Női egyetemi bajnokság: Döntős a Győr - izgalmas visszavágók várhatók
22
Apr
2021
Női egyetemi bajnokság: Döntős a Győr - izgalmas visszavágók várhatók
2021. április 22.  |  18:36
A győriek és a miskolciak hamar "lezavarták" negyeddöntős párharcukat. Az első meccsizgalmas csatát hozott. A nyugati csoport győztese 6 pontos előnyt szerzett, majd ezt Győrben egy jóval biztosabb, 20 pontos sikerrel "fejelte meg", így megvan a négyesdöntő első résztvevője. A másik három párharc kifejezetten érdekesen és izgalmasan alakul. A BME-ELTE fővárosi párharcban nem nagyon érdemes hazai pályáról beszélni, lévén mindkét csapat a Tüskében próbál kiszúrni aktuális ellenfelével. A hétfői visszavágó mindenesetre szűk, 5 pontos ELTE-vezetésről indul. A keleti csoportot veretlenül megnyerő TF még szűkebb, 2 pontos előnyből várhatja a remekül küzdő, s helyenként kimondottan jól játszó Szombathely elleni visszavágót, s amint edzőjük ígérte: a SzoESE játékosai a TF csarnokában sem adják olcsón a bőrüket. A DEAC gyakorlatilag végig vezetve szerzett 10 pontos előnyt a Közgázzal szemben - itt is érdekes lesz a második felvonás.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női negyeddöntő, 1. mérkőzések
 
Miskolci Egyetem - UNI Győr SzESE 62-68 (15-15, 14-9, 15-29, 18-15)
Miskolc, Egyetemi Körcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Marton, Vaszi.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 13/3, Szegeczki 6, Balázs 1, SIKORA 14, Kababik 4. Csere: TAKÁCS 15/9, NAGY E. 7/3, Papp 2. Edző: Lippai Szabolcs.
 
UNI Győr SzESE: BAFFY 18/3, Rozmán 6/3, Horváth D. 8/6, Horváth K. 5, NAGY R. 9/6. Csere: PERL 10, BÁNSZEGI 6, Szűts 6, Pozsgai. Edző: Barthalos istván, Balla Dóra.
 
Nagy lendülettel, pontos, jó játékkal és 3 triplával kezdett a győri csapat. Érthető hazai időkérés után a Miskolci Egyetem együttese is "felpörgött", és a negyed végére ledolgozta hátrányát (15-15). A második negyedben a csapatok fej-fej mellett haladtak - a félidő hajrájában a miskolci lányok Kecskés Karina vezérletével átvették a vezetést (29-24). Szünet után a vendég csapat még nagyobb sebességre kapcsolt, és letámadásával sikerült zavarba hoznia a hazaiakat - labdákat, s könnyű kosarakat szerezve fordított és ellépett a Győr (44-53). A Miskolc azonban nem tört meg: a hazai együttes minden energiáját felhasználva közelített a nyugati csoport győzteséhez. Valamivel közelebb is került hozzá, de fordítani nem tudott, így az első találkozó győztesei a győri egyetemisták lettek, akik 6 pontos előnyt szereztek.
 
Lippai Szabolcs: - Beragadtunk a kezdésnél, de szerencsére hamar vissza tudtunk kapaszkodni a játékba. A lányok nagyon küzdöttek, és sebességben is partiban tudtunk lenni, viszont sok apró hibát ejtettünk a mérkőzés során, ami megbosszulta magát. Várjuk a visszavágót, ahol mindent meg fogunk tenni, hogy egy jó mérkőzést tudjunk játszani.
 
Barthalos István: - Igazi rájátszás mérkőzés volt. Számítottam arra, hogy a miskolci lányok jó formában vannak, mert az utolsó mérkőzéseken bravúr győzelmeket arattak. Úgy gondolom, hogy az akaratunk vitt előre, és ezért tudtunk nyerni egy nagyon nehéz mérkőzésen. Próbáltunk valamilyen szinten készülni az ellenfélre, de látatlanban csak a statisztikák alapján tudtunk. Nagyon ügyesen játszott a Miskolci Egyetem csapata. Bízom a további jó folytatásban. Gratulálok az NB I-es győri női kosárlabda csapatnak, akik velünk egy időben játszva – szintén Miskolcon – megszerezték a bronzérmet!
 
 
 
BME-MAFC - ELTE-BEAC 65-70 (16-12, 11-17, 23-21, 15-20)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Németh, Rózsavölgyi.
 
BME-MAFC: Bozsó 4/3, HIZSNYIK 17/3, MUNTEÁN 15/3, Korondán 6, Kardos. Csere: GRÓF 11, Nagy 8/6, Benkő 4, Zovits, Máthé. Mb. edző: Weisz-Tiba Klára.
 
ELTE-BEAC: Varga 8/3, TAKÁCS 17/3, LENDÉR 18/6, NAGYI 20/6, Fabini. Csere: Simoncsik 5/3, Biszák 2, Orosz, Simon. Edző: Laklóth Anna, Zsoldos András.
 
A tét rányomta bélyegét a mérkőzésre. Már az első pillanattól sok rossz döntés született mindkét oldalon, a csapatok egymás hibáiból éltek. Először a BME ragadta magához a kezdeményezést, de nem tudott nagyon meglépni. Korondán Boglárka és Munteán Lili felváltva "röpködtek" a lepattanókért (8 és 11) hazai részről, de nem sikerült belőle előnyt szereznie a "műszaki alakulatnak". Az ELTE csapatából Nagyi Tímea (20/6 pont, 28 IBM, 8 lepattanó) adta fel a leckét a hazaiaknak. A BME-s lányok nagyon pontatlanul céloztak az egész találkozón. Noha időnként nagyon jól és agresszívan védekeztek a hazaiak, a pontos támadás befejezésekre nem maradt erő.
 
A második félidő elején ellépett az ELTE - egymást szépen helyzetbe hozva, jól kosárlabdázva majdnem 10 pontos előnyre tettek szert a vendégek. Lendér (18/6 pont, 11 lepattanó, 5 kiharcolt fault) és Takács (17/3 pont, 5 assziszt, 4 lepattanó) is előlépett húzóemberré. Időkérés után a BME rendezte sorait, és jó védekezéssel, Hizsnyik Dóra (17/3 pont, 6 kiharcolt fault), valamint Gróf Júlia (11 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault) vezetésével felzárkózott egálra a negyed végére. Az utolsó negyedben az ELTE-BEAC csapatának még voltak tartalékai, így nagyon hamar újra 11 pontos előnyre tett szert. A BME-s lányok némi szerencsével az utolsó pillanatban faragtak még hátrányukból, ezzel teljesen nyílttá tették a visszavágót - már csak azért is, mert arra is a Tüskecsarnokban kerül majd sor...
 
Tiba Klára: - Sok rossz döntést hoztunk, amit kegyetlenül megbosszult az ELTE. Nem számít a vereség, a lényeg, hogy közel vagyunk. Nem adjuk fel, jövő héten megpróbálunk hat ponttal nyerni! Gratulálok az ELTE-nek, a csapat edzőjének, Árpinak pedig gyógyulást kívánunk!
 
Laklóth Anna: - Gratulálok a BME csapatának, szó szerint az utolsó másodpercig harcoltak, hogy szoros végeredmény szülessen! Örülünk a győzelemnek, de maradt bennünk hiányérzet, mert többször a kezünkben volt a mérkőzés, de mindig visszaengedtük a harcos hazaiakat. Semmi nem dőlt el - az első félidőt mi nyertük, készülünk a jövő hétfői visszavágóra.
 
 
 
SzoESE - TFSE 64-66 (12-11, 14-22, 19-16, 19-17)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Dr. Magyari, Antoni.
 
SzoESE: JAKUBOVICS 14/6, PÜSPÖKI 18/9, Balogh V. 2, Sándor 8, PLÓZER 16. Csere: Mezősi 6. Edző: Kollerics Barnabás.
 
TFSE: Dömötör 10/6, Szeitl 2, Benke 10, Burján 6, KIRÁLY 11/9. Csere: Boros 5/3, KENYERES 10/6, Galli-Hirling, HANTI 7/3, Szabó 5/3. Edző: Hegedűs Péter.
 
A keleti győztes, 12-0-s alapszakaszt lehozó TFSE látogatott a nyugati negyedik SzoESE csapatához. Nagy elánnal kezdtek a csapatok - fej-fej mellett haladtak, egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. "Brusztolós", kevés pontot hozó első negyedet hoztak le a mérkőző felek. A második negyedre feljavult a TF játéka, a fővárosiak kevesebbet hibáztak, mint a vendéglátók. Kicsit nyílt is a képzeletbeli olló a csapatok között: meglépni látszott a TFSE csapata, amely 7 pontos előnyt "szorgoskodott" össze a félidőre.
 
Kollerics Barnabás edző szünetbeli "fejmosása" jót tett a hazai lányoknak. A szombathelyiek határozottabbakká, pontosabbakká váltak a harmadik negyedre. Le tudtak faragni félidei hátrányukból 3 pontot, így nyílttá tették a végjátékot. A záró szakasz elején erősített, s 9 pontta ellépett a TF. A vége előtt két perccel, 55-64-es vendég vezetésnél elúszni látszott a mérkőzés, s talán az egész párharc is a hazaiak számára. A SzoESE lányai azonban nem törtek meg, nem adták föl, s egy 9-2-es rohammal felzárkóztak, sőt a győzelem esélye is felcsillant előttük. 6 másodperccel a vége előtt hazai időkérés következett. A Szombathely edzője "megálmodta" a nyerő figurát a győzelemhez, de csapatának nem sikerült ezt megvalósítani: Püspöki kiszorított helyzetből elengedett dobása célt tévesztett, így a vendég TFSE csapata nyerte az első mérkőzést. A hazai csapat nagyot küzdött, így a papíron esélyesebb veretlen vendégek csak 2 ponttal nyertek - izgalmasnak ígérkezik a budapesti visszavágó.
 
Hazai oldalról az igen mutatós dupla-duplát elérő Plózer Petra (16 pont, 19 lepattanó, 31 VAL), Jakubovics Dóra (14 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda, 6 kiharcolt fault) és Püspöki Lotti 18 pont, 5 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 24 VAL) játéka emelkedett ki. Vendég oldalról Király Andrea (11-11 pont és lepattanó, 16 VAL) ért el dupla-duplát, Benke Sára, Dömötör Petra és Kenyeres Anett 10-10 pontig jutott.
 
Kollerics Barnabás: - Először is gratulálok mindkét csapatnak, mert úgy gondolom, egy nagyon izgalmas, nézők számára is szórakoztató mérkőzés lett volna, ha nincs a Covid! Az én csapatom azért érdemel nagyon nagy dicséretet, mert hat emberrel tudtunk játszani egy ilyen szoros meccset a veretlen TF-fel. Kár a második negyedért - ha az nem lett volna, akkor más a játék képe, mert ott nagyon sok eladott labdánk volt. Ennek ellenére nem adtuk fel, szépen jöttünk fel a végén, és 6 másodpercnél még volt egy labdánk, de sajnos nem tudtuk megoldani a felrajzolt feladatot. Ettől függetlenül ez egy oda-vissza párharc. Elutazunk Budapestre, és ott sem feltartott kézzel lépünk a pályára.
 
Hegedűs Péter: - Tragikusan játszott a csapat. Azt hiszem, ideje megtartani a szezon első MEFOB edzéseit még a visszavágó előtt, mert nagyon nincsenek összeszokva a lányok. Mentális fáradság uralkodott a csapaton. Igyekszünk a hazai visszavágón frissebbek lenni, hiszen a Szombathelynek minden esélye megvan arra, hogy a négyesdöntőbe bejusson. Gratulálunk az ellenfélnek a jó játékhoz, bízunk a jobb folytatásban!
 
 
 
DEAC - Közgáz SC és DSK 60-50 (15-9, 5-8, 20-19, 20-14)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, zárt kapuk mögött. V.: Hegedűs, Kokas.
 
DEAC: MEZEI 10, HOLINKA-MIKLÓS 14/12, Herdon 2, Szabó Z. 7/3, OCSENÁS 17. Csere: Szabó G. 3, Sükei 7, Nagy, Ruzsa-Kiss-Schubert, Schmidt, Cseri, Záhorszky. Edző: Kászoni Boglárka, Kovács Imre.
 
Közgáz: DOKTOR 17/6, Farkas 7/3, Hidas 4, Munkácsi 2, Pfandler 10. Csere: Ryan 2, Szammer 2, Strupka, Zana 6. Edző: Németh Kata.
 
Holinka-Miklós Hanna triplájával indult a találkozó, Doktor Anna sikeres közelije érkezett rá válaszul az ellenféltől. Az első játékrész közepén egyenlő volt az állás (7-7) - az összecsapás ezen periódusában sok volt a hiba, és mindkét együttes többször is pontatlanul vette célba a gyűrűt. A negyed végére hatpontos előnyt szerzett a Debrecen két távolijának (Holinka-Miklós, Szabó Gréta voltak eredményesek) és Szabó Zita kosarának köszönhetően (15-9). A második etap elején Ryan Júlia szépített, ám Szabó Zita hárompontossal reagált erre, sőt Ocsenás Flóra 20-11-re alakította az eredményt. Ezt követően Pfandler Csenge percei következtek - vezetésével szünetre feljött a Közgáz (20-17).
 
A fordulás után újra a hazaiak kezdtek eredményesebben: a Közgáz Hidas Réka büntetőivel állta a sarat, azonban Holinka-Miklós újabb triplája, majd Mezei Dóra közelije ismét lendületbe hozta a DEAC-ot (29-21). A fővárosiak azonban nem törtek meg: a 25. minutumban Doktor triplája csökkentette a cívis vezetést, amely 40-36-os volt az utolsó negyed előtt. A záró felvonás kezdetén úgy tűnt, a 17 pontos, 12 lepattanós dupla-dupláig jutó Ocsenás és Sükei Zsuzsanna kosarai eldöntik a meccset - 9-0-lal nyitott a DEAC. A 35. percben 15 pontosra nőtt a hajdúságiak előnye. Egy 13-4-gyel tette újfent izgalmassá az "üldözőversenyt" a Közgáz, amely 6-ra megközelítette a hazaiakat. A meccs Mezei 4 jó büntetőjével és 10 pontos debreceni győzelemmel zárult - izgalmasnak ígérkezik a visszavágó.
 
Kászoni Boglárka: - A lányok nagyon jól védekeztek az első perctől az utolsóig. Lepattanózásban voltak gondjaink, hiszen sokszor engedtük ellenfelünknek, hogy második esélyből szerezzen pontokat. Támadásban voltak problémák, de már az öltözőben megbeszéltük, hogy a védekezésünk lesz a mérkőzés kulcsa. Büszke vagyok a lányokra, mert hatalmasat küzdöttek!
 
Németh Kata: - Kosárlabda edzőként a kosárlabda játékot tudom értékelni, amiből ma nem sokat láthattunk. Gratulálok a lányaimnak a végtelen fegyelmezettségért és türelemért, a Debrecennek pedig a győzelemhez!
 
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női negyeddöntő, 2. mérkőzés
 
UNI Győr SzESE - Miskolci Egyetem 76-56 (20-14, 21-11, 20-11, 15-20)
Győr, Városi Egyetemi Edzőcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Földesi, Erős.
 
UNI Győr SzESE: BAFFY 12/3, Rozmán 6/3, Horváth D. 6/6, HORVÁTH K. 11/3, NAGY R. 6. Csere: PERL 23/12, BÁNSZEGI 6, Tóth, Király 2, Szűts 4, Pozsgai. Edző: Barthalos István.
 
Miskolc: Kecskés 10, TAKÁCS 13/9, Szegeczki 6, KABABIK 10, SIKORA 9. Csere: Nagy 6, Papp 2, Balázs. Edző: Lippai Szabolcs.
 
Az első mérkőzés Miskolcon nagyon kiélezett volt, 6 pontos előnnyel várta a Győr a visszavágót. A hazai csapat az első negyedtől próbált dominálni tempós, gyors játékkal. A miskolci lányok egy jó zóna védekezéssel kezdték a mérkőzést, de a hazai gyűrű a győrieknek kedvezett, akiknek a második negyedben többször is sikerült “átdobni” a zónát - végül összesen 9 triplát értékesítettek. Miskolci oldalról Takács Anna (13/9) volt többször is eredményes a hárompontos körív mögül. A Győr vezére ezúttal Perl Zsófia volt, aki 23 pontig jutott, 4 triplát süllyesztett el az ellenfél gyűrűjébe. Az első félidőben már nagy különbségre tett szert a hazai csapat, de a vendégek végig küzdöttek. Végül 20 ponttal győzött és kettős győzelemmel jutott a négyesdöntőbe a győri együttes. 
 
Barthalos István: - Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a Final Fourba bejutnunk! A motivált csapatom ellen senki sem tudott volna a mai napon győzedelmeskedni. Köszönjük a játékot a Miskolc csapatának, és jobbulást kívánok sérült játékosuknak!
 
Lippai Szabolcs: - Örülök, hogy idáig eljutottunk a csapattal, nagyon jó mérkőzéseket játszottunk az évben, büszke vagyok a lányokra. Gratulálok a Győr csapatának, és mielőbbi gyógyulást kívánunk Balázs Leának!
 
 
Továbbjutott: UNI Győr SzESE kettős győzelemmel.
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Megyei szövetségek