Tippmix Férfi NB I: Egyenlített a Sopron
20
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: Egyenlített a Sopron
2021. április 20.  |  21:56
1-0-s előnyből várhatta a negyeddöntő második felvonását az Alba, miután Debrecenben vette el ellenfele pályaelőnyét. Ami még nagyobb bizakodásra adhatott okot Forray Gábor csapatának az az, hogy mindezt meggyőző játékkal tette.
 
Egy hazai eladott labda és egy vendég zsákolás volt az első két támadás mérlege. Kemény védekezéssel kezdett a Debrecen, de Ahmad így is utat talált a gyűrűig, ám Moody gyorsan a helyére küldött egy triplát a túloldalon (2-5). Drenovac kísérlete is behullott a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában, nagyon bekezdett a DEAC (2-8). Továbbra sem találta a kemény vendég védekezés ellenszerét az Alba, amely végül Vojvoda három büntetőjével kezdte volna meg a felzárkózást, ha nem érkezett volna Drenovac 2+1-es akciója válaszként (5-13). A mérkőzésen először kapta el a ritmust a Fehérvár és egy 5-0-ás futással gyorsan visszajött három pontra. Egy sportszerűtlen hiba után Moody dobhatott kettőt, de a kispadról beszálló Hearst már a második hármasát küldte a helyére (13-15). Egy leindítás után az egyenlítés is meg lett a fehér-mezeseknek, kicsivel kevesebb, mint három perc volt vissza ekkor az első negyedből. Vojvoda betörése után a mérkőzésen először szerezte meg a vezetést az Alba, Kovács Adrián pedig időt kért (17-15). Hosszú vendég gólcsendet tört meg Drenovac, viszont erre is tudtak reagálni a fehérváriak, akik jobban bírták a negyed hajráját. 24-17.
 
A második felvonás elején meg lett a közte tíz is, főként Hearst volt elemében, aki 4/4 triplánál járt ekkor (33-22). Próbálta tartani magát a Debrecen, de egyszerűen nagyobb volt a tűzerő ebben a periódusban az Albában, egyre csak nőtt a különbség (38-24). Egy újabb vendég időkérés után Somogyi távolija ment be, majd Moody és Curry között alakult ki kisebb dulakodás, ami miután előbbi egy technikait, utóbbi egy sportszerűtlent kapott. Az eset után a fehérváriak tértek előbb magukhoz, a differencia pedig már a tizenötöt is átlépte (47-31). Moore és Tóth Ádám kosaraival próbált közelebb férkőzni a Debrecen, de így is magabiztos előnnyel mehetett nagyszünetre a Székesfehérvár. 55-40.
 
A fordulás után sem tudott robbantani a DEAC, ahányszor közelebb jött volna a csapat, annyiszor lépett elő valaki az Albából (65-49). Curry trojkája után, mínusz tizenhétnél kért időt a Debrecen. Felváltva jöttek a kosarak, magabiztosan, helyenként szép játékkal őrizte előnyét a Fehérvár (70-55). Moody büntetőivel tizenkettőre zárkózott a Debrecen, de ahogy a találkozón már oly sokszor, most is jött egy hazai tripla, ezúttal Ahmad értékesítette. Ebben a mederben zajlottak a harmadik felvonás utolsó percei, megnyugtató vezetéssel várta a záró etapot az Alba Fehérvár. 77-63.
 
Maradt még tűzerő a felekben a negyedik negyedre is, de ez természetesen a hazaiaknak kedvezett, akik továbbra sem engedték közelebb az ellenfelüket (84-68). Egyik pillanatról a másikra átvette a játék irányítását a DEAC, zsinórban szerzett hat ponttal ledolgozták tízre a hátrányukat, de Vojvoda triplája a legjobbkor érkezett hazai szempontból (87-74). Tóth villant meg kétszer is, viszont Vojvoda egy újabb extra megmozdulással jelentkezett. Próbálkoztak a vendégek, az utolsó percben indítottak is egy nagy rohamot, de reális esélyük már nem maradt a győzelemre. Teljesen megérdemelten, szinte végig vezetve nyert az Alba, így már 2-0-s előnybe került a párharcban. 114-105.
 
Alba Fehérvár - DEAC 114-105 (24-17, 31-23, 22-23, 37-42)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Benczur T., dr. Mészáros B., Györfy R.
 
Alba: Vojvoda 22/9, Curry 12/6, Lukács -, Davis 11/3, Ahmad 14/3. Cserék: Gillon 10, Hearst 34/18, Markovics -, Csorvási 11.
 
DEAC: Moody 22/6, Guyton 3/3, Drenovac 22/6, Hines 13, Tóth 14. Cserék: Moore 15/9, Polyák 7/3, Somogyi 5/3, Molnár 4.
 
 
 
A vendégek egy 0-5-ös futást csináltak, majd Elmore kosarainak köszönhetően kiegyenlítettek a hazaiak. (5-5) Kosár kosarat követett, így jelentősebb előnyhöz egyik csapat sem tudott. A szolnokiak sok hibát követtek el a támadásban, hiszen többször eladták a labdát, majd ezt Elmore kosaraival kapott lendületet a hazai csapat, így öt ponttal vezetett a Sopron. (15-10) A negyed végéig a vendégektől Zsíros talált be, így három pontra redukálta a különbséget az első tíz perc végére a Szolnok. 15-12
 
A mérkőzés továbbra is szoros volt a negyed elején, majd Thompson hármasával jelentősebb előnyhöz jutott a hazai együttes. (25-19) Gibson másodjára is betalált a hármasról, majd Thompson középtávoliját követően időt kértek a szolnokiak. (29-24) Majdnem meglett a hazaiaknak a tíz pontos előny, de Juhos ezt nem hagyta. (35-26) Warner és Subotic kosaraival öt pontra zárkóztak a vendégek. (35-30) Padgett törte meg a hazaiak kosárcsendjét, majd egy szép szolnoki labdamenet végén Subotic szerzett triplát a sarokból, ekkor időt kért Kostas Flevarakisz. (37-33) Elmore megint megvillant és kétszer is triplázott, de a vendégek ezt ellensúlyozni tudták. (43-40) Warner és Borisov technikait kaptak, majd Badzim szerzett egy triplát, amire Thompson tudott még négy másodperc alatt válaszolni, így két ponttal vezetett a Sopron. 47-45
 
Thompson kosarával folytatódott a találkozó, amire egyből jött is a válasz Warnertől, majd egy ideig nem született kosár egyik oldalon sem, amit megint Thompson tört meg. Borisovnak le kellett ülnie, hiszen már a negyedik faultját kapta meg, így Kostas Flevarakisz lecserélte Padgettre. (51-47) Két gyors hazai kosarat követően Gasper Potocnik időt kért, amikor nyolc ponttal voltak lemaradva. (55-47) A szolnokiak a nagyszünet óta egy rosszabb periódusban voltak, melyet Kovács tört meg, de Elmore egyből egy hármassal válaszolt. Jogéla büntetőjével a lélektanilag fontos tíz pontos fölényt érte el a Sopron. (59-49) Egy ideig maradt a tíz pontos különbség, majd Pongó triplájával ez megtört és Gibson büntetőivel már csak öt pont volt a különbség, ekkor időt kért a Sopron. (65-60) Elmore tudott még kosarat szerezni, így hét pontos hazai vezetéssel fordultak a csapatok az utolsó etapra. 67-60
 
Borisov kosarával kezdődött az utolsó negyed, de nem született kosár körülbelül két és fél percig, ezt Borisov törte meg, ekkor jött is az időkérés a másik oldalról, hiszen tizenegy ponttal vezettek a hazaiak. (71-60) Cakarun talált be többször, de a tíz pontos különbség így is megmaradt. (76-66) Előbb Elmore, majd Takács szerzett triplát, így három és fél perccel a mérkőzés vége előtt tizennégy ponttal vezettek a soproniak ezért időt is kért Gasper Potocnik. (85-71) A hazaiak hosszú támadásokat játszottak, hogy pörögjön az óra. Padgett kosarával már tizenöt pontos különbség volt egy perccel a találkozó vége előtt. (91-75) Taiwo szerzett még kosarat a vendégektől, de még a dudaszó előtt egy triplát dobott Elmore, így a mérkőzést a Sopron együttese nyerte. 94-77
 
A Sopron KC - Szolnoki Olajbányász párharc állása: 1-1.
 
Sopron KC - Szolnoki Olajbányász 94-77 (15-12, 32-33, 20-15, 27-17)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Sopron, Novomatic Aréna
V.: Győrffy P. A., Nagy V., Kovács N. J.
 
Sopron: Elmore 36/21, Supola 4/3, Borisov 11/3, Jogéla 10, Padgett 13. Csere: Takács 3/3, Thompson 17/3, Fazekas -, Werner -.
 
Szolnok: Warner 4, Badzim 21/12, Kovács P. 5, Subotic 8/3, Cakarun 14. Csere: Taiwo 2, Pongó 5/3, Zsíros 2, Rudner -, Gibson 8/6, Juhos 8.
 
 
 
Meglehetősen idegesen kezdtek a csapatok, rengeteg volt a hiba, a találkozó első kosarára kér percet kellett várni, Ireland dobott be egy tempót. A másik oldalon Brunisma dobott be egy büntetőt a kettőből, Váradi duplájával viszont már átvette a vezetést a Falco. Benke triplája után 2-6 volt a táblán, a Falco válogatottja két büntetőt is bedobott. A másik oldalon Simons szerzett kosarat. A tízet viszont a Falco érte el először, Váradi büntetőivel. A körmendiek Perl betörése után kértek időt, 6-14 volt a táblán. Taylor duplájára Benke válaszolt triplával, már kilenc volt közte. Ireland triplája jókor jött a hazaiaknak, de Benke – egy szenzációs támadás után – azonnal válaszolt rá, szintén hármassal. Taylor jól büntetőzött, Ferencz bravúrtriplát dobott. Ötre zárkózott a Körmend. A negyed csattanója Benke nevéhez fűződik, újabb tripla szottyant a körmendi gyűrűbe. 15-23.
 
A Falco tízre növelte előnyét, sőt Anderson büntetőjével már át is lépte a lélektanilag fontos határt. Durázi szerezte meg első kosarát, Barac válaszolt rá, majd szintén ő nyitotta tovább az ollót, időt kért az Egis Körmend. Perl kosarával lett tizenöt pont a Falco előnye. A szombathelyiek a játék minden elemében jobbak voltak ebben a periódusban, a Körmend rosszul dobott, akadozott Ferenczék támadójátéka. A Falco sokszor már azt is megengedte magának, hogy cifrázza a játékot. Igaz Barac zseniális kosarára, Ferencz triplával tudott válaszolni. A negyed utolsó kosarát Taylor szerezte, szép zsákolás volt. 34-44.
 
Thames triplájával kezdődött, Bruinsma duplájával folytatódott a második félidő. Takács kosarával 39-46-ra zárkózott a Körmend. A Falco azonban gyorsan magára talált, Keller zsákolását követően ismét tízzel vezettek. Perl nyitotta tovább az ollót, Thames triplával válaszolt. Benke is betalált, ismét tíz volt közte, Bruinsma triplája után pedig már talpra ugrott az egész szombathelyi kispad. Thames kosarára, Váradi azonnal, Keller kicsivel később válaszolt. Időt kért a Körmend. A Körmend derekasan küzdött, de Antonisz Konsztantinidesz csapatában nem volt meg az átütőerő, ahhoz, hogy komoly veszélyt jelentsenek a sárga-feketékre. 52-67.
 
Az utolsó negyedben is a Falco akarata érvényesült, a piros-feketék időkérésekkel próbálták felrázni a csapatot, de a szombathelyiek, a magabiztos előny tudatában, remekül kosaraztak, a győzelmük nem forgott veszélyben. A húszpontos határt Barac kosarával lépték át. Az Egis Körmend azonban az utolsó pillanatig küzdött, hogy ne legyen csúfos vereség a vége, így egy kicsit tudtak kozmetikázni az eredményen. 80-97.
 
A párharc állása 2-0 Gasper Okorn csapatának, nagyot léptek a legjobb négy közé.
 
Egis Körmend – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-97 (15-23, 19-21, 20-24, 26-29)
 
Bajnokság, playoff, 2. mérkőzés
Körmend Városi Sportcsarnok
Papp P., Frányó P., Minár L. B.
 
Egis Körmend: Ireland 12/6, Thames 20/12, Mócsán -, Simons 11/3, Taylor 19. Cserék: Durázi 4, Ferencz 6/6, Takács 6, Tóth N. -, Németh -, Balogh M. 2.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Váradi 11, Benke 19/15, Doktor -, Bruinsma 14/3, Keller 9. Cserék: Perl 20, Barac 14, Anderson 10/3, Dancsecs -, Kovács B. -.
 
 
 
Bár az Brown révén a Szeged szerzett vezetést, szinte mindegyik akciójából kosarat dobott a Paks, így a találkozó első percei után Braniszlav Dzunics együttese ragadta magához a vezetést (7-4). Két gyors szegedi akció után már a vendégeknél volt az előny, ráadásul egy jó védekezés után Dzeletovics ziccerezhetett (7-10). A vendég magasember ott folytatta, ahol abbahagyta az első összecsapáson és egy hármast is a helyére küldött, időt kértek a hazaiak (9-15). Ez sem lassította le a Szegedet, amely valósággal átrobogott az ellenfelén, hat perc játék után már meg lett a közte tíz (9-19). Innen viszont az ASE kapta el jobban a fonalat, Eilingsfeld visszatett támadólepattanója után négyre, Jackson közelije után pedig kettőre olvadt a szegedi előny. 22-24.
 
Közel kétórás csúszással kezdődött a második negyed, miután beázott a paksi csarnok. Az idegőrlő szünet után a szegedieknek sikerült jobban felpörögni, egy 8-2-es rohammal megléptek a Pakstól (24-32). Paige próbálta a hátára venni a csapatát, de folyamatosan nyomott a Szeged (28-37). Felváltva potyogtak a kosarak, végül Govens középtávolija után átlépte a tízet a különbség (33-44). Teljesen más energiaszinten játszottak a vendégek, ültek a triplák, jó volt az összjáték, magabiztos szeged előnnyel mentek – ezúttal csak tizenöt perces – szünetre a csapatok. 40-56.
 
A fordulás után is megmaradt a vendégek remek ritmusa, Dzeletovics támadólepattanója után meglett a közte húsz (40-60). Sorra érkeztek a kosarak Govenséktől, miközben közel négy percet kellett várni az első paksi kosárra a második félidőben (42-65). Ezzel meg is jött a lendülete a hazaiaknak, bejött húsz alá Braniszlav Dzunics csapata, de azonnal jött egy jobb szegedi periódus (46-70). A játék képében már nem történt változás a negyedik negyed előtt, meggyőző fölénnyel várhatta az utolsó tíz percet a Szeged. 54-78.
 
A záró etap elején sem sikerült közelebb férkőznie a Paksnak, innentől pedig már nem volt visszaút. Az idegőrlő szünet után sokkal energikusabban vetette bele magát a mérkőzésbe a Szeged, amely másodjára is magabiztos különbséggel győzte le az ASE együttesét. 69-92.
 
Atomerőmű SE - Naturtex-SZTE-Szedeák 69-92 (22-24, 18-32, 14-22, 15-14)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Földházi T., Török R., Boros T. (Bogárdi J.)
 
ASE: Kovács -, Capers 6, Valerio-Bodon 7/3, Lóránt 11/3, Jackson 7. Cserék: Paige 12/6, Shepard 8, Kis -, Eilingsfeld 12, Gulyás -, Pupp 3/3, Velkey 3.
 
Szedeák: Kerpel-Fronius G. 5/3, Govens 13/3, Brown 18/6, Dzeletovics 13/3, Dickey 16. Cserék: Keller 3/3, Kerpel-Fronius B. 14/9, Bognár 7/3, Mayer 3/3, Olasz -, Polányi -, Balogh -.

Vármegyei szövetségek