Férfi egyetemi bajnokság: Kíméletlen kezdések, sima sikerek
22
Oct
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Kíméletlen kezdések, sima sikerek
2021. október 22.  |  16:39
Több összecsapás is lényegében már az első negyedben eldőlt a héten a férfi Nemzeti Egyetemi Bajnokságban. "Repülőrajtjának" köszönhetően verte a BME a Szegedet a keleti, és szintén a remek kezdésére építve győzött a SMAFC a Semmelweis Egyetem otthonában, s múlta fölül nagyon simán a TF a PTE-PEAC együttesét a nyugati csoportban. A többi találkozó is sima volt: az Eger a Nyíregyháza ellen, a címvédő Mosonmagyaróvár pedig Szombathelyen csak az első negyedben, míg a Veszprém az ELTE otthonában az első félidőben tartotta a lépést ellenfelével.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfiak, 2. forduló
 
Keleti csoport
 
Eszterházy SC – Nyíregyházi Egyetemi SE 64-103 (20-23, 6-27, 17-26, 21-27)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 20 néző. V.: Vaszi, Dr. Nagy.
 
Eszterházy SC: KEREKES 18/18, Kelemen 2, Kátai 11/3, Pomázi 9/3, Hőgerl Bence. Csere: Hőgerl Buda 5, Vörös 4, BENYOVSZKY 14/9, Bocsi 1. Edző: Máté Balázs.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: VASKÓ 19, VERBA 10/6, Demeter 14/3, SZILASI 10/6, LAKATOS 12. Csere: Vida 10/6, TISZA 13/6, Bíró 2, Bolden 6, Mokánszki 7, Rudik. Edző: Bus Iván.
 
Kiegyenlített első negyedet láthattak a nézők: a hazaiak Kátai Zsolt, Kerekes Hunor és Benyovszky Mihály jóvoltából az első percekben vezettek, jól tartották magukat a Nyíregyházával szemben. A félidő hajrája Lakatos Zsombor vezetésével a vendégeknek sikerült jobban. A nyíregyházi fordítás megzavarta az egri legénységet: a második negyedben a hazai csapatnál rengeteg volt az eladott labda, melyet a NyESE gárdája egyesége csapatmunkával, Vaskó György irányítása és eredményes játéka mellett Verba Szabolcs, Szilasi Bence és Tisza Bálint révén ki is használt, és 24 pontos előnnyel mehetett az öltözőbe. A második félidőben feljavult az egri dobószázalék, de ekkor is sok gyors indításos kosarat szereztek a vendégek, amelyekkel tovább nőtt a különbség. A Nyíregyháza végül simán nyerte a mérkőzést.
 
Máté Balázs: - Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez! Ez a csapat jelenleg itt tart, van még bőven, amiben fejlődnünk kell. A visszavágón szeretnénk egy jóval szorosabb mérkőzést játszani.
 
Bus Iván: - Örülök, hogy végre majdnem teljes kerettel sikerült kiállnunk, és ha már így alakult, mindenkinek tudtam játéklehetőséget adni. Örülök a győzelemnek, és további sok sikert kívánok az Egernek!
 
 
 
BME-MAFC – Szegedi RSC 89-55 (31-11, 22-14, 16-14, 20-16)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző, V.: Dr. Németh, Zádeczki.
 
BME-MAFC: Svéda 7/3, BÓR 21/3, LÁNG-MITCZKY 13/9, BARANYI 16, SZÁNTÓ 12. Csere: KOFLÁNOVICS 2, VANTAL 10, Horváth M. 4, Kovács B. 4, Csapó. Edző: Weisz-Tiba Klára.
 
Szegedi RSC: Bella 9/9, Kass 3, Csornai 9/3, Sajgó 7/3, CSERVÁK 7. Csere: KAMENIK 7/3, SZABÓ A. 9/9, Balogh 2. Edző: Kiss Zsolt.
 
A mérkőzés elején úgy tűnt, a szegedi egyetemisták szinte "fent maradtak a buszon" - mire észbe kaptak 8-0 állt az eredményjelzőn. 1-2 labdaszerzés, 1 zsákolás, 3 könnyű kosár, 1 tripla, és máris tetemes előnyre tett szert a hazai gárda. Bór Milán (21/3 pont, 3 szerzett labda) egymaga több pontot szerzett ebben a negyedben, mint a szakasz közepe felé magára találó egész szegedi csapat. A vendégeket ekkor jobbára Cservák Balázs vette a hátára, hogy játékba lendüljenek. A BME száguldását az első negyedben nem sikerült megfékezni, a másodikban pedig a vendéglátó dupla-duplát elérő centerei, Szántó Levente (12-12 lepattanó, 3 blokk) és Baranyi Péter (16 pont, 17 lepattanó, 3 gólpassz) nyomasztóvá tették a BME palánk alatti fölényét. Hozzájuk csatlakozott Láng-Miticzky Dániel (13/9 pont, 2 lepattanó) és Bór magabiztos dobásaikkal. A félidő hajrájában viszont rendre sikerült a hazai kosarakra válaszolgatni a szegedi csapatnak.
 
A második félidőben sokkal kiegyenlítettebb volt a játék. A hazaiak védekezése puhult, sok figyelmetlenséget követtek el, a vendégek pedig rendre büntették a hibákat. Bella Ádám (9/9 pont, 6 lepattanó, 2 gólpassz) és Szabó Attila révén (9/9 pont, 3 lepattanó) triplaesőt zúdítottak a kissé tompuló hazaiak nyakába, Kamenik Bálint (7/3 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 4 gólpassz) pedig jelezte, hogy vannak még a szegedi gárdában rejtett tartalékok. Vantal András (10 pont) állt ekkor pontszerzésben a BME élére. Koflanovics Kristóf (8 gólpassz) varázslatos passzaival és Horváth (4 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) fáradhatatlan mezőnymunkájával nem engedtek át egyetlen negyedet sem az egyre bátrabban játszó szegedi egyetemistáknak.
 
Weisz-Tiba Klára: - Nagy átütő erővel kezdtünk, minden fronton magabiztosak és veszélyesek voltunk. Aztán szépen lassan felengedtünk, és játszottunk egy egál közeli második félidőt. Szeretném elérni, hogy figyelmünk 40 percen keresztül kitartson. Remélem a srácaim is partnerek lesznek ebben. Köszönjük a Szegednek, hogy olykor az orrunkra koppintottak!
 
Kiss Zsolt: - Gratulálok a BME csapatának, sokkal jobban játszottak, mint mi! Az első negyedben nagyon megilletődötten kezdtünk, és ezt jól használta ki a magassági fölényben lévő hazai csapat. Remélem, meccsről meccsre fejlődni fogunk. További sok sikert kívánunk a BME-nek!
 
 
 
Halasztott mérkőzések:
 
NKE SE — DMSE, december 6.
Közgáz SC és DSK — DEAC, időpont később
 
 
 
Nyugati csoport
 
ELTE BEAC – Veszprémi Egyetemi SC 92-52 (19-18, 23-14, 20-11, 30-9)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Gaál, Szőts.
 
ELTE BEAC: RÉTI 19, TÓTH M. 17, Borsos 4, Tímár 2, MORAUVSZKI 14. Csere: SZILÁGYI 21, Baroch 2, Ruska 5, Somosi 2, Barna 6, Kis. Edző: Csányi Zoltán.
 
Veszprémi ESC: SZŰCS P. 25/12, Lukenics 4, Piukovits 13/3, Rehák 4/3, Varga M. 6. Csere: Bazsó, Kubik, Szőke. Edző: Mérész Csaba.
 
Nehezen lendült játékba a hazai csapat, így a veszprémi egyetemisták a végül dupla-duplát elérő Szűcs Péter (25 pont, 10 lepattanó) és Piukovits Olivér (13 pont, 11 lepattanó) - nála azért a 12 eladott labda ront az összképen - a harmadik negyed elejéig tartották a lépést az ELTE távolról gyengén dobó együttesével. Az azonban már az elején is látszott, hogy a hazai csapat magasabb szerkezete meghatározó lesz a mérkőzés kimenetelét illetően. Bár a vendégek igyekeztek lezárni a palánk alatti területüket, Szilágyi Lőrinc így is egy igen "mutatós", 21 pontos, 22 lepattanós dupla-duplát ért el. Az idő haladtával fokozatosan "nyílt az olló", nőtt a különbség, és a végén a lepattanózást 74-33-ra nyerő hazai gárda számszerűen is egyértelművé tette fölényét az elfáradó veszprémiekkel szemben.
 
Csányi Zoltán: - Nagyon nehezen lendültünk játékba, fiaim fáradtan, kicsit enerváltan mozogtak a mérkőzés első szakaszában. Ennek egyrészt a hétvégi KEK-Kupa részvétel - megjegyzem, második lett csapatunk, amiért itt is gratulálok a srácoknak -, másrészt az iskolai feladatok, harmadrészt pedig az volt az oka, hogy sérülés miatt voltak hiányzóink. Fokozatosan került "minden a helyére", sikerült magassági fölényünket érvényesíteni, így a végére nem maradt kérdés a mérkőzés kimenetelét illetően. Ugyanakkor szeretnék gratulálni a veszprémi egyetemistáknak, ugyanis ameddig erővel bírták, sikerült megnehezíteniük a dolgunkat!
 
Mérész Csaba: - Először is szeretnék gratulálni az ELTE csapatának, megérdemelt győzelmet arattak! Az első félidőben egészen jól tartottuk magunkat, a másodikban elfáradtunk, szétesett a játékunk, illetve már nem bírtunk koncentrálni, rengeteg eladott labdánk volt.
 
 
 
Szombathelyi ESE – Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 87-64 (20-22, 20-12, 25-13, 22-17)
Szombathely, 100 néző. V.: Kovács, Dr. Popgyákunik.
 
SZOESE: KISS M. 17/9, HORVÁTH CS. 16, Vicze 6, Schveighoffer 2, Oroszi 14/3. Csere: Gundinger 7/3, Soós 8/6, Novák, Gombkötő, HABEL 10, Érsek 4. Edző: Kéri Péter, Mészáros Máté.
 
MOGAAC: Geiger 3/3, KÁMÁN B. 29/18, Gosztola 4, Kámán K. 7/3, Horváth Á. Csere: Friedl 3/3, Varga T. 5/3, Varga Z. 2, Veingartner 3/3, Szabó M, Szabó L, Hágen 8. Edző: Laky Tibor.
 
Az elmúlt szezon bajnokát fogadta a SZOESE, amely maga is a júniusi négyesdöntő résztvevője volt. Az első 10 percben felváltva estek a pontok mindkét oldalon, jelentős különbség nem alakult ki a csapatok között. A második negyed elején a hazaiak egy 11-0-s etappal el tudtak húzni ellenfelüktől, de ezt a támadást még sikerült visszavernie Laky Tibor címvédő legénységének - az első két játékrész végül 6 pontos SzoESE vezetéssel zárult. A fordulás után már egyértelműen Kéri Péter játékosai uralták a mérkőzést. Folyamatosan nyílt az olló a csapatok között és a harmadik negyed végén már közel 20 pont volt a szombathelyi gárda előnye. A záró etap kiegyenlítettebb játékot hozott, de nem kerültek közelebb a vendégek, végül magabiztos hazai győzelem született. A szombathelyieknél most is Kiss Mihály (25 VAL) és Horváth Csaba (24 VAL) mezőnymunkája emelkedett ki, valamit Habel Clemens járt közel a dupla-dupla teljesítményhez (10 pont, 9 lepattanó). A MOGAAC csapatát egyértelműen Kámán Bálint "húzta" az egész mérkőzésen (27 VAL).
 
Kéri Péter: - Az első negyedben kicsit idegesen kezdtük a meccset. Miután megnyugodtunk, védekezést váltva sikerült megfelelő ritmusra váltanunk, és rá tudtuk erőltetni az akaratunkat az ellenfélre. Mindenképpen fontos győzelmet sikerült ma aratnunk.
 
Laky Tibor: - Gratulálok a szombathelyi csapatnak a győzelemhez! Fásult, enervált játékkal, sok eladott labdával, alacsony kísérletszámmal és gyenge dobószázalékkal esélyünk sem volt a győzelemre motivált ellenfelükkel szemben. Több botlás már nem fér bele, ha tartjuk magunkat eredeti célunkhoz.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - SMAFC 74-106 (11-30, 21-33, 19-17, 23-26)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Sentényi, Kozma.
 
SOTE: Vámosi M. 5/3, Tóth 4, Hunka 4, JANKÓ 17, VÁMOSI B. 14. Csere: SCHIRER 13/3, Kirják 8, Kovács, Hajdú 7, Körmöczi 2. Edző: Weisz Miklós.
 
SMAFC: BALOGH 15/6, FÜZI 44/15, HEISZENBERGER 12/3, Hajnal 8/6, SZEGEDI 17/9. Csere: Barcza 2, Erdős 2, Kemény 6, Janzsó. Edző: Farkas Dávid.
 
Bár az első kosarat a hazaiak szerezték, de Füzi Róbert zsinórban dobott 8 pontjával magához ragadta a mérkőzés irányítását a SMAFC. Az első negyedben még egy 17-0-s roham is érkezett a vendég csapattól, aminek köszönhetően hamar 20 pont körüli különbség alakult ki. A soproni csapat az első félidőben 10 triplát értékesített, és ennek az extra dobóteljesítménynek köszönhetően uralta a mérkőzést. A második félidőben kicsit összeszedte a védekezését a Semmelweis Egyetem legénysége, emiatt a soproniak dobáshatékonysága vissza is esett, de a hazaiak - akiktől Vámosi Boldizsár (14 pont, 10 lepattanó) dupla-dupláig jutott -, nem tudtak lényegesen faragni a hátrányukból. A negyedik negyedre már csak annyi kérdés maradt, hogy mi lesz a számszerű végeredmény. A soproniak - akiknél Füzi (44 pont, 11 lepattanó) mellett Szegedi Márton (17 pont, 13 lepattanó) és a tripla-duplától egyetlen gólpasszal elmaradó Heiszenberger Norbert (12 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) is dupla-duplát ért el  - a 11-gyel több bedobott triplának köszönhetően megérdemelt győzelmet arattak.
 
Weisz Miklós: - Fegyelmezetlenek voltunk a pálya mindkét oldalán, emellé kaptunk egy olyan dobóteljesítményt, amit én még vendég csapattól ebben a csarnokban nem láttam. A második félidőre kicsit összekaptuk magunkat, de akkora hátrányt szedtünk össze az első félidőben, ahonnan nem nagyon van visszaút. Gratulálok a Sopronnak, megérdemelték a győzelmet!
 
Farkas Dávid: - Első félidei extra dobóteljesítményünk hozzásegített minket a könnyű győzelemhez. Dolgozunk tovább, hiszen most a négy valószínűleg legerősebb csapattal fogunk játszani a következő egy hónapban. Köszönjük szépen a sportszerű játékot a hazaiaknak, és sok sikert kívánunk!
 
 
 
TFSE – PTE-PEAC 112-57 (33-8, 15-17, 24-17, 40-15)
Budapest, Alkotás u., 30 néző V.: Hervay, Polonkai.
 
TFSE: KOPÁCSI 14/6, Laman 9/3, Horváth 3/3, KIRÁLY 14/6, KELENFÖLDI 14. Csere: KÁRMÁN 12, POLGÁRDY, 13/3, Lepsik 8, Pataki 3/3, Kovács 6/6, VELKEY 14/6, Szlávik 2. Edző: Boros Zoltán.
 
PTE-PEAC: Simon 19/3, Mogyorósi 9, PÁKOZDI 12, Lajos, Puskás 5. Csere: Griszháber 6, Szilágyi, Huszka, Ponytos 6. Edző: Moosz Milán.
 
A TFSE több "külsős", NB I B-s játékosa is részt tudott venni a mérkőzésen, míg a PTE-PEAC együttesében voltak hiányzók. Valójában az első negyedben eldőlt a találkozó, amikor az egységes, jó csapatjátékkal kirukkoló TF valósággal átrohanva ellenfelén 25 pontos előnyt szerzett. A két középső negyedben magára talált a vendég együttes, vezetett több szép, ügyes akciót. Ekkor a pécsiek egyenrangú ellenfelei voltak a vendéglátó alakulatnak. A záró szakasz megint nagyon egyoldalú volt, helyenként TF-örömjátékot hozott. A hazaiak végül több mint 50 pontos győzelmet arattak.
 
Boros Zoltán: - Próbáljuk összeszedni a csapatot, hogy tudjanak játszani azok is, akik NB II-ben nem velünk játszanak. Most négyen tudtak eljönni, és mivel nem együtt edzünk, ezért meccsen próbálgatjuk azokat az ötösöket, akik majd később meghatározói lehetnek a csapatnak. Viszonylag simán tudtunk nyerni. Gratulálok a srácoknak, valamint gratulálok a PTE-PEAC csapatának, és további sok sikert kívánok nekik!
 
Moosz Milán: - Több kulcsjátékosunkat is nélkülöznünk kellett a sűrű programunk miatt, bár úgy gondolom, hogy teljes kerettel sem lettünk volna egy súlycsoportban kiváló ellenfelünkkel szemben. Pár dolgot azért tudtunk gyakorolni, ami hasznunkra lesz az NB II-es bajnokságban.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek