Veretlenül csoportgyőztes női válogatottunk a 3x3-as Európa-bajnokságon
10
Sep
2021
Veretlenül csoportgyőztes női válogatottunk a 3x3-as Európa-bajnokságon
2021. szeptember 10.  |  22:20

Az évek során megszokhattuk, hogy a 3x3-as tornák remek körítéssel, festői helyszíneken zajlanak, a párizsi Eiffel-torony azonban minden bizonnyal új szintre emelte ezt a fajta versengést – a 300 méter magas építménynél látványosabb hátteret nem igazán láthatott még a szakág egyetlen követője sem. Nem mindennapi környezetben vette tehát kezdetét a felnőtt Európa-bajnokság, az év utolsó nagy válogatott versengése – a mezőnyben a Medgyessy Dóra – Bach Boglárka – Papp Dia – Theodoreán Alexandra összetételű magyar női válogatottal.

Rögtön a nyitónapon le is tudták mindkét csoportmeccsüket Károlyi Andrea tanítványai, akik a C jelű trióba nyertek besorolást Belgium és Románia mellé. A belgákkal csaptak össze elsőként Theodoreánék, Papp Dia kosarával nyitottunk. Ahogy várható volt, a magasabb szerkezettel operáló Belgium főként a palánk közeléből próbált pontokat elérni, míg a mieink a betörésekben és a távoli találatokban bízhattak, na meg az esetleges „mismatch”-ekben. Az első percekben egyik fél akarata sem érvényesült igazán, kevés pont, sok hiba jellemezte az összecsapást. Medgyessy 1+1-es játékával 4-2-re vezettünk, majd Papp duplájával 6-3-ra léptünk el. Messey szépített a túloldalon, de Medgyessy tanári labdát adott Pappnak, majd Bach is betalált (8-4). Négy perc volt még hátra, de a belgák már hat csapatszemélyinél jártak, ráadásul Bach visszatett egy támadópattanót a karok sűrűjében (10-6). Telt az idő, az hajrához érve kiegyenlítődött a faultarány 6-6nál, de az eredmény szerencsére nem (13-8). 13-10-nél azonban kigyűlt a hét hibánk, pedig két gyors kosarat is részben azért kaptunk, mert inkább nem ütöttünk oda – mindkét szabaddobást értékesítették a belgák, így 13-12-re felzárkóztak. Papp tört be szépen, de az addigi összes duplakísérletét elrontó Belgium távolról egyenlített az utolsó percben – több kosár már nem esett a rendes játékidőben, következhetett a ráadás. A szabály itt egyszerű, az a csapat nyer, amely előbb szerez kettő pontot – legyen az egy dupla, vagy két „sima”. A belgák kezdték a hosszabbítást, és látszott, hogy kintről akarják dűlőre vinni a dolgot – kétszer is hibáztak, de mindkétszer visszaszedték lepattanójukat. Harmadszor is ez volt a forgatókönyv, ám ezúttal Medgyessy résen volt, elcsente a játékszert ellenfelétől, majd a sarokból hidegvérrel a gyűrűbe vágta a győztes kétpontost – némi vita még volt azon, hogy rálépett-e a vonalra dobás közben, de a játékvezetők megadták a duplát, így válogatottunk 16-14-es győzelemmel debütált az Eb-n.

 

MAGYARORSZÁG - BELGIUM 16-14
FIBA 3x3 Európa-bajnokság
Párizs, Franciaország

Magyarország : Papp Dia 7, Theodoreán Alexandra , Medgyessy Dóra 6, Bach Boglárka 3

Belgium: Lut De Meyer 2, Becky Massey 4, Laure Resimont 8, Marie Velvet

 

 

Mivel korábban a románok is legyőzték Belgiumot 17-14-re, így a csoportelsőség, valamint a házigazda Franciaország elkerülése volt a tétje második mérkőzésünknek. A képlet egyszerű volt, aki nyer, az A csoport másodikjával (Németország vagy Izrael) kerül össze a nyolc között, a vesztes pedig az első számú aranyesélyes gallokkal küzdhet meg az elődöntőért.

Alaposan bekezdett Románia, alig egy perc alatt 4-0-ra vezettek a sárga-kékek. Bach büntetőjével és Papp kosarával szépítettünk, de egy román duplával máris 6-2-t mutatott az eredményjelző. Ezt a vezetést meg is tartották a mérkőzés derekáig keleti szomszédaink, négy perccel a vége előtt 10-6-os hátrányban voltunk a küzdelmes, „verekedős” meccsen. Egy újabb távoli találattal 12-7-re nőtt a román fór, Papp és Theodoreán fújt riadót (12-10). Fél perc volt vissza, kigyűlt a hét román hiba - Medgyessy kettőből csak egy büntetőt értékesített, de visszaszedett egy támadólepattanót, egalizálva az állást a rendkívül izgalmas derbin. Hét másodpercnél labdánk volt a győzelemre, és a kulcsemberré avanzsáló Papp pazarul meg is oldotta a szituációt – betörésből talált be, megnyerve második mérkőzésünket is – mindkettő óriási izgalmak után dőlt el, de mindkettőből jól jöttünk ki a végén.

 

ROMÁNIA - MAGYARORSZÁG 12-13
FIBA 3x3 Európa-bajnokság
Párizs, Franciaország

Románia: Bianca Fota 3, Florina Stanici 3, Anca Sipos 2. Ancuţa Stoenescu 4.

Magyarország: Papp Dia 3, Bach Boglárka 3, Theodoreán Alexandra 2, Medgyessy Dóra 5.

 

A magyar válogatott tehát veretlenül nyerte csoportját az Eb nyitónapján, így vasárnap 14:40-kor az Izraelt 19-14 arányban legyőző Németország ellen lép pályára az elődöntőért.

 

Vármegyei szövetségek