Tippmix Férfi NB I: A Falco nyerte a Szolnok elleni rangadót
02
Oct
2021
Tippmix Férfi NB I: A Falco nyerte a Szolnok elleni rangadót
2021. október 2.  |  22:04
Egy-egy győzelem és vereség után találkozott a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét és a Zalakerámia ZTE KK a bajnokság harmadik fordulójában.
 
Polster kettesét hozta az első perc, majd Pollard dupláját a harmadik minutum, ezen kívül az első három percben nem találtak a gyűrűbe a csapatok. Milutinovics büntetői kötöttek ki a hálóban, Barnett zsákolása és sikeres büntetője viszont már a ZTE-nek jelentett vezetést (4-5). Felváltva estek a kosarak, majd ismét több hiba csúszott a támadásokba, így 11-9-es előnyt tudott csak kiharcolni a KTE. Négy zalai pont érkezett zsinórban, a megszerzett előnyét pedig meg is tartotta az első tíz perc zárultáig a ZTE: 13-15 állt az eredményjelzőn.
 
Wittmann egyenlített rögtön, de ismét egy kosáron túlra lépett el a ZTE – Pollard triplája a legjobbkor érkezett a KTE számára (20-22). Guyton vállalta el kintről, a labda a gyűrűben landolt, nem sokkal később viszont már a KTE-nél volt az előny, amit Dramicsanin és Jaramaz egy-egy hármassal tett biztosabbá (32-27). Guyton triplája ismét ült, de Karahodzsics sem hibázott közelről. Az első félidő utolsó két percében már csak ő jegyzett pontot: még egyet zsákolt, ezzel alakult ki a 36-30-as félidei eredmény.
 
Négy egerszegi ponttal indult a második félidő, majd Heron triplájával már csak egy volt közte, de a 25. perc közepére hét pontra növelte a különbséget a KTE Pollard két dupláját követően (46-39). A következő öt és fél percben viszont változott a meccs képe: mindössze kettő KTE-pontot hozott a folytatás, amit részben ki is használt a ZTE – hét vendég egység érkezett válaszul, így bár fordítani nem sikerült, kettőre jöttek fel a zalaiak (48-46).
 
Dramicsanin triplája nagyon fontos pillanatban érkezett, majd Karahodzsics, Kiss és Wittmann kettese tovább nehezítette a negyedik negyed első felében még pont nélkül álló vendégek dolgát (57-46). Guyton egy büntetőt dobott be, Horti egy kettessel javított, de még így is volt közte nyolc négy és fél perccel a vége előtt. A kecskeméti stáb is időt kért, két perce nem dobott pontot a csapat, míg a negyedet pontatlanul kezdő ZTE már ötnél járt (57-51). Karahodzsics talált be közelről, de nem dőlhettek hátra a vendéglátók: Barnett és Heron öt pontjával már csak három volt közte (62-59). Az utolsó percbe értek ekkor a felek, amikor némileg fellélegezhettek a hazaiak, de 66-61-nél Barnett triplája ült, ráadásul egy büntetőt is bedobott, amivel 66-65 lett az állás. Dramicsanin értékesítette a büntetőit, amire már nem volt válasza a vendégeknek: 68-65-re győzött a Kecskemét.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Zalakerámia ZTE KK 68-65 (13-15, 23-15, 12-16, 20-19)
 
Bajnokság, 3. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Papp P., dr. Mészáros B., Lengyel Á. (dr. Páli K.)
 
KTE: Pollard 13/3, Jaramaz 5/3, Milutinovics 7, Kucsera 4, Karahodzsics 12. Csere: Dramicsanin 15/6, Kiss D. 6, Wittmann 6.
 
ZTE: Wilson 6, Németh Á. 3/3, Polster 2, Barnett 17/9, Harris 2. Csere: Heron 13/3, Horti 9/3, Guyton 7/6, Révész 2, Bonifert 2, Simó 2.
 
 
 
A HÜBNER Nyíregyháza BS és a Pécsi VSK-VEOLIA is első sikerére hajtott a férfi A-csoport harmadik fordulójában – szombat este egymás ellen léptek pályára a csapatok.
 
Bekezdtek a felek: három perc alatt 18 pontot jegyeztek – hét nyíregyi egységre 11 pécsi volt a válasz (Ivosev a 11-ből egymaga jegyzett hetet). Igyekezett ellépni a Pécs, de mindig volt egy hazai játékos, aki kintről célzott jól – 11-15-nél például Bryce talált be a hárompontos-vonalon túlról. Pipiras keze is elsült, majd kicsivel később ziccert értékesített, amivel 22-17-re a csapata vezetett. Johnson büntetőzött jól, egymás után négyet is bedobott, majd még egy kettest is feljegyeztetett a neve mellé (30-22). Haynes-Jones triplájára Bryce-tól érkezett a válasz, szintén egy hármas formájában – 33-27-tel zárult az első negyed.
 
Bazsó is bejelentkezett egy hármassal, majd Mokánszki követte szintén távolról – rögtön időt kért a tíz ponton túlra került PVSK. Brkics zsákolásával még mindig volt közte tíz, viszont érkezett a nyíregyházi időkérés: két és fél perce nem dobott pontot a csapat (41-31). Igyekezett felzárkózni a Pécs, de Johnson hármasa visszaállította a kétszámjegyű különbséget (46-36). Illés kettő, Bryson négy pontot jegyzett gyors egymásutánban, de a Pipiras vezette Nyíregyháza ismét visszaállította a tízpontos differenciát. Bryson újabb hármasa talált célt, de a végén Johnson is jól célzott: 59-49-ről jöhetett a folytatás.
 
Minden pécsi pontra érkezett hazai válasz, tovább nőtt a különbség a csapatok között. Hét egységre zárkózott fel a PVSK, Anda és Pipiras viszont gyorsan tíz fölé növelték a hazai fórt. Haynes-Jones egymás után két triplát is elsüllyesztett, majd kicsivel később Bíró is egy pontos távolit engedett el, ami után Ivosev érkezett egy duplával (75-70). Ugyanez a forgatókönyv ismétlődött meg: Bíró triplát, Ivosev duplát jegyzett, így a hazai előny már csak két pont volt (77-75). Belelendült a Pécs, a negyed utolsó percében már a vezetést is átvette (80-81). LeDay egyik büntetője talált, 81-81-ről jöhetett az utolsó tíz perces játékrész.
 
Három hazai pontra Illés egy triplával válaszolt, majd ugyanő már a vezetést is megszerezte a vendégeknek. Nagyot fordult a meccs: a sokáig vezető Nyíregyháza kezdhetett futni az eredmény után, sőt Ivosev duplájával már hat is volt közte. Gordon jegyezte a megtáltosodó PVSK századik pontját, míg a Nyíregyháza csak 96-nál járt. Kettőre jöttek vissza a hazaiak – Johnson két büntetőjével lett meg a 100. nyíregyházi pont. Néggyel válaszolt a Pécs, időt kértek a hazaiak. Az utolsó fél perchez érkeztünk ekkor, ami még további nyolc pontot hozott – egyenlő elosztásban, így 110-104-re nyertek a pécsiek.
 
HÜBNER Nyíregyháza BS – Pécsi VSK-VEOLIA 104-110 (33-27, 26-22, 22-32, 23-29)
 
Bajnokság, 3. forduló
Nyíregyháza, Continental Aréna
V.: Földházi T., Török R., Győrfy R., (Dr. Gincsai J.)
 
Nyíregyháza: Johnson 29/6, Kiss B. 3/3, Bryce 26/6, Pipiras 19/3, Anda 6. Csere: Bus 8/3, LeDay 7, Mokánszki 3/3, Bazsó 3/3.
 
PVSK: Illés M. 11/3, Goldring G. 2, Bryson 20/6, Ivosev 23/3, Brkics 18. Csere: Haynes-Jones 20/12, Gordon 8, Bíró O. 8/6, Hőgye -.
 
 
 
Az MVM-OSE Lions ellen mutatkozott be a hazai közönség előtt a Kaposvári KK a 2021/2022-es évadban. Bár a találkozó 18 órakor kezdődött, a két szurkolótábor már sokkal korábban megkezdte közösen a hangolódást.
 
Visszafogottan kezdtek a felek, két és fél perc játék után 4-4 állt az eredményjelzőn. Minchev határozott betörésével és Ihring alapvonali belépésével próbáltak ellépni a vendégek, Martin büntetője szakította meg a hazai gólcsendet (5-8). Rengeteg dobást hagytak ki a csapatok, ám egy jó periódussal fordítani tudott a KKK (9-8). Martin állt bele egy hármasba, Burns szép tempójával szépített az MVM-OSE Lions, sőt, Ihring sarokhármasával megint a vendégek jártak előrébb (12-13). Ahogy a negyed nagy része, úgy az utolsó perc is fordulatosra sikerült, végül Miliszavljevics kosarával zárult az első tíz perc. 15-16.
 
Továbbra is a védekezés dominált mindkét oldalon, egyelőre nem találtak fogást a másikon a csapatok (19-20). Burns trojkája behullott, ezzel ezen a találkozón már nagynak számító, négypontos előnyre tett szert az Oroszlány, amit a nagyszünet előtt sikerült ledolgoznia a kaposváriaknak, időt is kért Sebastjan Krasovec (27-27). A hátralevő időben mindkét oldalon született egy-egy kosár, egállal mentek nagyszünetre a felek. 29-29.
 
A fordulás után Miliszavljevics 2+1-es akciójával a vendégek szerezték a második félidő első pontjait, de Ford gyorsan rendezte a kaposvári sorokat (31-32). Továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek, Martin közelijére Ihring válaszolt (38-39). A játék képe nem változott, kemény védekezés, kevés pont jellemezte a találkozót. Az Oroszlány tudott először ellépni ebből a patthelyzetből, és egy kisebb futással meglépett Sebastjan Krasovec alakulata. 42-46.
 
A záró felvonás elején állandósulni látszott a 4-6 pontos oroszlányi előny, amikor elkezdett jobb ritmusban kosárlabdázni a Kaposvár, így ki is egyenlített a csapat (48-48). Burns közelije hosszú gólcsendet tört meg, majd a magasember két büntetőt is dobhatott, de csak a második ment be (48-51). Martin tolta be az emberét, tapadt az ellenfelére a KKK, ráadásul Burns támadóhibát vétett a túloldalon. Martinnak ütöttek oda három és fél perccel a vége előtt, aki 50%-osan célzott a vonalról (51-51). Hatalmasat küzdöttek a játékosok, egy szerzett labdát követően Price dobott egy ziccert, Haramvölgyi egyenlített (53-53). Az utolsó két percre 55-53-mal fordultak a csapatok. Eladta a labdát az Oroszlány, de nem tudott élni a lehetőséggel a hazai csapat, 44 másodperccel a vége előtt kért időt Sebastjan Krasovec (55-53). Parrish ugrasztotta meg az emberét, majd miután üresre játszotta magát, elsüllyesztett egy triplát, 33 másodperc maradt az órán. Hilliard ziccere lejött, de a lecsorgót a hazaiak szerezték meg, végül Martin harcolt ki két büntetőt. Hiába hagyta ki mindkettőt, Ford visszaszedte a lepattanóját, ő is a vonalra állhatott. Neki a második bement, 56-56-nál vezethetett támadást az MVM-OSE Lions. Tizennyolc másodperc volt az órán. Végül Parrish próbálkozása lejött, következhetett a hosszabbítás. 56-56.
 
Jól bekezdtek a vendégek a ráadásban, öt gyors pont érkezett, majd Martin csinált egy 2+1-et a túloldalon (59-61). A hazaiak centere ezután középtávolról volt eredményes, újra egálról folytatták a felek. Ihring ziccerezett, míg a túloldalon Price rontott el két támadást egymás után, amit meg is büntetett az Oroszlány (61-65). Negyven másodperc maradt az órán. Hilliard betalált, de Ihring egy óriási triplát küldött a helyére, ami megpecsételte a hazaiak sorsát. Hatalmas izgalmak közepette nyert Kaposváron az MVM-OSE Lions. 63-68.
 
Kaposvári KK - MVM-OSE Lions h.u.: 63-68 (15-16, 14-13, 13-17, 14-10, 7-12)
 
Bajnokság, 3. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Cziffra Cs., Goda L., Pozsonyi L. (Farkas J.)
 
Kaposvár: Hilliard 17/3, Price 6, Plézer -, Ford 12/3, Martin 22/3. Cserék: Krnjajszki 4, Puska -, Paár -, Hendlein -, Csorvási 2.
 
Oroszlány: Ihring 20/12, Miliszavljevics 12/3,, Carev 2, Minchev 4, Burns 15. Cserék: Ruják -, Mucza -, Parrish 13/9, Garamvölgyi 2, Dorogi -.
 
 
 
Rangadón csapott össze az előző szezon döntőjének két résztvevője: a veretlen Falco KC Szombathely fogadta a szintén hibátlanul kezdő Szolnoki Olajbányászt a bajnokság harmadik fordulójának szombati játéknapján.
 
Golomán jegyezte az első pontokat egy perc után, amit további hét Falco-egység követett még – az első három percben nem talált a gyűrűbe a Szolnok, időt is kért a szakmai stáb. Jót tett a kis szünet a vendégeknek, négy pontot szállítottak zsinórban, de Somogyi kettese és büntetője is ült. Hozta a pontokat a Szolnok is, de tartotta hét pont körüli előnyét a Falco. Nem sokáig: 16-11-nél Subotic triplája zörgette meg a hálót, de Barac gyorsan egy kosáron túlra növelte a Szombathely előnyét. Szigorítottak a védekezésen a csapatok, Perl büntetőből tudott eredményes lenni, Badzim tripláját pedig Barac egy pontja követte – 21-17 az első tíz perc.
 
Pallai triplája és Kovács duplája is a Falco gyűrűjében kötött ki, azonnal fordított az Olajbányász, de Perl ellen kétszer is szabálytalankodtak, a négyből három büntetőt bedobva pedig visszavette a vezetést a hazaiaknak. Perl akcióból is eredményes volt, a Cakarun, Subotic páros viszont az Olaj javára fordította az állást (26-27). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban Benke és Golomán is jól célzott kintről, ami lélegzetvételnyi előnyhöz juttatta a Falcót (39-32). A nagyszünetig megtartotta hétpontos vezetését a házigazda: 41-34-re nyerte az első húsz percet.
 
Subotic egy triplával jött ki a második félidőre, de négy hazai pont követte találatát. A vendégeknek ment jobban a dobás, 47-45-nél már ismét egyetlen kosárra közelítették riválisukat. Golomán egyik büntetője ment csak be, Cummings triplával büntette a pontatlanságot, de a következő két támadásával ismét négyre növelte előnyét a Falco (52-48). Sőt, Somogyi majd Barac is betalált, egy jó védekezéssel a tízért támadhatott volna a Falco – Zsíros egy triplával tett róla, hogy ne így legyen (56-51). Cakarun közelijével közelített ismét az Olajbányász, de a negyedet Clark két büntetője zárta (58-53).
 
Váradi nevéhez fűződött a negyedik negyed első három pontja, egy dupla és egy büntető formájában. A következő perc végén ugyanő jegyzett gólpasszt, Benke kettese pedig azt is jelentette, hogy meglett a közte tíz. Három perc után érkeztek a negyedbeli első szolnoki pontok, Rogic kettese után Cakarun jó büntetői érkeztek. Perl dobott be egy triplát, Subotic és Keller kosárváltását pedig Rogic hármasa követte. Subotic két büntetőjéből egy ment be, Benke hármasa így főleg rosszul eshetett a vendégeknek (71-63). Tartotta előnyét a Falco, 75-66-nál érkeztek az utolsó két perchez a csapatok. Rudner hármasa csak pillanatokra csillantotta fel az erősen halványodó szolnoki reményt, a fordulásból ugyanis Benke is három pontot jegyzett. A legvégén Perl dobta be egyik büntetőjét, majd Cakarun ért hozzá a második próbálkozásához, ami szintén a gyűrűben landolt, így 82-69 lett a végeredmény.
 
Falco KC Szombathely – Szolnoki Olajbányász 82-69 (21-17, 20-17, 17-19, 24-16)
 
Bajnokság, 3. forduló
Szombathely, Arena Savaria
V.: Benczur T., Tóth C., Minár L. (Fekete L.)
 
Falco: Váradi 12, Somogyi 10/3, Benke 15/9, Golomán 10/3, Keller Á. 4. Csere: Perl 20/3, Barac 9, Clark 2, Verasztó -.
 
Szolnok: Rogic 10/6, Pallai 5/3, Cummings 7/3, Subotic 16/6, Cakarun 12. Csere: Rudner 9/3, Zsíros 3/3, Badzim 3/3, Taiwo 2, Kovács P. 2.
 
 
 
Az tartalékos Sopron KC látta vendégül a még nyeretlen Atomerőmű SE gárdáját a harmadik fordulóban.
 
Jobban kapták el a rajtot a vendégek, akik Brown hat pontjával 6-2-re vezettek két perc játék után. Tovább nyomtak a paksiak, végül 12-4-es vendég előnynél volt kénytelen időt kérni Braniszlav Dzunics vezetőedző (4-12). Myers csinált egy 2+1-es akciót a kis pihenő után, majd még kettőt hozzátett, megkezdte a felzárkózást a Sopron (9-14). Kiegyenlítetté vált a találkozó, Halász trojkájával feljöttek egyre a hazaiak (18-19). Az irányító nem sokkal később egy labdát is szerzett, majd Montgomerynek adta fel a játékszert, akinek a zsákolásával meglett a fordítás is, ám a negyed végéig egyenlített az ASE. 24-24.
 
Ezúttal a hazai csapat vett villámrajtot és egy 8-0-ás futással elléptek ellenfelüktől (32-24). Sokáig nem örülhettek a soproni szurkolók, mert egy ugyanilyen periódussal kiegyenlített az ASE (34-34). Elképesztő dobópárbaj vette kezdetét, Eilingsfeld zsákolásával 37-38 volt az eredményjelzőn. Újra a vendégek kerültek fölénybe, ráadásul Brown faulttal együtt dobott egy hármast, meglépett tízzel a Paks (39-49). Rendezte a sorokat az SKC, de közelebb nem tudott férkőzni, mindig kritikus pillanatokban szerzett kosarat a vendég együttes. 50-58.
 
Djukanovics büntetőzött hibátlanul a fordulás után, ezzel meglett a közte tíz, de ezt követően sorozatban potyogtak a soproni kosarak, időt is kértek a vendégek (60-62). Egy kisebb hazai rövidzárlat után stabilizálták a játékukat a Braniszlav Dzunicsék. A pontszerzés terén Myers és Borisov járt az élen, míg Halász Ákos remekül mozgatta a társakat (67-69). Borisov büntetőivel egyenlített az SKC, majd a légiós egy nagyon távoli triplába is beleállt (72-69). Djukanovics percei következtek, aki egy nagy hármassal visszavette a vezetést az övéinek, de a negyedet Borisov ziccere zárta. 74-74.
 
Takács távolija nyitotta a záró felvonást, gyorsan fordított az ASE (77-81). Brown kapott technikait, de a lehetőséget nem tudták kihasználni a soproniak. Sok labdát adtak el a hazaiak, amiket rendre kihasznált a Paks, gyakorlatilag ennek köszönhetően vezetett Teo Hojc együttese (77-83). Tovább nyomtak a paksiak, Melvin visszazsákolt labdája után kénytelen volt időt kérni a Sopron (83-90). Halász hármasa beakadt a sarokból, megint kezdett feljönni az SKC, de ezúttal is rossz döntéseket hoztak a játékosok, a kínálkozó lehetőséggel pedig remekül élt a Paks. A végjátékban aztán elkezdtek beesni a soproni extrák, míg az ASE volt, hogy kritikus helyzetben hibázott büntetőt, így nyolc másodperccel a vége előtt 95-97-nél állhatott a vonalra Borisov. Bedobta mindkettőt, jött a vendég időkérés. kosár már nem esett, jöhetett a hosszabbítás. 97-97. 
 
Kovács hármasa nyitotta a ráadást, fordított a Sopron. Kovács megint betalált kintről, kettővel ment a Paks három perccel a vége előtt. Borisov óriásit játszott, ezúttal is ő küldött a helyére egy hármast (104-103). Egy sokáig elhúzódó támadás végén Halász dobott egy triplát emberrel az arcában, ezzel pedig egy perccel a vége előtt néggyel lépett meg az SKC (107-103). Innen már nem tudott visszajönni a Paks, a Sopron KC őrölt végjáték után nyerte meg a mérkőzést. 109-107.
 
Sopron KC - Atomerőmű SE h.u.: 109-107 (24-24, 26-34, 24-16, 23-23, 12-10)
 
Bajnokság, 3. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Tözsér D., Söjtöry T., Kovács N., (Bognár T.)
 
SKC: Myers 18/9, Fazekas 2, Borisov 36/18, Ford 13, Montgomery 11. Cserék: Halász 12/9, Csendes -, Takács 9/9, Sitku 6, Werner 2.
 
ASE: Brown 21/9, Frank -, Brozja 8/3, Eilingsfeld 29, Melvin 9/3. Cserék: Kovács 11/9, Karosi 7/3, Buljevics 2, Orgona -, Kis -, Djukanovics 20/9.

Vármegyei szövetségek