Az egyetemi kosárlabdázás jövője Magyarországon
24
Jan
2011
Az egyetemi kosárlabdázás jövője Magyarországon
2011. január 24.  |  15:27

A magyar kosárlabda sport hajnalán a kereskedelmi iskolák mellett a különböző főiskolák és egyetemek voltak a sportág hazai meghonosítói. Az egyetemi sport hosszú ideig meghatározó szerepet töltött be a magyar kosárlabdázás életében, az 1933-ban kiírt első hivatalos magyar bajnokságot a férfiaknál a Közgazdasági Egyetem, a nőknél pedig a TF csapata nyerte.

A férfiaknál később a BEAC, majd a MAFC csapata jeleskedett, a nőknél a TFSE és a BEAC volt az egyetemi sport zászlóvivője. Az egyetemi csapatok közül utoljára a Műszaki Egyetem férfi csapata a MAFC nyert magyar bajnokságot 1975-ben. A nőknél a TFSE csapata 1971-ben, a BEAC csapata 1990-ben nyert magyar bajnokságot.

Az elkövetkezendő évtizedekben az egyetemi csapatok fokozatosan háttérbe szorultak, a most folyó bajnokságban a férfiaknál nincs egyetemi csapat az első osztályban, a nőknél egyedül az ELTE csapata a BEAC maradt hírmondónak.Az egyetemi csapatok nemcsak a Nemzeti Bajnokságok különböző osztályaiban szerepeltek, hanem önálló bajnokság keretén belül is megmérkőztek egymással.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság jelentősége sajnos mára szinte teljesen elértéktelenedett, a férfi és a női bajnokságokban az induló csapatok száma nem éri el a tízet.Ebben a helyzeten kereste meg javaslataival két lelkes fiatal Takács Áron (FACE TEAM, Szabadtéri Sportok Egyesülete) és Medgyessy Tamás (Szabadtéri Sportok Egyesülete) a kosárlabda sportág vezetését.

Kezdeményezésükre az MKOSZ hosszú évek hiányosságait pótolva meghívta az egyetemek tanszékvezetőit, és „Az egyetemi kosárlabdázás jövője Magyarországon” címmel megbeszélést tartott péntek délelőtt a Magyar Sport Házában.

A kezdeményezést több tanszékvezető üdvözölte, és örömmel hallgatták dr. Sterbenz Tamás főtitkár (MKOSZ) szavait.A megbeszélésen az MKOSZ főtitkára ismertette az „ÚJ PÁLYÁN” program főbb elemeit, és a szövetség stratégiai céljait. Kiemelte, hogy alapszabály változtatás előtt áll a szövetség, mert a jelenlegi sajnos nem segíti elő a sport fejlődését.Stratégiai célként a játékosok számának növelése, a nemzetközi eredményesség javítása, és egy új egyetemi bajnokság létrehozása segíthet abban, hogy a kosárlabda a legnépszerűbb teremsport lehessen 5-10 éven belül.

Fontosnak tartotta említeni, hogy a MEFS által szervezett MEFOB és az UNIVERSITAS kupa nem kerül veszélybe az új bajnokság létrehozásával. A MEFOB továbbra is működhetne kuparendszerben, az amatőrökre épülő és költséghatékony Universitas pedig képezhetné egy új bajnokság alapját.Hosszú távú cél olyan egyetemi csapatok kialakítása, melyek egy színvonalas bajnokságban helytállva intézményüket akár külföldön is képviselhetnék, valamint jobb játékosaik NB. I-be való eladásával profitot is hozhatnak majd az adott egyetemnek.Az első intézkedések tervei között szerepel egy U23-as bajnokság elindítása, az életkori megkötés és a bajnokság lebonyolítási rendszere jelenleg még szakmai egyeztetés alatt van.

Több tanszékvezető említette a játékos motiváltság kérdését. Jelenleg egy szabadidejét ingyen feláldozó tanár semmivel sem tudja sportolásra bírni a játékost, a tehetségesebb játékosok a lényegesen előnyösebb anyagi juttatások miatt eleve nem is választják az egyetemi sportegyesületeket. Nincs eszköz a tanárok és a tanszékvezetők kezében. A sportra és kultúrára fordítandó hallgatói normatívát sokszor meg sem kapják a tanszékek.

Gyakorlatilag a huszonéves HÖK elnök dönti el, van-e kedve áldozni a verseny- vagy akár a tömegsportra.Ez az ítélkezés sokak szerint túl szubjektív, és mivel a HÖK elnökök gyakran változnak, nincs benne állandóság. Egy jól menő egyetemi csapat is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a következő idényben már nem kap anyagi támogatást. Szó esett még a Szabadtéri Sportok Egyesülete által felkarolt FIBA 33 mozgalomról is, mely egy új szabályok közé szorított streetball.

Az ALL-STAR Gálán már láthatnak is egy bemutatót az érdeklődők a pörgős, gyors játékból a SOUL TEAM előadásában – árulta el a megbeszélés további részleteiről Medgyessy Tamás és Takács Áron.A két fiatalember több újonnan induló kezdeményezésről is beszámolt. Örömmel fogadta minden résztvevő azt a hírt, hogy a jövőben egyetemek közti 3 – 3 bajnokság fog indulni a FIBA által meghatározott szabályrendszerben.3-4 fő utaztatása költséghatékonyabb, a mérkőzések sokkal gyorsabbak és talán élvezhetőbbek lesznek ebben a kategóriában. A sport népszerűsítése terén szóba került a kosárlabda események kulturális eseményekkel való összekapcsolása, melyre a HÖOK is nyitott.

Idén nyáron az EFOTT fesztiválon mutatkozik be először a FIBA 33, ahol egyből egy nemzetközi tornát láthatnak az érdeklődők a SOUL TEAM fellépése mellett.Mindehhez népszerű lemezlovasok és fellépők szolgáltatják majd a körítést.Erre jó néhány tanszékvezető szerint az egyetemeken is szükség lehet. Jelenleg ez az egyetlen módja, hogy a hallgatói normatíva megfelelő helyre jusson.A megbeszélések továbbra is folytatódnak, a jövőben a HÖOK, a MEFS, az egyetemek és a Rektori Konferencia képviselőit szeretnénk majd egy asztalhoz ültetni.

Vármegyei szövetségek