Elérkezett a férfi kupadöntő napja, új név kerül a trófeára
11
Apr
2021
Elérkezett a férfi kupadöntő napja, új név kerül a trófeára
2021. április 11.  |  09:44
Ma délután 16:30-tól a Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend bronzmérkőzést rendezik meg a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában, három órával később pedig kezdetét veszi a finálé a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely és a DEAC között. Annyi biztos, hogy új kupagyőztest avatunk, de hogy mi várható az utolsó napon, azt lássuk kicsit részletesebben!
 
 
 
Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend, bronzmeccs, 16:30 (m4sport.hu, élő)
 
Egy bronzmérkőzésen mindig, minden körülmények között az a döntő, hogy melyik csapatot mennyire motiválja a harmadik hely megszerzése - ma sem lesz ez másképp. A két gárda eddigi két egymás elleni találkozójából a tiszaligeti csatát 94-63-ra nyerte meg az Olajbányász január közepén. Két és fél hete viszont az Egis Körmend bizonyult jobbnak saját pályáján 76-70 arányban. Alapvetően a Szolnok kerete eddig sokkal többet mutatott, hiszen 20-6-tal megnyerte az alapszakaszt, míg a vasiak csak a hetedikek lettek 14-12-vel. Az is látszódott azonban a kupában, hogy az Olaj nincs csúcsformában - az Albán még valahogyan átküzdötte magát Gasper Potocnik együttese (67-66), de a Falco ellen gyakorlatilag végig alárendelt szerepet játszott (84-63).
 
Az elődöntőben a körmendiek sem nyújtottak jobb teljesítményt a DEAC ellen, sőt... (102-74), így két olyan együttes találkozik majd egymással a bronzéremért, amelyeknek van mit szépíteni a két nappal ezelőtti produkcióikat követően. Antonis Constantinides egyenesen szégyennek, elfogadhatatlannak nevezte a debreceniek ellen mutatott játékot, de Potocnik mester sem volt boldogabb szolnoki részről. Az edzők valószínűleg hangsúlyozni is fogják majd saját öltözőikben, hogy némileg helyre kell állítani a renomét az elődöntők után, és a bajnoki negyeddöntők előtt sem árt, ha egy kicsit javul a játék. Ha ez hatásos lesz mindkét oldalon, akkor semleges pályán a Szolnok esélyesebbnek tűnik, de bronzmeccsen ritkán fordul elő, hogy mindkét gárda tudása legjavát mutatja.
 
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - DEAC, döntő, 19:30 (M4 Sport, élő)
 
Az a két csapat vívja majd a finálét az idei Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupában, amelyek a legjobb játékot nyújtották az első két napon. A Falco simán verte a Pécset és utána a Szolnokot is, a DEAC pedig lényegében a harmadik negyedben eldöntötte a Szedeák elleni negyeddöntőjét, míg az Egis Körmendnek esélyt sem adott két nappal ezelőtt, ahogyan arról volt már szó. Ez azt is jelentheti, hogy nem az fog dönteni, hogy kiben maradt több erő - mindkét alakulat egészen friss maradhatott.
 
A két együttes idei egymás elleni mérkőzésein mindkétszer a Falco kezdett jobban: hazai pályán 10, idegenben pedig 13 ponttal vezettek a szombathelyiek a nagyszünetben. Az Arena Savariában ez elég is volt egy viszonylag sima győzelemhez (77-71), idegenben viszont nemcsak a negyedik negyedet veszítette el nagyon a Falco, hanem a harmadikat is. Debrecenben a második félidőt 22 ponttal hozta a DEAC, amely így végül még nagyobb arányban tudott nyerni (98-89). Hozzá kell tenni, hogy Benke Szilárd egyik mérkőzésen sem játszott, Evan Bruinsma a debreceni ütközetet hagyta ki, Boris Barac helyett még Sztrahinja Milosevics, Keller Ákos helyett pedig Devin Searcy játszott Szombathelyen. A DEAC-nál Stefan Moody sérült volt mindkét meccsen, Ronald Moore-t csak négy nappal a szombathelyi meccs után igazolta le a debreceni gárda, és Polyák László sem lépett pályára idegenben, így teljes az összkép - tehát egyik eddigi mérkőzésből sem lehet sok következtetést levonni.
 
Nemcsak a két legjobb játékot nyújtó együttes került a döntőbe, de talán a két legjobb, legmélyebb állománnyal bíró. A Falco nyolcas rotációját nem kell bemutatni a négy magyar válogatottal és a négy légióssal, akik mellé Doktor Pétert is be lehet még küldeni, ha arra van szükség - Gasper Okorn utóbbit azért nem nagyon játszatta a Szolnok ellen, és ha szoros lesz a finálé, akkor kétséges, hogy változtat-e a szlovén tréner a bevált nyolc emberén. A DEAC-nál kilenc embert forgat rendszeresen Kovács Adrián, és ahogy a Falcónál, úgyhogy a hajdúságiaknál is igaz az, hogy szinte bárki lehet nyerőember az aktív rotációból. Ettől függetlenül két emberre külön is érdemes lehet majd odafigyelni: az eddigi játékuk alapján Bruinsma és Djordje Drenovac a mezőny legjobbjai közé tartoznak (VAL alapján a legjobbak), és ha Okorn ezúttal is használja azt a magas felállást, amelyben Bruinsma hármast játszik Boris Barac és Keller Ákos mellett, akkor egymást is foghatják majd.
 
Az elődöntők után nehéz bármit is kijelenteni, hiszen akkor is úgy tűnt, szoros mérkőzéseket láthatunk, és végül két végtelenül sima összecsapás kerekedett azokból a találkozókból. A DEAC egyértelmű sikere hatalmas meglepetés lenne - a Falco állománya egy fokkal jobbnak is tűnik, és rutinosabb játékosok is alkotják a keretet. A szombathelyiek újabb erődemonstrációja éppen ezért nem lenne akkora szenzáció. Egy szoros összecsapás is kikerekedhet azonban ebből, ha a Debrecen fel tud nőni a feladathoz, és megtalálják azokat az embereket, akik ezen a napon hatékonyak lehetnek a Falcóval szemben - közel sem biztos, hogy azok lesznek ezek a játékosok, akik eddig -, egy kiélezett végjátékot pedig természetesen bárki megnyerhet. Az biztos, hogy akármelyik oldal győzedelmeskedik, új név kerül a kupára, hiszen egyik gárda sem nyert még kupát - hogy ez helyez-e bármelyik oldalra a kellőnél nagyobb terhet, az kiderül este fél 8-tól.
 
 
 
A bronzmérkőzést az m4sport.hu fogja élőben közvetíteni, míg a döntőt az M4 Sport adja majd élőben!
 
 
A kupa hivatalos honlapját ezen a linken megtaláljátok a bronzmeccset követő sajtótájékoztató linkjével együtt:
 

Vármegyei szövetségek