Női egyetem bajnokság: A Szeged elkapta a Közgáz csapatát
22
Oct
2021
Női egyetem bajnokság: A Szeged elkapta a Közgáz csapatát
2021. október 22.  |  17:06
Egy meglepetés született a héten a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban: a Szeged a mérkőzés nagy részében kontrollálva a játékot legyőzte a tartalékos Közgázt. A keleti csoport másik összecsapásán a Nyíregyháza három negyeden át tartotta a lépést a Ludovika Csata együttesével, de a záró etapban a fővárosiak nagy fölényben játszva végül 30 pont fölötti győzelmet arattak elfáradó ellenfelükkel szemben. A nyugati csoportban a TF a soproniakat, az ELTE BEAC a pécsieket, a Győr pedig a szombathelyieket verte simán.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 2. forduló
 
Keleti csoport
 
Ludovika Csata – Nyíregyházi Egyetem SE 72-39 (11-9, 18-14, 9-16, 34-0)
Budapest, Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Kruk, Szentpáli-Gavallér.
 
Ludovika Csata: Süle 8, POLGÁRI 5, JÁNOSI 38, Kovács, BORZA 14. Csere: SZARKA 2, Mikula, Darvas 4, Herczku 1. Edző: Vincze Viktória, Simon Zsófia.
 
Nyíregyházi Egyetem SE: Veréb, LUKÁCS 18/18, Balogh, KARAKÓ 9, TÓTH 10. Csere: Dallos, Bacskai, Adonyi, Ádám, Alajtner 2. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
Két gyors kosárral indított a Ludovika Csata csapata, melynek köszönhetően az 5. percig 5-0-ra vezetett. A nyíregyháziak centere, Karakó Dorina előbb faultot harcolt ki és dobta be a kettő büntetőt, majd ziccerrel hozta közelebb társait. Jánosi Virág labdaszerzéseiből dobtak könnyű kosarakat a hazaiak, de Lukács Panna rögtön két triplával válaszolt. A második negyed is főleg Lukács tripláiról szólt nyíregyházi részről - 4 hárompontos találatának köszönhetően tudta tartani magát a NyESE, de Jánosi, valamint a 14 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Borza Laura révén így is 6 pontos előnyben voltak a vendéglátók félidőben. A harmadik negyedben Karakó szép center munkájának és Tóth Friderika zsinórban szerzett 10 pontjának köszönhetően úgy tűnt, megtalálta a Csata zónájának ellenszerét a Nyíregyháza, amely a harmadik negyed végén fordított. A vendég csapat szép sorozatának Karakó kipontozódása vetett véget. A záró negyedben a Ludovika Csata összes játékosa minden labdáért foggal-körömmel harcolt, így egy 34-0-s rohammal összességében fölényessé tette győzelmét az erejével az utolsó 10 percre elkészülő NyESE csapatával szemben.
 
Vincze Viktória: - Álmosan kezdtünk, de a második félidőben rátaláltunk a siker kulcsára, ami nem más, mint a kemény védekezés. Gratulálok a lányainknak, hogy csúszva-mászva, minden labdáért harcolva megszerezték a szezon első győzelmét! Dicséret illeti a Nyíregyháza csapatát is, amely három negyeden keresztül alaposan megnehezítette a dolgunkat.
 
Farkasinszki Orsolya: - Nagy örömünkre szolgál, hogy már a második jó meccsünket játszottuk a bajnokságban. Immár három negyedig partiban tudtunk lenni az ellenféllel. Ha egy-egy negyedet tudunk nyerni, nekünk már az is fontos lépés. Ezt a múlt hetin és a mai meccsen is megtettük. Úgy vélem, több ilyen mérkőzésre lenne szükségünk, mint a mai. Összességében nagyon büszke vagyok a lányaimra, én látom rajtuk a fejlődést. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
 
 
Szegedi RSC - Közgáz SC és DSK 70-55 (17-15, 8-5, 23-20, 22-15)
Szeged, Topolya sori Sportcsarnok, 30 néző. V.: Márkus, Czékmán.
 
Szegedi RSC: Ódry 9/3, Lovrity 2, Sagát, Fodor 3, VÁRADI 17/3. Csere: HORVÁTH G. 21/9, CZINTOS 16, Antal 2, Szabó. Csere: Pásztor, Lovrity 2, Molnár. Edző: Földi Alexandra.
 
Közgáz: KISS A. 19/6, Horváth P.7/3, Szanthoffer 4, Ryan 4, MUNKÁCSI 15. Csere: Wunder 4, Kovács O. 4, Garami. Edző: Németh Kata.
 
A Szeged egy idegenbeli győzelem után próbált otthon is nyerni. Az első félidőben még fej-fej mellett haladt a két csapat. Szünet után a Horváth Gréta-Váradi Nóra-Czintos Boglárka trió vezette hazai alakulat 6 percig nem tudott hibázni a támadó oldalon, ennek köszönhetően kiharcoltak egy 16 pontos előnyt. A vendégek hatalmasat küzdve, Kiss Anna és Munkácsi Enikő vezérletével felzárkóztak 3 pontra. Az utolsó felvonásban Horváth és Czintos jóvoltából a hazaiak bebiztosították a győzelmet.
 
Földi Alexandra: - A végeredmény nem tükrözi, mennyire meg kellett szenvednünk a győzelemért, még úgy is, hogy ellenfelünknél sok hiányzó volt. Hiába kértem, hogy az ellenfél késői érkezése ellenére mi pörögjünk fel hamarabb, ez csak a második félidőre valósult meg. Egy-két extra teljesítmény segített hozzá minket a győzelemhez az utolsó etapban. Gratulálok a csapatomnak, ellenfelünknek pedig további sok sikert kívánok!
 
Németh Kata: - Lányaim a hiányzók és a körülmények ellenére is igyekeztek helytállni. Sajnos a győzelem nem sikerült. Gratulálok az ellenfélnek!
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
DEAC — Miskolci Egyetem, december 8.
 
 
 
Nyugati csoport
 
TFSE – SMAFC 138-15 (36-3, 34-5, 26-4, 42-3)
Budapest, TF E-Terem, 40 néző. V.: Nagy-Pál, Jankovics.
 
TFSE: BURJÁN 11/3, DÖMÖTÖR 18/3, Szabó Evelin 13/3, Király 15/3, GALLI-HIRLING 12. Csere: KENYERES 29/3, KELEMEN 15/3, Szabó Emese 3/3, ÚR 22/6, Edző: Kováts Gabriella.
 
SMAFC: Deák 7, Riesing, Glatz 4, Czirják 4, Gergely. Csere: Kóczán, Jáger, Edző: Németh Márk.
 
A TFSE csapata az első pillanattól irányította a játékot: nem telt el a mérkőzésből három másodperc és Dömötör Petra könnyű ziccerével megadta az alaphangulatot. Az első negyed feléhez érkezve már 15 ponttal vezetett a hazai csapat - a SMAFC addigi egyetlen pontját Deák Kira büntetőből szerezte. A különbséget fokozatosan növelték a TFSE lányai. Az első negyed végén a címvédő 30 pont fölé hizlalta előnyét a szimpatikusan küzdő soproniak ellen. A folytatásban sem változott a játék képe, a TF végig nyomasztó fölényben játszott. Játékosai közül Kenyeres Anett (29 pont, 11-11 lepattanó és szerzett labda) tripla-dupláig, Burján Laura (11 pont, 12 gólpassz), Király Andrea (15 pont, 11 lepattanó) és Galli-Hirling Borbála (12 pont, 10 lepattanó) pedig tripla-dupláig jutott. Az utolsó negyedben is koncentráltan, jól játszó TF-nek nem lankadt a koncentrációja, így fölényes győzelmet aratott.
 
Kováts Gabriella: - Örülök, hogy az első mérkőzésünk arról szólhatott, hogy megismerjük egymást, és kicsit összeszokjanak a lányok. Kiindulásnak jó volt. Köszönjük az ellenfélnek, hogy 40 percig tisztességgel állták a sarat, és hozzájárultak a fejlődésünkhöz! Sok sikert kívánok nekik a jövőben!
 
Németh Márk: - Sajnos klasszis különbség volt a két csapat között. Reméljük, a továbbiakban lesznek szorosabb mérkőzéseink is!
 
 
 
ELTE BEAC – PTE-PEAC 75-31 (23-9, 16-5, 20-11, 16-6)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Bátovszky, Tóth.
 
ELTE BEAC: Varga A. 10/6, Simoncsik 3, TAKÁCS 14/12, NAGYI 9, Majsa 2. Csere: Biszák 3, MUDRA 13/9, FOLTIN 8, Fabini 8, Lendér 5/3. Edző: Laklóth Anna.
 
PTE-PEAC: Hegedűs R. 8/6, Liszkai 4, Németh B. 6, Gergely 3, Bátai 4. Csere: Füzy 3, Nagy G. 5, Puskás, Horváth. Edző: Gyenge Gábor.
 
Ismerkedő, kissé ideges játékot hoztak az első percek az ELTE BEAC és a PTE-PEAC összecsapásán, ahol a vendégek Gergely Dorottya közelijével vették át a vezetést két perc elteltével. Nem tartott sokáig a pécsiek öröme, ugyanis – mint az később kiderült – egyetlen akció erejéig álltak csupán jobban vendéglátójuknál: Takács Emese triplájával 7-5 állt az eredményjelzőn. Egészen 11-9-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám a negyed második felében "robbantott" az ELTE: az első negyed utolsó 5 percében kizárólag a hazaiak szereztek kosarat, az utolsót Mudra Viola, a triplavonalon túlról – a negyed zárultával 23-9-re "mentek" a fővárosiak. Mudra a második negyedben is beköszönt távolról, 17 pontnyira hizlalva a hazai vezetést, majd több mint 8 perces „kosárcsendet” a büntetővonalról tört meg Füzy Csilla, megszerezve a PTE 10. pontját. Ettől még nem jött lendületbe a vendég együttes, sőt, Varga Anna triplája, majd Nagyi Tímea ziccere után 20 pont fölé kúszott a különbség. A figyelem lankadt hazai oldalon is a befejezéseknél, ám a Laklóth-csapat előnye a félidőre így is 25 pontosra nőtt (39-14).
 
A fordulást követően is hazai tripla jött, Varga előadásában, Fabini Borbála középtávolija pedig már 30 pontos differenciát eredményezett (44-14). Alig több mint három perc elteltével Hegedűs Rebeka hármasa a PTE-PEAC első pontjait jelentette a második félidőben, de a játék képe mit sem változott. Az ELTE egyik alapembere, Lendér Lilla is szerzett 5 gyors pontot, Biszák Ottilia sikeres büntetőjével pedig kialakult az 59-25-ös, negyed végi állás. A hazaiakat dicséri, hogy a meggyőző fölény ellenére sem lankadt az intenzitásuk a védő térfélen, az utolsó 10 perc során is mindössze 6 pontot engedélyeztek riválisuknak, míg a támadótérfélen is akadtak szép megoldásaik. Mudra harmadik triplája és középtávolija, valamint Takács negyedik sikeres hármasa – csapata utolsó pontjai – egyaránt tapsot érdemeltek, a 75-31-es végeredmény pedig a pécsi Nagy Gabriella ziccerével alakult ki.
 
Laklóth Anna: - Egy győzelemmel közelebb kerültünk a célunkhoz. Örömteli, hogy minden játékos megfelelő koncentrációval és játékkedvvel érkezett, ezen felül mindenki tudott pontot is szerezni. Öröm ehhez a hölgykoszorúhoz tartozni! A pécsieknek sok sikert kívánunk a folytatásban!
 
Gyenge Gábor: - Gratulálok a BEAC-nak a győzelemhez! Mi nem tudtuk felvenni a versenyt az esélyesebb fővárosiakkal, sokat kell még dolgoznunk.
 
 
 
UNI Győr SZESE - Szombathelyi ESE 87-38 (27-9, 16-8, 22-14, 22-7)
Győr, Egyetemi Edzőcsarnok, 30 néző. V.: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SZESE: CHROMÉJ 14, Baffy 6, Perl 8, HORVÁTH D. 9/3, BÁNSZEGI 19. Csere: Bende 2, Szűts 10, Pozsgai, Reider 2, SÁNDOR 7, Király 3, ROZMÁN 7/3. Edző: Dr. Barthalos István.
 
SzoESE: Preisinger 15/3, Balogh 4, Püspöki 6, Plózer 2, Mezősi 2. Csere: Jakubovics 4, Dervalics 3/3, Horváth, Kardos 2, Kaj, Edző: Szabó László.
 
A győriek szerezték meg a találkozó első kosarát Chroméj révén. Az első szombathelyi kosárra két percet kellett várni, Preisinger köszönt be egy hármassal. A hazaiak agresszív védekezésre váltottak, melynek köszönhetően könnyű ziccereket dobtak, az első negyedben közel 20 pontos vezetésre tettek szert (27-9). A második negyedben a vasiak zónája ellen jól működött a győriek játéka: betörés, kiosztás, dobás - tovább nőtt a különbség. A félidő végén a győriek is megpróbálkoztak egy zónával. Térfélcsere után a vendégek labdaszerzéseket követően néhány könnyű ziccerrel próbálták kiegyenlítette tenni a játékot, de a záró szakasz megint nagy hazai fölényt hozott. A győriek centere, Bánszegi Borbála dupla-duplát ért el (19 pont, 13 lepattanó).
 
Dr. Barthalos István: - Örülök, hogy elkezdődött az egyetemi bajnokság. Nagy várakozással álltunk a mérkőzéshez. A Szombathely egy jó, küzdő szellemű társaság. Úgy gondolom, megfelelően felkészültünk rájuk, és csapatként sikerült aratnunk egy nagyarányú győzelmet. Bízom a sikeres folytatásban!
 
Szabó László: - Gratulálok a Győr csapatának, mindenben jobb volt nálunk! Mi még nagyon a szezon elején vagyunk. Létszám gondok miatt edzeni sem tudunk öt-ötben, ez látszódott most a mérkőzésen is. Abszolút megérdemelt a győri siker.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek