Tippmix Férfi NB I: Megvan a Nyíregyháza első sikere
17
Oct
2021
Tippmix Férfi NB I: Megvan a Nyíregyháza első sikere
2021. október 17.  |  11:03
Meglehetősen szűkös kerettel várta az ASE a ZTE-t a szombati zárómérktőzésen. A paksiak több játékosa is betegséggel küszködött.
 
Így nem okozott különös meglepetést, hogy a ZTE gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, magabiztos előnyre tett szert Teo Cizmic csapata. Wilson és Guyton nagyon jól kosarazott, termelték a pontokat. Az ASE az első negyedben kereste önmagát, kevés sikerrel. A 17-24-es első negyed után rendezte sorait az Atomerőmű SE, Eilingsfeld és Melvin hátára vette a csapatot, a nagyszünetre két pontot sikerült eltűntetniük a különbségből. 37-42.
 
A második félidőt is jobban kezdte az ASE, de a ZTE gyorsan magára talált. Heron és Simo is fontos kosarakat szerzett, tíz pont körül állandósult a kék-fehérek előnye. A hazaiak nem dobtak jó százalékkal, de sok hiba csúszott a vendégek játékába is. A negyed hajrájában Brown szerzett egy duplát, ami arra elég volt, hogy szoros eredménnyel forduljanak a végjátékra a csapatok. 52-59.
 
Brown fontos triplával nyitotta az utolsó játékrészt, de az ASE nem tudott közelebb férkőzni. Wilson és Heron pontjai után, 60-68 volt a táblán. Révész kosarával lett 10 közte. A hazaiak mindent elkövettek, kapaszkodtak és küzdöttek, de a ZTE kézben tartotta a mérkőzést. Mindent összevetve a kék-fehérek megérdemelten nyertek. 72-80.
 
Atomerőmű SE - Zalakerámia ZTE KK 72-80 (17-24, 20-18, 15-17, 20-21)
 
Bajnokság, 6. forduló
Szekszárd Városi Sportcsarnok
Papp P., Tóth C., Fodor A. (Farkas Z.)
 
Atomerőmű SE: Brown 18/12, Frank 4, Brozja 14/3, Eilingsfeld 15, Melvin 4. Cserék: Kovács 8/3, Kiss 5/3, Orgona 4.
 
Zalakerámia ZTE KK: Wilson 19/9, Simo 8/6, Bonifert 2, Barnett 11/3, Horti -. Cserék: Németh 6, Révész 3, Harris 4, Guyton 11/6, Heron 16/12.
 
 
 
Tóth Ádám kosarával kezdődött a találkozó, majd a DEAC centere a ráadás büntetőt is bedobta. Thames dobott be két újabb büntetőt. Sok volt a hiba a vasiaknál, több labdát is eladtak, dobóhelyzetet sem nagyon tudtak kialakítani. 5-0-ás állásnál befagyott az eredményjelző. Polyák egy hármassal nyitotta tovább az ollót, a Körmend időt kért. A piros-feketék első pontjait Szavics szerezte, a vonalról volt eredményes. Stokes három dobást is elrontott, Valerio-Bodon viszont betalált, 10-2-re vezetett a DEAC. A tizet Dzeletovics tette közé, közelről talált be. Az Egis Körmend első “akciókosarát” Szavics szerezte. Újabb pontjai pedig azt eredményezték, hogy hat pontra felzárkóztak a vendégek. A hajrát újra megnyomta a DEAC, érkeztek Drenovac pontjai, a különbség ismét tíz fölé nőtt. 20-8.
 
White szerezte az első pontot ebben a negyedben, egyik büntetőjét dobta be. Kenéz harcolt ki két büntetőt, de ő is csak az egyiket értékesítette. A játék képe nem változott, a hazaiak tartották kézben a találkozót, a körmendiek továbbra is nagyon rossz százalékkal dobtak. 24-14, majd 28-14 is volt a táblán. Drenovac remekül büntetőzött, Tóth Ádám zsákolt. Jött is az újabb vasi időkérés. A vasiak azonban továbbra sem találták a ritmust, 20%-al dobtak. A negyed derekán már 33-14 volt a Polyákék előnye. Takács dobott egy hármast, de Lapornik egy tempóval válaszolt. Durázi is megrázta magát, de a ráadás büntetőt kihagyta. 40-23 volt az állás, amikor a hazaiak is időt kértek. Stokes egy hármassal villant egyet, Thames büntetőkkel válaszolt. Krivacsevics és Aska kosárváltásával ért véget az első félidő. 44-28.
 
Körmendi hármassal indult a második félidő, de White pontjaira Drenovac azonnal tudott válaszolni. Szavics is kosarat dobott, Ferencz pedig már 46-36-ra módosította az állást. Milenko Topics időt kért. Ferencz pontjaival folytatódott a mérkőzés. Nagyon elkapták a fonalat a vendégek, a hazaik ritmustalanul kosárlabdáztak ebben a periódusban. Ferencz újabb kosarat dobott, tripla volt. Dzeletovics egy triplával nyugtatta a kedélyeket. Garrett bedobott két büntetőt, de a harmadik negyed végén mindkét csapat termelte a pontokat. Stokes, White és Kerpel-Fronius is betalált. Az Egis Körmend White kosarával négy pontra zárkózott fel, de Kerpel-Fronius újra villant. Garrett zsákolt egy nagyot, Lapornik pedig kihagyott egy távolit. Szavics triplája esett be, a negyed utolsó kosarát pedig Aska szerezte. 59-55.
 
White kosarával indult az utolsó negyed, Krivacsevics pontjai pedig azt jelentették, 61-60-ra vezetett “csak” a DEAC. Tóth Ádám pontjai jókor jöttek a debrecenieknek. Ferencz két triplát is dobott, így előbb egyenlítettek, majd át is vették a vezetést a vasiak. Szenzációsan kosaraztak a piros-feketék. Ferencz újabb hármast dobott, de Takács is betalált. 63-72 volt a táblán. Beszottyant az ötödik Ferencz-tripla is, teljesen szétesett a DEAC. Polyak hármasával adtak életjelet a hazaiak, időt kértek a vendégek. A hátralévő idő azonban már kevés volt. A piros-feketét Ferencz Csaba vezérletével óriásit játszottak, komoly skalpot szereztek. 76-89.
 
DEAC-Tungsram - Egis Körmend 76-89 (20-8, 24-20, 15-27, 17-34)
 
Bajnokság, 6. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
Győrffy P. A., dr. Mészáros B., Goda L. (Hartyáni Zs.)
 
Debrecen: Thames 9/3, Polyák 9/9, Valerio-Bodon 3, Dzeletovics 6, Tóth 11. Cserék: Drenovac 18/3, Kerpel-Fronius G. 9, Aska 6, Lapornik 7, Neuwirth -, Kovács -.
 
Egis Körmend: Stokes 12/6, Takács 6/6, White 16/3, Szavics 13/3, Krivacsevics 6. Cserék: Garret 12, Ferencz 19/15, Kenéz 3/3, Durázi 2.
 
 
 
Az eddig veretlen listavezető Falco KC Szombathely otthonába látogatott az idén idegenben sokkal jobban teljesítő Kaposvári KK.
 
Rögtön egy könnyed Váradi-ziccerrel nyitott a Falco, majd Somogyi is betalált (4-0). Kicsit álmosan kezdtek a kaposváriak, Martin például egy üres zsákolást is kihagyott. Bár egy kicsit megnyugodtak a vendégek, a Szombathely magabiztosan irányította a játékot, Golomán zsákolása után időt kért Nikola Lazics (15-6). Hilliard triplájával próbált zárkózni a somogyi gárda, de tartotta magát a Falco (19-11). A végén többször is támadhatott mindkét csapat, de csak a Kaposvár tudott kosarat szerezni, 19-13-mal zárult az első negyed.
 
A Falco meccsekhez képest meglehetősen kevés pont esett, hattal mentek a hazaiak a játékrész derekán (25-19). Több hiba csúszott a kaposváriak játékába, elkezdett rohanni a Falco, ezzel meglett a közte tíz (29-19). Továbbra is ötlettelen maradt a KKK játéka, egyre jobban kezdett meglépni a Szombathely, amelyben Perl Zoltán már 12 pontnál járt a nagyszünet előtt. 41-30.
 
Price pontjaira támaszkodva próbált kapaszkodni a Kaposvár a fordulás után, Hilliard trojkája után 50-44-re módosult az állás. Perl maradt higgadt a vonal mögül, de a túloldalon Váradi ütött oda Fordnak tripladobás közben, aki viszont csak egyet dobott be. A sárga-feketék csapatkapitánya ezután egy ziccert is értékesített, kilenccel lépett meg a Falco (54-45). Mint a szezon során sokszor, ezúttal is meggyűlt az eladott labdákkal a baja a vendégeknek, a kínálkozó lehetőségeket pedig kíméletlenül használta ki a Szombathely. 56-47.
 
A záró etap eleje is pontszegényre sikerült – csakúgy, mint az egész mérkőzés -, ettől függetlenül lezárni továbbra sem tudta a találkozót a vasi együttes, folyamatosan be-bejött tíz pont alá a Kaposvár (61-52). Sokáig ebben a mederben zajlott a meccs, aztán jött a Falcóra jellemző 1-2 perces ritmusváltás és ezzel le is zárta a találkozót a Szombathely, amely így továbbra is veretlenül vezeti a tabellát. 85-70.
 
Falco KC Szombathely – Kaposvári KK 85-70 (19-13, 22-17, 15-17, 29-23)
 
Bajnokság, 6. forduló
Szombathely, Savaria Arena
V.: Kapitány G., Nagy V., Kovács N. (dr. Páli K.)
 
Falco: Váradi 14/6, Somogyi 5/3, Benke 17/12, Golomán 14/3, Keller 6. Cserék: Verasztó -, Perl 19, Clark 6, Barac 4, Sövegjártó -.
 
KKK: Hilliard 19/9, Plézer 3/3, Price 19/3, Ford 9, Martin 8. Cserék: Krnjajski -, Puska -, Bogdán 6/6, Hendlein 2, Csorvási 4.
 
 
 
A bajnokság egyetlen nyeretlen csapata, a Hübner Nyíregyháza BS utazott a tartalékos Sopron KC csapatához.
 
Két szép támadással indult a találkozó, a soproniaknál Ford zsákolt nagyot, míg a Nyíregyháza első kosarád Anda centerezése jelentette. Jobban kezdtek a vendégek, Kiss és Johnson talált utat a gyűrűig (2-6). Rendezte a sorait az SKC, vissza is vette a vezetést (10-9). Több lehetőséget is elhibázott a Blue Sharks, triplából büntetett a Sopron, időt kellett kérnie Pethő Ákosnak (13-9). Jót tett a kis szünet a cápáknak, fokozatosan dolgozták le a hátrányukat, majd Bryce 2+1-es akciójával fordítottak is (15-17). Sok labdát adott el a játékrész végén az SKC, amiből egyre jobban kezdett ellépni a Nyíregyháza. 18-23.
 
Továbbra is sokkal lendületesebben kosárlabdáztak a vendégek, az összes szabad labdát ők szerezték meg, ráadásul sok leindításos kosarat is szereztek, míg a soproniaknak gyakran kellett végigküzdeni a támadásaikat is (24-31). A Blue Sharks új légiósa, a chilei válogatott Suárez is megszerezte az első pontjait, szépen lassan meglett a tíz is közte (28-38). Úgy tűnt, hogy életjeleket mutat a Sopron, ám Kiss Benedek két hármast is elsüllyesztett egymás után, majd betörésből is eredményes tudott lenni. 39-48.
 
A fordulás után hamar meglett a közte tizenhárom is, ami az addig legnagyobb különbséget jelentette (39-52). Hiába Halász büntetői, Pipiras emberrel a nyakán is betalált kintről, majd LeDay zsákolt (41-57). Halász küzdött nagyot a soproniaknál, de rendre jött a válasz a Nyíregyházától (48-64). Remekül kosárlabdáztak a vendégek, miközben egyre jobban kezdett szétesni a Sopron. 59-77.
 
A záró etap elején már a húsz is közé lett rakva, de ezen még tudott szépíteni a Sopron. Akárhányszor felcsillant volna azonban a hazai remény, vagy jött egy eladott labda, vagy könnyű kosarat szerzett a Blue Sharks. Szinte a semmiből ébredtek fel a hazaiak, a fiatal Csendes Péter tripláival a húszról nyolcra zárkózott a Sopron két perccel a vége előtt (76-84). Johnson dobhatott két büntetőt, jól is célzott a vonal mögül. Innen már nem engedték ki a győzelmet a kezükből a vendégek, a szezon során először nyert a Nyíregyháza. 82-90.
 
Sopron KC - HÜBNER Nyíregyháza BS 82-90 (18-23, 21-25, 20-29, 21-13)
 
Bajnokság, 6. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Frányó P., Török R., Győrfy R. (Forrai S.)
 
Sopron: Halász 11/6, Collins 14/9, Ford 10, Sitku 5/3, Montgomery 21. Cserék: Myers 12, Csendes 6/6, Takács 3/3, Werner -.
 
Nyíregyháza: Johnson 16, Kiss 10/6, Bryce 17/3, Pipiras 13/6, Anda 2. Cserék: Bus 2, Bazsó -, Mokánszki 8/6, LeDay 17, Suárez 5/3.

Vármegyei szövetségek