Küzdöttek, de nem bírtak Spanyolországgal az U16-os lányok
14
Aug
2021
Küzdöttek, de nem bírtak Spanyolországgal az U16-os lányok
2021. augusztus 14.  |  22:15
Az FIBA Youth European Challenger sorozat spanyolországi, San Fernandóban zajló tornájának utolsó napjához érkeztünk, melyen a 3-1-gyel álló mieink az eddig veretlen házigazdával mérték össze tudásukat. Mivel Szerbia a kora délután folyamán legyőzte Horvátországot, így eldőlt, hogy legalább 11 pontos magyar sikerrel Mészárosné Kovács Andrea csapata nyeri a tornát, minden más esetben Spanyolország végez az első helyen. A spanyolok számára plusz tétje is volt a találkozónak: az első két helyen kellett végezniük, hogy kijussanak a jövő évi U17-es világbajnokságra, amelyen a mieink rendezőként már biztosan ott vannak. Ehhez azonban a hazaiaknak elég volt elkerülniük azt, hogy legalább 34 ponttal kikapjanak, azt pedig az eddigi meccsek alapján azért biztosra lehetett venni, hogy ez sikerülni fog nekik.
 
 
Cabezas ziccerével kezdődött a találkozó, amelyre Aho Tyra Nolwenn és Strausz Edina összjátéka révén gyorsan válaszoltunk, Kókai Patrícia Tímea kosarával pedig mi vezettünk a 2. perc végén (4-2). A spanyolok triplával feleltek, nekünk pedig nem sikerült a támadásainkat pontosan befejezni. Thiam is a gyűrűbe talált a túloldalon, majd Calvet szórt egy hármast, megugrott a házigazda (4-10). Borzasztóan nehezen lendültünk bele elöl, a negyed második felében azonban védekezésben jobban teljesítettünk, és a spanyolok támadójátéka is akadozott. Kókai közel 6 percnyi magyar kosárcsend után volt újra eredményes, majd szerzett egy 2+1-et is a 9. perc elején, kapaszkodtunk ellenfelünkre (9-10). Carrion betörése után Rátkai Eszter szerzett labdát, a gyorsan végigvitt akció végén pedig kettő pontot is, ezután pedig már nem esett kosár ebben a szakaszban - 12-11 volt az állás egy negyed után Spanyolországnak.
 
A második játékrészben Carrion szerzett két gyors duplát, amire Strausz és Rátkai révén három ponttal feleltünk, ezt követően azonban megint rengeteg hiba volt mindkét oldalon - egészen a 16. perc végéig nem született újabb pont egyik oldalon sem. Mészárosné Kovács Andrea időt is kért, de Calvet hármasával és tempójával a hazaiak megint elkezdtek meglépni a 18. perc kezdetén (14-21). Ezúttal is jól sikerült azonban a felvonás vége - Rátkai a vonalról, Toman Petra pedig a mezőnyből volt eredményes, így mindössze 3 pont volt a különbség a nagyszünetben (18-21). Az látszódott a spanyolokon, hogy Toman Petrára nagyon készültek, emellett a 0/9-es triplamutató sem segítette a mieinket - igaz, a spanyolok sem lehettek büszkék a 6/25-ös kétpontos statisztikájukra, és mindkét oldal nagyon sok labdát adott el (11-10).
 
A fordulást követően Thiam fejezte be sikeresen betörését, nem sokkal később pedig Carrion célzott pontosan a sarokból. A mieink nem tudták pontokkal befejezni támadásaikat, így megint jött a játékmegszakítás magyar oldalról a 24. perc elején (18-26). Hidalgo másodjára volt eredményes a triplavonalon túlról, a házigazda pedig védekezésben is kifejezetten jól teljesített, továbbra is meg kellett szenvednünk minden dobóhelyzetért. A felvonás feléhez közeledve Kókai ütötte be ügyesen a labdát két ember közé, majd szórt középtávoli tempót, megszerezve ezzel első pontjainkat a negyedben (20-29). Calvo Salve és Rátkai váltottak triplát, de a meccs összképe nem változott sokat: mindkét oldal kereste magát támadásban, a spanyolok főleg a dobások terén, nekünk pedig csak ebben a 10 percben 10 eladott labdánk volt. Alvarez egy bejátszás után dobhatott ziccert, a dudaszó pillanatában pedig Segura triplája ért célba - kezdett végleg meglépni a spanyol gárda (23-37).
 
Thiam kihasználta magasságát és testi erejét is, kosara után már 16 ponttal vezettek a hazaiak, Szakolczi Diána azonban azonnal válaszolt, majd Rátkai szerzett labdája után Toman Petra triplát dobott, időt kértek a spanyolok (28-39). Rodriguez ziccere után Kádár Orsolya volt eredményes. Zónára váltottunk, amit Carrion egy palánkos középtávolival dobott át. Toman Petrának ütöttek oda ziccer közben, mindkét büntetőt beszórta, Casas viszont az elrontott próbálkozása után visszaszedte a támadópattanót, és másodjára már nem hibázott (32-45) - a 37. perc elején magához hívta övéit a magyar kapitány. Ugyanennek a percnek a végén szintén Casas szerzett duplát, ami után újabb időkérés következett Mészárosné Kovács Andreától. Már az utolsó előtti percben jártunk, amikor egy ide-oda pattogó labdát Szakolczi juttatott a gyűrűbe, Casas újabb kosarára pedig megint Szakolczi felelt. Toman Petra hármasát követően visszajöttünk 10 pontra az utolsó perc elején (39-49). A meccs Thiam két kosarával ért véget, így végül 14 ponttal nyertek a spanyolok (39-53).
 
 
Spanyolország 5-0-s mérleggel végzett, így természetesen megnyerte a tornát, és kvalifikálta magát a jövő évi, debreceni U17-es világbajnokságra is. A mieink 3-2-es mutatóval végül a harmadik helyen zártak - Szerbia ellen egy ki-ki meccsen szenvedtek vereséget, utána pedig három gyönyörű győzelmet arattak úgy, hogy Toman Dórát már a második találkozón elvesztették egy sérülés miatt.
 
 
Magyarország U16 - Spanyolország U16 39-53 (11-12, 7-9, 5-16, 16-16)
 
FIBA Youth European Challenger
Spanyolország, San Fernando, Pabellon Bahia Sur de San Fernando
 
Magyarország U16: Rátkai 9/3, Aho -, Toman P. 10/6, Kókai 9, Strausz 3. Csere: Dobó -, Kádár 2, Szakolczi 6.
 
Spanyolország U16: Hidalgo 6/6, Calvet 8/6, Calvo Salve 3/3, Cabezas 2, Thiam 10. Csere: Alvarez 2, Bellot -, Segura 3/3, Carrion 11/3, Casas 6, Rodriguez 2.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek