
Magyarország - Irán 82-90 (17-24, 22-16, 22-27, 21-23)
 
Aegean Tournament
Heraklion, Heraklion Aréna, 30 néző
V.: Koromilas, Malamasz, Kalampalakisz
 
Magyarország: Váradi 18/12, Benke 3, Ferencz 12/12, Eilingsfeld 14/6, Horti –. Csere: Keller 12/3, Golomán 9/3, Pongó 5/3, Perl 9, Filipovity –.
 
Irán legjobb dobói: Jamshidi 28/6, Haddadi 14, Yakhchali 12/6.
 
 
Fotó - bb1.hu

Vármegyei szövetségek