Tippmix Férfi NB I: Zsinórban hatodjára nyert a Kecskemét
28
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: Zsinórban hatodjára nyert a Kecskemét
2021. április 28.  |  20:53
Az OSE Lions a sorozatban öt győzelmet számláló, az alsóházat vezető Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vendége volt a play-out hatodik fordulójában.
 
Abell és Washington szállított öt pontot az első percben, és ezt a különbséget őrizte is a vendég együttes, sőt Garamvölgyi kosarával már egy egységre járt a tízpontos fórtól (5-14). Rákapcsolt a KTE, Thomas jelentkezett pontos dobásokkal, majd kicsivel később Wittmann egymás után jegyzett egy duplát és egy triplát, amivel már csak kettő volt közte (15-17). A negyed utolsó percére ismét négypontos előnyt szerzett az OSE, de a tizedik percben ebből még hármat faragtak a hazaiak. 22-23.
 
Lendületben maradt a Kecskemét, a második negyed első percének végén Dramicsanin kettese már hárompontos hazai vezetést jelentett (27-24). A fordításnak sokáig nem örülhettek a hazaiak, közel háromperces pontcsendjüket 7-0-s etappal büntette az OSE, de Kucsera és Wittmann gyorsan egyenlített (31-31). Utóbbi gólpasszal szolgálta ki Körmendit, ezzel ismét a KTE vezetett. Abell egált érő kettese után Wittmann egy triplával lépett az élre dobott pontok tekintetében, de Morgan két büntetővel gyorsan reagált, így ő lett az első, aki elérte a kétszámjegyű pontszámot – tíznél járt ekkor, Abell révén ráadásul fordítottak is (36-37). Dramicsanin hármasát Jaramaz egy jó büntetője követte, majd Fazekas is egyet dobott be a kettőből, így Washington duplájával újra egyenlő volt az állás (41-41). Az utolsó percre is döntetlennel fordultak a felek, Lukács triplája viszont a KTE-nek jelentett előnyt a nagyszünetre. 47-44.
 
Thomas is eltett egy hármast, Wittmann kettese után pedig már igencsak igyekeznie kellett az OSE-nak, hogy ne legyen meg a közte tíz (52-44). Washington faulttal együtt talált be, a büntetője is pontos volt. Kapaszkodott az OSE, de öt ponton belülre nem igazán tudott jönni, őrizte kétkosárnyi előnyét a házigazda. Sőt, a negyed második felében Kucsera triplája és Horti duplája után már időt is kellett kérniük a hazaiaknak – átlépte a tíz pontot a különbség (67-55). A harmadik tízperces etapban a KTE-nek jött ki jobban a lépés, nyolc ponttal nyerte ezt a negyedet. 73-62.
 
Ott folytatta a negyedik negyedet a KTE, ahol a harmadikat abbahagyta: Wittmann és Dramicsanin szállította a pontokat, három perc után már tíznél jártak a hazaiak ebben a játékrészben (83-66). Sorban nyolc OSE-pont következett, gyorsan tízen belülre jöttek a vendégek. Kucsera egy triplával jelezte, nem engedik közelebb ellenfelüket, majd Abell kettesére Wittmann is dobott egy hármast (91-76). Három és fél perc volt ekkor vissza, egy minutummal később pedig már ismét tízen belül volt az OSE – Illés triplájával. Gyorsan visszaállította a tíz fölötti különbséget a KTE, amely ezzel a meccset is eldöntötte – Illés és Anderson is jelentkezett még egy-egy triplával, de fordításra nem volt esélye a vendégeknek. 101-88.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – OSE Lions 101-88 (22-23, 25-21, 26-18, 28-26)
 
Play-out, 6. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Frányó P., Söjtöry T., Fodor A. (Téczely T.)
 
KTE: Wittmann 20/9, Thomas 19/3, Jaramaz 11/3, Kucsera 10/6, Horti 14. Csere: Fazekas 11, Dramicsanin 11/3, Lukács D. 3/3, Körmendi 2.
 
OSE: Washington 22, Abell 13, Anderson 9/3, Morgan 14, Anda 1. Csere: Illés M. 17/9, Garamvölgyi 7, Kucsora 5/3.
 
 
 
Foghíjas kerettel utazott el a már biztos kieső Jászberény otthonába a Kaposvár. Mindkét csapat jó előjelekkel várhatta a találkozót, a JKSE az Oroszlányt, a KKK a Pécset győzte le az elmúlt fordulóban.
 
Remek energiával kezdték a mérkőzést a hazaiak, Garrett ziccere után már 6-0 volt az állás. Hendlein révén kezdte meg a felzárkózást a Kaposvár, majd Miliszavljevics is hozzátett kettőt, de innen megint feljebb kapcsolt a Jászberény és egyre jobban kezdett ellépni. Ezúttal Baki hármasa állította meg a JKSE nagy futását, sőt, Krnjajskiék meg sem álltak a vezetés megszerzéséig, ami végül Plézer hármasával lett meg (16-18). Erre még volt válasza a jászberényieknek, de a végső megmozdulás Miliszavljevics kosara volt. 22-22.
 
A második negyedet Puska kosara nyitotta, erre öt hazai pont érkezett, majd Miliszalvjevics betörése után kért időt Patai Benjamin (27-26). Fej-fej mellett haladtak a felek, végül Primorac villanásaival újra elkezdett meglépni a hazai csapat (40-34). Erre ezúttal nem tudott reagálni a Kaposvár, 47-39-cel mentek nagyszünetre az együttesek.
 
Baki és Bogdán kosaraival 5-0-val nyitottak a fordulás után a vendégek és hiába Garrett kosara, Miliszavljevics távolija után már csak kettő volt közte (49-47). Kicsit bennragadt az öltözőben a JKSE, 13-4-et futott a KKK, amikor időt kellett kérnie a hazaiaknak (51-52). A kis szünet megtette a hatását, de azért továbbra sem tudott érdemben ellépni egyik gárda sem, izgalmas végjátékra volt kilátás. 69-65.
 
A záró etapra mintha elfáradt volna a Kaposvár, a Coleman-Primorac duóra építve elment tízzel a Jászberény (77-67). Ezt az előnyt már jól tartották a hazaiak, de az utolsó percben a kaposvári fiatal, Takács Arnold két hármast is a helyére küldött egymás után, amivel feljöttek négyre a somogyiak. A fordítás azonban már nem jött össze, a Jászberény az OSE után a somogyiakat is legyőzte. 86-80.
 
Jászberényi KSE – Kaposvári KK 86-80 (22-22, 25-17, 22-26, 17-15)
 
Play-out 6. forduló
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola
V.: Cziffra Cs., Csabai-Kaskötő B., Lengyel Á. (Balogh L.)
 
JKSE: Garrett 15/3, Coleman 30, Brbaklics -, Czirbus 9/3, Primorac 24/6. Cserék: Ruják 2, Katona -, Füzi 3/3, Filipovic 3/3.
 
KKK: Krnjajski 2, Miliszavljevics 23/3, Baki 14/12, Bogdán 5, Hendlein 12/3. Cserék: Puska 5, Takács 6/6, Plézer 13/9.
 
 
 
Tonko Vuko kivételével színmagyar csapattal – köztük több sajátnevelésű fiatallal, – amerikai légiósai nélkül lép pályára a playout hátralevő mérkőzésein az A-csoportos tagságát jászberényi győzelmével bebiztosító Zalakerámia ZTE KK. A hátralevő 5 fordulóban sok játéklehetőséget kapnak azok, akik az alapszakaszban csak ritkán léptek pályára, illetve az U20-as, U18-as és U16-os csapat legjobbjai is megmutathatják, mit tudnak. A szombati ellenfélnél, Kaposváron is hasonló most a felállás, soros ellenfelük, a Pécs azonban teljes kerettel, ám nem túl jó szériával a háta mögött érkezett – négy meccsből háromszor vesztesen hagyták el a parkettet Rujákék. A pécsiek irányítója bár bemelegített és átöltözött, derékfájdalmai miatt elővigyázatosságból nem játszott a találkozón.
 
8-0-al indított a PVSK, Heinrich Róbert így értékelte mindezt az időkérésnél: „Úgy mennek át rajtunk, mint a huzat!”  Sokáig Polster középtávolija jelentette az egyetlen zalai mezőnykosarat, a baranyaiak jók használták ki, hogy erősebb kerettel érkeztek. Brkics hat pontjával már 15-3 is volt az állás, amikor éledezni kezdett a ZTE. Előbb Vuko büntetőivel, majd a Pécsről érkező Antóni palánkos triplájával zárkóztak, majd a korábban szintén a Mecsekalján pattogtató Simon betörésével pedig már a hazaiaknál volt az előny, ám Budimir buzzerjével egál lett a negyed vége. Gyengén dobott távolról a PVSK, a ZTE pedig egy 13-0-ás rohammal kiegyenlítette az állást, 19-19.
 
Szigorított védekezésén a Pécs, el is léptek 10 ponttal. Sok büntetőt dobhatott a házigazda, ám rendre ki is maradt a büntetők fele, így pedig lassan ment a zárkózás. A negyed közepe táján aztán ismét magára talált a ZTE, előbb Szabó, majd Bonifert kapta el a fonalat. A fiatal játékos hét pontjával egyre jobban közelített a ZTE, majd Simon labdalopása után Antóni saroktriplája után ezt a negyedet is egálra hozta a kék-fehér gárda.
 
41-41-ről folytatódott a játék, az öltözőből a Pécs jött ki harcosabban, s három trojkával tíz ponttal léptek meg a vendégek. Budimir annyira üresen maradt a triplavonalon, hogy bőven volt ideje kiszámítani a labda ívét is… A 3 perc kosárcsendet Demeter szép tempója zárta, majd Szabó Zsolt sérült meg egy támadásnál: Simon könyöke találta el, jegelni kellett a szemét, ami később be is dagadt és már nem tudta folytatni a játékot. Feljavult a ZTE büntetőzése, jobban koncentráltak a vonalról, s ismét egyre jobban zárkóztak, ám Budimir újabb hármasa megint a Pécset juttatta előnyhöz. Antóni hátradőlős tempójával 63-65 állt harminc percnyi játék után az eredményjelzőn.
 
Bonifert egalizált, ám Budimir ismét megmutatta, hogy jó az öreg a háznál: két hármasa is beakadt. Simon is vállalt egy távolit, majd hosszú időre befagyott az eredmény 68-71-nél. A jól játszó Vuko tartotta magasposzton a frontot, ám 69-75-nél megkapta ötödik faultját – 14 pont, 9 lepattanó és 9 kiharcolt faultos teljesítménye így is megsüvegelendő volt. Ezt követően azonban a színmagyar csapattal felálló ZTE bár becsülettel küzdött, már nem tudott közelebb jutni a PVSK-hoz. Antóni és Simon ugyan még hintett 1-1 hármast, ám a baranyiak okosan tartották előnyüket és végül 84-77-re legyőzték a Zalaegerszeget. A ZTE az első félidőben 10 támadólepattanót is elgedélyezett a Pécsnek, s a meccs során több alkalommal is tízpontos hátrányt kellett ledolgoznia. Közben a fiatalokkal megtűzdelt csapatnak elfogyott az ereje, s hiába játszott jól Vuko, Simon és Bonifert is, a Pécs pedig, bár hullámzó játékot nyújtott, Budimir és Brkic vezérletével megérdemelten szerezte meg a győzelmet.
 
Zalakerámia ZTE KK – PVSK-VEOLIA 77-84 (19-19, 22-22, 22-24, 14-19)
 
Play-out 6. forduló
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy P. A., Goda L., Major Á.
 
ZTE: Simon 17/6, Polster 2, Bonifert 17/3, Vuko 14, Szabó 16/3. Cserék: Simó -, Antóni 11/9, Csuti -, Völgyi -.
 
PVSK: Lewis 14/9, Funderburk 11/3, Dragasevic 5/3, Budimir 25/15, Brkics 16. Cserék: Demeter 6, Hőgye -, Carev -, Krivacsevics 7.

Vármegyei szövetségek