Három esély a tokiói olimpia 3x3 szakágára
20
Jul
2018
Három esély a tokiói olimpia 3x3 szakágára
2018. július 20.  |  10:50
A FIBA hivatalos tájékoztatása alapján megvannak a kritériumok, amelyek alapján a csapatok elindulhatnak a 2020-as tokiói olimpián 3x3-ban.

- A rendező Japán kap egy helyet, amennyiben bizonyos feltételeknek megfelel, és a FIBA Central Board jóváhagyja az indulását.

- 2019. november 1-jén zárul a jövő évi világranglista. Innen a három legjobb válogatott automatikusan helyet kap azzal a feltétellel, hogy egy kontinensről nem kerülhet ki kettőnél több ország ilyen módon (tehát például amennyiben három európai áll a ranglista első három helyén, abban az esetben az első két európai, illetve az első nem európai jut ki alanyi jogon az ötkarikás játékokra).

- 2020 májusában rendeznek egy olimpiai kvalifikációs tornát, ahonnan három csapat szerez indulási jogot. Ezen a versenyen a 2019. november 1-jei ranglista 20 legjobbja indulhat, de természetesen az a három nem, amelyik már kijutott november 1-jén.

- 2020 júniusában rendeznek egy második olimpiai kvalifikációs tornát is, amelyen hat válogatott vehet részt, és egy jut még ki. Az itt indulók névsora is a 2019. november 1-jei világranglista alapján dől el, és az akkor kijutó három, valamint az első kvalifikációs tornán indulási jogot szerző három csapat mellett azok az országok sem vehetnek részt ezen a versenyen, amelyek csapatai indultak a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói ötkarikás játékokon az 5-5 elleni szakágban.

Így alakul ki az olimpia 8-8 csapatos mezőnye a hölgyeknél és a férfiaknál is.


Fotó - fiba.basketball 

Vármegyei szövetségek