Nagyon sima sikert arattunk az írek ellen
04
Aug
2021
Nagyon sima sikert arattunk az írek ellen
2021. augusztus 4.  |  22:43
A szlovákiai Léván zajló FIBA Youth European Challenger torna második napján a magyar U18-as fiú válogatott ellenfele az írek korosztályos csapata volt.
 
A mieink a tegnapi, bolgárok elleni vereség után ma teljesen másik arcukat mutatták már a feldobástól kezdve. Tóth Barna gyors hat pontjával kezdtünk az első három percben, majd Csuti Kornél is betalált, állva hagytuk az íreket (8-2). Egy rövidebb kosárcsendes periódus következett, a felvonás felénél időt kért ellenfelünk. Dunai Zétény Péter triplával jelentkezett, majd Paár Márk volt eredményes kétszer is a vonalról - igaz, ezekre a kosarakra jött egy-egy válasz a szigetországiaktól is (13-6). A negyed végén aztán kinyílt az olló - Várszegi Ádám hármasával először érte el a különbség a 10 pontot, majd Meszlényi Róbert szerzett labdát és ziccert (18-6). Kelemen Ádám saját kihagyott dobása után szedte vissza a támadópattanót és dobott kosarat, és bár a negyed három ír ponttal, de így is 11 pontos magyar vezetéssel zárult (20-9).
 
A második játékrész elején Dunai újabb hármast szórt, amire az írek egy kettessel válaszoltak, de a 14. perc elejéig nem esett több pont (23-11). Tóth egy jó büntető után egy hármassal jelentkezett, ezzel először érte el a mezőnyből a 10 pontot (27-13). Paár is betalált távolról, és a második felvonás leginkább a kaposvári játékosról szólt: 13 pontot, 2 gólpasszt és 1 szerzett labdát jegyzett ebben a 10 percben, leginkább az ő kosarainak köszönhetően teljesen leszakítottuk magunkról Írországot (44-21). A zöldmezes írek hiába kértek időt a 19. perc legelején, ez sem segített sokat - jobban védekeztünk, nagyon sok eladott labdába hajszoltuk bele őket, ráadásul a dobószázalékunk is sokkal jobban alakult, mint tegnap (11/20 dupla, 7/16 tripla, 5/6 büntető a félidőben). A nagyszünet előtt Csendes Péter labdaszerzéséből Meszlényi volt pontos, majd Meszlényi is labdát szerzett az ellenfél térfelén, és még a dudaszó előtt kosarat szerzett - ezzel 25 ponttal vezettünk (48-23).
 
Tóth Barna duplájával indult a második félidő is, ahogyan az első, erre a 23. percben jött a válasz a túloldalon (50-25). Tóth passzából Paár is betalált nem sokkal ezt követően, majd a kecskeméti csapatkapitány Dunait is jól játszotta meg, aki harmadik tripláját dobta a meccsen (55-26). Kalassai Martin hármasára jött az ír válasz, majd Kelemen szerzett labdát és zsákolt - igaz, erre jött egy újabb ír tripla, időt is kért Pethő Ákos a 26. perc végén (60-32). Beindult a triplagyár mindkét oldalon: Kalassai két újabb pontos távoli dobására az írek is kétszer találtak be a triplavonalon túlról Ferguson és O'Leary révén (66-38). Meszlényi sem akart kimaradni a sorból, és ezt követően szakadt meg a sorminta - Tóth és Ferguson is a palánk közeléből voltak eredményesek a negyed utolsó percéhez közeledve (71-40). Walsh két büntetőjével 29 pont volt az előnyünk 10 perccel a vége előtt (71-42).
 
Paár erőszakosan tört be a támadóidő vége felé, majd egy szerzett labda után az ő passzából Vámos Ádám fejezte be az akciót. Kalassai betörése két pontot ért számunkra, Gribben zsákolása után pedig megint Vámos fejezte be támadásunkat pontosan (79-44). Ivkovic Milán is feliratkozott a pontszerzők közé - ezen a meccsen ekkor már rég csak a különbség volt a kérdés, illetve az, hogy a tegnapi 31 pontos vereség után ma be tudjuk-e biztosítani legalább a második helyünket a csoportban egy legalább ilyen arányú győzelemmel. Dunai mindkét büntetőjét a helyére küldte, ezzel már 39 ponttal vezettünk (83-44), de erre az írek egy palánkos, majd egy csont nélküli triplával válaszoltak (83-50). Dunai próbálkozását blokkolták, de Ivkovic visszaszedte a labdát, majd bedobta a ziccert. Kecskeméti percek következtek: Tóth egy visszalépős hármast dobott, majd Ivkovic kapott kétszer is jó labdát a palánk alatt, és ügyesen oldotta meg mindkét helyzetet, ezzel megvolt a 40 pontos különbség (92-52). Ferguson triplájára Csuti Kornél felelt két büntetővel az utolsó perc kezdetén, majd jött egy kisebb rövidzárlat - két eladott labda és három ír ziccer pillanatokon belül. A végeredményt aztán Tóth büntetője állította be, 34 pontos sikert arattunk (95-61).
 
Az egész csapat nagy dicséretet érdemel a mai produkcióért, de így is kiemelhető két legeredményesebb játékosunk, Paár Márk (19 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 26 VAL), valamint Tóth Barna (18 pont, 3-3 pattanó és gólpassz) játéka, illetve a szintén hatékony Dunai Zétény Péter (11 pont, 9 pattanó), Kelemen Ádám (6 pont, 7 pattanó, 3-3 gólpassz és szerzett labda), Meszlényi Róbert (9 pont, 6 pattanó, 3-3 gólpassz és szerzett labda) trió, akik egyenként 16-16 VAL-lal zárták az összecsapást.
 
 
Ezzel a győzelemmel eldőlt, hogy egészen biztosan az első két hely valamelyikén végzünk, hiszen 1-1-gyel állunk, és +3 a kosárarányunk a két csoportmeccs után. Holnap az írek a bolgárokkal találkoznak, de a két ellenünk lejátszott összecsapás alapján a papírforma teljes borulása is kevés ahhoz, hogy Írország legalább 29, de legfeljebb 37 ponttal verje Bulgáriát - jó eséllyel másodikok leszünk a magyar-bolgár-ír trióban. Elég nagy a valószínűsége tehát annak, hogy a másik csoportból Szlovákia lesz az ellenfelünk a szombati elődöntőben - északi szomszédunk már biztosan megnyerte az E csoportot, hiszen 2-0-lal áll, és mindkét 1-1-es csapatot, a románt és az ukránt is legyőzte az első két nap során. A pontos programról természetesen a későbbiek során beszámolunk majd.
 
 
Magyarország U18 - Írország U18 95-61 (20-9, 28-14, 23-19, 24-19)
 
FIBA Youth European Challenger
Szlovákia, Léva, Sportova Hala Levice
 
Magyarország U18: Paár 19/9, Dunai 11/9, Tóth 18/6, Bánfi 2, Csuti 4. Csere: Csendes -, Kelemen 6, Meszlényi 9/3, Kalassai 11/9, Vámos 4, Várszegi 3/3, Ivkovic 8.
 
Írország U18: Esajobor -, Barry 2, Ferguson 16/12, Gribben 10, Leary 6/3. Csere: Cronin 7/6, S.Pollmann-Daamen 6, Walsh 4, O'Connell 8/3, T.Pollmann-Daamen -, Coughlan 2.
 
 
Pethő Ákos szövetségi kapitány: Gratulálok a srácoknak! Nyilván gyengébb ellenfél ellen játszottunk, de nekünk ma önmagunkat kellett legyőzni, és megmutatni, hogy a tegnapi gyomrosból fel tudunk állni. Ahogy tegnap nem szabadott letargiába esni, ma nem szabad elszállni.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek