Női egyetemi bajnokság: Következik a keresztjáték
15
Apr
2021
Női egyetemi bajnokság: Következik a keresztjáték
2021. április 15.  |  20:00
Egy mérkőzést (Miskolci Egyetem - UNI Győr SzESE 62-68) mérkőzést már lejátszottak a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Bajnokság keresztjátékában. A jövő héten beindul a "nagyüzem", jönnek a kelet-nyugati párharcok a négyesdöntőbe jutásért. Tekintsünk vissza kicsit a csoportmérkőzésekre!
 
A hölgyeknél a TF, a férfiaknál a Miskolci Egyetem alakulata zárta hibátlan, makulátlan mérleggel a csoportkört - mindkét nemnél veretlen maradt a keleti csoport győztese. Ha már "keleten járunk", akkor láthatjuk, hogy a hölgyeknél a két fővárosi alakulat, a TF és az ELTE-BEAC dominált a csoportban, ez utóbbi csupán a csoportgyőztestől kapott ki kétszer - ebből az egyik, az idegenbeli, a TF-pályán rendezett ütközet igazi rangadó, kőkemény, szoros csata volt. Harmadik helyre a generációváltáson áteső debreceni együttes futott be, negyedikként pedig az előző évekhez képest jelentősen megerősödő miskolci társaság, amely egy félidőn át a legjobbakkal is partiban volt. Üde színfoltja volt a csoportnak az "elsőbálozó" SOTE együttese, Szegedről pedig szintén "kiment" egy nagy generáció - az együttes korábbi meghatározó játékosa, Földi Alexandra próbálja építgetni az újat. Ez az évad a tapasztalatszerzés jegyében telt a Tisza partján, sok szoros mérkőzést vesztett el az együttes. Nyeretlenül zárt a Nyíregyháza, ám a szezon végére jelentősen csökkentek a különbségek.
 
Amennyire "egyértelmű" volt a női keleti, annyira kiegyenlített, kiélezett volt a nyugati csoport. Végig szoros volt a versengés a Győr-Közgáz-BME trió között. A győriek oda-vissza verték a Közgázt, de kikaptak a BME otthonában, valamint Szombathelyen. A BME a Győr mellett a Közgázzal is "kiszúrt a Tüskében", ám - és ez, mint kiderült, döntően befolyásolta a helyezéseket - erősen tartalékosan, legjobbjai nélkül kikapott a nyeretlen Ludovika-Csata csapatától. A Szombathely egy bravúrt elért a győriekkel szemben, és többnyire jó meccseket játszott az élcsapatokkal, de talán szűkebb rotációs lehetőségei miatt több bravúrra nem volt esélye. A pécsi lányok a mögöttük végző csapatokat legyőzték - Gyenge Gábor együttese erősödhet a következő évadban. A SMAFC és a Csata sajnos többnyire csak 5-5 játékossal tudta lejátszani a mérkőzéseit, mindkét együttes előre léphet a jövőben.
 
Ami a negyeddöntőket illeti: a TF esélyesnek tűnik a szombathelyiekkel szemben, bár ha a SzoESE "nehéztüzérei" jó napot fognak ki, meglepetést okozhatnak. Érdekes, izgalmas lehet az ELTE-BEAC - BME-MAFC fővárosi derbi, főleg ha az utóbbi társulat az alapszakasz végi hosszabb kihagyást követően visszanyeri a szezon elején mutatott formáját. A Közgáz és a Debrecen is rendszeres résztvevője volt a négyesdöntőknek az előző években - idén csak egyikük lehet ott... A győriek idegenben szereztek 6 pontos előnyt, de a Miskolc nyilván a visszavágón sem adja majd olcsón a bőrét.
 
 
A negyeddöntők párosításai:
 
TFSE - SzoESE
ELTE-BEAC - BME-MAFC
UNI Győr SzESE - Miskolci Egyetem
Közgáz SC és DSK - DEAC

Megyei szövetségek