2020/2021 - DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Alba Fehérvár U20 67–76
05
Jun
2021
2020/2021 - DEAC Kosárlabda Akadémia U20 – Alba Fehérvár U20 67–76
2021. június 5.  |  16:49
A Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság nyolcasdöntőjének első elődöntőjében az A-csoport második helyén záró Alba Fehérvár a B-csoportot hibátlan teljesítménnyel megnyerő DEAC Kosárlabda Akadémiával találkozott. Az alapszakaszban mindkét együttesnek volt sikerélménye a másik ellen, érdekesség, hogy mind a kétszer idegenbeli győzelem született a két csapat mérkőzésén.
 
Ennek fényében nem meglepő, hogy rendkívül kiegyenlített játékkal kezdődött a mérkőzés. A debrecenieknél leginkább Kovács Ákos volt elemében, míg a székesfehérváriaknál a Takács ikrek, Milán és Martin, valamint Balsay Ádám termelték a pontokat. Az első negyed végén Kass Balázs egymás után négy pontot szerzett, ezzel kicsit el tudott szakadni az ellenfelétől az Alba (14–20).
 
A második negyed elején tovább növelte az előnyét az Alba, a DEAC többször is tíz ponton kívülre került. Négy perccel a nagyszünet előtt, 12 pontos hátrányban Jesper Gustavsson kért időt, a székesfehérvári csapat lendületét azonban nem tudta megtörni. Miközben a DEAC támadásban szenvedett, a fonalat elkapó Sodiq Seyi Awogbemi vezetésével pillanatok alatt még jobban ellépett az Alba, amely a nagyszünethez közeledve 26-tal is vezetett, végül 24 pontos előnnyel a zsebében mehetett a pihenőre (24–48).
 
A fordulás után nagy elánnal vetette bele magát a játékba a DEAC, ám ez az eredményen sokáig nem látszott meg, folyamatosan 25 pont körüli volt a különbség, sőt, előfordult, hogy az Alba már 28-cal is vezetett. Aztán a negyed utolsó két percében újabb nagy rohamot indítottak a debreceniek, többek között Kalassai Martin dudaszós triplájával sikerült megfelezni az addigi legnagyobb hátrányukat (50–64).
 
A negyedik negyed elején Kovács Ákos remeklésének köszönhetően – két és fél perc alatt egymaga hét pontot szerzett – tízen belülre került a DEAC, majd Kalassai újabb triplájának és két sikeres büntetőjének köszönhetően négy pontra olvadt az Alba előnye. Az utolsó két percen belül hiába volt hozzá labdájuk, ennél közelebb nem tudtak lépni a debreceniek, sőt, Lukács Norbert hármasával nyolcra nőtt a fehérváriak előnye. Ez pedig döntőnek bizonyult, az utolsó másfél percben Kalassai hiába szerzett még egy triplát, az Alba végül jól taktikázott, így 76–67-re megnyerte a mérkőzést, és elsőként bejutott a torna döntőjébe.
 
 
Jesper Gustavsson, a DEAC KA U20 vezetőedzője: Talán egy kicsit túlságosan is felpörgetett tudatállapotban mentünk neki a meccsnek, és emiatt nem sikerült jól kezdenünk. Természetesen egy remek Albával találtuk magunkat szembe, de leginkább saját magunkat okolhatjuk ezért a vereségért.
 
Pethő Ákos, az Alba Fehérvár U20 vezetőedzője: Az első félidő szerintem az egyik legjobb volt, amit a szezonban láttam, de sajnos a második félidőben elveszítettük a ritmust. Ez egy elődöntő, a Debrecen ezt jól kihasználta, ezért nekik is jár az elismerés, hogy nem adták fel nagy hátrányban sem. De a végén kulcspillanatokban, támadásban és védekezésben is voltak jó momentumaink, és ez eldöntötte a mérkőzést.

Vármegyei szövetségek