Egyetemi bajnokság, nők: Tovább folytatódott a TF-lányok sikersorozata
14
May
2019
Egyetemi bajnokság, nők: Tovább folytatódott a TF-lányok sikersorozata
2019. május 14.  |  15:20
Parádésan kezdett a házigazda Debrecen a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női döntőjében, s egy negyed után 10 ponttal vezetett a címvédő TF ellen. Ezt az előnyét a félidő hajrájáig tudta tartani, szünet előtt azonban szorossá tette a finálét a fővárosi együttes, amely a második félidőt sokkal jobban bírta, mint a vendéglátók, így megvédte bajnoki címét. Bár a Győr kezdett jobban, a Közgáz remek második negyedével fordított, és jó mérkőzésen megnyerte a bronzcsatát.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők

Döntő

TFSE - Debreceni Egyetem 69-53 (14-24, 14-9, 22-8, 19-12)
Debrecen, 100 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Horváth Cs., Lövei.

TFSE: MIHÁCZI 13/6, VÖRÖSHÁZI 12/6, KARLÓCAI 25/15, KOVÁTS G. 11/3, Varga B. 2. Cs.: Révész, Szeli 4, Agic, Szabó E. Edző: Magyar Bianka.

Debrecen: Mezei 4, Szabó R. 4, GÖTTLINGER 21/18, Jávor 4, FOLTIN 16. Cs.: Földvári, Papp 2, Herdon, Ruzsa-Kiss 2. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.

A zónával kezdő Debrecen alaposan meglepte, mondhatni állva hagyta a címvédőt, Foltin Blanka dupláival, valamint Göttlinger Anna hármasával két perc alatt 7-0-ra elhúzott, jött is az időkérés fővárosi részről. Karlócai Juliannna triplájával ugyan megtört a TF kosárcsendje, de a szakasz közepén is 3 pontnál járt a női bajnok. Élesedett a harc, Karlócai triplájára Göttlinger felelt hármassal. Foltin és Göttlinger látványos szerelésekkel - ez utóbbi ráadásul a negyed végén két újabb triplával, egyik a negyed végét jelző dudaszó pillanatában esett - járult hozzá ahhoz, hogy a nyitó etap végén 10 pontos debreceni vezetést mutasson a tábla. Ami némi fejfájást okozhatott a Jávor Barna-Kovács Imre edzőkettősnek, hogy a debreceni center, Földvári Andrea 3 hibával állt. Illetve ült. Göttlinger és Foltin révén 12-re nőtt a hajdúsági előny, amikor a padról beszállva Szeli Dorina villant a TF-től. Tartotta 10 pont körüli előnyét a Debrecen. A szakasz közepén Révész Sára szenvedett balszerencsés bokasérülést ártatlan szituációban. Óriási volt az iram és a küzdelem, kevés kosár esett. Foltin betöréseivel nem igazán tudott mit kezdeni a TF. A félidő végén azonban Karlócai, valamint Vörösházi Jázmin egy-egy triplájával 5 pontra megközelítette ellenfelét a fővárosi alakulat.

Vörösházi újabb hármasával indult a második félidő, s ez óriási lökést adott a címvédőnek, amely egy 9-2-vel a szakasz közepére megfordította az állást. Kapkodóvá, pontatlanná vált a Debrecen játéka, amelyet Jávor Petra próbált büntetőkkel versenyben tartani. Fokozatosan került egyre nagyobb fölénybe a TF, Miháczi Diána szerzett duplát, majd hármast. Jávor megsérült, a hazai pad technikait kapott, a vendéglátóknál lehet, hogy kezdett visszaütni a meglehetősen nagy iramú, kimerítő elődöntő. Bő hét és fél perc elteltével szerezte első mezőnykosarát a szünet után a Debrecen, igaz Göttlinger találata 3 pontot ért. Nem tört meg a Karlócai vezette TF lendülete, az óriási fordulatot hozó harmadik etap végén 9 ponttal "ment" a címvédő. A záró etap elején potyogtak a triplák, sorrendben Karlócai, Göttlinger és Miháczi talált be távolról. Egyre magabiztosabbá vált a címvédő, a remekül kezdő Debrecen játékosai pedig elkészültek erejükkel. Fokozatosan "nyílt az olló", a végére a TF felőrölte ellenfele ellenállását, s a kitűnő második félidejének köszönhetően biztosan győzött a fináléban. A mezőny legjobbja Karlócai Julianna volt 25 ponttal és 14 lepattanóval, hazai részről pedig Foltin Blanka 16 ponttal és 12 lepattanóval ért el dupla-duplát.

Magyar Bianka: - Nehéz szavakat találni ara, amit a csapat ebben a szezonban véghezvisz. Sérülésektől sújtottan, nagy hátrányból felállva fordítottunk, megint megmutatták a lányok, mekkora szívük van, milyen remek emberek. Egész évben keményen dolgoztunk, Karlócai Juli, Kováts Gabi és Miháczi Dia igazi vezérei a társaságnak, nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ilyen teljesítménnyel koronázták meg teljesítményüket - de a hét végén még a Hepp-kupában is szeretnénk jó meccseket játszani.

Jávor Barna: - A finálé előtt elmondtam a lányoknak, hogy annak eredményétől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottak. Álomszerűen indult a döntő, az első negyedben szinte minden beesett. Fordulás után azonban mind fizikálisan, mind mentálisan szétestünk, és ezt a TF könyörtelenül megbüntette. Három negyeden át méltó ellenfelei voltunk Magyarország legjobb egyetemi csapatának, amelynek gratulálok, saját csapatomra pedig nagyon büszke vagyok! 

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_36

 

A 3. helyért

Közgáz SC és DSK - SZKA Egyetemi U25 81-67 (11-18, 26-9, 28-24, 16-16)
Debrecen, 20 néző. V.: dr. Mészáros, Csabai-Kaskötő, Lövei

Közgáz: Szalay 2, FARKAS 25/12, DOKTOR 14/6, KOCSIS 14/3, Dénes 8. Cs.: KATONA 10, Kapornai 2, Imre 2, Szammer, Baliga 2. Edző: Németh Kata.

SZKA: CHROMÉJ 12, Gosztola 6, Horváth D. 3/3, NAGY R. 15/6, BICZÓ 20. Cs.: Török 6, Perl, Szűts, Rabi 5, Gyöngyösi, Tóth. Edző: Barthalos István.

A két együttes remek mérkőzéseket játszott egymás ellen az alapszakaszban. A bajnoki bronzcsatát Biczó Laura vezérletével a Győr kezdett jobban, 8-0-lal, amikor az elődöntőt vizsgája miatt a Közgáz szakvezetésének nagy bánatára kihagyó Katona Bianka megszerezte az első fővárosi pontokat. A szakasz második felében Nagy Rebeka vezérletével tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a dunántúli együttes. A második etap elején gyorsan 10 pontosra nőtt a különbség. Úgy látszik, ez ébresztette föl igazán a Közgázt, amely Doktor Anna és Farkas Fanni egy-egy triplájára építve egy 8-0-s perccel "megérkezett" ellenfele sarkára. Az érthető győri időkérést követően a pihenőjéből visszatérő Biczó villant, majd indításból Chroméj Hajnalka. Felpörgött a Közgáz, a győri lendület viszont megtört. Egységes, tudatos csapatjátékkal egy 13-0-lal fordított, s szünetben 10 ponttal vezetett a fővárosi együttes. Térfélcsere után a két Fanni, Kocsis és Farkas találataival tartotta 10 pont körüli előnyét a Közgáz a Nagy-Biczó kettős vezette Győrrel szemben. A szakasz közepén szétesett, több labdát is eladott a Győr. A jól dobó Közgáz egy 11-0-as rohama után 20 pont fölé nőtt a különbség, ezt csökkentette 14-re a szakasz végéig Gosztola Lívia vezérletével a Győr, amely nem tört meg, hanem a záró etap közepén 6 pontra feljött. A Doktor-Farkas kettős azonban a hajrában megakadályozta, hogy ennél közelebb kerüljön a dunántúli alakulat, amelyben Nagy Rebeka 15 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát ért el.

Németh Kata: - Nagyon örülök a bronzéremnek, különösen azért, mert roppant enervált kezdés után sikerült magunkra találni és fordítani, ráadásul úgy, hogy mindenki hozzátett valamit a sikerhez. Nagyon büszke vagyok a lányokra, gratulálok mind a két csapatnak!

Barthalos István: - Hosszú szezonon vagyunk túl, több játékosunk több bajnokságban is helyt állt. Bár voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor úgy tűnt, lehet esélyünk, de az elveszített elődöntőt ez a fiatal társaság lelkileg még nem tudta feldolgozni, ráadásul ellenfelünket Farkas Fanni A-csoportos szintű játékkal, extra dobóteljesítménnyel vezette győzelemre. Gratulálok a Közgáznak, de nem vagyok elkeseredve, mert az eredeti célt, a négyesdöntőbe jutást elértük!

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_35


All Star csapat

Foltin Blanka (Debreceni Egyetem)
Karlócai Julianna (TFSE)
Farkas Fanni (Közgáz SC és DSK)
Göttlinger Anna (Debrecen Egyetem)
Doktor Anna (Közgáz SC és DSK)


A legértékesebb játékos (MVP)

Karlócai Julianna (TFSE) 

 

Fotó: Derencsényi István


Vármegyei szövetségek