Európai Egyetemi Játékok: Egy 5. és egy 6. hely Coimbrában
19
Jul
2018
Európai Egyetemi Játékok: Egy 5. és egy 6. hely Coimbrában
2018. július 19.  |  10:15
A TFSE női csapata az ötödik, a PTE-PEAC férfi együttese pedig a hatodik helyen zárta Coimbrában az Európai Egyetemi Játékokon a 3x3-as kosárlabda tornát.

 

Férfiak

Negyeddöntő

Girona Egyetem (spanyol) - PTE-PEAC 20-9

PTE-PEAC: Demeter 4, Kővágó-Laska 3, Berkics 2, Bíró.

Hogy mennyire a pillanatnyi állapot, forma számít a 3x3-ban, azt jól jelezte a pécsi csapat negyeddöntője. Az előző napi, a csoportját veretlenül nyerő "belgrádi brigád" fölött a 8 közé jutásért parádés játékkal aratott siker alkalmával nyújtott teljesítményt a BME-MAFC gárdáját csak nagy nehezen "legyűrő" spanyol alakulat ellen nem, pontosabban csak a találkozó közepéig tudták megismételni Demeter Attiláék. 5-5 után azonban a spanyolok egy 9-1-es rohammal "lerendezték" a találkozót, a pécsiektől azonban a belgrádi együttes legyőzését nem lehet elvenni.

Az 5-8. helyért

PTE-PEAC - Wroclavi Egyetem (lengyel) 19-16

PTE-PEAC: Berkics 11, Bíró 4, Demeter, Kővágó-Laska 2-2.

A torna elején a műegyetemistákat alaposan "eltángáló" lengyel csapat csupán egyetlen egyszer, 5-4-nél vezetett a pécsiek ellen. Ezzel azonban - kissé fellengzős megfogalmazásban - megcibálták az oroszlán bajszát, ugyanis a pécsiek egy 8-2-es rohammal reagáltak, és a remek dobóformát kifogó Berkics Bence vezetésével már nem is adták ki kezükből a vezetést.

Az 5. helyért

Pitesti Egyetem (román) - PTE-PEAC 22-20

PTE-PEAC: Bíró, Demeter 6-6, Kővágó-Laska 5, Berkics 3.

Korábbi csoportellenfelével került szembe az ötödik helyért a pécsi együttes, a románoktól a csoportban - mondjuk így - vitatható módon, egy, a pécsi csapat helyett az ellenfélnek beírt kosárral kapott ki Bán Gábor csapata - adott volt az esély a visszavágásra. Magabiztosan, jól kezdett a PTE-PEAC, 4-1-re, majd 8-4-re is vezettek Demeterék. Ekkor azonban egy 6-0-lal fordított a román együttes. Ezt követően váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a felek. A rendes játékidő végén 21-20-as pitesti vezetést mutatott az eredményjelző, de mivel 1 ponttal nem lehet nyerni, jöhetett a ráadás, ebben pedig a románok "bevitték" a győztes találatot.


A 9-16. helyért

Belgrádi Egyetem (szerb) - BME-MAFC 21-19

BME-MAFC: Andrássy 8, Kiss L. 5, Dobos 4, Szálas 2.

Nehezen "ocsúdtak föl" a belgrádiak az előző napi, a pécsiek ellen számukra nyilván sokkolóan ható vereség után, és ezt a meccs közepéig Andrássy Géza és Kiss Lajos vezérletével remekül kihasználta a "műszaki alakulat", amely 13-8-ra is vezetett. Ezt követően egy 10-2-es belgrádi roham következett, és a szerbek a szoros végjátékban nem adták ki kezükből a vezetést.

A 13-16. helyért

BME-MAFC - Primorska Egyetem (szlovén) 19-17

BME-MAFC: Andrássy 10, Kiss L. 4, Dobos 3, Szálas 2.

A találkozó első felében inkább Bagi Melinda együttese, a másodikban pedig már inkább a szlovén gárda vezetett. A végjátékban Andrássy büntetővel hosszabbításra mentette a találkozót, így a BME-MAFC csapata kezdhette lélektani előnyből a ráadást, amelyet a rendes játékidő végén egalizáló játékosa távoli kétpontos találatával meg is nyert. A BME-MAFC a torna során a második szlovén ellenfelét is legyőzte.

A 13. helyért

BME-MAFC - Rouen Egyetem (francia) 20-12

BME-MAFC: Andrássy 7, Dobos, Kiss L. 6-6, Szálas 1.

Veszített már el úgy meccset a BME-MAFC, hogy a mérkőzés közepéig vezetett, aztán fordított az ellenfél. Tanulékony társaság a "műszaki alakulat", a franciák ellen fordított forgatókönyv alapján győzött. A mérkőzés első felében jobbára a gall legények vezettek, ám 6-4-es Rouen-fór után egy remek csapatmunkával bemutatott 10-1-es rohammal a BME-MAFC "döntő csapást" mért ellenfelére, és győzött.


A 17-20. helyért

TFSE - Izraeli Műszaki Intézet (izraeli) 18-15

TFSE: Boinitzer 8, Novák 5, Petrucsik 4, Pintér 1.

A 9. percig, ha szűken is, de csak az izraeli együttes vezetett, a TF addig próbált tapadni ellenfelére. A TF azonban Boinitzer Dávid vezérletével pazar hajrát vágott ki, ellenfele 13-11-es vezetése után egy szédületes 7-0-s rohammal a maga javára fordította a találkozót.

A 17. helyért

TFSE - Coimbra Egyetem (portugál) 18-17

TFSE: Petrucsik 7, Pintér 6, Boinitzer 3, Novák 2.

"Repülőrajtot" vett az Európai Egyetemi Játékok házigazdájának csapata ellen a TF, amely a 4. percben 9-2-re vezetett. Ekkor azonban következett egy hosszú és mély hullámvölgy, a Coimbra csapata egy 10-2-vel fordított. Ettől kezdve végig kiélezett, szoros volt a találkozó, amelyet végül Petrucsik Bence büntetőjével nyert meg a TF.

 

Nők

Az 5-8. helyért

TFSE - Volga Régió Testnevelési, Sport és Turisztikai Egyetem (orosz) 14-10

TFSE: Varga B. 6, Karlócai, Miháczi 3-3, Kováts 2.

Parádésan, 6-1-gyel kezdett a TF. A folytatásban rendezték soraikat az oroszok, két ízben is feljöttek egyetlen pontra, de a kritikus helyzetekben Varga vezérletével rendre újítani tudott a TFSE, így megnyerte a találkozót.

Az 5. helyért

TFSE - Luzern Egyetem (svájci) 13-8

TFSE: Varga 6, Karlócai 5, Miháczi 2.

Magabiztos rajt-cél győzelemmel szerezte meg az 5. helyezést a TF csapata. 2 perc elteltével 6-1-re, majd a mérkőzés közepén már 10-3-ra vezettek Vargáék, s bár a végén kicsit kiengedtek a lányok, de így is magabiztos győzelemmel szerezték meg az 5. helyet.


A 9. helyért

Pau Egyetem (francia) - Széchenyi Egyetem Győr 14-13

Győr: Perl 6, Nagy R. 5, Gyöngyösi, Török 1-1.

Egészen a 9. percig roppant szoros volt a találkozó, egyik csapat sem tudott 2 pontnál nagyobb előnyt szerezni. A hajrában a franciák 4 ponttal megléptek. Bár a végjátékban Perl Zsófia két távoli 2 pontost is beemelt, a franciák közben "találtak" egy kosarat, így nyertek.

A 11. helyért

Széchenyi Egyetem Győr - Ohalo Akadémia (izraeli) 16-10

Győri szempontból rémálomszerűen kezdődött a helyosztó, 2 perc elteltével 4-0-ra vezettek az izraeliek. Ezt követően magukra találtak Barthalos István tanítványai, s 7-7-nél utolérték ellenfelüket. Ekkor újabb 3 izraeli pont következett, ez azonban nem törte meg Nagy Rebekáékat, akik lehengerlő hajrát produkáltak, s ellenfelük 10-7-es vezetése után egy 9-0-lal a maguk javára fordították a találkozót.


A hölgyeknél a finálét a TFSE két legyőzője, az ukrán Vaszil Stefanik és a Karlócai Juliannáékat a negyeddöntőben búcsúztató, élvonalbeli, profi kosarasok alkotta román Pitesti játszotta. Nos, a román lányok fölényes, 20-9-es győzelemmel szerezték meg az aranyérmet.

A férfiaknál a pécsieket a csoportban "verekedős" meccsen legyőző litván Vytautas Magnus Egyetem magabiztos, 21-13-as győzelemmel nyerte meg a tornát a német Göttingen ellen.

Vármegyei szövetségek