Női Euroliga: Zsinórban harmadjára bajnok a Jekatyerinburg
18
Apr
2021
Női Euroliga: Zsinórban harmadjára bajnok a Jekatyerinburg
2021. április 18.  |  22:00
A női kosárlabda Euroliga 2021-es döntőjében az UMMC Jekatyerinburg 78-68-ra legyőzte a Perfumerias Avenida Salamanca gárdáját. Az orosz sztárcsapat fennállása során hatodik alkalommal, sorozatban harmadszor hódította el a trófeát.
 
A sorozat két veretlen csapata vívta 2021-ben az Euroliga fináléját. Mindenki azt találgatta a feldobás előtt, hogy a világsztárokkal felálló Jekatyerinburgot képes lehet-e megszorongatni a Salamanca. Hamar egyértelművé tette Roberto Iniguez együttese, hogy komoly szándékai vannak ebben a döntőben. Három és fél perc alatt 8-2-re léptek el, így Miguel Mendeznek villámgyorsan időt kellett kérnie, hogy rendezze a sorokat. A következő percekben felzárkózott 8-7-re a Jekatyerinburg, de az igen bátrán játszó spanyol gárda erre egy 11-0-s futással válaszolt. Három perc volt az első negyedből, amikor 19-7-re vezettek. Tették mindezt úgy, hogy egy kellemetlen bokasérülés miatt elveszítették Maite Cazorlát.
 
Az első negyed hajrában szigorított a védekezésén és ezzel szépített a címvédő, de 10 perc után így is 21-16 állt az eredményjelzőn. A második etap elején is folytatta felzárkózását a Jekatyerinburg. Allie Quigley triplájával 25-25-nél érték utol riválisukat, majd Brittney Griner révén 27-25-nél a vezetést is átvették. Nem tudták azonban tovább vinni a momentumot az oroszok, így a következő percekben is maradt a kiegyenlített a játék. Végül a félidő hajrájában 29-29 után egy 10-0-s futással tudott érdemi lépéselőnybe kerülni a Jekatyerinburg.
 
A félidőben orosz oldalon a 10 pontos Brittney Griner volt a legeredményesebb. A Salamancánál pedig Tiffany Hayes, aki a Sopronhoz hasonlóan a Jekatyeriburgnak is 14 pontot dobott egy félidő alatt. A 39-30-ról induló harmadik negyed elején óriási kérdés volt, hogy milyen irányt vesz a finálé. Emma Meesseman és Courtney Vandersloot duplájával 43-30-ra elszakadt a Jekatyerinburg és sokáig őrizte ezt a 10-12 pontos előnyét. Breanna Stewart triplája után 55-41-nél felcsillant a lehetőség a címvédő előtt, hogy akár a döntő futást is beviheti. A Salamanca tartását dicséri, hogy ekkor nem csak meccsben tudott maradni, de fel is zárkózott. 55-50-nél ismét Miguel Mendez időkérése miatt állt a játék. A mérkőzés képe azonban nem változott, a folytatásban négy pontra feljöttek a spanyolok.
 
A záró szakasznak végül 59-53-ról futottak neki a felek. Bátran, kis túlzással veszíteni való nélkül játszott a Salamanca. Nem telt el másfél perc, amikor Katie Lou Samuelson duplája után 59-57-es állást rögzíthettünk, így teljesen nyílt lett a finálé. Egyenlítés vagy a vezetés átvétele már nem jött össze a spanyoloknak. Döntő pillanatban Courtney Vandersloot duplát értékesített, salamancai technikai után Alba Torrens pedig mindhárom büntetője célt ért. 64-57 után megint visszajött 65-62-re Roberto Iniguez együttese, de ennél közelebb már nem került. Az utolsó három percbe érkezve 73-64-nél 9 ponttal járt előrébb a Jekatyerinburg. Nem adta fel a Salamanca, de ezt követően már nem volt esélye. A vártnál szorosabb csatában, összességében azonban magabiztosan és teljesen megérdemelten hódította el a trófeát a Jekatyerinburg.
 
A döntő MVP-je Breanna Stewart (UMMC Jekatyerinburg) lett.
 
Perfumerias Avenida Salamanca - UMMC Jekatyerinburg 68-78 (21-16, 9-23, 23-20, 15-19)
 
Euroliga döntő
Isztambul, Volkswagen Aréna
Yalman, Juras, Vulic (Liuimiene)
 
Perfumerias Avenida Salamanca: Dominguez, Hayes 29/3, Katie Lou Samuelson 6, Karlie Samuelson 7/3, Hof 8. Csere: Rodriguez 5/3, Cazorla 3/3, Milic 8/3, Alarie 2.
 
UMMC Jekatyerinburg: Vandersloot 12, Quigley 9/3, Stewart 12/6, Meesseman 19/3, Griner 14. Csere: Torrens, Beglova, Jones 9/3.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek