Női Euroliga: A Sopron második győzelmét is megszerezte
13
Oct
2021
Női Euroliga: A Sopron második győzelmét is megszerezte
2021. október 13.  |  21:13
Az Euroliga második fordulójában a Sopron Basket 86-71-es győzelmet aratott a VBW Arka Gdynia otthonában.
 
Ugyanabban a felállásban várta a Sopron Basket az összecsapást, melyben Gironában a sikerrel megvívott Euroliga szezonnyitón szerepelt. Határ Bernadett duplája vezette fel az összecsapást. Ezt követően azonban a hazaiak kaptak el egy jobb sorozatot és 9-3-ra fordítottak. Nevena Jovanovic triplája és Fegyverneky Zsófia duplája akasztotta meg a lengyel futást. Aby Gaye négy pontjával pedig 12-11-nél már a mieink jártak előrébb. Az első szakasz végjátékéban fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Egyik fél sem tudott elszakadni 1-3 pontnál jobban. 10 perc után végül 20-19-re ment a Sopron. A magyar csapat a 15 mezőnykísérletből 7-et, míg a Gdynia a 16-ból 8-at értékesített. Figyelemre méltó volt a Sopron kilenc lepattanója és az, hogy már hét pontszerzőt regisztrálhattunk. A második negyed elején Nevena Jovanovic négy pontjával és Gabby Williams triplájával erősítette meg az előnyét a Sopron. A Gdynia azonban 27-26-ra gyorsan visszazárkózott.
 
Az első 11-13 perc igencsak pontgazdag játékot hozott. A folyatásban a Sopron Határ Bernadett és Aby Gaye révén a festékben erősítette dominanciáját. Határ a második szakasz közepén egymaga hat pontot jegyzett. A hatodik pontja után 37-30-nál időt is kértek a hazaiak. A soproniak azonban lendületben maradtak és Varga Alíz két triplájával 43-35-nél már nyolc egységgel jártak előrébb. Lélektanilag pedig kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy éppen a félidőre sikerült kétszámjegyű előnyt kiharcolni. Aby Gaye duplája zárta a második negyedet, így 20 perc után 47-37-es állást rögzíthettünk. A nagyszünetben a statisztikát szemlélve azt láthattuk, hogy Határ és Gaye 10-10 egységnél járt. Lengyel oldalról Morgan Bertsch 13 pontját kell kiemelni. A második 10 percben a 18 mezőnykísérletéből 12 sikeres volt a Sopronnak. Ezt sikerült továbbvinni a harmadik szakasz elején is. Határ Bernadett, Varga Alíz és Fegyverneky Zsófia révén 55-40-nél már 15 ponttal járt előrébb a magyar bajnok.
 
Az Euroliga igazi kihívása, hogy elég két eladott labda, két magyar szemmel kedvezőtlenebbnek tűnő ítélet és még a 15 pontos előny is el tud olvadni. A következő három percben ugyani a lengyelek 10-0-s futással 55-50-re felzárkóztak. A legjobbkor jött Fegyverneky Zsófia újabb villanása, majd Aby Gaye és Nevena Jovanovic duplája. A negyed utolsó három percébe érkezve 61-50-nél visszaállt a kétszámjegyű különbség. Így utólag ez döntőnek bizonyult. A folytatásban ugyanis már 10 pont felette menedzselte előnyét Gáspár Dávid együttese. A harmadik szakasz végén Határ Bernadett és Varga Alíz találatai 70-56-os eredményt jelentettek. Az utolsó 10 percet Varga Alíz triplája vezette fel, amely tovább erősítette a fölényt. 75-56-ál pedig már a 20 pont feletti előnyért támadhattak a mieink. Ezt végül nem sikerült átlépni, a különbség 15-17 egység környékén állandósult a felek között. A hajrához közeledve Nevena Jovanovicsot kellett ápolni, miután egy balszerencsés ütközést követően nehezebben tudott levegőt venni. Szerencsére nem történt súlyos sérülés. A Sopron pedig meggyőző játékkal őrizte meg előnyét és aratott 86-71-es sikert.
 
ARKA GDYNIA - SOPRON BASKET 71-86 (19-20, 18-27, 19-23, 15-16)
 
Euroliga, 2. forduló
Gdynia, Gdynia Arena
Selkee, Marchis, Bejat (Simion)
 
Arka Gdynia: Kunek 23/9, Begic 8, Lundquist 4, Bertsch 17/3, Kastanek 13/9. Csere: Borkowska 2, Podgorna 2, Bernies 2.
 
Sopron Basket: Williams 8/3, Fegyverneky 12, Varga A. 15/9, Jovanovic 18/9, Határ 18, Csere: Gaye 12, Varga 3.
 
 
 
A múlt heti, velencei euroligás bemutatkozása után ismét történelmi összecsapás következett az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata számára, hiszen az első hazai meccsét játszotta a francia Montpellier ellen. A második forduló alkalmával Zseljko Djokic együttese 72-65-ös vereséget szenvedett a BLMA ellen.
 
A második forduló mérkőzésének első pontjait Nikolina Milic szerezte, majd Haley Peters is betalált az ellenfél oldalán (2-2). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol pedig a másik együttes ragadta magához a szót. A negyed felénél – Mamignan Toure kosarával – 6-11-re a BLMA került újra előnybe. Szekszárdi időkérés következett. Visszatérve, a hazaiak pontosítottak védekezésükön és hét pontot megszereztek egyhuzamban, ezzel 13-13-nál egálra hozták a mérkőzést. Nikolina Milic ekkor rendkívüli teljesítményt produkált a pályán, jó védekezéseinek, illetve remekül időzített kosarainak köszönhetően nem tudott elszakadni a szekszárdiaktól a BLMA együttese. Az etap végén 15-15-öt mutatott az eredményjelző tábla, egyik csapatnak sem sikerült érdembeli előnyt kialakítania.
 
A második periódust a szekszárdi csapatkapitány, Bálint Réka, illetve Zala Friskovec hárompontosai indították (21-15). Az ellenfél csapatából Sydney Wallace-nak sikerült választ adnia, mellyel valamelyest közelebb hozta együttesét a vendéglátókhoz. Mányoky Réka értékesített büntetői, illetve Milic tempója után az eredmény érdemben változatlan maradt, ám Haley Peters gyűrű alatti munkájának köszönhetően 24-22-nél a franciák felzárkózni látszottak. A vezetést azonban nem tudták átvenni, két perccel a nagyszünet előtt 29-27 volt az állás. Egy jó szekszárdi védekezés, szerzett labda, majd Sara Krnjic kosara következett, mely időkérésre kényszerítette a francia vezetőedzőt (31-27). A rövid eligazítás után a vendégek feléledni látszottak, és 31-31-nél kiegyenlítették a mérkőzést. Mamignan Toure magabiztos betörése utáni ziccerének köszönhetően 31-33-nál át is vették a vezetést. Ezt követően Krnjic értékesített egy büntetőt, de az ellenfél is betalált, így végül 32-35-ről fordulhattak a felek. 
 
A félidei pihenőből visszatérve Cyesha Goree hozta fel csapatát egy pontra (34-35). Ezt követően felváltva vették át a vezetést a csapatok, míg nem 42-40-nél a KSC együttesének sikerült valamennyivel jobban elszakadnia, így francia időkérés következett. A folytatásban – Goree pontjai után – 46-42-t mutatott a kijelző. Hatalmas energiákat mozgósítottak a franciák, ám ennek ellenére sem tudták megtörni a szekszárdiak dominanciáját. Következőnek – egy perccel a negyed vége előtt – sikerült kiegyenlíteniük, 50-50 volt az állás a felek között. 51-50-nél a Szekszárdé volt az egy pontos előny, ám ez Wallace értékesített hárompontosát követően változott, így 51-53-al végződött a harmadik játékrész.
 
A záró szakaszt a BLMA pontjai nyitották, növelve ezzel előnyüket (51-55). Magabiztosan folytatták továbbra is játékukat a franciák, és pár szekszárdi találat ellenére, 55-60-nál öt pontos hátrányba helyezték ellenfelüket. Studer – Vorpahl duónak köszönhetően egy pontra tudott felzárkózni a hazai együttes – de az ellenfél rögtön válaszolt – így 60-66-ra változott az állás. Túllépve a játékrész felét Cyesha Goree értékesítette távoliját, ezzel időkérésre kényszerítve az ellenfelet (63-66), ám így is három pontos hátrány kellett a hazaiaknak ledolgozniuk. Visszatérve megváltozott a mérkőzés dinamikája – a szurkolók is feléledtek – így 65-66-nál újra egy 1-pontos meccsről beszélhettünk. Kevesebb, mint két perc volt hátra a találkozóból, és remekül védekeztek Zseljko Djokic tanítványai. Egy percre a lefújástól, Ana Maria Filip talált be a hárompontos vonalról (65-69), így szekszárdi időkérésen volt a sor. Az eligazításból visszaérkezve Mányoky Réka vétett személyi hibát, ezzel az ellenfélnek két büntető volt a jutalma (65-70). Az utolsó másodpercekben akaratuk ellenére se tudta megállítani az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosai a BLMA csapatát, így az Euroliga második fordulóján 65-72-es vereséget szenvedtek.
 
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - BLMA 65-72 (15-15-, 17-20, 19-18, 14-19)
 
Euroliga, 2. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Marziali, Simeonidis, Vavrova (Lazanov)
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Vorpahl 6/3, Studer 10, Friskovec 5/3, Goree 11/3, Milic 20/3. Csere: Miklós 2, Mányoky 1, Bálint 3/3, Krnjic 6, Holcz -.
 
BLMA: Epoupa 12/6, Naigre 7/3, Wallace 17/9, Peters 18/6, Toure 4. Csere: Kiavi -, Marmillod , Filip 7/3, Warley-Talbert 7.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek