Kosárlabdázás napja: legendák lépten-nyomon
20
Sep
2021
Kosárlabdázás napja: legendák lépten-nyomon
2021. szeptember 20.  |  10:00

Szombaton délelőtt benépesült a Hősök tere, a Kosárlabdázás Napja rendezvénysorozaton belül rendezett szezonzáró streetball-on a különböző kategóriákban, majd a délutáni döntőkben összesen több mint 200 csapat versengett

 

Az időjárás egyértelműen kegyeibe fogadta a szabadtéri sportok szerelmeseit, kellemes 20 és 25 fok közötti hőmérséklet mellett szikrázó napsütésben zajlottak az MVM Budapest Open küzdelmei, a speciális olimpikonok, a kerekesszékes csapatok bemutatói, valamint a korábban azért elég magas szinten "pattogtató" hölgyek játéka, a Ladies Game, továbbá a Face Team látványos, akrobatikus bemutatójának első felvonása.

Délhez közeledve aztán kosárlabdázást pár évtizede a lehető legmagasabb szinten űző legendás játékosok lepték el a Hősök terét, majd a centerpálya lelátóját. A 30 éve Izraelben Eb-bronzérmet szerző válogatott játékosait, szakvezetőit - köztük a szövetségi kapitányt, Pálinkás Józsefet - köszöntötték a jeles jubileum alkalmából. Az akkori keretből az itthon élő összes korábbi kiválóság ellátogatott az ünnepségre - remekül tartják magukat a hölgyek -, természetesen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének vezetésével egyetemben.

 

A múlt század második felének meghatározó fővárosi klubja, csapata, a Vasas Izzó, majd Tungsram játékosait, edzőit köszöntötték. Rengetegen eljöttek a rendezvényre a régi lámpagyári klub korábbi kosarasai, edzői közül. Szép számmal képviseltették magukat a 70 fölötti és a hatvanas generáció tagjai, az ötven év körüliek - többek között a Tungsram-Honvéd férfi bajnokcsapatának játékosai - pedig már szemtelenül fiataloknak számítottak az igen illusztris társaságban. Akadt - a Franciaországban élő Varga Lajos - aki csak ezért a rendezvényért, a régi játszótársakkal való találkozás kedvéért utazott Budapestre. A hivatalos köszöntés után a múlt sztárjai kötetlen beszélgetés formájában adták át magukat az önfeledt nosztalgiázásnak, a régi emlékekek felelevenítésének.

Délutánra az égbolt felhős lett, de így a nap már nem sütött a döntőkben résztvevő csapatok játékosainak, valamint az igen izgalmas, színvonalas ügyességi finálékban szereplők szemébe, a végén pedig a pár csepp eső pedig szinte üdítőleg hatott.

 

 

Az egyedülálló Telegdy család

A rendezvényen külön is kiemelték és köszöntötték egyik legsikeresebb magyar sportcsalád kilátogató tagjait.  A 95. életévében járó Telegdy György tagja volt az 1952-es olimpián szereplő magyar válogatottnak, a MAFC játékosaként pedig három alkalommal nyert bajnokságot.

Két fia, Péter és Zoltán élvonalbeli kosarasok voltak, Péter a TFSE, Zoltán pedig a MAFC csapatában játszott, utóbbi bajnoki ezüstérmes lett. Öt unokája van, közülük hárman sikeres sportolók. Péter fia, András ifjúsági vb-ezüstérmes vízilabdázó. Zoltán felesége, Bíró Anikó, korábbi sokszoros válogatott játékos, aki tagja volt a 30 éve Izraelben Eb-bronzérmet szerző együttesnek és nem mellesleg három csapattal - BEAC, Tungsram, FTC - is bajnokságot nyert. Idősebb fiuk, Telegdy Ádám már kétszeres olimpikon, 2016-ban Rióban is rajtkőre lépett, idén Tokióban pedig 5. lett 200 méteres hátúszásban. Leányuk, Zsófia 30 évvel édesanyja Eb-bronzérme után világbajnoki bronzérmes lett Debrecenben, az U19-es vb-n.

Ádám menyasszonya Kapás Boglárka világ, valamint hétszeres Európa-bajnok, rövidpályás Európa-bajnok, Rióban olimpiai bronzérmes úszó.

Telegdy Zoltán és Bíró Anikó középső gyermeke, Dániel is kosarazott, majd a zenei pályára váltott, és nagyon ígéretes rap-zenész lett, aki számaival 100 millió letöltés fölött jár a neten.

Péter lánya, Eszter Londonban szerzett producer-mesteri diplomát, ott dolgozik.

És még egy érdekesség: Telegdy György volt az első edzője annak a később rendkívül sikeres szakemberré vált Tursics Sándornak, akinek irányításával Zoltán fia felesége, Bíró Anikó a Tungsram, majd a Ferencváros együttesével egyaránt bajnoki címet nyert, és Tursics volt az edzője lányuknak, a friss vb-bronzérmes, jelenleg külföldön tanuló Zsófinak.

Vármegyei szövetségek