Tippmix Női NB I: A BEAC három negyedig egál meccset játszott a Szekszárddal
29
Sep
2021
Tippmix Női NB I: A BEAC három negyedig egál meccset játszott a Szekszárddal
2021. szeptember 29.  |  22:08
A magyar bajnokság 3. fordulóján az ELTE BEAC Újbuda csapata fogadta az újonnan Euroliga főtáblára jutó Atomerőmű KSC Szekszárdot. A szerdai mérkőzés során, bár a fővárosi együttes 64-82-es vereséget szenvedett vendégétől, mégis 40 percig hősiesen küzdött. Lássuk, hogy is alakult a mérkőzés:
 
Míg a találkozó feldobásából a szekszárdi együttes jött ki győztesen, az első kosarat mégis Balogh Judit tanítványai szerezték (0-2). Ezt követően az események fej-fej mellett haladtak, hiszen a szekszárdiak is megszerezték első pontjaikat, de Boros Julcsi hárompontosával a BEAC azonnal vissza is vette a vezetést (5-4). A kék-fehérek hajrája váltotta fel a mérkőzés ritmusát, ugyanis alighanem másfél perc alatt egy 0-7-es rohamot produkáltak. Balogh Judit vezetőedző időkérése előtt 7-12 állt az eredményjelző táblán a vendégek javára. Visszatérve sem változott különösképpen a találkozó dinamikája. Egy-két BEAC-os fellángolást leszámítva – ide sorolható Koch Dóra szépen kivitelezett hárompontosa – Zseljko Djokic csapata továbbra is dominálva zárta az első negyedet, 10 perc játékot követően 16-22-re vezettek.
 
Ám egy pillanatra sem adta fel a harcot a BEAC együttese. Nemcsak, hogy övék voltak a második játékrész első kosarai, de kiváló védekezésüknek köszönhetően két pontra sikerült felzárkózniuk ellenfelükhöz (20-22). Szekszárdi sportszerűtlenséget követően Zseljko Djokic időkérése következett. A taktikai szünet után, 22-22-nél kiegyenlített a hazai csapat. Fokozódtak az izgalmak, a hazai szurkolók robaját lehetett hallani a háttérben. Felváltva ragadták magukhoz a szót a felek, a negyed feléhez érkezve 24-26 állt a kijelzőn a Szekszárd javára. Ezúttal a BEAC vezetőedzője kérte ki szükségszerű idejét. Az eligazításból visszatérve – Boros Julcsi pontjaival – 29-26-nál átvették a vezetést a hazaiak, a mérkőzés folyamán előszőr. Elképesztő precizitással védekeztek Balogh Judit tanítványai. Ennek ellenére, Nikolina Milic távoli dobásainak köszönhetően, újra a vendég csapatnál volt a szó (29-30). “Hosszú”, egy perces kosárcsend következett melyet Bálint Réka sikeres közelije tört meg. Ez mintha felhívás lett volna keringőre a hazai csapat számára, Boros Julcsi újabb távoli dobást értékesített, így a második félidőt 31-32-ről kezdhették meg a felek.
 
Boros Berta hárompontosával folytatódott a mérkőzés (34-32), amire a szekszárdiak hosszabb ideig nem is tudtak válaszolni. Mérész Beatrix sikeres büntetőivel tovább nőtt a fővárosiak előnye, majd Czank Tímea távolija is tovább növelte azt (38-32). A szekszárdiak számára is a büntetők sorozata jelentette a felzárkózást, mely kettő pontra hozta a vendégeket (38-36). A mérkőzés ezen pontján, míg a BEAC csapatában játszó Boros Julcsi 14 pontnál járt, a vendégek oldalán Nikolina Milic jegyzett 15 pontot a neve mellé. A felek felváltva ragadták magukhoz a szót, ám – három perccel az etap vége előtt – Ivanova hárompontosával újra a kék-fehéreké volt az előny (43-46). Ezt követően a BEAC csapat elképesztő energiákat mozgósított, magához ragadta a dominanciát a pályán és 54-51-el zárta a negyedet.
 
A záró szakasz következett. Változatlanul ki-ki harcok folytak a pályán, Goree – a magyar 3×3-as válogatott klasszis – kosara billentette át újra a mérkőzés mérlegét a Szekszárd javára (57-60). Balogh Judit kérte ki az első időt a negyedik negyedben. Visszatérve, a vendégek csapata új erőre kapott és visszaállította hat pontos előnyét, a negyed felét túllépve 62-68 állt az eredményjelzőn. A mérkőzés vége előtt egy perccel jött ki igazán a papírforma. Zseljko Djokic tanítványai 12 pontra szakadtak el a hazai együttestől, kialakítva egy, már visszafordíthatatlan előnyt. Elvehetetlen a BEAC játékosaitól, hogy becsülettel harcoltak – a feldobás pillanatától kezdve a lefújásig a maximumot nyújtották – de a végén, 64-82-nél, mégis a szekszárdiaké lett a győzelem.
 
A mérkőzés legeredményesebb játékosa Nikolina Milic lett, aki bravúros teljesítménnyel dupla-duplát ért el 32 ponttal és 10 lepattanóval.
 
ELTE BEAC Újbuda - Atomerőmű KSC Szekszárd 64-82 (16-22, 15-10, 23-19, 10-31)
 
Bajnokság, 3. forduló
Gabányi László Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Sörlei Attila, Rózsavölgyi Alexandra (Gorka Szabolcs Zsombor)
 
ELTE BEAC Újbuda: Juhász , Mérész 8, Ivanova 4/3, Czank 12/6, Boros J. 14/6. Csere: Koch 12/6, Orosz 2, Katona 4, Boros B. 8/3, Dénes, Zsámár , Juhász.
 
Atomerőmű KSC Szekszárd: Vorpahl 9, Mányoky, Gereben 7, Goree 14, Milic 32. Csere: Studer 4, Bálint 2, Krnjic 7, Pop, Friskovec 7/3, Holcz.
 
 
 
A harmadik fordulóból előrehozott találkozón a Sopron Basket végig vezetve 70-32-re győzte le a TFSE-MTK együttesét.
 
Egy héttel az Euroliga rajtja előtt a fővárosba látogatott a Sopron Basket, mely a WNBA-s kötelezettségek miatt hiányzókon túl továbbra is Gabby Williams és Jelena Brooks nélkül szerepelt. Gáspár Dávid együttese villámrajtot vett a TFSE-MTK otthonában. Nem telt el négy perc és 10-2-re léptek el a soproniak. Aby Gaye egymaga 8 pontot szerzett ezen sorozat alkalmával. A TFSE részéről Dúl Panka két büntetőjét regisztrálhattuk. Magyar Bianka időkérése után rendezte sorait a védekezését tekintve a TFSE, de támadásban továbbra is kimaradtak a hazai lehetőségek. 10 perc után 18-2-re ment a Sopron, mely 15 mezőnykísérletéből 8-at értékesített. A második negyed elején Németh Alma szerezte a TFSE első mezőnykosarát. Erre Aby Gaye és Varga Sára válaszolt, így 26-4-nél először lépte át a 20 pontot a differencia.
 
A folytatásban Chanise Jenkins révén a TFSE is megszerezte első tripláját. Az utolsó öt percbe 30-10-ről fordultak a felek. A Sopron kiemelkedő dobóformát mutatva még tovább növelte előnyét. Ebben a 10 percbe a 16 kísérletéből 9 pontosnak bizonyult. Az utolsó percben Aby Gaye ziccere alakította ki a 42-14-es félidei eredményt. A francia center már 18 pontnál és 9 lepattanónál járt ezzel. Uralta a festéket a címvédő, 26-10-re vezettek a lepattanókat tekintve. A TFSE legeredményesebbje a 6 pontos Dúl Panka volt. A harmadik negyed első támadásából Fegyverneky Zsófia 44-14-re módosította az állást. Erre Chanise Jenkins válaszolt egy távoli dobással.
 
44-17 után megtorpantak pontszerzésben a csapatok. Közel három percig egyik gárda sem talált be. Varga Sára és Chante Stonewall kosárváltása törte meg ezt a sorozatot. A játékrész feléhez érkezve a nagy kedvvel és pontosan játszó Dúl Panka négy pontjával szépített a TFSE 46-23-ra. A játékrész hajrájában Gáspár Dávid időt kért, hogy szusszanásnyi pihenőt adjon játékosainak. Ezt a szakaszt végül 11-8-ra megnyerte a fővárosi gárda. Az utolsó 10 percnek 50-25-ről vágtak neki a csapatok. A negyed elején Határ Bernadett hat pontjával és Varga Sára, Varga Alíz büntetőivel, illetve Aby Gaye ziccerével egy 14-0-s futást mutatott be a Sopron. Chante Stonewall triplája jelentette az első hazai mezőnykosarat. A hajrában 40 pontot közelítette a differencia a felek között. Mindkét csapatnál minden bevethető játékos lehetőséget kapott, több felállást is kipróbáltak a szakvezetők így ezen percek is szolgálták a felkészülést a következő időszak kihívásaira. Végül 70-32-es sikert aratott a Sopron Basket.
 
TFSE-MTK - Sopron Basket 32-70 (2-18, 12-24, 11-8, 7-20)
 
Bajnokság, 3. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Csabai-Kaskötő B., Varga-Záray K., Major Á. (Dernei G.)
 
TFSE-MTK: Theodoreán, Dúl 10/3, Király, Jenkins 6/6, Pavel. Csere: Stonewall 10/3, Németh 4, Burján 2, Tóth, Herman, Szeitl, Baa.
 
Sopron Basket: Fegyverneky 8, Jovanovic 5/3, Varga A. 7/3, Határ 14, Gaye 24. Csere: Varga S. 10/6, Molnárova 2, Sitku, Kókai.
 
 
 
 
Fotó - BEAC Női Kosárlabda Szakosztály facebook

Vármegyei szövetségek