A héten kiderül, ki lesz a bajnok a leány serdülő és a fiú junior korosztályban
25
May
2021
A héten kiderül, ki lesz a bajnok a leány serdülő és a fiú junior korosztályban
2021. május 25.  |  15:13
Ezen a héten két országos A döntőre is sor kerül majd: a leány serdülő bajnokság legjobb nyolc együttese a Gabányiban csap össze egymással, míg a fiú junior bajnokság A döntőjét a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban rendezik majd.
 
 
A leány serdülő döntő első negyeddöntőjében szerepel majd a DVTK Akadémia/A, amely a selejtező első körében még két vereséget szenvedett, utána azonban áprilisig összesen egyet. A főtábla második szakaszában kapott ki a miskolci gárda a Darazsak Sportakadémiától, de így is az I csoportba került a főtábla utolsó, harmadik fordulójában, ahonnan mindenki bejutott az A döntőbe - így az ott 0-3-mal végző diósgyőri együttes is. Ellenfelük az az NKA Pécs/A lesz majd, amellyel kétszer is találkoztak már az idény során. A selejtező első körében, még szeptember 12-én 74-53-ra nyert a Pécs hazai pályán, a főtábla selejtező második körében, február 20-án viszont már a DVTK bizonyult jobbnak 66-45 arányban, pedig akkor is Pécsett mérték össze tudásukat a csapatok. A mecsekaljai alakulat a selejtezőből a felsőházba került (a DVTK a középházban szerepelt), ennek megfelelően a főtábláig erősebb csapatokkal találkozott, így több is volt a veresége. A főtáblán aztán 0-3-mal kezdett az NKA, de utána a második és a harmadik fordulóban egyaránt 2-1-gyel nyerte csoportját, így jutott el végül a legjobb nyolc közé.
 
A második negyeddöntőben ott lesz majd a Csata DSE. A kadett és junior döntőt már megnyerő klub az NKA Pécshez hasonlóan a felsőházban szerepelt a selejtező után, és hibátlan teljesítményt nyújtott. A főtábla selejtezőiben, illetve a főtábla három fordulójában aztán be-becsúsztak vereségek a Darazsak Sportakadémiától, a BEAC-Újbuda KA/A-tól és a DVTK Akadémiától is, de összességében nézve kérdés nélkül kerültek a legjobb nyolc közé - a DVTK-hoz hasonlóan az I, a kiemelt csoportból. A Csata ellenfele a Szolnoki Sportcentrum lesz, amely az alapszakaszban csak a Csatától kapott ki (kétszer) - Kecskeméten 64-54-re, a Zsíros Akadémia pályáján pedig 75-52-re. A főtábla selejtezőben a Zsíros Akadémia és a BEAC állta útját a Szolnoknak, de előbbinek visszavágott a Tisza-parti együttes a főtábla első fordulójában, amelyben megnyerte csoportját. A főtábla második körében nehéz ellenfelek ellen 0-3-t hozott a Szolnok - itt jött egy újabb, ezúttal 69-33-as vereség a Csatától Kecskeméten. A főtábla harmadik körében azonban két borzasztóan szoros összecsapáson is nyertek László Nóráék, így az NKA Pécs mögött második helyen végezve a J csoportban bejutottak az A döntőbe.
 
A harmadik negyeddöntő egyik főszereplője a Darazsak Sportakadémia lesz, amely összesen két vereséget szenvedett el az idény során, mindkétszer a BEAC-Újbuda KA/A együttese ellen, előbb októberben, majd decemberben. Ezt leszámítva azonban egyetlen egy alkalommal sem maradtak alul a soproniak, kétszer visszavágtak a BEAC-nak is, és még a főtábla harmadik fordulójában is 3-0-val hozták a kiemelt I csoportot - a torna egyik, ha nem a legnagyobb favoritjai a Darazsak. Az ellenfél az a Bajai NKK lesz, amely a Sopron és a Csata ellen kezdett a selejtezőben, így a középházba került az alapszakaszban, ott pedig kifejezetten jó eredményeket ért el. Az alsóházi főtábla selejtezőben előbb a DVTK mögött második lett, majd megnyerte csoportját a Baja. A főtábla első fordulójában csak harmadik lett a csapat, de utána az NKA Pécs, majd a Kecskemét mögött a második helyen végzett kétszer is, így a K csoportból továbbjutva van ott a nyolc között. A két gárda eddigi két meccsén sima soproni sikerek születtek: a szeptember 12-ei selejtezőben 97-33-ra nyertek a Darazsak, a március 13-ai főtábla első körös mérkőzésen pedig 91-41-re.
 
A negyedik negyeddöntőben lép majd pályára az a BEAC-Újbuda KA/A, amely összesen háromszor kapott ki eddig az idényben: kétszer a Darazsak Sportakadémiától, illetve egyszer az I csoportban a Csata DSE-től, amikor már biztosan bejutott a legjobbak közé. Kétszer is megverte azonban a soproni együttest a BEAC, amely így szintén komoly esélyesnek tekinthető - más kérdés, hogy a Darazsak Sportakadémiával már az elődöntőben összetalálkozhatnak a fővárosiak, amennyiben mindkét együttes megnyeri negyeddöntős mérkőzését. Az ellenfél az a Kecskeméti KA/A lesz majd, amely felemás alapszakasz után a főtábla selejtező első fordulójában a PVSK Nemzeti Akadémiát megelőzve harmadik lett, a második selejtezőkört viszont megnyerte, többek között a szintén döntős DVTK Akadémia/A és az NKA Pécs/A előtt. A főtábla első körében a Darazsak Sportakadémia mögött a második lett a Kecskemét, a második fordulóban pedig a mostani ellenfél, a BEAC és a Csata mögött harmadik. A főtábla harmadik, utolsó körében így a K csoportból kellett továbbjutnia a Bács-Kiskun megyei gárdának, amely a Baja előtt megnyerte a csoportját. A két csapat egyetlen egyszer játszott egymással: a főtábla második körében, Kecskeméten győzött 63-57-re a BEAC.
 
 
A program:
 
Leány serdülő országos bajnoki A döntő (Gabányi László Sportcsarnok)
 
Negyeddöntők
2021. május 26., szerda
 
11:00   DVTK Akadémia/A - NKA Pécs/A
13:30   Csata DSE - Szolnoki Sportcentrum
16:00   Darazsak Sportakadémia - Bajai NKK
18:30   BEAC-Újbuda KA/A - Kecskeméti KA/A
 
 
5-8. helyért keresztjáték
2021. május 28., péntek
 
11:00   1. negyeddöntő vesztese - 2. negyeddöntő vesztese (I.)
13:30   3. negyeddöntő vesztese - 4. negyeddöntő vesztese (II.)
 
Elődöntők
2021. május 28., péntek
 
16:00   1. negyeddöntő győztese - 2. negyeddöntő győztese (III.)
18:30   3. negyeddöntő győztese - 4. negyeddöntő győztese (IV.)
 
 
Helyosztók
2021. május 30., vasárnap
 
11:00   I. vesztese - II. vesztese (7. helyért)
13:30   I. győztese - II. győztese (5. helyért)
16:00   III. vesztese - IV. vesztese (3. helyért)
18:30   III. győztese - IV. győztese (Döntő)
 
 
 
A fiú junior döntő első negyeddöntőjében is ott lesz a Kecskeméti KA, amely 9-5-tel a főtábla A csoportjának negyedik helyén zárt. A rájátszás piros csoportjában kapott helyet Sztojan Ivkovics együttese, amely a legjobbak között 8-6-tal harmadik lett. Elképesztően kiegyensúlyozott a mezőny az idei fiú U18-as bajnokságban, így nem lenne meglepetés a kecskemétiek végső sikere sem - de ez lényegében majdnem az összes csapatról elmondható. A Kecskemét ellenfele a DEAC Kosárlabda Akadémia lesz majd, amely 11-3-mal az alapszakasz A csoportját megnyerte, de a rájátszás piros csoportjában 7-7-tel csak a hatodik lett - három hely, de csak egy meccs volt a két együttes között, ez is mutatja, mennyire szoros összecsapások várhatóak majd. Október 11-én, Debrecenben a DEAC nyert 74-66-ra, január 25-én viszont 55-49-re a Kecskemét győzött hazai pályán.
 
A második negyeddöntőben jön az eddigi legjobb mérleget felmutató Zsíros Akadémia Kőbánya/A, amely az alapszakasz B csoportját nyerte meg 11-3-mal, majd a rájátszás piros csoportjában 10-4-gyel a második lett - ugyanolyan mutatóval, mint az első helyezett pécsi együttes. A fővárosiak a Soproni Sportiskola KA/A-t kapták negyeddöntős ellenfélnek, amely az alapszakasz A csoportjában 10-4-gyel a harmadik lett, utána viszont a rájátszás piros csoportjában 6-8-cal csak a hetedik. Emiatt a Sopronnak keresztjátékot kellett játszania, de a MAFC-ot kettős győzelemmel ütötték ki Csendes Péterék, így bekerültek a legjobb nyolc együttes közé. A fővárosban, február 20-án 89-80-ra győzött a Zsíros Akadémia, március 21-én azonban egy 100-77-es sikerrel vágtak vissza a soproniak.
 
A harmadik párharcban szerepel majd az NKA Pécs/A, amely az alapszakasz A csoportját 10-4-gyel a második helyen zárta, a rájátszás piros csoportját pedig szintén 10-4-gyel megnyerte. A mecsekaljaiak ellenfele az a Kaposvári SI lesz, amely az alapszakasz B csoportjában 6-8-cal negyedik lett, a rájátszás piros csoportjában pedig 0-14-gyel az utolsó helyen zárt. Jöhetett a keresztjáték a somogyiaknak, akik a Sopronhoz hasonlóan kettős győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé, csak ők a Budapesti Honvédot verték kétszer. A két együttes két nagyon sima ütközetet vívott eddig egymással, és a kaposvári 0-14-ből kitalálható, hogy mindkétszer a Pécs győzött: március 1-jén 83-49-re idegenben, március 17-én 87-43-ra pedig hazai pályán nyertek a pécsiek. Előzetesen talán ez az egyetlen párharc, ahol komoly meglepetés lenne az alacsonyabban rangsorolt gárda, jelen esetben a Kaposvári SI továbbjutása.
 
A szerdai nap utolsó fiú meccsén lép majd pályára a FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely/A, amely az alapszakasz főtábla B csoportjában 11-3-mal a második lett, a rájátszás piros csoportjában pedig 8-6-tal a negyedik. Nagyjából ugyanezt a szezont hozta le eddig ellenfelük, a Vasas Akadémia/A, amely az alapszakaszban szintén a B csoportban szerepelt, és ugyanúgy 11-3-mal zárt a harmadik helyen, mint a szombathelyi együttes a másodikon. A pasarétiek utána 7-7-tel az ötödikek lettek a rájátszás piros csoportjában, így kapta meg egymást a két gárda a negyeddöntőben. A két eddigi egymás elleni találkozót az alapszakaszban vívták meg a felek, és ez két rettenetesen egyoldalú csata volt: október 3-án, Szombathelyen a hazaiak 87-59-es sikert arattak, november 28-án, a fővárosban viszont 104-49-re a Vasas bizonyult jobbnak.
 
 
A program:
 
Fiú junior országos bajnoki A döntő (Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok)
 
Negyeddöntők
2021. május 26., szerda
 
11:00   Kecskeméti KA - DEAC Kosárlabda Akadémia
13:30   Zsíros Akadémia Kőbánya/A - Soproni Sportiskola KA/A
16:00   NKA Pécs/A - Kaposvári SI
18:30   FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely/A - Vasas Akadémia/A
 
 
5-8. helyért keresztjáték
2021. május 28., péntek
 
11:00   1. negyeddöntő vesztese - 2. negyeddöntő vesztese (I.)
13:30   3. negyeddöntő vesztese - 4. negyeddöntő vesztese (II.)
 
Elődöntők
2021. május 28., péntek
 
16:00   1. negyeddöntő győztese - 2. negyeddöntő győztese (III.)
18:30   3. negyeddöntő győztese - 4. negyeddöntő győztese (IV.)
 
 
Helyosztók
2021. május 30., vasárnap
 
11:00   I. vesztese - II. vesztese (7. helyért)
13:30   I. győztese - II. győztese (5. helyért)
16:00   III. vesztese - IV. vesztese (3. helyért)
18:30   III. győztese - IV. győztese (Döntő)
 
 
A meccseket élőben követhetitek figyelemmel a hunbasket.tv oldalon!

Vármegyei szövetségek