Férfi NB I B: A Nyíregyháza nyerte a döntő döntőjét, ezzel az élvonalba jutott
29
May
2021
Férfi NB I B: A Nyíregyháza nyerte a döntő döntőjét, ezzel az élvonalba jutott
2021. május 29.  |  20:30
Remek, rendkívül színvonalas jáékot és szinte az utolsó pillanatig nyílt csatát hozott az NB I B piros csoportjában a döntő döntője, azaz a Nyíregyháza-BKG finálé ötödik összecsapása. A második negyed közepén egy remek sorozattal elhúztak a hazaiak, s az ekkor szerzett "tízen túli", azaz 10 pont fölötti előnyüket a negyedik negyed elejéig tartani tudták. Ekkor azonban agresszív letámadással labdákat, s kosarakat szerezve a hatalmasat harcoló szigetszentmiklósi gárda ledolgozta hátrányát - fordítani azonban nem tudott. A találkozót egészen a végjátékig nyílttá tudta tenni a BKG - a végén, a kritikus pillanatokban talán a nagyobb tapasztalat a nyíregyháziak javára döntötte el a remek mérkőzést, s egyben a párharcot.
 
 
 
NB I B piros csoport, döntő, 5. mérkőzés
 
Hübner-Nyíregyháza BS - BKG Príma Akadémia 107-97
 
Kiváló hangulatban kezdődött a "döntő döntője", Emmanuel Ubilla (25 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz) duplájára Nagy Botond (41/12 pont, 6 eladott labda, 8 gólpassz) felelt hármassal. Ezt követen az Ubilla-Tóth Gergely (19/3 pont, 5 lepattanó, 3 eladott labda) kettős révén egy 9-0-t "repesztettek" a hazaiak. A BKG-t Nagy Benedek (23/21 pont, 3 szerzett labda, 4 gólpassz) tartotta versenyben triplával, s a szakasz hajrájában vezérletével 2 pontra jöttek vissza a vendégek. A negyed végén még Bazsó Brúnó (24/15 pont, 9 lepattanó) és ő "váltottak" 1-1 triplát. A második etap Nagy Benedek ötödik hármasával indult, amellyel az első pillanatok után újra átvette a vezetést a BKG. Élvezetes, döntőhöz méltó, színvonalas volt a játék - váltott vezetéssel haladtak a felek, ekkor Bus Iván (11/6 pomt, 3 lepattanó, 8 gólpassz) és Nagy Botond "váltottak" triplát. A vendégek első 30 pontjából 25-öt a Nagy-fivérek szereztek. A 13. és a 18. perc között egy egységes csapatmunkával bemutatott 19-4-es 3 perccel 10 pont fölötti előnyre tettek szert a hazaiak. Zónára állt át a BKG, a fiatal Kiss Benedek (6/6 pont) tripláival tartotta előnyét a Nyíregyháza, amely 13 pontos előnnyel térhetett pihenőre.
 
Látványos találatokkal, Tóth zsákolásával és Bazsó triplájával kezdte a második félidőt, s közel 20 pontos előnyre tett szert a Níyregyháza. Közel 3 perc elteltével egy egészpályás szólóval Buzás Bence (9 pont, 4 lepattanó) révén szerezte első pontjait a BKG. A szakasz közepén Mohácsi Máté (19/3 pont, 3 lepattanó) és Nagy Botond dobópárbaja mellett tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét a hazai együttes. Amikor 15-ön belülre kerültek a vendégek, Bazsó emelte be negyedik hármasát, de a szakasz végén 12 pontra faragták hátrányukat a vendégek.
 
A negyedik negyed elején letámadással labdákat szerezve a Nagy-fivérek egy 13-3-as rohamot vezényeltek, így 3 perc alatt 2 pontra hozták föl a BKG-t, újra nyílt lett a találkozó. E kritikus szituációban dobta be ötödik hármasát Bazsó, de nem sokkal később Nagy Botond duplája, majd 2+1-es játéka után mindkét csapatnak "nyolc" volt, azaz 88-88-at mutatott az eredményjelző. A döntő döntőjén vezéregyéniséggé előlépő Bazsó a hajrában egy 2+1-es akciót mutatott be, majd zsákolt. A vendégeknél a Nagy-fivérek mellé leginkább Szeleczki István és Buzás (9 pont, 6 lepattanó) nőtt föl. Két perccel a befejezés előtt Tóth kipontozódott, Buzás pedig labdát, s kosarat szerezve 2 pontra hozta vissza a vendégeket. Mohácsi ziccere után 4 pontos hazai vezetéssel fordultak a felek az utolsó percre. A végjátékban a BKG triplái kimaradtak, Ubilla és Bus pedig biztos kézzel értékesítették büntetőiket, amik bebiztosították a nyíregyházi győzelmet és feljutást. A BKG is megérdemel minden dicséretet, hiszen az utolsó pillanatig küzdöttek, nagy hátrányban sem adták föl, nem törtek meg a szigetszentmiklósiak, és szinte végig nyílttá tudták tenni a mindent eldöntő ötödik találkozót - igazán értéket adva a nyíregyházi sikernek és feljutásnak.
 
 
A párharc végeredménye: 3-2 a Hübner-Nyíregyháza BS javára.

Vármegyei szövetségek