Férfi egyetemi bajnokság: Keresztjáték TF-Közgáz derbikkel
16
Apr
2021
Férfi egyetemi bajnokság: Keresztjáték TF-Közgáz derbikkel
2021. április 16.  |  11:03
Egy mérkőzést - (EKE Eger - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem MOGAAC 79-91) - már lejátszottak a férfiaknál a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság keresztjátékában. A jövő héten beindul a "nagyüzem", jönnek a kelet-nyugati párharcok a négyesdöntőbe jutásért. Tekintsünk vissza kicsit a csoportmérkőzésekre!
 
 
A hölgyeknél a TF, a férfiaknál a Miskolci Egyetem alakulata zárta hibátlan, makulátlan mérleggel a csoportkört - mindkét nemnél veretlen maradt a keleti csoport győztese. Kezdjük is tehát keleten képzeletbeli "országjárásunkat" a csoportmérkőzések kapcsán.
 
Le a kalappal a miskolciak előtt, akik oda-vissza verték minden ellenfelüket, méghozzá úgy, hogy a legszorosabb meccsük sem volt igazán szoros. A legkisebb különbségű győzelmük 6 pontos volt, ugyanakkor kiütéses győzelmei is akadtak. Tény az is, hogy a TF otthonában, a csoport csúcsrangadóján csak az utolsó pillanatokban tudták 10 pontosra hizlalni előnyüket a borsodiak. Ami a második helyre befutó TF-et illeti, úgy lett második Boros Zoltán legénysége, hogy túl gyakran azért nem tudott a legerősebb összetételében pályára lépni, bár az "alapcsapat" is hatékonyan működött. A képzeletbeli keleti dobogó harmadik fokára az az Eger ért oda, amely gyakorlatilag a B-csapatával kezdve az évadot súlyos vereségekbe futott bele. Utána azonban "színre léptek" a kulcsemberek, s a végül a négy közé magukat nem kvalifikáló együtteseket oda-vissza legyőzve a harmadik helyen lépett tovább. Negatív mérleggel (5-7) lett a keresztjáték résztvevője a Nyíregyháza. A szabolcsiak sérülések, betegségek miatt az alapszakasz során szinte nem is tudtak a legerősebb keretükkel felállni, és bizony meglepő vereségekbe is belefutottak - többek között a végül sereghajtó DMSE elleni hazai meccsen. Ezért a vereségért később ugyan Debrecenben visszavágtak a szabolcsiak, de idegenből csupán ezután az egyetlen találkozó után utazhattak haza a győzelem jóleső érzésével - az ELTE-BEAC, a DEAC és az Eger otthonában is kikaptak. Hazai pályán ugyanakkor a TF-et is "elkapták", ami azért jelzi a NyESE erejét.
 
A legjobb nem továbbjutó gárda az előző évekhez képest sokat erősödő ELTE-BEAC csapata lett, amely azért a Tüskében a Nyíregyházával is "ki tudott szúrni". Az előző évek meghatározó együttese volt a DEAC, amelynél generációváltás zajlik. A fiataloknak még tapasztalatot kell szerezniük - szoros mérkőzéseik többségén ebben az évadban alulmaradt, így nem tudott továbblépni a gárda. A DMSE nyíregyházi bravúrral kezdte a sorozatot, viszont a medikus alakulat sem tudott túl sokszor a legjobb összetételében pályára lépni, mivel rendszerint több játékosuk is küzdött az egészségügy frontvonalában - elismerés és tisztelet jár nekik érte!
 
 
Nyugaton a helyzet változatlan, legalábbis abból a szempontból, hogy ahogy az utóbbi években, most is a Szombathely nyert. Kéri Péter legénysége ugyan Mosonmagyaróváron és Pécsett alulmaradt, de a Közgáz csapatát oda-vissza legyőzte, ahogy a többi csoportellenfelelet is - pedig gyakran voltak hiányzói. A második helyen a MOGAAC, azaz a mosonmagyaróvári együttes végzett. A gárda sikerének értékét növeli, hogy jó ideig kénytelen volt nélkülözni egyik kulcsjátékosát, a center Domsitz Mártont, de a Szombathely együttesét odahaza nélküle is "elkapta". A kiváló középjátékossal a soraiban az óváriak mondhatni nyerni jártak a fővárosba, hiszen a Közgáz és a BME otthonából is győztesen térhettek haza. Igazán egy meccs "lóg ki" a sorból a MOGAAC-nál: erősen tartalékosan, odahaza 104-42-re kaptak ki a Közgáztól. És ha már a Közgáznál tartunk: érdekesség, hogy az együttes, amely csak ritkán tudott a legerősebb összetételében pályára lépni, 4 veresége közül hármat - SzoESE, MOGAAC, BME - is odahaza, a Kinizsi utcában szenvedett el. Idegenben csak Szombathelyen "kapitulált", s az utolsó fordulóban, a Pécsett aratott 2 pontos győzelmével futott be harmadiknak. Ebből talán látszik is, hogy a negyedik a PTE-PEAC gárdája lett. Pécs valóságos "oroszlánbarlang" volt: vereséggel tért haza Baranyából a SzoESE és a MOGAAC is. A pécsi gárda egyetlen hazai "botlása" a már említett Közgáz elleni 2 pontos vereség volt. Idegenben jóval "törékenyebb" volt a mecsekaljai alakulat, amely Szombathelyen és a BME otthonában jókora verésbe "szaladt bele".
 
Éppen lemaradt a keresztjátékról a BME-MAFC gárdája, amely amolyan végletek csapata volt. Az első körben 32 ponttal kapott ki az együttes a Közgáztól, hogy aztán a másodikban, már jóval erősebb felállásban 33-mal nyerjen. A MOGAAC ellen szintén aránylag erős összetételben az egész alapszakasz egyik legszínvonalasabb mérkőzését játszotta, a PTE-PEAC-ot pedig 99-44-re "lépte le". A "műszaki alakulatnál" sajnálhatják, hogy 1-2 kulcsjátékos csak az alapszakasz vége felé tudott "beszállni", mondhatni későn kezdett hajrázni a gárda. Hatodik lett a SMAFC, amely a két mögötte végző együttest oda-vissza simán verte, és a Krasznai-csarnokban megszorongatta a BME és a PTE együttesét, idegenben viszont az élcsapatokkal szemben elég megilletődöttnek tűnt. A Veszprém és az NKE csapata sokszor állt ki csupán 5 játékossal. A két együttes egymás ellen látványos, kosarakban gazdag mérkőzést játszott, de a többi csapat ellen csupán felvillanásokra futotta tőlük - a következő szezonban előreléphetnek!
 
Összességében minden csapatot dicséret illet, amiért ebben a nehéz egészségügyi, kollégiumi helyzetben végig játszotta, küzdötte az alapszakaszt!
 
 
A negyeddöntők kiélezett párharcokat hozhatnak - úgy gondoljuk, a csoportelsők sem mehetnek biztosra. A veretlen Miskolc egy minden bizonnyal tét, nyomás nélkül játszó Péccsel találja majd szemben magát, s ha a jó szerkezetű baranyai gárda mezőnyembereinek "sül a kezük", bizony lehetnek nehézségei a borsodi együttesnek. Izgalmasnak, érdekesnek ígérkezik a TF-Közgáz fővárosi derbi - az utóbbi években nem először kerül szembe egymással a két patinás intézmény együttese a négy közé jutásért zajló keresztjátékban. Ha mindkét fél mozgósítani tud mindenkit, kiélezett, színvonalas párharc lehet, amelyben nem kimondottan az összeszokottság, inkább az egyéni képességek, a pillanatnyi koncentráció dönthet. Ha felépülnek a sérültek, meggyógyulnak a betegek Nyíregyházán, akkor a SzoESE-NyESE párharc is tartogathat izgalmakat. A Mosonmagyaróvár Egerben már nyerni tudott, s 12 pontos győzelmével nagy lépést tett a négyesdöntő felé.

Vármegyei szövetségek