Férfi NB I B: Döntős a Nyíregyháza, piros csoportos az Óbuda
09
May
2021
Férfi NB I B: Döntős a Nyíregyháza, piros csoportos az Óbuda
2021. május 9.  |  08:00
Egy-egy döntő összecsapást játszottak tegnap mind a piros, mind pedig a zöld csoport elődöntőjében. Előbbiben az alapszakaszt megnyerő Nyíregyháza az 5. mérkőzésen hamar 10 pontos hátrányba került a Vasas ellen, de szünetben már 1 ponttal vezetett, s a küzdelmes második félidőben végül "legyűrve" ellenfelét bejutott a fináléba. A zöld csoportban a főváros III. és IV. kerületének reprezentánsa, az Óbudai Kaszások és az Újpest-MT a zöld csoport döntőjéért és egyben a piros csoportba való kerülésért csapott össze egymással, a rájátszás során immáron harmadszor. A Kaszások együttese az első negyed második felében valósággal állva hagyta ellenfelét. A várt nagy küzdelem elmaradt, az óbudaiak parádés első három negyedet produkálva fölényes győzelemmel kvalifikálták magát a Pápa elleni döntőbe - a következő évadra pedig a piros csoportba.
 
 
 
Piros csoport
 
Az 1-4 helyért
 
Hübner-Nyíregyháza BS - Vasas Akadémia 82-68
 
A kiegyenlített első percek után a negyed közepén Andrássy Géza (28/12 pont, 9 lepattanó) két triplájára alapozva, egy 13-3-at "repesztve" 10 ponttal ellépett a vendég Vasas. A szakasz végén 6 pontra feljöttek a hazaiak. A második etapot egy 6-0-lal indítva 12 pontosra növelte előnyét a fővárosi gárda. Ekkor azonban Bus Iván (14/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) triplája felrázta a hazaiakat, akik az ő második, valamint Bazsó Brúnó (12/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) és Emmanuel Ubilla (11/3 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) 1-1 hárompontos kosarára építve, a 12. és a 17. perc között egy "eszelős" 19-2-t "repesztve" nemhogy ledolgozták hátrányukat, hanem 5 ponttal el is léptek. A félidő végén Andrássy újabb két triplájával visszavették a vezetést a vendégek, ám a roppant fordulatos negyed hazai találattal, s 1 pontos nyíregyházi vezetéssel zárult.
 
A kosarakban a téthez mérten gazdagnak mondható első félidőt egy jóval inkább a védekezésről, a küzdelemről szóló, feszült légkörű második követte. A harmadik negyedben fej-fej mellett, sokáig váltott vezetéssel haladtak a felek - a szakasz Kiss Benedek (15/9 pont) hármasával és 4 pontos hazai vezetéssel zárult. A harmadik etapot hármassal záró Kiss duplája, majd triplája után a negyedik negyed elején 9 ponttal húztak el a hazaiak. Medve Máté (11/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) próbálta triplával, majd duplával versenyben tartani a Vasast. A szakasz közepén Tóth Gergely (21/3 pont, 3 lepattanó, 5 eladott labda, 2 blokk) vezérletével, egy 12-3-mal 10 pont fölé növelte előnyét a hazai gárda. Ebben az időszakban a Vasastól akcióból csak a vendégek játékát amúgy ügyesen szervező Moravcsik Áron (10-10 pont és gólpassz, 3 lepattanó) talált be. A hajrában a Vasas siettette az akciók végén a befejezéseket, kevés sikerrel, így a hazai pálya előnyét kihasználó Nyíregyháza megnyerte a mérkőzést és egyben a párharcot is, s bejutott a piros csoport döntőjébe.
 
 
A párharc végeredménye: 3-2 a Hübner-Nyíregyháza BS javára.
 
 
 
Zöld csoport
 
Az 1-4 helyért
 
Óbudai Kaszások KA - Újpest-MT 100-74
 
Remek iramban, s színvonalas játékkal kezdődött az "elődöntő döntője": az első percek némi túlzással Varga Dániel (27/6 pont, 5 lepattanó) és a két triplát is beemelő Pollák Árpád (11/6 pont) dobópárbaját hozták. A szakasz közepén Vas-Teplán Miklós (9/9 pont - 3/3 tripla) 3 triplával szállt be a játékba, s e találatok a negyed második felében egy szédületes, 17-2-es hazai "száguldás" kezdetét jelentették. Az első negyed után 17 ponttal vezetett a Kaszások csapata, ráadásul újpesti részről a jól kezdő Pollák, valamint a rutinos Horváth Ákos is 3-3 személyivel állt. A második etap elején tovább "nyílt az olló": ezt a negyedet 6-0-lal kezdve 20 pont fölé növelte előnyét az Ivosev Tamást (6 pont - 9 mezőnykísérlet -, 11 lepattanó) a játékból ekkor tökéletesen "kivevő" Óbuda, amelyben ekkor kosaraival és az újpesti védelem megbontása utáni gólpasszaival Steve Rosemond (18/6 pont, 3 lepattanó, 8 gólpassz) lépett elő vezérré. Ivosev a 17. percben szerezte első pontjait büntetőkből, ez azonban egy 11-0-s vendég roham kezdetét jelentette: jött a két Horváth, Ákos (18/12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) kettő, Kristóf (11/3 pont, 5 gólpassz) pedig egy triplát emelt be, 15 pontra feljött az Újpest. A szakasz hazai duplával és 17 pontos óbudai vezetéssel zárult.
 
A harmadik negyed elején küzdelmes, de mindkét fél részéről sok hibával tarkított játék mellett a lepattanókat mindkét palánk alatt "uraló" Horváth Márton (10-10 pont és lepattanó) vezérletével tartotta előnyét a Kaszások gárdája, amely a szakasz közepén egy Rosemond és a triplát "vágó" Bencsik Barnabás (10/3 pont, 3 lepattanó) vezette 11-2-vel 28 pontosra növelte előnyét. Zónára állt át az Újpest, amivel ugyan megtörte a Kaszások lendületét, ám mivel játékosai támadásban kapkodtak, sokat hibáztak, nem tudtak közelebb kerülni a hazaiakhoz - sőt a szakasz végén nőtt is a különbség, 29 pontos előnyről várhatta a negyedik negyedet a Kaszások. Ezt 5-0-lal indítva 34 pontosra hizlalta a különbséget az Óbuda. Mivel a mérkőzés eldőlt, a hajrá nagy dobópárbajt hozott, amelyben elsősorban Puszta Dávid (14/3 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 gólpassz) jóvoltából tartotta 30 pont körüli előnyét, és végül fölényesen nyerte az elődöntő döntőjét, s jutott a piros csoportba a lepattanócsatát 43-30-ra megnyerő Óbudai Kaszások gárdája.
 
 
A párharc végeredménye: 2-1 az Óbudai Kaszások KA javára.

Vármegyei szövetségek