A Barcelona neves edzője tart előadást Magyarországon
19
Jul
2021
A Barcelona neves edzője tart előadást Magyarországon
2021. július 19.  |  13:20
2021. augusztus 7-én, Székesfehérváron tart akkreditált edzőtovábbképzőt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, melyen egy neves külföldi szakember, a Barcelona egyik edzője, Ricard Casas is jelen lesz előadóként.
 
A spanyol tréner több mint 30 éve az edzői pályán van, mely során számos sikert ért el. Vezetőedzőként bajnoki címre vezette a Manresa csapatát a spanyol másodosztálynak számító LEB Gold bajnokságban. Következő szezonjában már az ACB ligában irányította a gárdát, majd a Valencia, a Menorca és a Valladolid vezetőedzője is volt. Ez idő alatt kétszer is volt az Év Edzője Spanyolországban.
 
Casas 2018 óta a Barcelona trénere, így már háromszoros Király Kupa-győztesnek és spanyol bajnoknak is mondhatja magát, emellett pedig az elmúlt szezonban az Euroliga döntőjéig segítette a katalán klubot.
 
A nemzetközi porondon is rutinos edző. A spanyol U18-as és az U20-as válogatottat is irányította már kontinens tornán. A felnőttek között másodedzőként Európa-najnoki címet szerzett 2011-ben, és olyan játékosokat vezényelt Sergio Scariolo segédjeként, mint Pau és Marc Gasol, Rudy Fernandez vagy Juan Carlos Navarro.
 
Nem véletlen, hogy rendkívül jó véleménnyel vannak róla azok, akik dolgoztak már vele korábban:
 
Marc Gasol, NBA-bajnok, spanyol válogatott játékos
 
"Casas edzőnek hála értettem meg, mi kell ahhoz, hogy profi játékos lehessek. Meggyőzött arról, hogy mindig jó fizikai és mentális formában lépjek a parkettre. Sokat követel és kemény edző, de a legjobb értelemben. Nagy hatással volt a karrieremre."
 
Szvetiszlav Pesics, az FC Barcelona volt vezetőedzője
 
"Ricard Casas egy nagyszerű és szorgalmas edző. Az edző fogalmának példás megtestesítője, aki tesz azért, hogy a csapat és a játékosok együtt fejlődjenek. Ricard mindig tanul és fejleszti magát, könnyen adaptálódik minden környezethez, szituációhoz, de a legfontosabb, hogy nagyszerű ember és barát."
 
Jaume Ponsarnau, a Valencia Basket volt edzője
 
"Ricard Casas másodedzőjeként szereztem meg első tapasztalataimat a profik között, az ACB Ligában. Fontos élmények voltak ezek, és sokat tanultam tőle, legfőképp a munka fontosságáról és a fejlődés jelentőségéről. Mindig készen áll felhasználni a tudását a legjobb eredmény elérése érdekében. Törődő edző, aki fejleszti a tehetségeket, miközben az egyéni képességeiket tökéletesen használja a taktikáiban a kollektív célok eléréséhez."
 
Marino Bazdaric, a Menorca volt játékosa
 
"Amikor Casas edző átvette a csapat irányítását, akkor a társaság sokat fejlődött, főleg mentalitás és fegyelem terén. Ennek köszönhetően az eredményeink is javultak. Legjobb játékos éveimet az ő irányítása alatt töltöttem. Megadta a bizalmat és segítséget, amire szükségem volt, hogy komplettebb játékossá váljak. Ricard Casas szenvedélyes edző, és ez átragad azokra is, akik vele dolgoznak. Mindig kész segíteni, hiszen minden egyes apró részletre figyel a meccsen és edzéseken is, így mindig jó tanácsokkal lát el. Az egyik legőszintébb és legigazságosabb edző, akit ismerek."
 
 
Az edzőtovábbképző programja:
 
8:30-tól érkezés
9:00-tól regisztráció
9:30-10:40 I. előadás: Jakab Máté - Lepattanózás, helyezkedés, kizárás és speciális szituációk
10:40-11:00 szünet
11:00-12:30 II. előadás: Ricard Casas - Tranzíciós támadás, az early offense felépítése szerepe és súlya
12:30-13:15 ebédszünet
13:15-13:30 regisztráció
13:30-15:00 III. előadás: Ricard Casas - Játékosok szabadsága a pályán, a kreativitás, szabadság és a fegyelmezettség egyensúlya, valamint az utánpótlás játékosok szerepe és beépítése
15:00-15:20 szünet
15:20-16:30 IV. előadás: Peresztegi Nagy Ákos - A játékosok döntéshozatala a támadásban különböző szituációkban
16:30-16:45 regisztráció
 
Helyszín: ARÉV Sportcsarnok – 8000 Székesfehérvár, Gáz utca 19.

Vármegyei szövetségek