Átadták a DVTK Arénát
22
Oct
2021
Átadták a DVTK Arénát
2021. október 22.  |  16:07
Az utánpótlás- és a felnőtt csapatok is birtokba vehetik már az új sportkomplexumot, amelynek neve DVTK Aréna lett. A csarnokot csütörtökön avatták fel - írta a minap.hu.
 
A DVTK új multifunkciós sportcsarnoka az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének köszönhetően közel hatmilliárd (5.967.231.348) forintból épült meg, amelyből több mint 4,3 milliárd kormányzati támogatás, a fennmaradó majdnem 1,6 pedig TAO-forrás.
 
Varga Judit igazságügyi miniszter az átadón emlékeztetett, nem ma kezdték a sportot Diósgyőrben, hiszen 1910-ben alapították a DVTK-t.
 
– Fantasztikus azt látni, hogy ez a város, mely lelkében, szívében hordja a sport szeretetét, szerte az országban, világban népszerűsíti a sportot. Újabb mérföldkő ez a klub életében. A legfontosabb Miskolc és a régió szempontjából, hogy olyan sportembereket neveljünk, akik nem feledik el, honnan jöttek. Nem a legnagyobb klub a miskolci, de eredményei tekintélyt parancsolóak, ezúton is gratulálnék a piros-fehérek sportolóinak. Reméljük, sok győzelmet láthatnak a jövőben a diósgyőri szurkolók.
 
A DVTK első embere kiemelte, a kosárlabda mintegy nyolcvan éve van jelen a borsodi megyeszékhely életében.
 
– Sokat beszélgettünk Varga Judittal a térség sportéletének fejlesztéséről, a kosárlabdacsarnok egy újabb fontos lépés ezen az úton. Az új aréna a világ bármely pontján megállná a helyét, országosan egyedülálló. A város adottságait is remekül ki tudjuk használni – hangsúlyozta Sántha Gergely, a DVTK elnöke.
 
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a két évvel ezelőtti alapkőletételen is jelen volt. A csarnokavatáskor elmondott köszöntőjében arról is szólt, a miskolciak sportszerető emberek.
 
– Egykori sportolóként fontosnak tartom, hogy pozitív példát mutassunk az utánpótlásnak, egy ilyen komplexum építésével pedig megkönnyítsük a sportolók dolgát. A jövőben minden korosztálynak nagy segítséget jelent ez a különleges intézmény – mondta a sportvezető.
 
Szabó Tamás, a klub főtitkára arról beszélt, hogy bár szívüknek kedves a városi sportcsarnok, de az egy-két helyen már omladozó épületnél modernebb otthont szerettek volna építeni a DVTK kosarasainak.
 
– Az új aréna tovább emeli Miskolc sportéletének színvonalát. A DVTK név az egész országban összeforrt Miskolccal. Ha megkérdezünk valakit, mi jut eszébe városunkról, biztosan említi a klubot, a focicsapatot. Jelenleg 16 szakosztálya van az egyesületnek, melyek eredményeikkel hozzájárulnak a megyeszékhely hírnevének öregbítéséhez. Ez a modern komplexum a sportolók és a szurkolók igényeit is kielégíti, de kulturális rendezvényeknek is otthont adhat majd – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere.
 
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára szerint egy sportág fejlesztése elképzelhetetlen anélkül, hogy megfelelő színvonalú infrastruktúrát biztosítsanak a szereplőinek és a nézőknek. Bodnár Péter hozzátette: Diósgyőr a női kosárlabdázás fellegvára, így megérdemelten kapott nemzetközi viszonylatban is impozáns sportcsarnokot.
 
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kiemelte, minden nap azon dolgoznak, hogy a várost és a régiót tudják támogatni a fejlődésben – ennek egyik bizonyítéka a komplexum, amely kormányzati támogatásból épülhetett meg a TAO-forrás mellett.
 
A nyitóünnepségen Kiss János miniszterelnöki biztos Michael Jordant, a legendás NBA-játékost idézte.
 
– „Pályafutásom során több mint 9000 dobást elhibáztam, vesztettem csaknem 300 mérkőzésen. Huszonhatszor vétettem el a rám bízott, győzelemhez szükséges utolsó dobást. Újra és újra hibáztam az életemben. Ezért tudtam mindig előrelépni.” Számomra az az üzenete ennek a gondolatnak, hogy az utolsó dobást mindig el kell vállalni.
 
A kosárlabda új otthonául szolgáló multifunkciós sportcsarnok alapkövét 2019. október 8-én tették le. A DVTK Aréna főbejáratán belépve egy előcsarnokba érkezünk, innen vezetnek a liftek és az épület főlépcsője az emeletekre. Az előcsarnokhoz recepció, vizesblokk kapcsolódik, továbbá innen lehet elérni a külön erre a célra kialakított bemelegítő termet, de az előcsarnokból közvetlenül bejuthatunk a közel 3600 négyzetméteres csarnoktérbe is.
 
A háromszintes (földszint, plusz két emelet) épületben helyet kap még egy 250 négyzetméteres kondicionáló terem is. A csapatok, sportolók számára 14 öltöző áll rendelkezésre, amelyek közül kettő akadálymentesített a mozgásukban korlátozott sportolók számára. Igazi különlegesség a hazai csapatöltöző, ahol orvosi és masszázsszoba, szauna és pihenő helyiség szolgálja a piros-fehérek kosarasainak ideális felkészülését.
 
A játékteret behúzható lelátók határolják mind a négy oldalról, az 64 fő befogadására alkalmas sky box szinttel és a 70 fős VIP páhollyal együtt összesen 3522 fő foglalhat helyet a csarnokban.
 
A hétköznapokon, behúzott állapotban öt szabvány méretű pálya és két félpálya fér el a csarnokban, amelyeket leereszthető függönyök választanak el egymástól, így biztosítva egyszerre több korosztály számára edzéslehetőséget.
 
Mérkőzésnapon a lelátók kihúzásával a középső főpálya kerül a tér középpontjába. A DVTK-család legújabb ékköve amellett, hogy a kosárlabdacsapat otthona, számos egyéb rendezvényre is alkalmas: koncertek, kulturális rendezvények, kiállítások, vásárok és konferenciák méltó helyszíne lehet a jövőben.
 
A második emelet teljes egészében a szurkolókat szolgálja ki. A lépcsőkön felérkezve innen lehet megközelíteni a lelátókat, ezen a szinten több büfé és megfelelő számú vizesblokk szolgálja a szurkolók komfortérzetét. Az európai színvonalú szórakoztatásról pedig a sportolók mellett két óriás kivetítő, egy, az amerikai teremsportokban már megszokott, a pálya felett elhelyezkedő „led cube”, valamint a legkorszerűbb hang- és fénytechnika gondoskodik.
 
 
 
 
Fotó - Juhász Ákos, minap.hu

Vármegyei szövetségek