Férfi egyetemi bajnokság: A SMAFC és a TFSE 220 (pont) felett
27
Oct
2021
Férfi egyetemi bajnokság: A SMAFC és a TFSE 220 (pont) felett
2021. október 27.  |  12:03
Látványos játékot és feltehetően egyetemi rekordot jelentő 222 pontot hozott a SMAFC-TFSE összecsapás a férfi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokság nyugati csoportjában. Ugyanitt a Szombathely fölényes győzelmet aratott Pécsett, a Semmelweis Egyetem gárdája pedig simán verte a Veszprémet. A címvédő Mosonmagyaróvár 9 pontos félidei hátrányból fordítva szerezte meg szezonbeli első győzelmét. A keleti csoportban a Közgáznak 21 pontos sikere ellenére voltak "meleg pillanatai" a DMSE otthonában. A DEAC a két középső negyedben mutatott hatékony játékára építve verte színvonalas találkozón a Nyíregyházát, a Miskolc pedig valósággal "lelépte" egri ellenfelét.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 3. forduló
 
Keleti csoport
 
DMSE - Közgáz SC és DSK 77-98 (23-31, 16-27, 18-16, 20-24)
Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Fülöp, Szűcs.
 
DMSE: HERCZKU 10/3, Soliman 6, VESZPRÉMY 14/12, KOMLÓSI 21, CSIRPÁK 21/9. Csere: Szilágyi, Nádasi 3, Szabó 2. Edző: Kovács István.
 
Közgáz: KUTROVICH 6/3, PAPP D. 17/12, Korompai 11/3, KOMMA 29, ÚR 16. Csere: Kiss B. 6, Jenei 4, MLINÁRCSIK 9/3. Edző: Vladár Csaba.
 
Ha csak a két csapat eddigi eredményeiből indulunk ki, akkor biztos vendég győzelmet tippelhettünk volna a mérkőzés előtt. Sokáig úgy is tűnt, hogy a fővárosiak – folyamatosan építve előnyüket – magabiztosan be is húzzák ezt a mérkőzést. Jó iramú, a védekezést sokszor hanyagoló csapatok küzdöttek a pályán - szép kosarak mellett szinte "kereskedelmi mennyiségű" eladott labda színesítette a meccset. A második félidőben aztán a hazaiak felszívták magukat, kiegyenlítetté tették a játékot, állandósult a 20 pont körüli különbség. Amikor már úgy tűnt, ez végig így marad, megrázták magukat a DMSE játékosai, míg a vendégek kicsit tanácstalanokká váltak.
 
Ennek köszönhetően a vendéglátók ráijesztettek az esélyesebb Közgázra, és a negyedik negyed közepén, amikor 5 pontra felzárkóztak, a bravúr lehetősége is felcsillant előttük. Az utolsó öt percet azonban nagyon "megnyomták" a vendégek, így - köszönhetően a 18-2-es futásuknak – végül 21 pontos győzelmet arattak. A debreceni gárdában a két dupla-dupla közelében járó játékos, Csirpák Patrik és Veszprémy Zoltán, valamint Komlósi Attila vitték a prímet, míg a Közgáz csapatában a két dupla-duplázó magas, Komma László (29 pont, 15 lepattanó) és Úr Mátyás (16 pont, 10 lepattanó) mondhatni korlátlan úr volt a palánk alatt. Papp Dominik kiváló védekezésével és távoli dobásaival, a 11 gólpasszig jutó Kutrovich Bence pedig ügyes szervező játékával hívta fel magára a figyelmet. 
 
Kovács István: - Büszke vagyok a fiúkra, kiválóan küzdöttek. Sajnos a végére nagyon elfáradtunk, de a mai játékra lehet építeni. Kár az utolsó 5 percért. Sok sikert az ellenfélnek a továbbiakban!
 
Vladár Csaba: - Érdekes mérkőzés volt. Az első félidőben kiváló támadójáték mellett kevés energiát fektettünk a védekezésbe. Aztán amikor már azt hittük, megvan a mérkőzés, hirtelen szoros meccs lett, de a végén azért rendeztük a sorainkat. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
DEAC - Nyíregyházi Egyetemi SE 103-84 (26-25, 26-18, 26-18, 25-23)
Debrecen, OEC tornaterem, zárt kapuk mögött. V.: Kisházi, Fülöp.
 
DEAC: POLLÁK 14/6, Sólyom 5, Sipos 13/9, Balázsi 4, FÁBIÁN 29. Csere: Velkey 4, SZEKERES 19/9, FÜLÖP 9/9, Zsuga, Kurucz 6/6. Edző: Nagy Lajos.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: TISZA 14/9, Vida 12/6, Vaskó 6/6, Verba 8/6, BOLDEN 12. Csere: SZILASI 15/6, Skorcov 8, Demeter 9, Rudik. Edző: Mb. edző: Demeter Ádám.
 
A feldobás után kiélezett játékot láthattunk, mindkét csapat érvényesíteni tudta akaratát a támadások során, s mint kiderült, a nyitó etap  bizonyult a mérkőzés legpontgazdagabb negyedének. Az első játékrész után 1 ponttal vezetett a hazai együttes a kiváló kezdőötössel felálló nyíregyháziakkal szemben. A végül dupla-dupláig jutó Fábián Szabolcs (29 pont, 13 lepattanó) már a kezdetektől a DEAC élére állt pontszerzés tekintetében, s kosaraival a teljes mérkőzés alatt kiegyensúlyozottan támogatta csapatát. A második és harmadik negyedet "precízen" 26-18-ra játszották a felek. A DEAC talán a hosszabb padjának és a kiváló edzői irányításnak köszönhette a hatékonyabb játékát, amellyel a záró etap előtt eldöntötte a mérkőzést. A vendégek azonban hátrányuk ellenére sem adták fel a küzdelmet, és az utolsó negyedben volt csapata ellen dinamikusan és eredményesen játszó Tisza Bálint vezérletével próbálták megnehezíteni a hazaiak dolgát. Látványos és tiszta volt a játék - a nyíregyháziak a büntetőket jobb arányban értékesítették, viszont a hazaiak a palánk alatti küzdelmekben eredményesebbnek bizonyultak, ami a győzelemért járó pontok otthon tartását eredményezte a színvonalas mérkőzésen.  
 
Nagy Lajos: - Gratulálok a csapatomnak, hogy megszereztük idei első győzelmünket! Helyenként igen jól játszottunk. A jövő hétre megpróbáljuk kijavítani a hibáinkat és megszerezni második győzelmünket.
 
Demeter Ádám: - A vezetőedzőnk nélkül utaztunk el a mérkőzésre, ez meg is látszott a játékunkon. Nehéz így, hogy nincsen, aki a padról segít nekünk. Ráadásul nem is volt teljes a keret volt, így a csoportban minimum a négy közé jutásra, de akár a Final Fourra is esélyes DEAC ellen ez ennyire volt elég. Gratulálok a debrecenieknek, mert jól játszottak, és megérdemelték a győzelmet!
 
 
 
Miskolci Egyetem - Eszterházy SC 143-38 (34-10, 31-10, 39-7, 39-11)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, 50 néző. V.: Vaszi, Lónáth.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 16/3, ORLICZKI M. 10, SÁNDOR 27/9, SZICSÁK B. 12, RAGÁLYI 21/3. Csere: Bíró 6, ORLICZKI B. 6, SZŐKE G. 16, Kozák B. 21/3, Molnár 8. Edző: Béres Dávid.
 
Eszterházy SC: Kátay, POMÁZI 15/3, Benyovszki 6/6, Kerekes 8/3, Bocsi 2. Csere: Hőgerl Bence 5/3, Vörös, Hőgerl Buda 2. Edző: Máté Balázs.
 
A hazai pályán ezzel a mérkőzéssel debütáló miskolciak a játékukat remekül szervező, 16 pontos, 13 gólpasszos dupla-duplát elérő Kozák Márton vezetésével nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, és ez jó játékkal is párosult. Ez a félidőre egy masszív különbséget eredményezett (65-20). A fordulás után sem változott a játék képe, a végig maximális koncentrációval játszó hazaiak tetszés szerint szerezték a kosaraikat. A lelkes vendégek nem sok ellenállást tudtak kifejteni, az egri együttestől elsősorban Pomázi Patrik révén felvillanásokra futotta. Az utolsó percekre az volt a kérdés, hogy a két csapat közötti különbség eléri-e a 100 pontot. A 38. percben a legeredményesebb hazai játékos, Sándor Bence kosarával elérte.
 
Béres Dávid: - A mérkőzés előtt azt, amit az öltözőben megbeszéltünk, azt a pályán is sikerült végrehajtani. Gratulálok a csapatomnak! Az Eger csapatának sok sikert kívánok az elkövetkező fordulókban!
 
Máté Balázs: - Gratulálok a Miskolc csapatának! A mérkőzés eredménye nem azt tükrözi, amit valójában tud a csapatom. A mérkőzésből tanultunk, a következő bajnoki fordulóban sokkal pontosabban fogunk játszani!
 
 
 
Halasztott mérkőzés: 
 
Szegedi RSC - NKE SE, december 13.
 
 
 
Nyugati csoport
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC - ELTE BEAC 75-65 (20-28, 12-13, 23-16, 20-8)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.: Földesi, Káli.
 
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: Bakon 11/3, KÁMÁN B. 27/12, Kámán K., GOSZTOLA 11, HORVÁTH Á. 17/3. Csere: Friedl 2, Varga, Szabó M. 1, Szabó L., Hágen 4/3, Karsai 2, Vass. Edző: Laky Tibor.
 
ELTE BEAC: Timár 13/9, Réti 5, TÓTH M. 24, Ruska 11, MORAUVSZKI 7. Csere: Jónás 1, Szabó, Barna, Baroch, Turi 4/3. Edző: Csányi Zoltán.
 
Ellentétes félidőket hozó találkozón a szünetben 9 ponttal még a pontosabban kosarazó vendég fővárosi gárda állt jobban. A második félidőre összekapta magát a címvédő, amely Kámán Bálint, valamint a két dupla-dupláig jutó palánk alatti játékosa, Horváth Ádám (17 pont, 13 lepattanó) és Gosztola Gábor (11 pont, 15 lepattanó) vezérletével végül "legyűrte" a Tóth Márk, valamint a 17 lepattanót megkaparintó Morauvszki Gergely vezette ELTE gárdáját. A mosonmagyaróvári diadalban jelentős szerepe volt annak, hogy a vendégek kétszer annyi (26) labdát adtak el, mint a hazaiak (13).
 
Laky Tibor: - Ma sokat tanultunk. Megtanultuk, hogy győzelmi kényszer alatt milyen játszani. Megtanultuk azt is, hogy egyszerre két csapatot legyőzni egy mérkőzésen nem egyszerű dolog. Nagyon sokáig tartott, amíg sikerült saját magunkat felülmúlni, ami ahhoz kellett, hogy a végén számunkra kedvező eredmény szülessen. Remélem, hogy ezeket a tanulságokat nem csak én látom így, hanem minden játékosom, és még időben tudunk ebből előnyt faragni.
 
Csányi Zoltán: - Gratulálunk a mosonmagyaróvári csapatnak! A mérkőzés véleményem szerint azon ment el, hogy sok esetben a védőlepattanóink nem működtek. Volt, hogy ellenfelünk egy támadás alatt ötször tudta visszatenni a labdát. A másik probléma az volt, hogy nagyon kevesen vagyunk, és miután két emberünk kiesett, már csak futottunk az eredmény után.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - Veszprémi Egyetemi SC 94-42 (27-13, 14-19, 20-4, 33-6)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Sentényi, Káré.
 
SOTE: Vámosi M. 3, Schirer 8, HUNKA 12, JANKÓ 13/3, VÁMOSI B. 23. Csere: Kórodi 5, MOLNÁR 17, Kovács 4, Hajdú 9. Edző: Weisz Miklós.
 
Veszprémi Egyetemi SC: Varga 2, Piukovits 15/6, Lukenics, Slavóczki 4, Rehák 5. Csere: Kátai, SZŰCS 16/3, Szőke, Kubik. Edző: Mérész Csaba.
 
Jó ritmusban kezdte a mérkőzést a SOTE: a hazaiak jó védekezésüknek köszönhetően indításból szerezték pontjaik nagy részét, elsősorban Hunka Zsombor (12 pont) és a dupla-duplával záró Jankó Árpád (13 pont, 11 lepattanó, 3 labda szerzés) volt aktív. Veszprémi oldalról Piukovits Olivér (15 pont, 3 szerzett labda, 7 kiharcolt fault) felelt a pontok nagyobb részéért, 12 pontot szerzett ebben a negyedben, de emellett a vendégek 9 alkalommal adták el a labdát, így 14 pontos különbség alakult ki az első játékrész végére. A második negyedben Szűcs Péter (16 pont, 3 szerzett labda) 11 pontot szórva gyorsan át is vette a pontgyártást Piukovitstól a Veszprémnél.
 
Lazult a medikusok védekezése, ráadásul a hazaiak többször is eladták a labdát, ezt kihasználva 5 ponttal nyerte ezt a negyedet a Veszprém. A második félidőre ismét a mérkőzés elején látott védekezését vette elő a hazai csapat. A vendégek a harmadik negyed legelején és a legvégén 2-2 büntetőből tudtak csak pontokat szerezni, míg a SOTE a dupla-dupláig jutó Vámosi Boldizsár (23 pont, 10-10 lepattanó és kiharcolt fault, 5 labdaszerzés) vezérletével egy 20-0-s futással 30 pont közelire alakította az különbséget. A negyedik negyed 2. percében Szűcs kipontozódott, a többiek pedig fáradni látszottak. Ezt kihasználta a budapesti csapat, amelyben Vámosi B. mellé Molnár Dániel is beszállt a pontgyártásba - ketten együtt 20 pontot tettek be a közösbe ebben a negyedben.
 
Weisz Miklós: - Jó ritmusban kezdtük a mérkőzést, de sajnos a második negyedben elvesztettük a fonalat. Nagyon örülök annak, hogy a második félidőre összekapták magukat a srácok, és a meccs végéig koncentráltan játszottak. Sok sikert kívánok a Veszprémnek a továbbiakban!
 
Mérész Csaba: - Gratulálok a SOTE csapatának, teljesen megérdemelte a győzelmet! Úgy gondolom, hogy amíg bírtuk fejben és erővel, addig egész jól tartottuk magunkat. Ahogy elfáradtuk, úgy teljesen szétestünk, úgyhogy próbálkozunk, megyünk tovább.
 
 
 
SMAFC - TFSE 100-122 (18-39, 33-33, 18-33, 31-17)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 50 néző. V.: Kapusi, Tóth.
 
SMAFC: Heiszenberger 5, WILCSINSZKY 20/6, HAJNAL 13/12, FÜZI 45/6, SZEGEDI 15/6. Csere: Kertész, Barcza, Kemény 2, Erdős. Edző: Farkas Dávid.
 
TFSE: POLGÁRDY 27/12, KOPÁCSI 18/6, Laman 8/6, KIRÁLY 28/15, HORVÁTH G. 13/9. Csere: KOVÁCS B 11/3, Velkey 6/6, Lepsik 3, Szlávik 4, Pataki 4, Váczi. Edző: Boros Zoltán.
 
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, amelyen a vendégek repülőrajtot vettek, és két perc alatt 10-0-as előnybe kerültek. Ekkor a hazaiak valamelyest felébredtek, és a szinte tarthatatlan Füzi Róbert vezérletével próbáltak faragni a hátrányból. A TFSE elképesztő dobóformájának - 1 híján 40 pontot szereztek a vendégek az első szakaszban - köszönhetően azonban a soproniak nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz. A második negyedben szinte minden támadásból kosár esett - látványos akciók és játék jellemezte ezt az időszakot. Fordulás után az első percekben maradt a két csapat közti 20 pont körüli különbség, a szakasz második felében azonban a TFSE a tripla-dupla közelében járó Polgárdy Ádám (27 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), valamint Király Zalán vezetésével ismét egy fokozattal feljebb kapcsolt, és a fáradni látszó hazaiakon átgázolt négy perc alatt. A záró etapban a hazai csapat jobb dobóformát mutatott, több labdát is szerzett, csökkentette is hátrányát. Végül a SMAFC is elérte a 100 pontot, de a TF sikerét nem tudta kétségessé tenni e szokatlanul kosárgazdag, roppant látványos, mindkét oldalon sok jó egyéni teljesítményt hozó összecsapáson.
 
Farkas Dávid: - Egyik csapat sem a védekezésre fektette a hangsúlyt, ám ennek legfeljebb a kilátogató szurkolók örülhettek, edző kollegám és én kevésbé. Az elején sajnos beragadtunk, összeszedtünk egy nagyobb hátrányt, és akárhányszor tíz pont közelébe értünk, gyermeteg hibákat vétettünk, és újra nyílt az olló. Gratulálok a TFSE csapatának a győzelemhez és az extra dobóteljesítményhez, az én fiaimnak pedig a hősies küzdelemért! Annak ellenére nyújtottunk ilyen teljesítményt, hogy az éjszaka közepén érkeztünk haza Békésről, az ország másik feléről, ahol volt, aki felnőtt, volt, aki pedig U20-as mérkőzésen szerepelt.
 
Boros Zoltán: - Nagyon sok kosár esett a mérkőzésen, a Krasznai csarnok szinte szívta be a gyűrűbe a labdákat mindkét oldalon. Talán annyival voltunk jobbak, hogy az elején sikerült egy húszpontos előnyt szereznünk, és ezt tudtuk a végéig tartani. Gratulálok a Sopronnak, jól játszottak, és további sok sikert kívánok nekik!
 
 
 
PTE-PEAC - Szombathelyi Egyetemi SE 59-93 (21-15, 16-33, 4-18, 18-27)
Pécs, Ifjúság út 6., 50 néző. V.: Dr. Danka, Földvári.
 
PTE-PEAC: Simon 4, Lajos 4, Zalay 2, Nagy 17/9, MEZEI 19. Csere: Mogyorósi 6, Pontyos 2, Huszka, Pákozdi 5, Szilágyi. Edző: Moosz Milán.
 
Szombathelyi Egyetemi SE: HORVÁTH 22/3, KISS M. 19/6, Novák 3, Oroszi 15/3, Vicze 8. Csere: GUNDINGER 10/6, Monek 5/3, SOÓS 11/9. Edző: Kéri Péter.
 
A mérkőzés elején még nem lehetett sejteni, hogy ekkora, szinte osztálykülönbség lesz a két csapat között. Az első negyedet a meccs végére egy mutatós, 19 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát összehozó Mezei Máté vezérletével elhozták a pécsi egyetemisták. Az azonban már jelzés értékű volt, ahogy a második negyedet, főleg a félidő hajráját "lehozta" a védekezésén szigorító Szombathely. A vendégek 2 perc alatt 11 pontos előnyt kovácsoltak össze a pécsiek hibáit, eladott labdáit könyörtelenül kihasználva. A félidőt követően sem változott a kép: támadásban továbbra is görcsös játék, erőlködés és sok eladott labda jellemezte a PTE-PEAC-ot, ebből a sziporkázó mezőnyemberei, elsősorban Horváth Csaba és Kiss Mihály révén a vendégek gyors indításokból szerzett kosarakkal fokozatosan növelték előnyüket, ráadásul a palánk alatt is "súlytalanoknak" bizonyultak a hazaiak. 18-4-re nyerték a harmadik negyedet a vendégek, a lényegi kérdések eldőltek. A záró szakaszban tovább "nyílt az olló", s végül simán győzött az akaratát a hazai együttesre a második negyedtől egyértelműen rákényszerítő  szombathelyi gárda.
 
Moosz Milán: - Elnézést kérünk a kilátogató nézőktől! Nagy sokként ért a mérkőzés, remélhetőleg az NB II-ben méltó ellenfelei tudunk lenni a Szombathelynek.
 
Kéri Péter: - Kicsit fáradtan érkeztünk Pécsre, három meccset játszottunk a múlt héten, és ez az első félidei teljesítményünkön látszott is. Kellett másfél negyed, hogy bemelegedjünk, de onnantól kezdve határozott védekezésre építve sikerült növelnünk a különbséget. A pécsiek, úgy tűnik, tavalyhoz képest gyengébb játékerőt képviselnek. Reméljük, az NB II-ben egy ennél izgalmasabb meccset vívunk Szombathelyen.
 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek