Tippmix Férfi NB I: A ZTE egy lépésre a bennmaradástól, a Jászberény ugyanennyire a kieséstől
17
Apr
2021
Tippmix Férfi NB I: A ZTE egy lépésre a bennmaradástól, a Jászberény ugyanennyire a kieséstől
2021. április 17.  |  20:57
A playout során két hazai győzelmet elérő ZTE fogadta a az 1-1-es mérleggel álló, szerdán a Mecsekalján diadalmaskodó oroszlányiakat. Szabó Zsolték pontgazdag mérkőzésen győzték le a Kaposvárt, szezonbeli 8. győzelmüket elérve; s szerették volna tovább bővíteni a győzelmi szériát az OSE ellen is – az alapszakaszban nem sikerült egymás után két alkalommal diadalmaskodniuk. A ZTE épp az OSE ellen kezdte a szezont, emlékezetes, kétszeri hosszabbításos mérkőzésen, melyen a vendégek legjobbja éppen az a Bailey volt, aki sérülés miatt most nem léphetett parkettre. Csakúgy, mint hazai oldalon Glenn, de a maródiak sorát bővítette Simon Kristóf, valamit a túloldalon Bíró Olivér is. A bemelegítéskor pedig újabb rossz hírt kapott az Oroszlány: Morgan ütést kapott a fejére Pécsen, s most nem érezte jól magát néhány perc után, így agyrázkódás-gyanúval a helyi kórházba szállították CT-vizsgálatra – újabb légiósát veszítette tehát el a vendégcsapat.
 
A feldobás előtt Szabó Zsoltot köszöntötték, aki szerdán lépett 150. alkalommal pályára kék-fehérben.
 
Jobban kezdett a ZTE: Polster büntetői után Szabó Zsolt szerzett támadólepattanót és ziccert, majd Duren villant három alkalommal is. 15-7-nél időt kért az OSE, ám továbbra is uralta a festéket a ZTE. 11 ponttal lépett meg a hazai csapat, ám ezt követően már csak a vendégek találtak a gyűrűbe a negyedben, így pedig egy pontra sikerült zárkózniuk, 25-24-el zárult az első tíz perc.
 
Kiegyenlített játék folyt a pályán, a ZTE sokat kapkodott, így aztán zsinórban szerzett 15 pontjával át is vette a vezetést Krasovec mester csapata. Közben Heinrich Róbert hosszasan magyarázta Wiggsnek, milyen hibákat vétett, az amerikainak nem volt könnyű megnyugodnia… Washington és Anderson vezetésével lépett el az OSE, ám a ZTE-nek büntetők révén sikerült felzárkóznia. Így is 44-46 állt az eredményjelzőn 20 perc játék után.
 
A nagyszünet után is folytatódott a pontgazdag játék, az Oroszlány továbbra is harcosan játszott, s több alkalommal is sikerült 5 ponttal meglépnie. Duren vette hátára csapatát, a playout pontkirálya 15 egységet tett a közösbe a harmadik negyedben. Egyik csapat sem a védekezéssel volt elfoglalva, ám a ZTE jobban szőtte a támadásait, a negyed végén ismét sikerült meglépnie Heinrich Róbert alakulatának. 66-71-ről 79-71-re tornászta fel a különbséget a hazai gárda, ám akik arra gondoltak, hogy most már hátradőlhetnek a kék-fehér hívek, nagyot tévedtek. A vendégek szívósan küzdöttek minden labdáért, s a rájuk jellemző harcossággal nem ismertek elveszett labdát. Washington kígyózott át a hazai védelmen, majd ugyanő egyenlített egy hármassal. 91-91-es állásnál a ZTE támadhatott: Duren buzzer-beaterével alakult ki a 93-91-es végeredmény – az amerikai 0.2 másodperccel a meccs vége előtt talált be… A ZTE kispad hatalmas ünneplésben részesítette a meccs emberét: Tyreek Duren 35 pontig jutott úgy, hogy szerdához hasonlóan ismét végigjátszotta a találkozót. Ugyanaz az eredmény született tehát, ami november 11-én, s bár ezúttal elmaradt a dupla hosszabbítás, az izgalmak most sem voltak kisebbek a találkozó hajrájában… Az OSE ezúttal is hatalmasat küzdött, ám hiába Anderson 22 pontos, 15 lepattanós dupla-duplája, a ZTE nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, s nagyon közel került ahhoz, hogy biztosan megőrizze NBI-es tagságát.
 
Zalakerámia ZTE KK - OSE Lions 93-91 (25-24, 19-22, 32-25, 17-20)
 
Play-out 3. forduló
Zalaegerszeg,
Kapitány G., Ádám J., Boros T. (Forrai S.)
 
Zalakerámia ZTE KK: Duren 35/3, Donaldson 14/3, Polster 2, Vuko 16,Szabó 12/6. Cserék: Wiggs 9/6, Bonifert 3/3, Völgyi -, Antoni 2.
 
OSE Lions: Washington 23/3, Abell 18/6, Kucsora 5/3, Anderson 22/9, Garamvölgyi 6. Cserék: Anda 7, Mucza 2, Illés 8/6.
 
 
 
A hazaiak szerezték meg az első kosarat, majd innentől egy darabig fej-fej mellett haladtak a csapatok mindaddig, amíg Brkics és Lewis be nem talált egymás után, így négypontos előnyre tett szert a Pécs. (4-8) A felzárkózást a vendégektől Primorac kezdte meg, hiszen pár támadás alatt öt pontot szerzett, így már csak egy pont volt a különbség a csapatok között. (9-10) Megint fej-fej mellett haladtak a csapatok pár támadás erejéig, majd a pécsiek egy 2-8-as futást vittek véghez és ezzel jelentősebb előnyhöz jutottak, ezt követően a másik oldalról jött is az időkérés. (13-20) Primorac törte meg a jászberényiek kosárcsendjét, de a következő támadásban már válaszolt is rá Krivacsevics egy szép zsákolással, majd két büntetőt is dobhatott pár támadással később, így az első tíz perc végén kilenc ponttal vezettek a vendégek. 15-24
 
Nagyon jól folytatták a vendégek a mérkőzést, hiszen kevesebb mint két perc elteltével már kétszer annyi pontjuk volt, mint a hazaiaknak, ekkor Patai Benjamin időt kért. (15-31) Kis időn belül, miután a vonalhoz állhatott Primorac, megszületett a hazaiak első kosara ebben a negyedben. Egyre többször találtak be a jászberényiek, de a vendégek folytatták a jó periódusukat, így továbbra is jelentős előnnyel vezettek. (25-40) Pár támadáson keresztül nem tudott pontot dobni a Pécs, míg a másik oldalon egyre jobban jöttek fel a hazaiak, így időt kért Dragan Alekszics. (27-40) A lehetőségeik megvoltak a vendégeknek, hogy betaláljanak, de nem tudtak vele élni, majd Funderburk egy 2+1-es akcióval törte meg a csendet. (29-43) A pécsiek még egy 6-0-ás futást tudtak csinálni a második etap végéig, így húsz pontos baranyai vezetéssel zárult az első félidő. 29-49
 
A szünet után Brkics kosarával folytatódott a mérkőzés, de Garrett egyből egy triplával válaszolt rá, majd mindkét oldalon kosár kosarat követett, így a pontkülönbség terén nem történ jelentős változás. (35-55) Hasonlóan az első negyedhez, a vendégek kétszer is betaláltak egymás után, így tovább növelték előnyüket. (36-60) Lewis kosara után kért időt a Jászberény. (44-68) Brbaklics kosara volt az utolsó a negyedben, így újra csak húsz pont volt a különbség a két csapat között. 54-74
 
Az utolsó felvonást megint nagyszerűen kezdték a baranyaiak, hiszen egy 7-1-es rohanást csináltak, így eddig a találkozó során a legnagyobb volt a különbség a csapatok között. (55-81) Majdnem húsz pontra sikerült leredukálnia a különbséget a hazaiaknak, ekkor időt kértek a vendégek. (63-86) A pécsiek egy 5-0-ás periódust mentek, majd a hazaiak kosárcsendjét Katona törte meg a hármasával. (66-91) Dragasevics kétszer is betalált a tripláról; a találkozó utolsó pontjait Primorac szerezte, magabiztosan nyert a Pécs. 72-98
 
Jászberényi KSE - PVSK-VEOLIA 72-98 (15-24, 14-25, 25-25, 18-24)
 
Play-out 3. forduló
Jászberény, Bercsényi tornacsarnok
V.: Tőzsér D. K., Lengyel Á. J., Major Á.
 
Jászberény: Garrett 17/6, Füzi 4, Ruják B. 2, Czirbus 6, Primorac 17. Csere: Brbaklics 17/6, Filipovic 6, Katona 3/3.
 
Pécs: Ruják A. 4, Funderburk 13, Lewis 18/6, Budimir 15, Brkics 11. Csere: Krivacsevics 15, Demeter 6, Dragasevics 11/9, Carev 3/3, Hőgye -, Rátvay 2, Martinez -.
 
 
 
Egyszer már találkoztak a felek a play-out során, akkor a hazai pályán játszó Kecskemét egy ponttal verte a Kaposvárt.
 
Wittmann és Hendlein kosaraival indult a találkozó, de ezután sokáig nem esett kosár, nem találták a dobóformájukat a csapatok. A patthelyzetről a somogyiak tudtak ellépni, akik így öt pontra növelték az előnyüket (7-2). Thomas közel négyperces vendég gólcsendet tört meg, de Hendlein rendre üresen maradt a palánk alatt a túloldalon. Elkezdett feljavulni a Kecskemét, Fazekas szép centermunkája után már csak egy volt közte, kisvártatva pedig a fordítás is meg lett. Erre még volt válasza a Kaposvárnak, egállal végződött a pontszegény első tíz perc. 14-14.
 
Egy 5-0-ás rohammal kezdték a második felvonást a somogyiak, de Jaramaz triplái közel tartották a Kecskemétet (21-20). Thomas és Dramicsanin vette a hátára a csapatát, miközben a Kaposvár több támadást is elhibázott, Nikola Lazics időt kért (23-28). A kis szünet megtette a hatását, ezúttal rendben volt a hazaiak védekezése, fel is zárkóztak egyre (27-28). Innen már nem történt nagy változás a nagyszünetig, minimális KTE előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok. 29-30.
 
A fordulás után sem találtak túl gyakran a gyűrűbe a csapatok, 33-33 volt az állás, amikor hét perc volt vissza a harmadik negyedből. Innen szakadt el a Kecskemét egy Thomas tempónak és egy Jaramaz hármasnak köszönhetően és nem is nagyon tudott most erre reagálni a somogyi gárda (37-42). Rivers talált magára, előbb egy ziccert, majd két büntetőt értékesített, újra fej-fej mellett haladtak a felek (43-44). Wittmannak ütöttek oda triplakísérlet közben, ő pedig nem hibázott a vonalról, de Curry is hasonlóan jól célzott. Folyamatosan ott loholt az ellenfele nyakán a KKK, viszont rendre elkövettek hibákat a védekezésben, Dramicsanin és Wittmann pedig élt a lehetőséggel, így elkezdett újra nyílni az olló (47-55).
 
Lukács trojkára a záró etap elején azt jelentette, hogy kétszámjegyűre nőtt a kecskeméti előny, viszont Curry és Rivers is megvillant a hazaiaknál (51-58). Thomastól jött négy pont zsinórban, nem tudott közelebb férkőzni a KKK (55-66). Innen már jól tartotta magát a Kecskemét, amely egy héten belül másodszor verte meg a Kaposvárt. 57-71.
 
Kaposvári KK – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 57-71 (14-14, 15-16, 18-25, 10-16)
 
Play-out 3. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Benczur T., Török R., Jakab L. (Gorka Sz.)
 
KKK: Curry 10, Krnjajski 4, Rivers 18/3, Bogdán -, Hendlein 14. Cserék: Miliszavljevics 5, Plézer 2, Baki 4.
 
KTE: Wittmann 12/3, Thomas 12/3, Jaramaz 13/9, Kucsera 4, Karahodzsics 6. Cserék: Lukács 7/3, Dramicsanin 11/6, Fazekas 6, Körmendi -.

Vármegyei szövetségek