Tippmix Férfi NB I: A Falco és a Szedeák is lezárta párharcát
23
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: A Falco és a Szedeák is lezárta párharcát
2021. április 23.  |  21:06
A párharc lezárásáért lépett pályára hazai pályán a Falco, amely az életben maradásért küzdő Körmendet látta vendégül a negyeddöntő harmadik mérkőzésén.
 
Jól bekezdtek a felek, az első pár támadásból kosár született. Nagyon kemény védekezéssel jött ki a Falco, viszont a körmendi triplák egyelőre behullottak (5-6). Remek dobóformát fogtak ki a vendégek, Taylor zsákolása után már öttel mentek a piros-feketék (5-10). Thames sportszerűtlen hibáját kihasználva sikerült zárkóznia a szombathelyieknek, ráadásul az első elhibázott körmendi kétpontos kísérlet után fordítani is tudtak a hazaiak (11-10). Keller Ákos ismét jó napot fogott ki, mindkét oldalon aktív szereplő volt, de ennek ellenére sem tudták leszakítani a Körmendet Gasper Okornék (14-13). Olyannyira nem, hogy Perl eladott labdáját követően újra fordítottak a vendégek, Simons már a második hármasát szerezte. Nem sokáig tartott az előny, Keller is beleállt egy újabb triplába, ám Thames kísérlete is pontos volt (17-19). Egy kisebb tűzijáték alakult ki ezekben a percekben, végül az első negyed hajrájából a Szombathely jött ki jobban. 29-25.
 
Az első tíz percben látott - egyébként hosszútávon nem tartható - dobóforma alább maradt, de így is izgalmas volt a mérkőzés, végig ott loholt az ellenfele nyakán az Egis Körmend, Perl duplája után kérte ki a mérkőzés első idejét Antonisz Konsztantinidesz (36-31). Barac hármasával ellépett hattal a Falco és ez fordulópontnak is bizonyult, kezdett egyre jobban ellépni a hazai együttes, Perl ziccere után már kilenc volt közte (48-39). Egy időkérés után meg lett a közte tíz is, miközben már az ötven dobott pontot is átlépte a Szombathely. Erre már nem tudott érdemben válaszolni a Körmend, magabiztos vezetéssel mehetett félidőre a Falco. 57-46.
 
Idegesen kezdett a fordulás után a Körmend, nem sikerült közelebb férkőznie a csapatnak, ráadásul Antonisz Konsztantinideszt kiállították a játékvezetők, miután nem hagyta abba a szövegelést. Ezután szétestek a vendégek, nem sokra rá már a húszat súrolta a különbség (67-49). Szinte a semmiből sikerült felzárkóznia a piros-feketéknek tizenkettőre, de innen nem tudtak közelebb jönni, ráadásul Ferencz is kapott egy technikait, amit megbüntetett a Falco (80-65). Durázi hármasára már nem érkezett válasz, 82-68-as hazai vezetéssel zárult a harmadik negyed.
 
Durázi és Barac volt az első két pontszerző a záró etapban, majd utóbbi zsákolt egyet egy gyorsindítás végén (86-70). Mócsán percei következtek, aztán Durázi tett vissza egy támadólepattanót, bejött tízen belülre a Körmend (86-77). Megint jött egy jó periódus a hazaiaktól, akik amikor kellett, akkor rendre betaláltak. Thames pontosan célzott a vonalról, ezzel nyolc lett a differencia, Benke azonnal válaszolt. Küzdött mindent egy lapra feltéve a vendég csapat, de innen már nem volt visszaút. A Szombathely végül 3-0-ra nyerte meg a párharcot és készülhet a Szeged elleni elődöntőre. 104-91.
 
A három győzelemig tartó párharcot 3-0-ra nyerte a Falco.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Egis Körmend 104-91 (29-25, 28-21, 25-22, 22-23)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szombathely, Arena Savaria
V.: Benczur T., Tóth C., Szilágyi B.
 
Falco: Váradi 16/3, Doktor -, Benke 10/6, Bruinsma 11, Keller 18/6. Cserék: Anderson 11/9, Perl 23/3, Barac 15/3.
 
Körmend: Ireland 1, Thames 22/9, Mócsán 19/3, Simons 11/9, Taylor 16. Cserék: Takács 2, Ferencz 13/6, Durázi 7/3, Tóth -.
 
 
 
A Naturtex-SZTE-Szedeák a továbbjutásért, az Atomerőmű SE a negyedik mérkőzés kiharcolásáért szállt versenybe a két együttes harmadik negyeddöntős mérkőzésén.
 
Paige és Jackson két-két pontjával indult a meccs, majd Govens kosara után Dzeletovics hozott öt pontot Lóránt duplája ellenében – utóbbi viszont egyenlített (8-8). Ismét Dzeletovics célzott jól, de erre is jött az ASE-válasz. Jackson triplájával öttel lépett el az ASE (10-15), viszont Govens és Dickey pillanatok alatt egyenlített. Nem változott a játék képe a folytatásban sem: Govens kettese után Jackson-triplával fordított a Paks, de Govens büntetőivel minimális előnyt tudhatott magáénak a házigazda tíz perc után. 23-22.
 
Négy-négy ponttal indították a második negyedet a felek, majd Bognár hármasa és Kerpel-Fronius Balázs kettese is utat talált a gyűrűbe (32-26). Paige is triplával jelentkezett a paksi időkérést követően. Dzeletovics és Govens büntetőivel állt vissza a hatpontos különbség, majd egy percre rá Dickey szállította a következő pontokat, így nőtt is a csapatok közti differencia (37-29). Dzeletovics triplája tíz fölé vitte a különbséget – a 8-0-s hazai szériára időkérés volt a vendégek válasza. Ahogy eggyel előtte, úgy most is paksi hármas követte a rövid szünetet, ezúttal Capers révén. Kovács is kintről talált be, hátrányának több, mint felét két támadásból ledolgozta a Paks, majd Lóránt két büntetője is célba ért – 40-37-nél egykosárnyira olvadt a nem sokkal korábban még kétszámjegyű szegedi előny. Govens sietett csapata segítségére: a mezőny addigi legeredményesebb játékosa egy triplával szerezte meg 16. pontját, aztán Dickey is jegyzett egy duplát. Brown hármasával máris újra 11 volt közte, Kovács megint triplával szépített, de az első félidő így is a Szegedé lett. 50-40.
 
Paige félidőt nyitó kettesével jött tízen belülre a Paks, Kovács révén csökkent tovább a különbség, de Dickey is jelezte, hogy a hazaiak sem maradtak az öltözőben. A pontos támadásokat pontatlan próbálkozások követték, de apránként kapaszkodott a Paks. Kovács lépett elő első számú pontfelelőssé, duplájával már ő volt csapata legeredményesebb játékosa, de az ellenfél vezére, Govens egy triplával igyekezett megtörni a vendégek lendületét – egyelőre nem sikerült, Paige is bevert egy hármast, azonban Govens is újfent kintről villant (62-54). A következő két percben két pont érkezett a hazaiaktól, míg a Pakstól nyolc is, és már-már érett az egyenlítés, amikor Kerpel-Fronius Gáspár vállalt el egy triplát, sikerrel. Kovács sem gondolkozott sokat, újabb hármast tett helyre, majd Jackson is kintről célzott jól, így ha nincs Kerpel-Fronius Gáspár újabb két pontja, már a Paks vezetett volna. Így viszont egy pont megmaradt a hazai előnyből az utolsó tíz percre. 69-68.
 
Bognár hármasa hozta vissza az egykosáron túli hazai vezetést, Brown is betalált, de Capers gól jó plusz büntető-akciója is három pontot ért. Újabb hazai két pontra Kovács negyedik hármasa érkezett. Capers büntetői után ismét egyetlen jó védekezésre és támadásra volt a Paks az egyenlítéstől, de Bognár megtalálta a megfelelő dobóhelyzetet, és kintről talált be – Paige a fordulásból szintén (81-79). Majd a paksi légiós ismét egy triplát dobott, amivel a vezetést is átvették (81-82). Felváltva estek a kosarak, így mindig az éppen találatot jegyző csapat vette át a vezetést. Az utolsó két percbe érve Govens egy hármassal vette vissza az előnyt csapatának. Időt kértek a paksiak, egy kettes most már nem ért volna fordítást – Jackson dobott is egy hármast! Keller rontott, Lóránté lett a lepattanó, de nem sikerült pontot szerezniük a vendégeknek a következő támadásból. A kontrából Brownnak viszont igen, ráadásul egy büntetőt is dobhatott, sikerrel (91-89). Most a vendégek rontottak, de Dzeletovics csak egy büntetőt dobott be, azonban Kovács is, csak úgy, mint Paige. Govens is a vonalra állhatott, ő egyszer sem rontott, de Brown sem, így hiába Paige triplája, nyert a Szeged. 96-94.
 
A három győzelemig tartó párharcot 3-0-ra nyerte a Szedeák.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 96-94 (23-22, 27-18, 19-28, 27-26)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
V.: Kapitány G., Ádám J., Fodor A. (Farkas J.)
 
Szedeák: Kerpel-Fronius G. 7/3, Govens 29/18, Brown 10/3, Dzeletovics 13/6, Dickey 16. Csere: Bognár 15/9, Kerpel-Fronius B. 6, Keller I. -.
 
ASE: Kovács Á. 19/12, Capers 10/3, Paige 32/15, Lóránt P. 6, Jackson 19/12. Csere: Valerio-Bodon 4, Shepard 4, Eilingsfeld -, Gulyás -.
 
 
 
Debrecenbe látogatott az Alba Fehérvár a DEAC elleni negyeddöntős párharc harmadik mérkőzésén, azzal a céllal, hogy egy harmadik győzelemmel lezárja a két együttes csatáját. Ehhez persze a hazaiak aligha kívántak asszisztálni.
 
A két magasember, Csorvási és Tóth váltott kosarat, majd ismét egy-egy dupla került helyre, aztán Vojvoda dobott egy triplát. Támadást rontottak a hazaiak, egymás után többet is, Davis két büntetővel növelte a különbséget a játékrész közepéhez érve (6-10). Nem engedte meglógni ellenfelét a DEAC, Moody, Drenovac és Hines három támadásból hét pontot szállított, így 16-12-nél már a vendégek kértek időt. Hines belelendült, egy triplát is elsüllyesztett (21-14). Guyton triplája is ült, közben Vojvoda a vonalról célzott jól, majd Csorvási szépített – előnyt szerzett a DEAC az első negyedben. 24-18.
 
A második etap első három percében négy pontot hoztak a hazaiak, ami éppen megegyezett a fehérvári terméssel, így nem változott a különbség. A következő percben Gillon tett helyre két duplát, rögtön egyetlen kosárra kapaszkodtak a vendégek (28-26). Tóth büntetőzött jól, Gillon kevésbé, ezt Guyton egy triplával büntette. Tóthot nem lehetett kizökkenteni a vonalon, 35-28-nál már a tízpontos különbséget közelítették a hazaiak. Ismét csak egy Alba-büntető ért célba, megint Guyton büntette a pontatlanságot egy triplával. A debreceni légiós aztán egy kettest is bedobott (40-29). A 18. debreceni triplakísérletet Somogyi váltotta pontokra – ez volt a hazaiak hatodik bedobott hármasa, míg az Alba 1/8-cal állt ugyanebben a mutatóban. Tóth közelije, majd Hearst egy bedobott büntetője zárta félidőt. 49-36.
 
Négy vendég pont nyitotta a második húsz percet, de ugyanennyi hazai egység érkezett a következő két támadásból. Hines zsákolt, 58-40-nél már igen közel volt a közte húsz. Moody büntetőjével meg is lett az említett különbség, és a másodikat is bedobta, így át is lépték a húszas határt a felek (64-43). Közelebb jött az Alba, 14 pontos előnynél időt is kértek a hazaiak – vezetésük nem forgott veszélyben, de a negyedben szerzett plusz előny elolvadt (67-53). De csak ideiglenesen: az időkérés jót tett a DEAC-nak, amely visszaszerezte húszpontos előnyét, sőt Drenovac negyedet záró kettesével még fölé is jutott. 81-59.
 
Az utolsó negyedre a lényegi kérdések eldőltek. Közelebb jött az Alba, de fordítani nem volt esélye, így a DEAC története első A-csoportos rájátszás-győzelmét aratta, és életben tartotta elődöntős reményeit. 97-82.
 
A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az Albának.
 
DEAC – Alba Fehérvár 97-82 (24-18, 25-18, 32-23, 16-23)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Cziffra Cs., Győrffy P. A., Goda L. (Gorka Sz.)
 
DEAC: Moody 9/3, Polyák 8/6, Drenovac 8, Hines 14/3, Tóth Á. 14. Csere: Guyton 15/9, Molnár M. 10, Moore 10/6, Somogyi 9/6, Molnár D. -, Kovács Á. -.
 
Alba: Vojvoda 9/6, Gillon 20/6, Hearst 13, Davis 11/3, Csorvási 12. Csere: Markovic 10, Takács Mi. 3/3, Omenaka 2, Takács Ma. 2, Lukács N. -, Balsay -.
 
 
 
A hazaiak kezdték jobban a találkozót egy 6-0-ás futással, a vendégek nem tudtak élni a lehetőségekkel. A negyedik perc elején kért időt Kosztasz Flevarakisz, hiszen még mindig nem tudtak pontot szerezni. (8-0) Körülbelül a hatodik percnél járt a mérkőzés, amikor az első pontját megszerezte a Sopron. (12-1) Borisov kapta el a fonalat jól és szerzett rövid időn belül öt pontot, de így is még tizenegy volt a különbség a csapatok között. (17-6) Elmore triplája után már tízen belül volt a vendégcsapat. (19-11) Zsíros hármasával zárult az első tíz perc, így kilenc pontos különbséggel vághattak neki a második negyednek a csapatok. 22-13
 
A szolnokiak megint jól indították az etapot, hiszen egy 5-0-ás rohanással kezdtek, de ezt sikerült megtörnie a Sopronnak, ekkor Gasper Potocnik időt kért. (27-17) Pongó 2+1-es akcióját követően újra közel tizenöt pontos különbség alakult ki. (33-19) A szolnoki időkérés óta megint rossz periódusban játszott a Sopron, ezért Kosztasz Flevarakisz is magához hívta az övéit. (36-19) Meg is lett a hatása, sokkal jobb játékot produkáltak a vendégek és visszajöttek ötre a nagyszünet előtt. 39-34
 
Thompson kosarával folytatódott a szünet után a mérkőzés, majd kosár kosarat követett és mindkét csapat emelt a fordulatszámán, viszont ez azzal járt, hogy többet hibáztak. (42-38) Egy jó időszakot fogott ki a Szolnok, hiszen egy 7-0-ás rohanást csináltak, így újra tíz fölé ment a különbség és időkérés érkezett a soproniak részéről. (49-38) Folyamatosan növelte az előnyét a hazai csapat, míg a vendégek megint egy rosszabb periódusba kerültek, így tizenhat pontos előnnyel ért véget a harmadik etap. 58-42
 
Heves reklamációért kapott technikait Kosztasz Flevarakisz, és az első után még egy másodikat is kiosztottak neki, így el kellett hagynia a csarnokot, ezt követően Warner szerzett kosarat. Újabb érdekes, kaotikus periódus jött, hiszen Jogéla megkapta második sportszerűtlen faultját, így számára is véget ért a mérkőzés, közben Warner egy technikait kapott a túloldalon. (60-44) Zsíros triplája után időt kért a Sopron. (65-44) Thompson szerzett többször is kosarat, de így is nagy volt a különbség. (67-51) Padgett zsákolt egyet, de jött a válasz egy tripla formájában Badzimtól. (72-53) Húsz pont fölé ment a különbség Pongó hármasa után, majd egy 4-8-as vendég futás következett. (79-61) Taiwo szerzett még kosarakat, így huszonegy ponttal nyert a Szolnok. 82-61
 
A Szolnoki Olajbányász - Sopron KC párharc állása: 2-1.
 
Szolnoki Olajbányász - Sopron KC 82-61 (22-13, 17-21, 19-8, 24-19)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V.: Papp P., Tőzsér D., Pozsonyi L. (Forrai S.)
 
Szolnok: Warner 12, Badzim 12/6, Kovács 2, Subotic 8, Cakarun 11. Csere: Zsíros 14/12, Pongó 14/9, Gibson 6, Rudner -, Taiwo 3, Pallai -.
 
Sopron: Elmore 7/3, Thompson 18/6, Takács -, Jogéla 11, Padgett 10. Csere: Supola 4, Borisov 7/3, Halász 2, Werner 2, Sitku -, Fazekas -, Bagó -.

Vármegyei szövetségek