Női egyetemi bajnokság: Maradt a TF veretlensége és hegemóniája
01
Jun
2021
Női egyetemi bajnokság: Maradt a TF veretlensége és hegemóniája
2021. június 1.  |  18:53
A harmadik negyed hajrájáig a Győr üldözte a DEAC csapatát a roppant élvezetes, látványos játékot hozó bronzmérkőzésen, ám az etap végén fordítottak a hazaiak. A negyedik negyed eleje ismét a debrecenieké volt, ám a jól játszó, lelkes együttesek igen színvonalas összecsapásának a végét a győri lányok bírták jobban, így övék lett a bronzérem. Az első félidő hajrájáig tudta tartani a lépést az ELTE-BEAC a TFSE csapatával a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női fináléjában. A félidő végén bemutatott 14-0-s rohammal a TF szünetre megnyugtató, 20 pontos előnyt szerzett, s térfélcsere után már nem is fenyegette veszély a győzelmét.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Bajnokság, nők, bronzmérkőzés
 
UNI Győr SzESE - DEAC 84-76 (16-18, 22-24, 20-15, 26-19)
Győr, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, nők, a 3. helyért. V.: Varga-Záray, Nagy-Pál, Gruber.
 
Győr: ROZMÁN 13, Baffy 9/3, Horváth D., BÁNSZEGI 19, NAGY R. 17. Cs.: PERL 18/6, Szűts B. 8, Király A., Tóth T. Edző: Barthalos István.
 
DEAC: MEZEI 20/12, BACZUK 19, Holink-Miklós 4, Ocsenás 7, SHIRIAN 12. Cs.: Szabó Z. 8, Szabó G. 7, Ruzsa-Kiss-Schubert. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Nehezen melegedtek játékba a csapatok: a Győr kezdett valamivel jobban, ám a negyed közepén, 5-2 után Mezei Dóra triplája óriási lökést adott a debreceni hölgyeknek, akik egy Mezei, valamint Baczuk Virág vezette 10-0-lal a szakasz közepén alaposan meglepték a hazaiakat. Perl Zsófia és a végül ismét igen "mutatós" dupla-duplát szállító Nagy Rebeka (17 pont, 19 lepattanó) kosaraival próbált zárkózni a Győr, s a szakasz végén 2 pontra föl is jött. A második etap elején, ha úgy tetszik, lendületben maradt, s gyorsan fordított is a győri csapat. A DEAC azonban nem tört meg, hanem a duplát, majd triplát is szerző Mezei vezérletével egy 9-0-lal újra meglépett. Újra elkezdhette ellenfele üldözését a házigazda, s ezúttal Bánszegi Borbála révén közelített. A Baczuk-Mezei külső kettős azonban rendre visszaverte a győri lányok felzárkózási kísérleteit, a jól játszó DEAC 4 pontos előnnyel térhetett pihenőre. 
 
Szünet után folytatta a debreceni együttes üldözését a vendéglátó győri csapat, ám a szakasz közepéig csak egyenlítésre futotta dr. Barthalos István tanítványaitól - hogy a kocka ne forduljon, arról ekkortájt elsősorban a végül 12-12 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Shirian Jázmin gondoskodott. A szakasz második felében Rozmán Lilla vezérletével aztán egy 7-0-lal át tudta venni a vezetést a győri alakulat, s minimális 1 pontos vezetéssel fordult a záró szakaszra. Ezt azonban Mezei révén egy triplával, majd egy duplával indítva visszavették a vezetést debreceniek. Perl hármasa azonban egy 10-1-s hazai rohamot indított útjára, amely után már nem adta ki kezéből a vezetést a házigazda, és végül ellenfele fölé kerekedett a remek, színvonalas játékot hozó bronzmérkőzésen.
 
Dr. Barthalos István (Győr): - A speciális lebonyolítási rendszer miatt sokszor az ilyen szoros meccseken az erőnlét dönt. Úgy gondolom, ma is ez történt, a második félidőre és főleg a meccs végére kijött a jó fizikális állapotunk, a letámadásunkkal nem tudott mit kezdeni a DEAC. Nagyon örülök, hogy sikerült nyerni, és szeretném kiemelni Nagy Rebekát, aki utolsó meccsét játszotta nálunk, rengeteg érmet és sikert hagyva a háta mögött! Hosszú és boldog életet kívánok neki, örülök, hogy az edzője lehettem!
 
Kászoni Boglárka (DEAC): - Természetesen szomorúan utazunk majd haza, nem így képzeltük ezt a két mérkőzést, bár ma jobban játszottunk, mint tegnap. Ültek a támadásaink, és az első félidei védekezésünkkel is elégedett voltam. A második félidőre a védekezésünk fellazult, nagyon rosszul reagáltunk az egy-egy elleni szituációkra.
 
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Bajnokság, nők, döntő
 
TFSE - ELTE-BEAC 90-62 (26-19, 29-16, 16-8, 19-19)
Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, döntő, 120 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Rózsavölgyi, Propszt.
 
TFSE: BOROS 11/3, Szeitl 6, BURJÁN 10, BENKE 24/9, KIRÁLY 11/9. Cs.: GALLI-HIRLING 4, HERMAN 8, Hanti 5, Dömötör 2, Szabó 2, Kenyeres 7/3. Edző: Hegedűs Péter.
 
ELTE-BEAC: Varga A. 8/3, TAKÁCS E. 12/3, NAGYI 10, Lendér 10/6, FOLTIN 10. Cs.: Tarnai, Orosz 5/3, Simoncsik 3/3, Fabini, Kiss A. 4. Edző: Laklóth Anna.
 
A triplát szerző Boros Berta, valamint a két duplát dobó Szeitl Vanessa vezetésével a TF sokkal jobban, 10-2-vel kezdte a női döntőt, amelynek első perceiben érződött a tét okozta nyomás az ELTE-BEAC játékosain. A szakasz közepén Takács Emese próbálta triplával felrázni övéit, Laklóth Anna pedig időkéréssel megtörni a TF lendületét. Ez csak részben igazán sikerült, hiszen Benke Sára és Burján Laura vezetésével a TF továbbra is szinte minden támadását kosárral fejezte be, igaz Foltin Blanka és Nagyi Tímea révén támadásban az ELTE-BEAC is magára talált, s tartotta a lépést ellenfelével. A kifejezetten látványos szakasz végén 7 ponttal vezetett a TF, amely a negyed végén Herman Alíz találataival tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét.
 
Benke triplájára Simoncsik Petra felelt hármassal a második etap elején. Folytatódott az őrült dobóverseny, Király Andreának köszönhetően Lendér Lilla triplája sem maradt válaszhármas nélkül. A szakasz közepén Benke villanásaival tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a TF, a BEAC-ot Takács tartotta versenyben. A félidő hajrájában Király parádézott, két újabb hármasára alapozva a TF egy 14-0-s rohammal, és 20 pontos előnnyel zárta a félidőt.
 
Érezhetően egy igen elszánt és agresszív ELTE jött ki a pályára szünet után, ennek ellenére váltva estek a kosarak. A pazar formában játszó Benke vezérletével növelni is tudta előnyét a TF a támadásban a nagy hátrány miatt gyors befejezésekre törekvő, ám emiatt pontatlan ELTE-BEAC ellen. A szakasz hajrájában Herman újabb villanásaival 30 pont fölé hízott a TF előnye, ezzel eldőlt a finálé. Nem szakadt meg a TFSE hegemóniája a hölgyeknél - a döntőt jóval biztosabban nyerte, mint az elődöntőt, s a fináléban minden játékosa szerzett pontot.
 
Laklóth Anna (ELTE-BEAC): - Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Mindenki szeretett volna jobban teljesíteni annál, mint amit az eredmény mutat, ez most így sikerült. Ha ragaszkodnak hozzá, hogy én maradjak az edzőjük, akkor én is ragaszkodom hozzájuk, ez nem kétséges, a vereség után is biztosítottuk egymást a csapat és edző közötti bizalomról. A TF nagyon ott volt fejben, rutinosabbak is játékosai, mint a mieink. Reálisan nincs ennyi a két csapat között, bár hozzá kell tennem, a tegnapi teljesítményünk se lett volna elég egy ilyen remek csapat ellen. Külön szeretnék gratulálni volt csapattársamnak, Benke Sárának, aki ma is klasszis teljesítménnyel rukkolt elő!
 
Hegedűs Péter (TFSE): - Még sose nyertem bajnokságot edzőként, így mindenképp különleges helyre kerül ez az érem. Kemény meccsre számítottunk, és belülről olyan is volt, így talán nem reális a különbség. Gratulálok az ELTE-nek, hisz nagyon nehéz idáig eljutni! Külön öröm számomra, hogy ismét mindenki dobott pontot a csapatból, nagyon összetartó brigádunk van. Ha mi voltunk a Final Four favoritjai, akkor nagyon örülök, hogy teljesítettük az elvárásokat.
 
 
 
 
Végeredmény:
 
1. TFSE
2. ELTE-BEAC
3. UNI Győr SzESE
4. DEAC
 
A döntő MVP-je:
 
Burján Laura (TFSE)
 
 
 
 
Fotó - Krizsán Csaba

Vármegyei szövetségek