Férfi egyetemi bajnokság: Páholyban a csoportgyőztesek
22
Apr
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Páholyban a csoportgyőztesek
2021. április 22.  |  08:33
Lejátszották a negyeddöntők első mérkőzéseit a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A két csoportgyőztes, a Miskolc és a Szombathely fölényes idegenbeli sikerével szinte már "páholyban", azaz a négyesdöntőben érezheti magát, s az Egerben 12 ponttal diadalmaskodó Mosonmagyaróvár is nagy lépést tett ebbe az irányba. A fővárosi párharc első felvonásán a Közgáz közel 20 pontos előnyt szerzett a TFSE csapatával szemben.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi negyeddöntő, 1. mérkőzések
 
EKE Eger - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 79-91 (27-27, 14-24, 14-15, 24-25)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Zahorán, Mezei.
 
EKE Eger: POMÁZI 18/9, STEIER 26/15, Szabó 5/3, Illés 5/3, SZICSÁK 18. Csere: Sárosi 3/3, Kenéz 5/3, Kátai 2. Edző: Váczi Péter.
 
Mosonmagyaróvár: KÁMÁN 24/9, GEIGER 16/6, BAKON 22/18, Horváth 7/3, DOMSITZ 14. Csere: Pálinger, Varga T., Varga Z., Iváncsics, Friedl, Karsai, Hágen 8. Edző: Laky Tibor.
 
A négyesdöntőbe jutásért léptek pályára a csapatok, mindkét együttesen látszott, hogy csak a győzelem elfogadható. Az egriek sérülések miatt csak tartalékos csapattal tudtak kiállni. Rendkívül színvonalas, kiegyenlített játékot hozott az első negyed, sok szép kosárral mindkét oldalon. A második negyedben a hazaiak kisebb hullámvölgybe és 10 pontos hátrányba kerültek a továbbra is rendkívül precízen, pontosan támadó mosoniakkal szemben. A második félidőben ismét kiegyenlített volt a mérkőzés, sűrűn potyogtak a hárompontos kosarak mindkét oldalon. Gyakorlatilag végig állandósult a 10 pont körüli vendég vezetés. A hosszabb kispaddal rendelkező Mosonmagyaróvár jó távoli dobóteljesítményének, valamint a 14-14 pontos és lepattanós dupla-duplát elérő Domsitz Mártonnak köszönhetően végül 12 ponttal győzött, és kedvező pozícióból várhatja a hazai visszavágót. 
 
Váczi Péter: - Három kulcsjátékosunk hiányzott a csapatból, sajnos kettő a visszavágón sem lesz biztosan. Nagyobb baj, hogy Illés Balázs sérülése komolynak tűnik. Így szinte tálcán kínáltuk a meccset a Széchenyi Egyetemnek, mert azt gondolom, teljes kerettel más lehetett volna az eredmény, "ha" viszont nincs a sportban. Akik pályára léptek, százegy százalékot nyújtottak, a visszavágón is megpróbáljuk ugyanezt. A sérülések nagyon beárnyékolják az életünket.
 
Laky Tibor: - Egyrészt természetesen örülök a győzelemnek, másrészt azért maradt bennem hiányérzet. Végig kell néznem a videót, hogy megbizonyosodjak róla, hogy amit érzek, az valójában úgy volt-e. Azt gondolom, ismeretlen ellenfél ellen, jó játékot mutatva végig uraltuk a mérkőzést. Ennél többet nem kívánhatok, nagyon várjuk a visszavágót. Remélem, hasonló hangulatú mérkőzést játszunk otthon is.
 
 
 
Közgáz SC és DSK - TFSE 87-68 (17-17, 22.18, 22-16, 26-17)
Budapest, Kinizsi u., zárt kapuk mögött. V.: Hervay, Nepp.
 
Közgáz: TICHOV 20/9, Polgárdy 12, SZATMÁRI 11, Bartha 6, BEA 17. Csere: LACZÓ 6/3, NÉMETH B. 5, KOMMA 8, Limpek 2, Úr, Fóti. Edző: Vladár Csaba.
 
TFSE: NAGY B. 13/9, ARMAGHANI 20/3, Király 7/3, Pintér 10/9, KELENFÖLDI 10. Csere: Horváth B. 2, Kármán 6, Laman, Horváth G. Edző: Boros Zoltán.
 
Érdekes párharcok alakultak ki a fővárosi egyetemi derbin: voltak, akik az előző napokban is sokat "nyüstölték" egymást az NB I B rájátszásában, olyanok is, akik csapataik közelgő playoff-párharcuk kapcsán itt kezdtek "egymásra hangolódni", és az is előfordult, hogy csapattársak "találtak egymásra" - ezúttal ellenfelekként.
 
Sokkal nyugodtabban, pontosabban kezdett a vendég TF, míg a Közgáz meglehetősen lámpalázasnak tűnő játékosai sorra adták el a labdákat, így a nyitó negyed közepén Armaghani Ármin és Kelenföldi Domonkos vezérletével 11-2-re ellépett a Nagy Benedek által ügyesen mozgatott TF. Vladár Csaba egy időkéréssel rendezte csapata sorait, Polgárdy Ádám felpörgette a hazaiak játékát, akik az ő és Szatmári Zsombor vezérletével a negyed végére ledolgozták hátrányukat. A második etap elején lendületben maradt a hazai gárda, amelyben Tichov Dominik lépett elő vezérré - villanásaival ellépett, s néhány pontos előnyt is szerzett a Közgáz. Ekkor a TF játéka vált kapkodóvá: a vendégek meglehetősen hamar és elég csekély hatékonysággal dobálták el a labdát. A félidő hajrájában Pintér Dávid két triplájával szorossá tette a meccset a TF.
 
Szünet után egyértelműen a hazai gárda akarata érvényesült. Nem ritkán két magasemberrel játszott a Közgáz, amelynek teljes mértékig bejött, hogy a szünet után mind támadásban, mind védekezésben nagyot alakító Bea Gergely és a hasznosan kosarazó Komma László egyszerre voltak pályán. A hazaiak - részben ennek is köszönhetően - sok lepattanót szereztek vissza a TF palánkja alatt, s a második esélyekkel már rendre élni is tudtak. A vendégeket triplákkal Nagy B. próbálta versenyben tartani, de a Közgáz Bea, valamint a mezőnyben Németh Bence vezette kemény, szervezett védekezése fokozatosan felőrölte őket. A hajrában idegessé is váltak a főleg triplákkal operáló, de gyengén dobó TF-játékosok: reklamálásért technikaik is "becsúsztak" náluk, a remekül "pörgő" Közgáz előnye pedig 20 pont fölé nőtt. Végül Armaghani utolsó pillanatban szerzett kosarával ezen belülre került a TF, de a hazaiak a vártnál jóval nagyobb előnyt szereztek a visszavágóra.
 
Mindkét csapat - ezen a szinten - igen gyengén dobta a büntetőket (9/19, 47,37%, ill. 12/24, 50%). Több játékos is dupla-duplát ért el a találkozón. A lepattanócsatát nagy fölénnyel, 66-46-ra megnyerő hazai együttes részéről Bea (17 pont, 13 lepattanó), Szatmári (11 pont, 14 lepattanó) és Polgárdy (12 pont, 10 lepattanó), bár utóbbinál a 22 mezőnykísérlet és a 4 eladott labda némiképp árnyalja az összképet. A vendégeknél Nagy B. (13 pont, 10 gólpassz - itt is volt 21 mezőnykísérlet, de 6 lepattanó és 4 szerzett labda is), Pintér (10-10 pont és lepattanó), valamint Kelenföldi (10 pont, 12 lepattanó) jutott dupla-dupláig.
 
Vladár Csaba: - Nagy izgalommal vártuk az erős TFSE elleni párharcot, és az izgatottságunk meg is látszott az első percekben, amikor nagyon sok labdát adtunk el. A folytatásban agresszív, jó védekezésünkkel sikerült elbizonytalanítani ellenfelünket, s ennek köszönhettük a győzelmet. Előnyben vagyunk, de lesz még egy nehéz visszavágó...
 
Boros Zoltán: - Ilyen gyenge büntetőzéssel és rossz dobószázalékkal nem lehet nyerni. Ezen a mérkőzésen mind támadásban, mind védekezésben visszaütött, hogy ebben az összetételben nem tudtunk játszani az évad során. Ezt a jól játszó Közgáz kihasználta, és előnyt szerzett. Gratulálok ellenfelünknek a győzelemhez, várjuk őket a visszavágón!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE- SZOESE 45-74 (10-28, 15-24, 13-4, 7-18)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. V.: Sallai, Gergely.
 
Nyíregyháza: TISZA 15/3, Demeter 7/6, Szilasi 7/3, Kovács Z. 7/6, Gerőcs 9/3. Csere: Jánkfalvi, Horányi. Edző: Bus Iván.
 
SZOESE: Horváth Cs. 6, Kiss 5/3, HÓDI 11/9, VICZE 19/3, OROSZI 17. Csere: Monek 2, Novák 4, Gombkötő, Gundinger. Edző: Kéri Péter.
 
Tartalékos csapattal, két kulcsembere, Vaskó György és Mokánszki Máté nélkül állt ki a nyíregyházi csapat. A hazaiak feltűnően sok hibával játszottak. A sokszor egész pályán védekező szombathelyiek már a labda felhozatalát sem engedték a nyíregyháziaknak, akiket ezzel gyors játékra és sok hibára kényszerítettek. A második félidőre már jelentős előnnyel fordult a SZOESE, ez talán túlságosan is megnyugtatta a vendégeket, akiknek ekkor "leült" a játékuk. A végére tovább nőtt a különbség: közel 30 ponttal nyert a nyugati csoport győztese, amely így magabiztos előnnyel várhatja a visszavágót.
 
Bus Iván: - Gratulálok a Szombathely csapatának! Jelenleg jobb erőkből állnak, mint mi, azonban a visszavágóra megpróbálunk több ellenállást tanúsítani, és bízom benne, hogy egy tisztes helytállással tudjuk zárni a párharcot.
 
Kéri Péter: - Egy nagyon hosszú utazás után álltunk neki a mérkőzésnek. Szerencsére már az első félidőben meg tudtuk valósítani azt, amit otthon megbeszéltünk, elsősorban védekezésben. A harmadik negyedünk sikerült gyengébbnek, amit a hosszú utazásnak is betudhatunk. Összességében elégedett vagyok, és bízom benne, hogy ez az előny elég lesz a visszavágóra.
 
 
 
PTE-PEAC - Miskolci Egyetem 78-108 (23-28, 14-26, 19-24, 22-30)
Pécs, Ifjúság út 6., zárt kapuk mögött. V.: Mintál, Téczely.
 
PTE-PEAC: Gergely, VARGA 19/9, Nagy 17, Mezei 9, Kis 6. Csere: SCHUJ 15, Huszka 3/3, Lajos 4, Major, Griszháber 5/3. Edző: Földi Sándor.
 
Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 19/3, TAKÁCS 22/12, KOZÁK B. 16/3, Szekeres 7/3, LIPPAI 19. Csere: Sándor 5/3, Orliczki 4/3, Szőke 7, RAGÁLYI 9. Edző: Szollár Gergő.
 
A felsőházi rájátszás első mérkőzésén a pécsiek egy negyeden át még tudták tartani a lépést a keleti csoport győztesével, de a második negyedtől már érződött az osztálykülönbség a miskolciak javára. A vendégek kihasználva fizikai fölényüket, jóval agresszívabban, pontosabban játszva, a 16 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Kozák Bertalan vezetésével 49-29-re nyerve a lepattanócsatát 30 ponttal győztek idegenben. Teljesen megérdemelt vendég siker született - a keleti csoport győztese ezzel a fölényes idegenbeli győzelmével gyakorlatilag a párharcot is eldöntötte. 
 
Földi Sándor: - Gratulálok az ellenfélnek! Ügyesen, gyorsan játszottak, leindítottak minket. Gyors passzokkal jól megtalálták egymást. Ehhez képest mi gyengén védekeztünk. Fejet kell hajtani a jobb csapat előtt. Annak ellenére, hogy nyolcvan pontot dobtunk, ez kevésnek bizonyult. Bár istenigazából nincs esélyünk a visszavágón, de szeretnénk emelt fővel búcsúzni.
 
Szollár Gergő: - Köszönjük a mérkőzést a Pécsnek, nagyon szépen játszottak! A zónájukkal meg is tudtak minket picit fogni. Aztán hála Istennek elkezdtünk kintről betalálni, és lendületet kaptunk. Várom a visszavágót és egy hasonló jó meccset.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek