Tippmix Férfi NB I: A ZTE a Jászberényt, az OSE a Kaposvárt győzte le
09
May
2021
Tippmix Férfi NB I: A ZTE a Jászberényt, az OSE a Kaposvárt győzte le
2021. május 9.  |  07:39
Két, létszámában alaposan megfogyatkozott csapat találkozott egymással egy már mindkettejük számára tét nélküli mérkőzésen szombaton délután Zalaegerszegen. A ZTE és a Jászberény is egy-egy idegenlégióssal állt fel, így mindkét oldalon sok játékperchez jutottak a fiatalok. A legérdekesebb momentumot viszont kétségkívül az jelentette, hogy a bajnoki szezon során először látogathattak ki nézők a csarnokba, a ZTE ugyanis valamennyi meccsét zárt kapuk előtt játszotta mostanáig.
 
A Jászberény kerete mindössze nyolc játékosból állt, de két amerikai légiósuk is elkísérte őket. Így Patai Benjámin eddig sem bőséges kerete még inkább szűkült.
 
4-0-al indított a JKSE, a kezdeti zalai bizonytalankodás után Szabó Zsolt vette vállára csapatát. Hét pontot szerzett zsinórban a kapitány, majd két berényi tripla következett. Fej-fej mellett haladtak a csapatok az első negyedben, végül kicsit sikerült meglépnie a ZTE-nek, így 26-21-el zárult a játékrész.
 
Továbbra is becsülettel küzdöttek a vendégek, akik közül Katona Bence kapta el a fonalat: a fiatal játékos hatból négy triplát süllyesztett el az első félidőben. A vendégek a lepattanókat is jobban szedték, így a negyed közepéig nem sikerült jobban ellépnie a ZTE-nek. Aztán Bonifert és Vuko is látványosan zsákolt – kicsit a közönségnek is játszva, - Szabó Zsolt pedig továbbra is kiválóan célzott: 44-35-ös állásnál épp a zalai pontok felét szerezte „Szöszi". A félidő végét megnyomta a ZTE, így 11 pontos előnnyel vonulhatott az öltözőbe.
 
A nagyszünet után sokkal harcosabb Berény érkezett vissza a parkettre, s Patai Benjámin tanítványai zsinórban hét pontot szerezve 5 pontra zárkóztak, majd kihasználva a ZTE támadásbeli ideiglenes gyengélkedését és védekezési hibáit, 68-64-re módosították az állást.
 
A zárónegyedre azonban elkészültek erejükkel a mindössze hét játékost forgató vendégek, 70-66-ról a ZTE egy 21-0-ás futással állva hagyta ellenfelét. Csuti Kornél, a Zalakerámia ZTE KK fiatal reménysége kosarával lett meg a húsz közte, s ő szerezte a találkozó utolsó egerszegi kosarát is egy újabb szép duplával. Utolsó negyedes remeklésének köszönhetően végül magabiztosan, 91-71-re nyert a Szabó Zsolt és Tonko Vuko által vezérelt Zalaegerszeg - ketten együtt 45 pontig és 71 VAL-ig jutottak, de dicséret illeti a nagy kedvvel és ponterősen kosarazó Bonifert Bendegúzt és a 7 gólpasszt kiosztó Simon Kristófot is. Simó Bence és Csuti Kornél is jól sáfárkodott a játékpercekkel. Dicséret illeti a vendégeket is, mert amíg bírták erővel, méltó ellenfelei voltak a ZTE-nek, különösen a találkozót végigjátszó és 17 pontig jutó Katona Bence és az egyetlen légiós, Primorac tett ki magáért. A ZTE szimpatizánsai örülhettek az utánpótláskorú fiatalok pályára lépésének is, holnap pedig az U14-es országos bajnokság döntőjében szoríthatnak a kék-fehéreknek.
 
Zalakerámia ZTE KK - Jászberényi KSE 91-71 (26-21, 26-20, 16-23, 23-7)
 
Play-out 9. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros B., Boros T., Lengyel Á. J.
 
ZTE: Simon 6, Simó 6, Bonifert 19/3, Vuko 19/3, Szabó 26/3. Cserék: Antóni 11/9, Makkos -, Büki -, Csuti 4, Völgyi -.
 
JKSE: Ruják 10, Katona 17/12, Füzi 11/3, Czirbus 9, Primorac 17/9. Cserék: Kaszás -, Filipovic 7.
 
 
 
Mind a Kaposvári KK, mind az OSE Lions a bajnokság 10. helyéért harcol a play-out hajrájában. A két, 14-14 győzelemmel álló együttes a kilencedik fordulóban Kaposváron találkozott.
 
A meccs első kísérlete Washingtontól érkezett, két pontot ért a pontos dobás, majd ugyanő egy gól jó plusz büntető-akciót sem rontott el, így a meccs első öt pontja a vendégeké lett. Négy kaposvári pont érkezett válaszként, nem sokkal később pedig már a hazaiaknál volt az előny (8-7). Illés érkezett friss emberként a parkettre, rögtön jegyzett egy kettest. Ekkor már újra a vendégeknél volt az előny (8-12), ez azonban nem tartott sokáig: Krnjajski ugyan két büntetőt is kihagyott, egy védőpattanóval javított, majd Hendlein fejezte be a támadásukat egy duplával. Lendületet vett a házigazda, Rivers tripláját Hendlein duplája követte (15-12). Ismét fordított az OSE, de egy újabb kaposvári tripla – Miliszavljevics révén – megint a hazaiak vezetését eredményezte. Illésnek még volt válasza, egállal zárult az első tíz perc. 18-18.
 
Továbbra is Rivers volt a kaposváriak legaktívabb játékosa, legalábbis ami a pontokat illeti: újabb kettest tett helyre, majd Kucsora triplájára zsákolással felelt. Az OSE részéről Washington közelítette a tíz dobott pontot, egymás után két akciót is pontosan fejezett be, amire hazai időkérés volt a válasz (23-27). Washington ezúttal gólpasszt adott: Illés ezzel a triplával (kilenc pont) utolérte az asszisztot jegyző csapattársát, az OSE pedig immár héttel vezetett. Pillanatok alatt visszajött a Kaposvár, Plézer hármasa után 30-31 volt az állás, Rivers kettesével pedig már a hazaiak vezettek, ami a vendégeket ösztönözte időkérésre. A Kaposvár sem tudott meglógni, kiélezett csata folyt továbbra is, a félidő utolsó percébe lépve már ismét egyenlő volt az állás. Krnjajski egy büntetője viszont célba ért, ez jelentette a különbséget a csapatok között a nagyszünetben. 37-36.
 
Illés folytatta, triplával kezdte a második félidőt. Baki is három pontot jegyzett egy támadásból: faulttal együtt dobta helyzetét, így a vonalra állhatott, ahonnan szintén pontosan célzott. Sorban jött még négy Kaposvár-pont, Washington triplája viszont nem engedte meglépni a hazaiakat. Több hiba csúszott a támadásokba, ezt kihasználta a valamivel pontosabb OSE: Washington újabb hármasa az OSE vezetését jelentette (45-47). A hibák száma nem csökkent, majd’ két percig egyik fél sem dobott kosarat, majd Bíró is csak az egyik büntetőjét értékesítette. Miliszavljevics pontosabban büntetőzött, Illés akcióból válaszolt. Utóbbi egy triplát is dobott, s a negyed végén Washington is betalált közelről, így egy kosáron túlra lépett el az OSE. 51-55.
 
Két és fél percig tartott a vendégek előnye, négy kaposvári pontra nem érkezett vendég válasz – időt is kért az oroszlányi szakmai stáb. A rövid megbeszélés hatott: ugyan Rivers kettesével már a Kaposvár vezetett, de Abell egy bedobott büntetője megtörte a vendégpontcsendet, majd Kucsora kettest tett helyre, aztán Abell egy triplával vissza is állította a négypontos különbséget, amit egy újabb hármassal is megfejelt, majd Washingtontól és Garamvölgyitől is érkezett két-két pont – két és fél perc alatt futottak egy 13-0-t az oroszlányiak (57-68). Már négy perce volt pontképtelen a KKK, amikor Washington növelte a különbséget. Bogdán törte meg a kaposvári pontcsendet, de ez a kihagyás a meccsbe került: innen már csak az OSE szerzett pontot, így magabiztos különbséggel nyert. 59-72.
 
Kaposvári KK – OSE Lions 59-72 (18-18, 19-18, 14-19, 8-17)
 
Play-out, 9. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Papp P., Goda L., Györfy R. (Bogárdy J.)
 
KKK: Krnjajski 12, Miliszavljevics 11/3, Rivers 22/3, Baki 3, Hendlein 4. Csere: Plézer 5/3, Bogdán 2, Paár M. -.
 
OSE: Washington 26/6, Abell 10/6, Anderson 4, Garamvölgyi 2, Morgan 2. Csere: Illés M. 18/9, Kucsora 5/3, Bíró O. 5.

Megyei szövetségek