3x3-as U18-as vb: Nem jött össze a továbbjutás a fiúknak
27
Aug
2021
3x3-as U18-as vb: Nem jött össze a továbbjutás a fiúknak
2021. augusztus 27.  |  21:30

Nem kis feladat előtt állt U18-as fiú válogatottunk a debreceni 3x3-as világbajnokságon, hiszen a negyedik játéknapon két jó erőkből álló együttesen keresztül vezetett az út a negyeddöntőbe Ságodi Róberték számára. A torna B csoportja egyébként is kiegyensúlyozott volt, nem akadt lefelé kilógó csapat – Litvánia, a Dominikai Köztársaság, Mongólia és Oroszország alkotta az ötöst a mieinken kívül. Az első „fordulót” 1-1-es mérleggel abszolválta Lekli József gárdája, miután Litvániától 20-15-re kikapott, majd Mongóliát 16-14-re legyőzte.

Elsőként a litvánokat és a mongolokat egyaránt két-két ponttal felülmúló (22-20, 18-16), ám az oroszoktól hosszabbításos vereséget szenvedő (21-22) Dominikai Köztársaság volt az ellenfél – egy atletikus, fizikális válogatott jó egy-egyezőkkel, remekül lepattanózó centerrel. Balogh floaterével kezdtünk, Garcia egyenlített. Ahogy arra számítani lehetett, gyors tempót diktáltak a karibiak, két perc játékot követően Cuevas kosarával át is vették a vezetést (2-3). Balogh egyenlített, de Rodriguez behintett egy duplát, amellyel 6-3-ra hízott a dominikai előny. Ságodi szépített, féltávnál 5-7-et mutatott az eredményjelző. A fürge Cuevas vezérletével megnyomták a mérkőzés közepét a közép-amerikaiak, 11-6-ra léptek el három perccel a vége előtt. Pákozdi talált be faulttal együtt, de a ráadás büntető kimaradt, a végjáték pedig a Dominikai Köztársaság válogatottjáé volt – Ferreiras egy egészen „vad” tempót is beszórt a sarokból, amivel 15-7-re módosította az állást, beállítva a végeredményt.

A magyarok sorsa így a következő mérkőzéstől függött, amelyen Litvánia csapott össze Mongóliával – egy esetleges litván vereséggel (és magyar győzelemmel Oroszország ellen) még számolgathattunk volna, de a három mérkőzésünkön elért 38 pont sajnos kevésnek tűnt a többiekkel szembeni összevetésben. A litvánok bár majdnem elszórakozták a derbi végét, nagy nehezen csak legyűrték 22-19-re a mongolokat, ezzel eldőlt, hogy ők mennek tovább a negyeddöntőbe a Dominikai Köztársasággal egyetemben – mindkét együttes 3-1-es mérleggel zárt.

A csoportbéli helyezések eldöntése maradt tehát az utolsó mérkőzés tétje, Pákozdi duplájával 3-2-re vezettünk is az első percekben. Egy orosz távolival 4-0-s futást csináltak a keletiek, de Ságodi is beköszönt kintről, egy pontra csökkentve a magyar hátrányt (7-6). Kalassai előbb egy középtávolit küldött a helyére, majd szépen sarkazta ki védőjét, 1+1-es játékával egyenlítettünk (9-9). Újabb 4-0-s orosz roham következett azonban, amire ismételten Ságodi próbált válaszolni egy kettessel, sikerrel (13-11). A végjátékban Kalassai és Ságodi előtt is adódott egy-egy lehetőség az egyenlítésre, de ez végül nem jött össze – Oroszország 15-13-as győzelmet aratott, így a harmadik helyen végzett a B csoportban, Magyarország a negyedik, Mongólia pedig az ötödik pozíciót szerezte meg.   

Vármegyei szövetségek