Tippmix Férfi NB I: Az Olaj 20 pontos hátrányból felállva verte az Albát
24
Oct
2021
Tippmix Férfi NB I: Az Olaj 20 pontos hátrányból felállva verte az Albát
2021. október 24.  |  21:30
Vojvoda triplájával indult a találkozó, Pallai válaszolt rá távolról. 7-7-ig fej-fej mellett haladtak a felek, majd főként a magyarjai vezérletével meglépett az Alba Fehérvár és több, mint tízpontos előnyt épített ki (18-7). Pongó Marcell és Takács Milán is hozzátett a közösbe, Pongó Máté hosszú kosárcsendet tört meg a vendégeknél, de így is 23-12-vel zárult az első negyed.
 
A második felvonást is a hazaiak kezdték jobban, Omenaka zsákolását követően már a húszat is elérte a különbség, de Badzim emberelte meg magát és hozta vissza az övéit (40-26). Stark két triplája is utat talált a gyűrűbe, valamint Steele is betalált, ám innen elkezdett éledni a Szolnoki Olajbányász és Pallai, illetve Cummings vezérletével megkezdte a felzárkózást a nagyszünet előtt, így még nyílttá tette a találkozót. 50-37. 
 
A fordulás után Subotic tizenegyre csökkentette a különbséget, Stark válaszolt. Pongó Máté triplája beakadt, újra csak tíz volt közte (52-42), ráadásul Subotic ziccerével nyolcra csökkent a differencia. Stark még szépített a hazai oldalon, ám erre egy 8-1-es futással válaszolt a Szolnok, egylabdás lett a találkozó, visszajött a meccsbe a vendég gárda (55-52). Eufóriába került a piros-fekete csapat, hét perc alatt sikerült egy tizenötpontos hátrányt ledolgozni, Zsíros távolijával egál volt a meccs (55-55). Stark is messziről célzott pontosan, Rogic kiszorított helyzetből tartotta az övéit (58-57). Steele vétett egy támadóhibát, ezzel pedig a vezetésért támadhatott az Olajbányász. Subotic triplája lejött, ám Pongó Marcell csak az egyik büntetőjét tudta értékesíteni a túloldalon (59-57). Újabb lehetőséget hibáztak el a vendégek, Pongó Marcell ezúttal viszont nem hibázott (61-57). Lukács már a nyolcadik pontját szerezte, újra az Alba került fölénybe, a játékrész végén azonban még Subotic szépíteni tudott, remek meccs kerekedett az utolsó negyedre. 63-60.
 
Pongó Marcell emerről is bevert egy triplát, megint el tudott egy kicsit rugaszkodni az Alba Fehérvár. Óriási dobópárbaj vette kezdetét, Zsíros két hármast is bedobott egymás után, de Mulalics is pontosan célzott (69-66). Elhibázott egy támadást a székesfehérvári alakulat, Rogic egyenlített (69-69). Hét perc volt hátra. Egy vendég sportszerűtlen hibát követően Lukács csak az egyik büntetőjét dobta be, ám Steele fontos triplát értékesített (73-69). Eladta a labdát a Szolnok, miközben megint sikeresen fejezett be egy akciót az Alba, Gasper Potocnik időt kért (75-69). Átállt zónavédekezésre a fehérvári gárda, amellyel sikerült is meglepniük az ellenfelüket, Lukács büntetőzhetett egy szerzett labda után. Az egyik bement, ráadásul újra elhibázta a lehetőséget a Szolnok, Stark egy 2+1-es akcióval büntetett, újra kétszámjegyű lett a különbség (79-69). Badzim óriási triplát süllyesztett el, ezzel életben tartva az övéit, ráadásul ezúttal a Fehérvár hagyta el a labdát. Cakarun ziccerezett, visszajött ötre az olajbányász (79-74). Vojvoda hármasa lejött, Pongó Máté állhatott a vonalhoz a túloldalon, be is ment mindkettő (79-76). Kis rohanás után Pongó Marcell ment végig a pályán, három perc maradt (81-76). Cummings tett vissza egy támadólepattanót, háromra jött fel a Szolnok, ráadásul támadhatott az egyenlítésért is a piros-fekete alakulat. Pongó adta el a játékszert, két perc volt hátra, hárommal ment a Fehérvár. Ezúttal a hazaiak vétettek sportszerűtlent, Subotic állt a vonal mögé, de mindkettőt kihagyta, viszont így is a vendégeké maradt a labda (81-78). Cakarunnal ütöttek oda, az első bement, a második kimaradt, de visszaszedte a támadólepattanót, ami után Cummings elképesztő trojkát dobott, másfél perccel a vége előtt átvette a vezetést a Szolnoki Olajbányász, időt kért az Alba (81-82).Vojvoda kapta a labdát, kihagyta a ziccerét, míg a túloldalon Cummings harcolt ki egy faultot, pontosan célzott (81-84). Egy perc maradt. Remekül védekeztek a vendégek, ezúttal Badzimnak ütöttek oda a hazaiak, aki nem is hibázott (81-86). Huszonhét másodperce maradt a hazaiaknak, ám kimaradt a lehetőség, óriási tartást bemutatva, mínusz húszról felállva verte az Albát a Szolnoki Olajbányász. 81-88.
 
Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 81-88 (23-12, 27-25, 13-23, 18-28)
 
Bajnokság, 7. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Nagy V., Minár L. B. (Páli dr. K.)
 
Alba Fehérvár: Stark 22/12, Vojvoda 10/6, Mulalics 7/6, Szabó 5/3, Omenaka 6. Cserék: Pongó Marcell 10/3, Takács Milán 1, Lukács 10, Steele 10/6.
 
Szolnoki Olajbányász: Pongó Máté 10/6, Badzim 15/9, Pallai 6/6, Subotic 7/3, Cakarun 12. Cserék: Rogic 7/3, Cummings 20/6, Kovács 2, Zsíros 9/9, Taiwo -.
 
 
 
A Sopron KC otthonába látogatott a Pécsi VSK-VEOLIA a bajnokság hetedik fordulójában.
 
Brkics kezdett hatékonyan, a vendégek első négy pontját jegyezte, de a hazaiaktól három játékos is válaszolt a találataira, ráadásul Collins egy triplát süllyesztett el (7-4). A ponterős kezdést kevésbé ponterős folytatás követte: a negyedik perc eleje és a hetedik perc vége között a hazaiak és a vendégek is négy-négy pontot jegyeztek, így 11-8-nál fordultak a negyed utolsó három percére. Csátaljay bedobta egyik büntetőjét, ő lett a Sopron hatodik pontszerzője, majd Ivosev is egyszer célzott jól a vonalról a másik oldalon. A negyed végül 15-13-mal zárult.
 
Brkics egyenlített, Myers vette vissza a vezetést a hazaiaknak, Bryson triplájával viszont már a vendégeknél volt az előny. Három perc alatt kilenc pontot süllyesztett el a PVSK, amire csak négy ponttal feleltek a hazaiak (19-22), sőt Armaghani hármasával már egy kosáron túlra léptek a baranyaiak (21-25). A sikeres soproni támadásra Haynes-Jones is kintről felelt, majd ugyanő egy kettest is helyre tett – 23-30-nál időt kért a hazai stáb. Segített a rövid taktikai értekezlet a vendéglátóknak: Montgomery ugyan csak egy büntetőt dobott be, de Ford és Csátaljay is pontokkal jelentkezett, míg a Pécs megtorpant, így Sitku két jó büntetője egyenlítést ért (30-30) három perccel a félidő vége előtt. A folytatásban viszont már csak a Pécstől érkezett egy kettes, így 30-32-vel zárult az első félidő.
 
Három és fél perc után vette vissza a vezetést a Sopron, miután Takács előbb egy duplát, majd egy triplát is bedobott. Megrázta magát a Pécs: Bíró és Haynes-Jones egy-egy hármast, Ivosev egy kettest vágott be, időt is kértek a hazaiak (35-42). Myers révén kapaszkodott a Sopron, de Bryson keze is elsült kintről – csak úgy, mint Csátaljayé (42-45). A pécsi stáb érezte most úgy, ideje magához hívni övéit, de így is több hiba csúszott a játékba, azonban ezt az SKC nem tudta kihasználni. Illés triplájával, majd labdaszerzésével fordultak a negyed utolsó percébe a felek, ahol Brkics kettesére még Myers válaszolt, de Bryson triplájával így is meglett a közte tíz (44-54).
 
Myers folytatta, két büntetővel és egy triplával, majd Gordon zsákolása jelentette a záró negyed első pécsi pontjait. Bíró triplája is utat talált a gyűrűbe, de Csátaljay kettese és Myers újabb távolija lőtávon belül tartotta a Sopront (54-59). Ford is triplát jegyzett, Illés hármasa viszont ismét a vendégeket nyugtathatta meg némileg. Azonban a Sopron is lendületet kapott, négy perccel a vége előtt 66-66-nál egyenlített, majd Ford két büntetőjével a vezetést is átvette. Ivosev büntetői a Pécsnek értek egyenlítést, amely Gordon egy vonalról esett kosarával és Haynes-Jones hármasával vissza is vette a kezdeményezést – két perccel a vége előtt 68-72-re módosult az állás. Az utolsó percben már nem tudott közelíteni a Sopron: 76-70-re nyertek a vendégek.
 
Sopron KC – Pécsi VSK-VEOLIA 70-76 (15-13, 15-19, 14-22, 26-22)
 
Bajnokság, 7. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Földházi T., Tóth C., Farkas G. (Gorka Sz.)
 
SKC: Collins 3/3, Myers 29/9, Ford 13/3, Sitku 2, Montgomery 8. Csere: Csátaljay 8/3, Takács N. 5/3, Werner 2, Schöll -, Csendes P. -.
 
PVSK: Illés M. 8/6, Bryson 9/9, Armaghani 3/3, Gordon 3, Brkics 17. Csere: Haynes-Jones 19/9, Ivosev 9, Bíró 8/6, Popadic -.
 
 
 
Nem telt eseménytelenül az elmúlt hét Zalában: az első, – Paks ellen kivívott – idegenbeli siker után légióscserére került sor, Mustapha Heront Deondre Parks váltotta. A hátvédposztra érkező 29 esztendős amerikai kisembertől Teo Cizmic többek között a játék gyorsítását, valamint a támadásszervezések javítását várja. A finn bajnokságból érkező játékos a héten már a kék-fehérekkel készült, így be is mutatkozhatott a Falco KC ellen.
 
Perl Zoltánék sikeres BL-meccset abszolváltak Rigában; a csoportból való továbbjutás szempontjából fontos győzelmet aratva, önbizalommal telve érkeztek Zalaegerszegre.  A hazai pontvadászat éllovasa teljes kerettel várhatta a ZTE elleni összecsapást.
 
Ezúttal sokan voltak a nézőtéren hazai oldalról, de a Falco szimpatizánsai is teljesen megtöltötték a vendégszektort. Guyton két hármasával a ZTE vezetett, majd a Falco ragadta magához a kezdeményezést, Somogyi villanásai következtek. 6/8-al kezdtek a sárga-feketék mezőnyből, 16-7-es szombathelyi vezetésnél időt kellett kérnie Teo Cizmicnek. Hatottak a tanácsok, kapaszkodott a ZTE, a negyed végén pályára lépett az új szerzemény, Parks is hazai oldalon, aki egy triplával három pontra zárkóztatta csapatát: 24-27.
 
Benke két gyors faultot is beütött a jól mozgó Parks-on, majd az amerikai egy remek gólpasszal dobatta meg Bonifertet a sarokból; már csak eggyel ment a Falco. Egyre hangosabb volt a hazai szurkolótábor, pláne, amikor Barnett hármasával átvette a vezetést a ZTE. Szőnyegbombázás következett hazai oldalról, Guyton trojkája után Barnett is ráemelt egy távolit, sikerrel. Guyton emelte a tétet: negyedik hármasát is elsüllyesztette, tombolt is a lelátó. 11-0-át rohant a ZTE, 62,5%-os volt ekkor a triplamutatója a hazaiaknak… Kiválóan játszott a ZTE a meccs ezen szakaszában, s bár a félidő végén feljött a Falco, hat pont így is maradt a nagyszünetre a zalai előnyből. Ebben a szezonban még nem kapott a Falco 50 pont felett a nemzetközi porondon sem, érdekes második félidő várt a nézőkre és csapatokra.
 
Nagy elánnal kezdett a vendégcsapat, sikerült is csökkenteni a hátrányon, Kellernél viszont elszakadt a cérna, harmadik személyi hibája után nagyon dühösen vonult le a pályáról, a hazai szurkolók szóvá is tették mindezt… Nem hagyta magát a ZTE, Parks révén ismét vezettek Cizmis mester tanítványai egy 6-0-ás széria után. A negyed végén Wilson egy-egyezett, 70-70-el zárult a harmadik negyed.
 
4 ponttal nyitott a ZTE, majd az ihletett formában kosarazó Golomán szerezte az első Falco-kosarat. Kevés volt a pont, annál több a feszültség a pályán. Vendég labdalopás után ismét Golomán volt a főszereplő, egy szép triplát értékesített. Jött azonban Parks, aki a kígyótérről talált be, talpra ugrasztva a nézőtér hazai szimpatizánsait. Ismét hazai eladott labdák borzolták az idegeket, majd Benke hármasával már öt ponttal ment a Falco, ám Horti faragni tudott a hátrányon – Perl bánta a kissé kemény összecsapást. Wilson büntetői után már csak egy volt közte, ám Perl kötél-idegekkel büntetőzött. Parks is a vonalra állhatott, második dobása lejött, ám Barnett megszerezte a labdát, majd a lepattanót fel tudta tenni, egyenlített a ZTE! A maradék 8 másodpercben nem tudott helyzetig jutni a Falco, így hiába bosszankodott a vendég kispad, jöhetett a ráadás.
 
A hangulat egyre feszültebbé vált. A Falconak állt a zászló, főleg, miután Golomán György megdobta harmadik tripláját is. Barnett közelije pontos volt. Három pontos hátránynál Parks ütött oda Perlnek, ezzel kipontozódott. Perl Zoltán aztán a 12. büntetőjét kihagyta, a ZTE pedig élt az eséllyel, Wilson trojkája után ismét tombolt a hazai közönség, mivel már csak egy volt közte. Végül a meccslabda is a ZTE kezében volt, ám Wilson dobása rövid volt, majd a lepattanónál a Falco jól védekezett, szurkolói pedig hatalmas ünneplésbe kezdtek. Így a lehető legkisebb különbséggel ugyan, de Váradiék megnyerték az összecsapást és megtartották hibátlan mérlegüket. A szerencsésebb csapaté lett a két bajnoki pont, ám a ZTE ezen az estén mindent beleadott és a szezon során egyértelműen most kosárlabdázott a legjobban, amit szurkolói nagy tapssal jutalmaztak.  „A győzelem az győzelem” – vélekedett Milos Konakov a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy nagyon fáradt a csapata, így még inkább értékes ez a siker. A ZTE állva halt meg és bebizonyította szurkolóinak, hogy sokkal jobb játékra is képes, mint amit eddig mutatott a szezon során. Deondre Parks annak ellenére, hogy közel 5 hónapja nem volt játékban, jól mutatkozott be – 19 pontig jutott 17 perc játékidő alatt, – nagy elánnal harcolt és várhatóan sokat tud majd segíteni csapatának a szezon során.
 
Zalakerámia ZTE KK – Falco KC Szombathely h.u.: 95-96 (24-27, 27-18, 19-25, 18-18, 7-8)
 
Bajnokság, 7. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Goda L., Horváth Cs. B. (Fekete L.)
 
ZTE: Wilson 18/6, Simó -, Guyton 16/12, Barnett 22/9, Horti 9. Cserék: Harris 2, Csuti 4, Bonifert 3/3, Parks 19/6, Révész 2.
 
Falco: Váradi 9, Somogyi 8/6, Benke 13/6, Golomán 23/9, Keller 13/3. Cserék: Perl 22/3, Clark 2, Kovács 2, Barac 4.
 
 
 
A HÜBNER Nyíregyháza BS – Egis Körmend találkozó zárta a hetedik fordulót a férfi A-csoportban.
 
A magasemberek kezdték el termelni a pontokat: Suárez jegyezte a hazaiak első kosarát, Garrett a Körmend első két találatát. Utóbbit Szavics követte egy triplával és egy jó büntetővel, így rögtön 8-2-re lépett el a vendég együttes. Suárez további pontjai is kellettek, így nem engedte meglógni ellenfelét a Nyíregyháza: négy-hat ponton tartotta magát a folytatásban. Sőt, a nyolcadik perc végére ki is egyenlítettek a hazaiak (19-19). Egy támadás erejéig a vezetést is átvette a házigazda, majd Szavics egyenlítésére négy hazai pont volt a negyedet lezáró válasz (26-22).
 
Ferencz triplája érkezett kezdésként, majd ugyanő egy középtávolit is bevágott – Pipiras triplája viszont újra hazai vezetést jelentett. Kosárra kosár volt a válasz, Kenéz hármasa és duplája után viszont minimális vezetést tudhatott magáénak a Körmend (31-34). Fordított a Nyíregyháza, Ferencz egy triplával tett róla, hogy ez csak másodpercekig legyen így. Ismét egyenlített a hazai csapat, majd Suárez hármasával a vezetést is visszavette. A Körmend megtorpant, ezt pedig kíméletlenül kihasználták a vendéglátók: Bryce kettesét újabb Suárez-tripla követte – 10-0-s sprintben volt a Nyíregyháza, amikor Szavics betalált (45-39). Johnson jelentkezett négy ponttal, meglett a közte tíz, de Szavics és White hármat még faragott a körmendi hátrányból a félidő végére (49-42).
 
Kapaszkodott volna a Körmend, de a Nyíregyháza tartotta előnyét, sőt Kiss triplájával vissza is állt a tízpontos különbség (56-46) a második félidő második percének végére. Apránként növelte előnyét a Nyíregyháza, amely már folyamatosan két számjegyen tudta tartani a különbséget. Bryce gól jó plusz büntetője 64-51-re módosította az állást – ő lett a Nyíregyháza harmadik tíz pont fölé jutott játékosa. A negyed folytatásában is a Nyíregyháza koncentrált jobban: Szavics triplájával ugyan visszajött tízre a Körmend, azonban ismét nőtt a különbség a felek között, s Mokánszki kettesével már 16-tal is vezetett a házigazda (74-58). Kettőt faragott hátrányából a negyed végére a Körmend – 77-63-ról jött a záró negyed.
 
Ferencz triplája adott lendületet a vendégeknek, nem is kicsit: Szavics zsákolt, Stokes dobása is kettő pontot ért, majd a Nyíregyháza időkérését Szavics újabb kettő pontja követte, mire Suárez révén észbe kapott a Nyíregyháza (79-72). Folytatta a felzárkózást a Körmend, és még három perc sem telt el negyedik negyedből, amikor White triplájával egyetlen kosárra jött vissza (80-77). A negyed közepét átlépve Ferencz zúdította be negyedik hármasát, fél perccel később Garrett kettese pedig már egyenlítést ért (87-87). Időt kértek a hazaiak, Bryce helyre tett egy triplát, Stokes két büntetője követte – 90-89-ről jöhetett a rendes játékidő két utolsó perce. Megint Bryce célzott jól, ezúttal közelről, erre a Körmend reagált időkéréssel, majd Stokes egy kettessel. Johnson kettese talált utat a gyűrűbe az utolsó perc elején, és még egy büntetőt is dobhatott – sikerrel. Stokes hármast dobott, de az utolsó támadás a Nyíregyházáé lett, amely ez idő alatt már nem engedte ki kezéből a győzelmet (95-94).
 
HÜBNER Nyíregyháza BS – Egis Körmend 95-94 (26-22, 23-20, 28-21, 18-31)
 
Bajnokság, 7. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Benczur T., Balog Gy. A, Szilágyi B. (dr. Gincsai J. P.)
 
Nyíregyháza: Johnson 27, Kiss B. 5/3, Bryce 18/3, Pipiras 9/3, Suárez 17/6. Csere: Leday 11, Mokánszki 7, Anda 1, Bus -.
 
Körmend: Stokes 12/3, Takács K. 2, White 9/3, Szavics 25/6, Garrett 17. Csere: Ferencz 16/12, Kenéz 5/3, Durázi 5/3, Krivacsevics 3.
 
 
 
 
Fotó - Simon Erika, Alba Fehérvár

Vármegyei szövetségek