Tippmix Férfi NB I: Hosszabbítás után egy lépésre a Szolnok a bajnoki címtől
21
May
2021
Tippmix Férfi NB I: Hosszabbítás után egy lépésre a Szolnok a bajnoki címtől
2021. május 21.  |  17:46
1-1-es állásról folytatódott a finálé, a Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely párharc. A hazaiaknál nem léphetett pályára az előző mérkőzésen kiállított Marjan Cakarun.
 
Keller jó védekezése után Bruinsma kosara nyitotta a találkozót, Badzim válaszolt egy közelivel. Mindkét oldalon volt egy-egy eladott labda, majd Anderson állt bele egy triplába (2-5). A vendégek kezdtek jobban, a szerzett labdákból sorozatosan jöttek a gyorsindítások (2-7). Bár megvoltak a lehetőségei az Olajbányásznak, azok kimaradtak, Anderson pedig újabb hármast küldött a helyére (4-10). Továbbra sem találta a támadójátékát a hazai csapat, és bár voltak jó egyéni megoldások, nem tudott közelebb férkőzni Gasper Potocnik alakulata (9-15). Keller tett vissza egy támadólepattanót, míg a túloldalon Subotic forgatta be az emberét. Juhos sportszerűtlen hibája után már kilenccel mentek a vendégek, a negyed utolsó kosara pedig Gibson nevéhez fűződött. 13-20.
 
Perl már az első támadás során betalált a második játékrészben, de ezután közel két percet kellett várni a következő sikeres kísérletig, Pongó dobott egy triplát (16-22). Továbbra is a védekezés dominált, Perl, majd Warner köszönt be. Kettejük dobópárbaja következett, 20-27-re ment a Falco a negyed derekán. Egy szerzett labda után Subotic ziccerezett, ötre közelítette meg az ellenfelét a Szolnok, Gasper Okorn kért időt (22-27). A kis szünet után Kovács rakta fel a labdát, ezzel már háromra zárkózott az Olajbányász, azonnal jött Perltől a válasz (24-29). Warner egy óriásit zsákolt, ráadásul Barac faultolta is közben. Megnyílt az út az egyenlítés lehetősége előtt is a hazaiaknak, ám Badzim eladta a játékszert, Perl pedig sikeresen tört be a túloldalon (27-31). Innen már csak a remek formában kosárlabdázó Perl talált be, növelte az előnyét a félidőig a Falco. 27-35.
 
A fordulás után teljesen más arcát mutatva jött ki az öltözőből a Szolnok, egy 7-0-ás futással egyre közelítették meg a szombathelyieket, ráadásul Badzim ziccere után a fordítás is meglett (36-35). Bruinsma állította el a vérzést, de jött Subotic saroktriplája (39-37). Bruinsma a hatodik pontját szerezte, egállal fordultak az utolsó tizenöt percre a csapatok. Zsíros fejezett be szépen egy akciót, majd egy triplát is bevert, a találkozón először öttel vezetett a Szolnok (44-39). Bruinsma büntetőivel lopták a távolságot a vendégek, Badzim három szabaddobással válaszolt (47-42). A felvonás végére sem változott a játék képe, megőrizte előnyét a piros-fekete együttes. 49-44.
 
Subotic növelte a csapata előnyét rögtön a záró etap elején, Barac tett a közösbe egy közelit a másik oldalon (51-46). Subotic jól játszott, egy újabb duplát értékesített, majd Perl vétett egy támadóhibát, de Badzim nem tudott büntetni, ami után Barac dobhatott a vonalról (53-48). Anderson állt bele egy hármasba, kettőre csökkent a szolnoki előny. Subotic csak az egyik büntetőjét küldte a helyére, majd Bruinsma ziccerezett egy gyorsindítás végén, időt kért az Olajbányász (54-53). Warner csinált egy 2+1-es akciót, öt és fél perc volt hátra (57-53). Anderson középtávolija beakadt, ahogy Badzim triplája is, öttel léptek meg a Tisza-partiak (60-55). Perl és Keller révén egyre zárkózott a Falco, ám utóbbi a kosarát követően nem sokkal kipontozódott (60-59). Subotic ezúttal is csak egyet dobott be a megítélt kettőből, két perce maradt a feleknek a döntésre (61-59). Anderson szinte lehetetlen helyzetből egalizált, megint Subotic állhatott a vonal mögé, viszont most bement mindkettő (63-61). Elhibázta a támadását a Szombathely, ami után Badzim is próbálkozhatott a büntetőről, de az egyik kimaradt (64-61). Egy perc maradt, Gasper Okorn időt kért. Kovács Péter is kipontozódott, Perl pedig büntetőzött (64-63). Badzim triplakísérlete leszédült, de Perl is elrontotta a ziccerét. Öt másodperccel a vége előtt Suboticnak ütöttek oda a sárga-feketék, aki az elsőt bedobta, a másodikat kihagyta (65-63). Perl robogott végig a pályán és harcolt ki egy faultot. A hátvéd ezúttal is hibátlan maradt, 65-65-re módosította az állást. Gasper Potocnik hívta magához az övéit, 1.9 másodperc maradt az órán. Most nem tudott kosarat szerezni az Olajbányász, jöhetett a hosszabbítás. 65-65.
 
Remekül kezdte a ráadást a Szolnok, Warner ziccere és Pongó öt pontjával meglépett héttel a hazai csapat (72-65). Gasper Okorn időkérése után Perl talált utat a gyűrűig (72-67). Warner betörése megint kosárral zárult, ezúttal Anderson válaszolt egy triplával (74-70). Badzim emberrel együtt küldött a helyére egy távolit, amire Bruinsma 2+1-es akciója érkezett, ám a megítélt büntetőt kihagyta (77-72). Másfél perccel a vége előtt támadhatott a Szolnok. Badzim most nem tudott kosarat szerezni, Bruinsma lopta a távolságot (77-74). Warner verte meg az emberét, erre viszont már nem tudott reagálni a vasi együttes (79-74). Benkének ütöttek oda tripladobás közben, aki mindhármat értékesítette (79-77). Öt másodperccel a vége előtt Subotic állhatott a vonal mögé, aki mindkettőt bedobta, ezzel pedig gyakorlatilag megnyerte a mérkőzést a csapatának. Óriási küzdelem után került újra előnybe a Szolnoki Olajbányász. 81-77.
 
Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely h.u.: 81-77 (13-20, 14-15, 22-9, 15-21, 16-12)
 
Rájátszás, döntő, 3. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Papp P., dr. Mészáros B. (Faidt M.)
 
Szolnok: Warner 21/3, Badzim 16/6, Kovács 2, Subotic 20/3, Taiwo -. Cserék: Pongó 8/6, Rudner -, Gibson 9/3, Zsíros 5/3, Juhos -.
 
Falco: Anderson 16/12, Váradi -, Benke 8, Bruinsma 14, Keller 7. Cserék: Perl 25/3, Barac 7.

Vármegyei szövetségek