Stephen Curry egyetemi edzője is előadást tart a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián
20
Jun
2022
Stephen Curry egyetemi edzője is előadást tart a II. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián
2022. június 20.  |  20:30

Robert „Bob” McKillop, az NCAA-ben szereplő Davidson Wildcats férfi kosárlabdacsapatának vezetőedzője lesz az egyik plenáris előadója a 2022. július 23-24-én Pécsett megrendezésre kerülő II. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciának. A kiváló szakemberrel beszélgettünk a pályafutásáról, az egyetemi programjáról, a hitvallásáról.

 

Önmagában is egyedülálló, hogy immár 33 éve a Wildcats vezetőedzője, s országosan elismert programmá formálta a Davidsonnál zajló szakmai munkát. Kérjük, emeljen ki számunkra néhány kiemelkedő pillanatot a hosszú és sikeres edzői pályafutásából!

– Mivel immár ötven éve vagyok edző, rengeteg fantasztikus győzelem és szívszorító vereséget éltem meg. Az emlékek kincsesládája maradt meg bennem. Minden mérkőzés, függetlenül a következményektől, „bajnoki döntő” volt számomra, mert egy lépés volt azon az úton, hogy a lehető legjobbá váljunk. Ezen az úton a legnagyobb örömöt a segédedzők jelentették, akik segítettek nekem, és az a számtalan játékos, akiket volt szerencsém edzeni. Ezek a tapasztalatok jobb edzővé, de ami még fontosabb, jobb emberré tettek! Az egyetemi kosárlabda olyan környezet, ahol egy fiatalember férfivá válását figyelheted meg. Megosztod velük az utat, tanítod, neveled őket, és a mindennapi interakció, a boldog és szomorú pillanatok megosztása miatt sok játékos olyanná vált, mintha a fiam lenne. Talán az egyik legnagyobb kincs az a lehetőség, hogy edzője lehettem a két fiunknak, akik mindketten csodálatos és sikeres játékoskarriert futottak be a Davidsonban, és most már a játék utáni pályafutásukban is. Matt a Davidson edzői stábjának tagja, Brendan pedig az NBA-nél dolgozik, mint a nemzetközi műveletek vezető igazgatója.

 

A Davidson otthona, a Baker Sports Complex a 2013-14-es szezon végén a „McKillop Court” nevet kapta. Mit jelent ez az Ön számára?

– Ez egy hihetetlen megtiszteltetés! Úgy tekintek rá, mint egy elismerésre az összes segédedző és játékos felé, akik gyakoroltak, játszottak és dolgoztak azért, hogy a lehető legjobb csapattá váljunk. Ez egy mindennapi, látható emlékeztető arra, hogy hány ember ujjlenyomata van a Davidsonban töltött edzői pályafutásom történetében. Ezt a megtiszteltetést minden játékosunkkal és minden segédedzőnkkel megosztom. Örökre lekötelezettje leszek nekik, és mindig hálás leszek az életemre gyakorolt hatásukért! Számomra élő történelemmé váltak.

 

A 2008-as csapatot a nagyszerű Stephen Curryvel az NCAA-ben az „ELIT EIGHT”-ig vezette, és a szezont az ország legjobb csapatai között zárta. Mi volt olyan különleges ebben a csapatban?

– Az, ahogyan a csapattársak segítettek egymásnak, ahogyan törődtek egymással, ahogyan hittek egymásban. Minden játékos nagyon jól értette a szerepét, és szívesen vállalta azt. Mindegyikük a saját egyéni szerepében szupersztárrá vált, és tehetségüket a csapat közös munkájába olvasztották. Akár a kezdő ötösben volt egy játékos, akár csereként lépett pályára, akár ritkán vagy egyáltalán nem játszott, a csapatunk egysége és kémiája rendkívüli volt, mivel mindenki segített a másiknak annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

 

Meg kell említeni, hogy volt egy kiemelkedő játékos abban a csapatban, nevezetesen Stephen Curry. Miben különleges ő?

– Stephen volt a csapatunk szupersztárja, de sosem viselkedett úgy, mint egy szupersztár. Őszintén törődött minden egyes csapattársával. Steph-nek volt egy figyelemre méltó képessége arra, hogy hihetetlen önbizalmát hihetetlen alázattal egyensúlyozza ki. Ezt folytatta egész NBA-karrierje során. A magabiztosság és az alázat egyensúlya: ez a csodálatos és ritka adottság Steph-et a sportvilág ikonjává, minden szempontból nagyon különleges játékossá tette.

 

Azok, akik követik a programját, tudják Önről, hogy maximalista. Ha kell, felelősségre vonja a segédedzőit és a játékosait, elvárja tőlük, hogy végrehajtsák a tervet, játsszanak és dolgozzanak a Davidson-rendszer szerint. Hisz abban, hogy a dicsőség a részletekben rejlik?

– A részletek, az apró dolgok létfontosságú építőkövek a rendszerünk alapjaiban. Ha egy kicsit hozzáadsz egy kicsihez, és ezt sokszor csinálod, hamarosan a kicsiből sok lesz. Ha mind az öt játékosod jól csinálja a legapróbb dolgokat, nagyobb az esélyed arra, hogy legyőzz egy olyan csapatot, amelyiknek atletikusabb, erősebb, nagyobb játékosai vannak. Az öt játékos eggyé válik, ha precízen hajtják végre a kért utasításokat. A célunk az, hogy a részleteket ösztönösen csinálják. Mindenkit felelősségre kell vonni minden részletért, minden akcióban. Semmi sem kerülheti el a figyelmünket! Néhány edző ma azért nézi el ezeket az apró hibákat, mert nem akarja felzaklatni a játékost, mások azért, mert csak végig akarják csinálni az edzést, megint mások pedig azért, mert nem hisznek abban, hogy a részletek legalább olyan fontosak, mint az atletikusság vagy az ügyesség. A részletek elvégzése készség, és maximalizálhatja az atletikusságot. Ha öt srác megcsinálja a részleteket, meggyőződésem, hogy meg tudják verni azokat, akik fizikálisan jobbak náluk. Mi abban hiszünk, hogy a gyakorlás önmagában nem tesz tökéletessé, de a tökéletes gyakorlás tökéletessé tesz! Márpedig a részletek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyakorlás tökéletes legyen!

Vármegyei szövetségek